Febelfin PDF

Title Febelfin
Course Wetgeving
Institution Thomas More
Pages 5
File Size 91.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 84
Total Views 115

Summary

Taak over Febelfin...


Description

Jan Leysen

Febelfin

Jan Leysen

1. Wat is Febelfin en wat doen ze? Febelfin is de Belgische federatie van de financiële sector. Bedrijven die actief zijn in deze sector kunnen zich inschrijven om lid te worden. Febelfin vertegenwoordigt hun leden en stelt hun belangen in lijn met die van beleidsmakers, toezichthouders, beroepsfederaties en belangenverenigingen op nationaal en Europees niveau. Febelfin komt dus op voor de belangen van hun leden: grootbanken, nietgrootbanken, financiële-infrastructuuraanbieders … Met andere woorden is Febelfin dus de spreekbuis van de gehele financiële sector behalve de verzekeringsmaatschappijen. Hoofdzakelijk vervullen zij volgende taken: -

Standpunten innemen voor en door leden. Lobbyen op nationaal en Europees niveau, maar ook deelnemen aan sociale onderhandelingen. Diensten verlenen: informeren, duiden en advies geven, maar ook opleiding verstrekken via Febelfin Academy. Communiceren met de leden en het grote publiek en deelnemen aan debatten op professioneel, politiek, maatschappelijk en educatief vlak.

Johan Thijs is de voorzitter van Febelfin. Hij wordt aanzien als de grote baas. De CEO van het bedrijf is Karel van Eetvelt, samen met de Secretary General, Wien de Geyter zorgt hij voor het meer dagdagelijks bestuur van het bedrijf. Alle interne beslissingen echter worden genomen door de raad van bestuur en het Executive committee. Beslissingen worden gemaakt door de raad van bestuur en deze worden daarna uitgevoerd door het Executive committee. Zij staan ook in voor het toezicht op de werking van Febelfin en voeren de taken uit die door de raad van bestuur aan hen gedelegeerd worden. Alle dagelijkse werkzaamheden worden opgedeeld en verspreid over Business & support lines. Elk van deze groepen heeft een eigen verantwoordelijke die dus eigenlijk de baas is over een klein deel van het bedrijf. Zo zijn er negen onderdelen van de dagelijkse werkzaamheden.

2. Leden In het totaal vertegenwoordigt Febelfin ongeveer 260 financiële instellingen in België. Hieronder vallen niet enkel de banken maar ook kredietverstrekkers, vermogensbeheerders, effectenmakelaars … In het totaal verspreid over al deze leden worden 100.000 mensen rechtstreeks bewerkstelligd en nog een 100.000 mensen onrechtstreeks.

Jan Leysen De leden van Febelfin worden onderverdeeld in categorieën: -

Banken Kredietverleners Asset managers Leasingmaatschappijen Beursvennootschappen

Febelfin heeft voor elk van deze groepen een deelvereniging. Zo kunnen zij een betere werkwijze aanbieden die specifiek toegepast is op de sector waarin het lid zich bevindt.

3. Dienstverlening 3.1. Ombudsfin Wanneer er zich een probleem voordoet in verband met de financiële sector kan er naar Ombudsfin gegaan worden die dan zal trachten het probleem op te lossen. De voorwaarde hiervoor is wel dat er eerst naar de financiële instelling zelf is gegaan om het onderling op te lossen. Pas wanneer dit mislukt kan de hulp van Ombudsfin ingeroepen worden. Dit is een gratis dienst. Aan het hoofd van Ombudsfin staat de ombudsman, of in dit geval de ombudsvrouw. Dit is Françoise Sweerts. Ze worden ook bijgestaan door een hele reeks experten waardoor er zelden of nooit een klacht binnenkomt waar men niet van weet hoe dit opgelost moet worden.

3.2.

