AJ1819 Voorbeeldvoorbereiding watergewenning PDF

Title AJ1819 Voorbeeldvoorbereiding watergewenning
Course Beweging 2
Institution Arteveldehogeschool
Pages 7
File Size 399.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 10
Total Views 117

Summary

lesvoorbereiding examen beweging ...


Description

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

Fiche voor voorbereiden van activiteiten Wanneer je deze activiteit een tweede keer aanbiedt, duid dan met een groene balpen aan wat je wijzigt.

Omschrijving van de activiteit: Watergewenning (Eendjes sessie 3): “De eendjes gaan kopje onder en blazen bellen in het water” BC: Pasen Ervaringskans:

Organisatie:

O zelfstandig spelen en leren O ontmoeten O begeleid exploreren en beleven  geleid spelen en leren

 klassikale activiteit O groepsactiviteit

BEGINSITUATIE Groep: Lessenreeks watergewenning. De klasgroep wordt opgesplitst in niveaugroepen. Er zijn 5 niveaus. Elk niveau (eendjes, zeesterren, zeepaardjes, visjes, dolfijnen) heeft zijn eigen concrete doelen. Deze voorbereiding is bedoeld voor het niveau (eendjes):8 kleuters van 4-5 jaar. Tijdens sessie 1 maakten de kls van deze groep kennis met het zwembad en werd vnl. oefenstof i.v.m. te water gaan en voortbewegen in verticale houding aangeboden. Tijdens sessie 2 werd verder gebouwd op het voortbewegen in verticale houding via oefeningen voor het bewegen en spelen in het water (bijv. springen). Er werden ook al basisoefeningen i.v.m. ademhalen (bellen blazen) gegeven.

Individuele kls: De groep bestaat uit 8 kls die nog niet watergewend zijn. Er zijn vier jongens en vier meisjes. Er zijn twee kls (S en J) met watervrees. T. is speels en durft al veel. Hij is erg nieuwsgierig en geboeid tijdens het spel. T. kon al enkele oefeningen voor hij naar de sessies watergewenning kwam. A. is erg mondig en durft veel. Hij doet soms gevaarlijke dingen doordat hij zo zelfzeker is. Hij is zeer competitief ingesteld. J. is eerder een stille kl. Hij houdt zich op de achtergrond. J. volgt voor de tweede keer de lessenreeks, maar is nog steeds niet echt gek op water. Hij vindt het dan ook niet leuk als zijn haar door de leidster zachtjes nat gemaakt wordt. Hij fleurt wel op als het even vrij spelen is. W. staat telkens te popelen om aan de sessie te beginnen. Hij wil zo snel mogelijk alle vaardigheden onder de knie krijgen. E. is stil maar komt zeer graag naar de sessies. E. is behoorlijk watervaardig. S blijft graag in de buurt van de lesgever. Ze weent veel en weigert soms om oefeningen te doen. Ze is wel trots als ze de oefening toch gedaan heeft.

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

C. is Franstalig en begrijpt sommige oefeningen niet als deze mondeling uitgelegd worden. Ze is vrolijk en goedlachs. Een echte waterrat. J. doet wat van haar verwacht wordt. Ze is erg plichtsbewust en helpt dan ook graag de minder moedige kls. Ze leert zeer snel. J. oefent ook nog eens met haar ouders op dinsdag.

DOELEN Stage 1: 1 of 2 doelen uit ODET/dominante component godsdienst – steeds met 1 of 2 concrete doelen Vanaf Stage 2: 2 (tot 4) leerplandoelen (persoonsgebonden én cultuurgebonden indien uit Zill)/dominante component godsdienst – steeds geconcretiseerd

MZgm3: doelmatig en veilig voortbewegen in het water De kleuters bewegen ongeremd en spelend in het water, ze brengen hun romp horizontaal in het water, ze dompelen hun hoofd onder water en ze blazen bellen aan het wateroppervlak. OWbc1: Kennismaken met en proeven van een waaier aan bewegingsdomeinen De kleuters passen de reeds verworven motorische basisvaardigheden toe in het water (kruipen, springen, lopen)

AANDACHTSPUNTEN VOOR OBSERVATIE EN BEGELEIDING Stage 1 en Stage 2: Hier noteer je 2 concrete Ao en 2 concrete Ab gericht op doelen. De link met de beginsituatie moet duidelijk zijn. Studenten Afstudeerstage noteren deze rubriek op hun dagklapper.

