LOO PDF

Title LOO
Author Louana Provoost
Course De logopedist als ondernemer
Institution Arteveldehogeschool
Pages 23
File Size 303.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 56
Total Views 141

Summary

Download LOO PDF


Description

DE LOGOPEDIST ALS ONDERNEMER

1. Hoorcolleges ondernemingsplan De rollen van de logopedist -

Adviseur, trainer, instructeur  sturende rol, goeie logo zijn met heel veel kennis Coach  coachende rol, goeie therapeut zijn, coachende en therapeuteigen kwaliteiten en vaardigheden Ondernemer  overleggende rol, je bent ook een ondernemer. Ondernemen kan op heel veel verschillende vlakken zijn. je kan ook in je therapie zelf ondernemend zijn, hoe je cliënten moet motiveren is ook ondernemend.

Het CanMEDS model De Canadian Medical Education Directives for Specialists is in 1995 ontwikkeld door de Royal College of Physicians and Surgeons in Canada. Het is een speciale richtlijn die ontwikkeld is in Canada maar toegepast wordt binnen alle gezondheidszorgberoepen. Het is een competentiekader, bestaande uit competenties die het profiel van een gzondheidszorgberoep of een beroepsprofiel op een dynamische, open en positieve manier beschrijven. Het gaat er ook van uit dat wanneer je bv een goeie logopedist bent dat je moet kunnen op een vlotte manier van de ene naar de andere competentie switchen. Toegepast op logo: het linkse is het algemene. Het rechtse is al toegepast op logopedie.

Evaluatie: -

-

2 examentaken (afgeven bij het schriftelijk examen) o Ondernemingsplan o Nomenclatuur Schriftelijk examen o Basiswetgeving, ethiek en deontologie

Het ondernemingsplan Inleidende begrippen

1) Markt: o Het is de plaats waar aanbieders van diensten (zorgaanbieders) of producten en afnemers van diensten (zorgvragers) elkaar ontmoeten en onderhandelen. o Als er verschillende aanbieders op de markt zijn dan is er concurrentie. Concurrentie houdt de aanbieders scherp!! Hoe meer spelers er op de markt zijn, hoe groter de concurrentie. Die hoeft niet altijd negatief te zijn. o Als je een onderneming hebt zet je jezelf op de markt en je zal daarin je plaats moeten zoeken. Het is ook moeilijk om je in die markt te positioneren. Het is wel belangrijk om te weten waar je terecht komt, binnen welke context van diensten en welk aanbod er nu precies is.

2) Marktwering: o proces waarbij op een goed werkende markt de aanbieders elkaar stimuleren in het zoeken naar nieuwe en betere diensten of producten, die steeds beter zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de afnemers. Er moet ergens aanbod en vraag in evenwicht gebracht worden 3) Gereguleerde markwering: o De overheid stelt de financiële en juridische kaders vast waarbinnen de aanbieders op de markt onderhandelen. Het zijn de regeltjes waar je je aan moet houden, er zijn veel dingen die je moet respecteren. Op het financiële gebied mag je niet zomaar vragen wat je wil als logopedist. Nu is het honorarium 23,60 euro per half uur. Conventioneer je, dan ben je verplicht om dit te vragen. Juridisch is dan weer alles met de nomenclatuur bv hoeveel sessies je aan een patiënt mag geven, hoe ga je het organiseren? Je zal creatief en innovatief moeten zijn. o Logopedisten werken op een gereguleerde markt (binnen een regelgevend kader); dit vereist een andere manier van bedrijfsvoering waarbij vooral creativiteit benutten en innoveren van belang zijn. 4) Ondernemen: o proces van (externe) signalen en (intern) realiseren van kansen. Hiervoor heb je ondernemerscompetenties voor nodig. Je moet bv gestructureerd en georganiseerd zijn, financieel inzicht hebben, expertise (zorgen dat je bovendrijft tussen alle andere logopedisten), ambitie. De ondernemerscompetenties zijn -

Leerstijl; o Lerend vermogen, reflectie: kunnen reflecteren, nadenken over als je als logopedist wel goed bezig bent in je praktijk en of je misschien andere dingen moet doen in je praktijk.