Veranderen van bank

Het veranderen van bank kan een ingewikkelde procedure zijn. Daarom biedt Febelfin aan om hun leden hierbij te helpen zodat dit vlot en zonder enige problemen kan verlopen. Dit doen ze via de dienst Bankswitching. Een klant hoeft eigenlijk enkel zijn nieuwe bank op de hoogte te brengen en de rest wordt dan voor hem geregeld. Zelfs het doorgeven van het nieuwe rekeningnummer aan zijn baas of eventuele schuldeisers met domiciliëringen is niet meer nodig. Dit wordt allemaal voor de klant geregeld zodat de hele hoop papierwerk kan worden vermeden.

3.3.

Online kansspelen

Gokken op het internet is de laatste tijd zeer courant geworden en het wordt meer en meer gedaan. Daarom is Febelfin in samenwerking met de kansspelcommissie op onderzoek gegaan naar welke sites op een klantvriendelijke manier te werk gaan. Enkele sites kregen een vergunning waardoor zij het recht hadden om hun gokspellen online aan te bieden. Deze sites zijn betrouwbaar en kregen deze vergunning om mensen weg te houden van slechte sites. Enkele sites werden op een zwarte lijst geplaatst en het spelen op deze sites zonder vergunning kan hoge boetes opleveren.

Jan Leysen

4. Reglementering en toezicht De reglementering van de financiële sector staat nooit stil en is dus altijd aan het veranderen. Dit komt door de constante ontwikkeling van nieuwe uitvindingen die de financiële sector kunnen verbeteren. Maar voor deze uitvindingen moeten er natuurlijk regels worden opgesteld om exploitatie te vermijden. In vorige jaren zagen we dat de briefjes van 5, 10, 20 en 50 euro reeds werden aangepast maar in 2019 zijn die van 100 en 200 aan de beurt. Deze briefjes zijn gemaakt om het makkelijker te maken de echtheid ervan te controleren met behulp van de “voel-kijk-kantel”-methode. Deze briefjes zijn ontworpen om het onmogelijk te maken om deze na te maken en zo valsmunterij tegen te gaan. Het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat ze makkelijker in de portefeuille passen en langer meegaan. Vanaf 2019 zullen we een nieuwe vorm van betaling zien opduiken bij onze banken. De instantbetaling. Hierbij wordt het bedrag van een overschrijving binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde gestort zelfs wanneer de overschrijving gebeurt op momenten zoals feestdagen of ’s nachts. Ook de kwaliteitsnorm van duurzame producten wordt aangepast. Producten zullen aan strengere normen moeten voldoen om de stempel van duurzaam te krijgen. Op 31 maart 2019 verstrijkt de deadline voor Belgische vennootschappen en verenigingen om hun uiteindelijke begunstigden op te nemen in het centraal register voor uiteindelijke begunstigden van de FOD Financiën, het zogenaamde UBO-register. Met dit register kunnen de banken, als ze vermoeden dat er verdachte transacties gebeuren met de rekening van een vennootschap of vereniging, criminelen en terroristen helpen opsporen.

5. Opvolging van de actualiteit Febelfin zorgt ook voor de opvolging van verschillende nieuwsitems over verschillende onderwerpen. Deze publiceren zij op hun site zodat hun leden altijd op de hoogte kunnen blijven van eventuele veranderingen. Deze onderwerpen zijn: - Beleggen - Betaalverkeer - Consumentenbescherming - Consumentenkrediet - Duurzaamheid - Financiële crisis - Fiscaliteit - Financiële markten - Hypothecair krediet - Krediet aan ondernemingen - Leasing - Opleiding - Pensioenen - Reglementering & toezicht

Jan Leysen -

Remuneratie Reputatie en vertrouwen Sparen Tewerkstelling Veilig internetbankieren

6. Bronnen http://abb-bvb.be/nl/nieuws https://www.ombudsfin.be/nl/particulieren/home https://www.febelfin.be/...


Similar Free PDFs
Febelfin
  • 5 Pages