Ao: zijn alle kls betrokken bij de opdrachten? Ao: Durven alle kls de opdrachten uitvoeren (vb. kopje onder gaan)? Ao: Kunnen alle kls op verschillende manieren in het water springen, door het water kruipen? Ab: Ik zorg dat ik het overzicht bewaar over alle kls Ab: Ik daag de kleuters uit om op verschillende manier door het water te springen (met 2 voeten samen, huppelen, afwisselend) Ab: Ik speel mee met de kls en daag hen uit om bellen te blazen in het en kopje onder te gaan

VERLOOP en BEGELEIDING (wat doet de KL? hoe doet de KL dit? wat doen de kls?) Vooraf:

Kleedkamer: de kls worden door de ouders begeleid tot zelfstandig aan- en uitkleden

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

ORGANISATIE / MATERIAAL Teken de klas- of zaalschikking op de achterkant van dit blad of op een extra blad bij recto verso afdrukken.

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

Verzamelen: de kls staan op een rij aan de ingang van het zwembad en de KL gaat hen halen. Ritueel: eerst gaan alle kls naar het toilet, daarna gaan ze douchen. De kls nemen hun badjas of handdoek mee en leggen hem op een stoel.

Aanzet (hoe breng je de act. aan? sfeerschepping?)

Godsdienst = aansluiten bij de leef- en belevingswereld

Douche 5 min Onder de douche De eendjes gaan vandaag al een beetje alleen op pad. Maar eerst moeten ze nog onder de douche. Ze doen de grote eend en zingen het lied “zwemmen” (zie bijlage 1) . TT T T T T T T De kls lopen door de douche en blijven er even onder staan. De grote eend (KL) stapt onder de douche. De kls doen de bewegingen van de KL na. Variaties: - Rondjes draaien als stappend - Tenen aanraken - Handen in de lucht steken

1. Wennen aan het water De kls stappen naar het peuterbad. Ik ga zitten in het water. De kls zitten op de rand van het bad met hun voeten in het water. We gaan de grote eend nat maken met het water. Als ik mijn handen naar beneden doe dan mogen jullie: Variaties: -slaan op het water / het water tikken -spatten met het water / met water gooien

TT T T T T T T

Ab: speelse aanpak: de kls mogen de grote eend (KL) nat maken door de oefeningen met de handen – voeten uit te voeren. Ab: ik varieer door de handen – voeten te gebruiken Differentiatie: Moeilijker: de kls komen nu ook in het water zitten. We doen de oefeningen opnieuw, maar nu met de handen en de voeten. 2. Zich voortbewegen (zich voortbewegen in verticale houding) De eendjes staan nu recht in het water en lopen door het water. Hun handen zijn de vleugels van de eend en hiermee mogen ze fladderen in het water (spetteren in het water).

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

Ao: zijn er kls die schrik hebben? Ab: ik doe mee met de opdracht. Ik blijf in de buurt van de kls die nog schrik hebben.

3. Zich voortbewegen (vallen en opstaan, springen, spatten, ervaren) De eendjes zijn blij en dus springen ze naar de overkant van het peuterbad. Ao: zijn er kls die schrik hebben? Ab: ik doe mee met de opdracht. Ik blijf in de buurt van de kls die nog schrik hebben Variatie: met twee voeten samen, op 1 been, afwisselend,… Keuzeproces en keuzeaanbod: zie dagklapper

Speelleersituatie (fasen in de activiteit en begeleiding per fase) Godsdienst = verdieping Integreer hierbij ‘ inhoud’: Wat willen we dat kleuters kennen (feiten, begrippen, verbanden,…) en/of kunnen (technieken, vaardigheden, methoden, welke houdingen aannemen,…) en/of ervaren in deze activiteit? Noteer ook mogelijkheden voor verbreden en verdiepen (vanaf Stage 2)

Peuterbad (30 cm) 20 min

4. Zich voortbewegen (zich voortbewegen in horizontale houding) De kls kruipen op handen en voeten door het peuterbad. De eendjes gaan op zoek naar dingen om mee te spelen in het water door op handen en voeten te bewegen.