-

-

-

-

-

-

Persoonlijkheidskenmerken o Doelgerichtheid; vanuit een visie werken, doelen stellen o Openheid ten aanzien van levensuitdagingen: in jezelf geloven en zelfvertrouwen hebben Vermogen o Analytisch vermogen: inzicht hebben in de markt en financieel inzicht o Creativiteit en innovatief vermogen o Omgaan met tegenslagen Vaardigheden o Organisatievaardigheden: je kan prioriteiten stellen o Sociale vaardigheden o Probleemoplossend vermogen Motivatie o Prestatiedrang Emoties o Je houdt focus, bent niet beïnvloedvaar, toont enthousiasme, durft hulp vragen Behoeften o Behoefte aan zelfactualisatie: verder willen ontwikkelen o Behoefte aan erkenning; ambitieus zijn Cognities o Denkproces o Zelfbeeld o Houding; vastbesloten zijn Gedrag o Identificeren van kansen o Realiseren van kansen en genereren van vervolgstappen o Oriëntatie op verandering in de omgeving

Ondernemingsplan = het op papier zetten van je ‘onderzoek’  Je geeft aan dat je project een kansrijk concept is en op welke manier je dit verder gaat ontwikkelen.  Je beschrijft de inhoud van je innovatie of project inclusief de argumenten waarom dit nodig is, mogelijk is en daadwerkelijk realiseerbaar is.  Je plan bevat ook een activiteitenplan. De verschillende stappen; 1) Wie ben ik? o Ben ik een goeie ondernemer en heb ik daar goeie competenties vooor? Welke 3 kernwaarden zijn belangrijk voor jou als logopedist bv empatisch zijn, de gezellige logopedist zijn, deskundig zijn,.. de persoonlijke waarden die de basis vormen voor je missie en positionering. o Wat is je missie? De missie van je onderneming geeft antwoord op de vraag; ‘waar staat mijn onderneming voor en hoe zou het moeten zijn? ‘ een goede missie heeft een betekenis voor de betrokkenen. (=personal branding)

o

De ‘golden circle’: je kijkt om te beginnen altijd naar waarom (why) je iets wil doen. Dan pas gaan denken over what en pas in laatste instantie how, gaan kijken hoe je iets zal doen.

2) Stel een marketingplan op: o Marketing: alle activiteiten die erop gericht zijn om de wensen en de behoeften van de klant of zorgvrager centraal te stellen in het totale proces van de bedrijfsvoering. Het is nieuwe klanten zoeken en bestaande klanken behouden door ervoor te zorgen dat de kwaliteit hoog zijn is en blijft. Hier moet je altijd naar streven. o marketingplan: het stapsgewijs analysereen van de eigen praktijk en de marktsituatie. o Marktanalyse: wie is mijn klankt? Belangrijk om eens na te gaan wie je ideale klant is, wie je potentiële klanten zijn. Ook bepalen van de marktomvang: voor wie is de dienst, therapie die je aanbiedt bedoeld? Waar bevindt de doelgroep zich? o Ook duidelijk stellen welke diensten/producten je zal aanbieden. Bv alleen stem behandelen of alleen stotteren of verschillende samen. Wat maakt jouw aanbod anders? Waarin verschil je van andere logopedisten of ondernemers die dezelfde dienst aanbieden? o je opereert ook niet alleen op de markt. Beschrijf het voordeel dat jij hebt tegenover je concurrenten. o Strategische keuzes op basis van de marktanalyse: waar ga ik me vestigen, wat is mijn doelgroep?.. Bij het maken van strategische keuzes probeer je je kennis, ervaringen en vaardigeden mee te nemen en te combineren. o Positionering: is het positioneren van je onderneming op de gereglementeerde markt. Hoe ga je communiceren? Hoe ga je je onderneming op de markt zetten? Hoe zorg je voor bekendmaking bij de opening van je vestiging? o Marketing mix: het is je wijze van communiceren in overeenstemming met de deontologie, beroepsadministratie,..  Product of dienst: welke diensten bied je aan en aan welke prijs? Al dan niet conventioneren.  Communicatie: met de zorgvrager ( wachtkamer, afsprakenkaartjes,..), met een nog ongekende zorgvrager (publiciteit) en met andere zorgaanbieders. 3) Stel een financieel plan op o Denk na over de rechtsvorm van je onderneming o Noteer welke kosten je hebt wanneer je start en welke terugkerende kosten je hebt om je onderneming jaar na jaar verder te zetten. 4) Voer een risico-analyse uit (SWOT)

