Goede leestekst criteria verbeterd PDF

Title Goede leestekst criteria verbeterd
Author Ankie Vanwonterghem
Course Nederlands Didactiek
Institution Hogeschool Vives
Pages 5
File Size 382.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 54
Total Views 143

Summary

Lien Van Eecke...


Description

Ankie Vanwonterghem

1LD03

EBALO

VAKDIDACTIEK NEDERLANDS: BOEK FLEUR HUMEUR REDT DE WERELD – MEGAN MCDONALD VIER ALGEMEN E CR ITERIA 1. Literair criterium



Origineel taalgebruik Vb. fantasiepleister-wedstrijd, meneer-vuilnis-bui, varkenspootmosselen, slangenblik, kikkernapping, stijfhoofdige neushoornvogel, knipoogziekte, Kikkerplasclub…



Gevarieerde zinsbouw Er zitten korte, simpele zinnen in het boek maar toch is het hier variatie in met wat moeilijkere zinnen.



Zeer realistische dialogen De dialogen zijn zeer realistisch omdat deze ook in het dagelijks leven van elk kind kunnen gebeuren. Vb: tussen Fleur en haar vrienden, broer, ouders…



Evenwicht verrijkende en begrijpelijke taal In de klas van Fleur worden er namen van bedreigde diersoorten gezegd, dit is zeer verrijkend voor de kinderen. Het boek gaat verder over gewone situaties in het leven van Fleur, hier worden er geen moeilijke woorden gebruikt. Desondanks het origineel taalgebruik is de rest wel zeer goed te begrijpen.



Eigen karakter Er zijn meerdere boeken geschreven over Fleur Humeur door eenzelfde auteur. De tekst is groot geschreven in het boek. De boeken hebben allemaal een eigen karakter. Ook Fleur heeft een eigen koppig karakter.



Met zorg, oog voor details aan gewerkt De auteur heet Megan McDonald. Ze komt uit Amerika dus het boek is vertaald. De hoofdstukken vloeien mooi in elkaar over. Er zitten ook heel wat details in het boek. In het boek geven ze ook interessante info over recyclen en het beter doen voor het milieu. Er staan ook vele illustraties in die met zorg zijn afgewerkt. Goed geïllustreerd Het boek heeft een knappe lay-out met veel geschikte illustraties. Het enige nadeel is dat de illustraties niet in kleur zijn. Dit zou het aantrekkelijker kunnen maken voor kinderen. Goed uitgegeven De uitgeverij noemt Van Holkema & Warendorf. Dit is een niet zo gekende uitgeverij. Van Holkema & Warendorf publiceert vooral kinder- en jeugdboeken, romans en thrillers. Ze zijn onderdeel van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Deze uitgeverij heeft een goeie reputatie want ze zijn uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland.





2. Pedagogisch criterium



Ontwikkelingsondersteunend Het boek gaat over recyclage en problemen over milieu en klimaat. Fleur wilt deze problemen maar al te graag oplossen en bijdragen aan een betere wereld. Het boek stimuleert ook de lezer om hier aandacht voor te hebben.



Sluit aan bij leefwereld Fleur zit in groep 5, heeft een broer en gaat naar school. Dit sluit dus enorm aan op de leefwereld van leerlingen.

1

Ankie Vanwonterghem

3. Ideologisch criterium

4. Mening van kinderen

1LD03

EBALO



Emotioneel belastend Het boek is niet emotioneel belastend. Het thema klimaat wordt op een subtiele manier aangebracht. Het boek is ook niet té informatief waardoor er niet wordt gesproken over de grote natuurrampen enz.



Zichzelf in herkennen Fleur wil de held zijn, winnen, de beste zijn. Soms denkt ze niet na voor ze iets doet. Ze vind wiskunde maar saai en houdt van biologie. Haar vrienden helpen haar graag. De meeste kinderen kunnen zich hier wel in herkennen.



Goed voor volwassenen Ikzelf vond het een leuk boek om te lezen. Het was niet te simpel maar zeker ook niet te moeilijk.



Juist beeld maatschappij De leerkracht van school is een meester (wat niet meer zo vaak gebeurt). Hij heeft ook een zwarte huidskleur. Fleur heeft kort haar. Er zijn problemen met het milieu en het klimaat. Dit geeft dus wel een juist beeld over de maatschappij.



Echt of waarachtig De situaties in het boek lijken echt. Het zou ook in het echt kunnen gebeuren.



Stereotiepe voorstellingen en horizonverruiming Er zijn toch wat stereotiepe voorstellingen. Fleur heeft een mama, papa en broer. Er wordt niet echt ‘out of the box’ gedacht. Er kan wel horizonverruiming zijn als er kinderen zien die niet weten wat recyclen is en niet weten dat er problemen zijn op de wereld in verband met het klimaat en het milieu.



Boodschap Je zou eerst denken dat de boodschap er dik zou op liggen maar het is eigenlijk een normaal verhaal voor kinderen.



Normen, waarden, beelden De normen in dit boek zijn dat je je afval moet sorteren, niet te veel papier gebruikt en eigenlijk kortom zorg draagt voor de aarde. De waarde hierbij is respect voor de wereld.