5. Onder water gaan Om speelgoed (stenen) te zoeken gaan eendjes vaak even kopje onder, wij gaan dat ook eens proberen. De eendjes gaan kopje onder om te kijken of er dingen in het water liggen waarmee ze kunnen spelen. De KL legt zinkende voorwerpen in het water terwijl de kls op de rand van het bad zitten. Per 20 voorwerpen mogen de kls deze proberen bovenhalen met een andere opdracht. De eendjes mogen de stenen proberen pakken. Variaties: -met de handen bovenhalen -met 1 hand bovenhalen -met de voeten bovenhalen

20 zinkende voorwerpen

Ab: ik wijs de kls er op dat ze niet mogen drinken van het water Ao: wie durft met het hoofd onder water gaan? Ab: overzicht over alle kls houden

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

Ab: niet alle kls durven hun hoofd onder water houden, ik begeleid hen stap voor stap en stimuleer hen Differentiatie: Gemakkelijker: de kls die nog schrik hebben laat ik stap voor stap hun hoofd onder water brengen (tot aan de kin, tot aan de mond, met de mond onder water, tot aan de neus, met de neus onder water) Differentiatie: Moeilijker: de durvers mogen eens proberen om de voorwerpen met hun neus aan te raken.

6. Ademhalen (ademhalingsoefeningen) De KL laat de kls de zinkende voorwerpen nog 1 maal verzamelen en laat hen nadien plaats nemen op de rand van het bad. Ze krijgen allemaal een pingpongballetje in hun handen. -De kls houden het balletje onder water en laten het dan los. -De kls blazen het balletje weg. -De kls blazen het balletje vooruit naar de overkant vanuit zit.

9 pingpongballetjes

Ao: wie durft dicht bij het wateroppervlak de pingpongbal wegblazen? Ab: ik stimuleer de kls om zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te blazen (kin in het water) Differentiatie: Moeilijker : vanuit kniezit, vanuit handen- en voetensteun de oefeningen met de pingpongbal uitvoeren

Afsluiten (terugblik, opruimen,...)

Godsdienst = verwerken en verankeren

Opruimen (zie fiche)

Peuterbad (30 cm) 5 min 8 bekertjes, 8 plankjes

Vrij spel De kls mogen vrij spelen met het materiaal. Ab: ik speel samen met de kls (bekertje vullen en op het plankje vervoeren door vooruit of achteruit te stappen, bekertje vullen en uitgieten over hoofd van de KL, eigen hoofd, het plankje onder water duwen) Ao: wie imiteert de oefeningen en wie al durft al veel? Gezamenlijk afsluiten: allemaal samen de KL nat maken We verzamelen rond de KL in het midden van het peuterbad. De kls vullen hun beker met water vullen en mogen het water naar de KL gooien.

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

Ritueel: als de kls uit het zwembad komen moeten ze hun badjas aandoen of hun handdoek rond zich wikkelen

BRONNEN geraadpleegd voor deze activiteit       

-

Odet Ontwikkelingsplan Leerplannen: LP Bewegingsopvoeding Cursus: Lesgevers beweging (2017). Ontwikkeling begeleiden via Beweging 2. Deel: Hoofdstuk 4 Pagina 77 tot 79 Uitgewerkt voorbeeld van een activiteit : JA / NEEN Andere informatiebronnen: De Martelaer, K. & Postma, T. (1999). Levenslang zwemmen in school, club en vrije tijd. Gent: PVLO, p.131-131. Dhont, J., Als een vis in het water; niveauzwemmen in het basisonderwijs , NSVO, Brussel, 1986, p.13-40. Samengewerkt met:

BIJLAGEN: Fiche: lied zwemmen

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs

Naam student: Leeftijdsgroep stageklas: BC: Suggestiefiche nummer:

Fiche voorbereiden van activiteiten Versie 2017

Arteveldehogeschool bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs...


Similar Free PDFs