2. Hoorcolleges conventie /nomenclatuur De conventie

Conventie is een soort afsprakenkader tussen logopedisten en mutualiteiten (riziv). Er is een conventiecommisie, de logomut, is een maandelijke vergadering tussen logopedist en ziekenfondsen. Daar wordt elke maand onderhandeld over de nomenclatuur. Er zijn ook een heleboek werkgroepen bv Test, ‘kwaliteit’, ‘vereenvoudiging van administratie’. Het is niet omdat logopedisten een voorstel doen in die comisie dat dit direct geregeld wordt. Een voorstel moet altijd langs commissie voor begrotingscontrole, verzekeringscomite, raad van state,.. De kans dat een voorstel ergens sneuvelt lanfs de weg is heel groot. Het is vooral op vlak van begroting dat het vaak fout loopt. Er is maar een bepaald budget voor logopedie en daar moet heel de logopedie ook van bedekt worden. Heel vaak als er nieuwe initiatieven zijn van logos betekent dat logos ook vaak moeten besparen. Conventie R is altijd tweejaarlijks, loopt dit jaar af. Er wordt op dit moment onderhandeld over de nieuwe conventie. De conventie zegt een aantal zaken over het honorarium, derdebetalersregeling( normaal gezien als je bij de dokter gaat betaal je aan de dokter, maar dit betekent dat het grootste geld door het ziekenfnds betaald wordt en jij betaalt alleen het remgeld, de rest wordt automatisch geregeld en je krijgt geen briefje meer). Er wordt ook aan elke logopedist gevraagd of je wil toetreden of niet. Er zijn een aantal consequenties aan verbonden als je niet toetreedt voor de patiënten, ze krijgen bv minder terugbetaald door het ziekenfonds. Als je conventioneert, dan blijf je dat ook in principe. Het honorarium: je bent verplicht het honorarium na te leven dat bij de conventie hoort. Je mag daar pas onder heel specifieke voorwaarden van afwijken. Er is een honorarium verschuldigd voor elke vertrekking opgenomen in de nomenclatuur op voorwaarde dat ze verricht is dor een logopedist met de vereiste bekwaming. Je bent ook verplicht om de honoraria in de wachtzaal uit te hangen. Je bent verplicht om je patiënt daar alle informatie over te geven. Ofwel kies je als je geconventioneerd bent, of je derdebetalersregeling toepast voor alle cliënten of voor niemand. Dit is ook heel veel administratie. Maar sowieso mag je geen derdebetalersregeling toepassen voor therapie op school. Je bent ook verplicht om een getuigschrift af te leveren, je moet dit in principe zo snel mogelijk afleveren na de behandeling. Conventie: praktisch: er moet altijd een bepaald aantal logopedisten akkoord gaan wil je iets in voegen treden. Er moet altijd minstens 60% akkoord gaan met de afspraken. Stel dat er geen 60% is dan gaan ze regionaal kijken maar gebeurt bijna nooit, is niet werkbaar. Wat er dan wel vaak gebeurt is dat de beroepsvereniging de conventie afzegt maar dat heeft wel consequenties. Betekent dat de markt dan opeens vrij is en dat logopedisten bv kunnen vragen wat ze willen. Als je cnventioneert, dan heb je een aantal richtlijnen voor kwaliteit. Bv je bilan moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet deze voorwaarden naleven. Er is nu ook een soort van sjabloon van bilan dat je kan gebruiken. Je hebt dan ook minimale voorwaarden voor je kabinet. Daar staat bv in dat je een praktijkruimte moet hebben die afgescheiden is van de rest van je huis.