Humor Er zit heel wat humor in het boek. Vb. ‘Hebt u ook een pissebed?’ vroeg Femke Wijsneus Koning. ‘Wat is een pis-in-je-bed?’ vroeg Ricky. , ‘Alles wordt bedreigd,’ zei Frank. ‘Mijn cijfer voor biologie wordt ook bedreigd,’ zei Fleur.



Spanning Er is niet echt spanning in het boek maar je blijft wel geïnteresseerd in wat Fleur allemaal zal uitspoken en hoe het zal aflopen.



Aantrekkelijke illustraties De illustraties zijn leuk getekend maar zijn niet in kleur.

2

Ankie Vanwonterghem

Personages tekst

1LD03

EBALO



Identificeren Heel wat kinderen kunnen zich wel met Fleur identificeren omdat ze ook in de lagere school zit.



Bovendien heeft dit boek een prijs gewonnen van de Nederlandse kinderjury in 2005.



Sluiten aan bij leefwereld Zoals al eerder vermeld sluiten de personages aan in de leefwereld van leerlingen. Ze hebben een eigen karakter (vb. leergierig, koppig, ijdel…). Ze zitten ook inde lagere school. Ze gaan naar school, doen hun huiswerk…



Aantal Er zijn niet zoveel personages. Kinderen kunnen de hoofdpersonages misschien wel niet uit elkaar houden (de klasgenoten van Fleur) maar dit is niet zo erg voor de verhaallijn van dit boek. Er zijn ongeveer 10 personages en ‘figuranten’ in school.



Niet typische leefomgeving Fleur, de hoofdpersonage, heeft wel een redelijke typische leefomgeving. Ze heeft niet echt problemen of dingen die anders zijn in haar omgeving.



Humoristische personages Frank, de vriend van Fleur, weet veel over mosselen. Er zit een kat in het verhaal die muis heet. Fleur kan af en toe ook wat grappig zijn omdat ze veel te hard haar best doet, misschien wel té veel waardoor ze domme dingen doet. Er zijn ook personages met een gekke (achter)naam.

3

Ankie Vanwonterghem

Structuur van de tekst

1LD03



EBALO

Inleiding-midden-slot I: In het begin van het boek staat de voorstelling van de personages aan de hand van illustraties en een beschrijving van hun karakter/kenmerken. De tijd en ruimte wordt hier nog niet in beschreven. Het probleem wordt pas beschreven in het midden. M: In het midden start het verhaal. Fleur wordt ook op de proef gesteld door het ontdekken van de vele problemen op de wereld. Een voorbeeld van de eerste climax is dat Fleur in de les denkt dat ze mee wilt helpen recycleren en de tweede, absolute climax is dat ze haar hele huis leeghaalt om te kunnen recycleren. S: Op het einde is er een happy end. De klas van Fleur heeft veel geld ingezameld om bomen mee te planten. Allemaal door Fleur haar hulp!



In medias res In medias res betekent dat het verhaal ‘in het midden’ begint (geen inleiding). Dit is hier niet het geval

Leeftijdscategorie



Flashbacks Er zijn een aantal flashbacks. Vb. ‘Vorig jaar wonnen er 13-jarigen de wedstrijd’, ‘Julia Vlinder Hill bleef 738 dagen in haar boom zitten’



Figuurlijke taal Er wordd twee keer gebruik gemaakt van figuurlijke taal. Het is gelukkig niet te moeilijk te begrijpen voor de kinderen. ‘Heeft iemand je gezegd dat je de boom in kunt?’, ‘Alle gekheid op een stokje’.



stadium 3: lezen om nieuwe ideeën, ervaringen, gevoelens op te doen (voortgezet lezen) Robinson-leeftijd (9-11/12) (realistische verhalen)

 Soort lezer





Functie







Functioneel-pragmatische lezer Lezen om dingen te weten te komen  Kinderen kunnen dit boek lezen om te weten wat je kan doen om de wereld te redden. In het boek wordt er af en toe wel wat informatie gegeven hierover. Vb. dat potloden uit bomen komen en dat bomen zorgen voor zuurstof en schaduw, hoe je moet recycleren… Emotioneel-fantastische lezer Lezen om aan de dagelijkse werkelijkheid te ontsnappen  Het boek zorgt ervoor dat je je kan inleven in Fleur haar leven. De ontspannende functie Het boek laat de leerlingen ontspannen, zich goed voelen.  Er zit humor in het boek, kinderen lezen dit voor hun plezier. De informatieve functie, Het boek komt tegemoet aan een behoefte aan kennis.  In het boek zit er wat kennis over recyclage, klimaatverandering, zorg dragen voor het milieu … De opvoedende functie Het boek geeft de leerling de mogelijkheid om een standpunt in te nemen over normen en waarden in de samenleving.  Er worden problemen aangekaart op de wereld. Hier kunnen de leerlingen ook een persoonlijk standpunt over innemen.

4

Ankie Vanwonterghem

1LD03

EBALO

Ja

Ja

Ja Ja

Nee Ja

Ja

Ja

Ja Ja Ja

CONCLUSIE: ZEER GOEDE LEESTEKST

5...


Similar Free PDFs