De conventie bepaalt ook de nomenclatuur, is alles wat met terugbetaling te maken heeft. Mogelijke sancties zijn de ECD( hier wordt wat bemiddeld). De DGEC is de dienst geneeskundige evaluatie en controle. De aanvraagprocedure is wat je moet doen om een dossier te beginnen: De eerste stap is voorschrift aanvangsbilan: als de patiënt langskomt zonder voorschrift mag je eigenlijk niet handelen. Je kan al geen terugbetaling geven dan. De chronologie moet echt worden gerespecteerd, de data moeten kloppen. Je moet ook snel zijn met administratie want vanaf de eerste sessie heb je 60 dagen om je bilan in te dienen bij het ziekenfonds. De nomenclatuur is opgebouwd rond het containerprincipe. Betekent dat je voor elke stoornis een bepaald aantal sessies krijgt en met die sessies moet je het doen. Er is ook een limitatieve lijst met tests en proeven per stoornis. Voor elke stoornis heb je meestal slechts 1 keer terugbetaling. Het containterprincipe: het uitgangspunt is dat je maximaal aantal sessies per stoornis. Sessies mag je niet cumuleren, betekent dat je per dag maar 1sessie mag hebben. Bv iemand volgt therapie voor rekenen en voor stem bij iemand anders dan mogen die twee sessies niet op dezelfde dag plaatsvinden. Sinds kort ook mogelijkheid om herval aan te vragen. Hier zijn heel specifieke voorwaarden aan gekoppeld. Er wordt gewerkt met chronische stoornissen betekent dat je op een bepaald moment zeker kan hervallen. Er zijn aantal exclusiecriteria voor terugbetaling. Sinds kort heeft huisarts wel iets meer bevoegdheid. Ze mogen ook al het aanvangsbilan voorschrijven. Ook evolutiebilan mag voorgeschreven worden door huisarts. Volgorde: in principe is elke volgorde mogelijk maar aantal uitzonderingen: taalstoornissen na dyslexie-dysorthografie-dyscalculie en dysfasie na dyslexie-dysorthografie-dyscalculie maar hier zal binnenkort een uitzondering op gemaakt worden. De limitatieve lijst: er staan aantal test op die je moet doen als je terugbetaling wil aanvragen. Je hebt een aantal testen per stoornis en wil je een aanvraag indienen voor een bepaalde stoornis dan moet je die testen afnemen die op de lijst staan. Terugbetaalbare stoornissen: 1) Mondeling taal- of spraakstoornissen, die een handicap zijn bij het voortzetten a. Van een beroep waardoor hij ofwel aan de sociale zekerheid van de werknemer ofwel aan het sociale statuut van de zelfstandigen onderworpen wordt b. Van een omscholing die door het College van geneesheren-directeurs is toegestaan. c. Van een leercontract waarvan de afsluiting is geregistreerd en de uitvoering wordt gecontroleerd door een erkend leersecretariaat.  Geen specifieke criteria of LLT 2) Taal- en spraakstoornissen: de enige voorwaarde bij afasie is dat de aanvraag telkens 6 maand na de CVA moet ingediend worden. Tweede categorie is stoornissen in de receptieve en/of expressieve taalontwikkeling. Voor taal heb je een duidelijke LLT en daar moet je aantonen dat er op die test een percentiel lager of gelijk aan 3 wordt behaald. Ook je IQ moet voldoende hoog zijn en er mag geen gehoorschade zijn, aan het beste oor max verlies 40dBHl. meertalige kinderen met taalontwikkelingsproblemen vallen er in theorie ook onder. 3) Dyslexie e/of dysorthografie en of dyscalculie: je kan maar 1 keer een terugbetaling hebben voor 2 jaar. Binnen 1 domein moet je op minstens 2 testen een lage score halen. Er moet ook altijd minstens 6 maanden onderwijs geweest zijn. kan ook maar tot en met 14 jaar; dus de

dag voor dat iemand 14 wordt. De moeilijkheid is ook om hardnekkigheid aan te tonen. Deze elementen moeten wel in je verslag staan. 80% van alles sessies die worden terugbetaald in de logopedie zijn taal- en leerstoornissen 4) Stoornissen ten gevolge van gespleten lippen, verhemelte of tandkassen. Hier heb je geen specifieke criteria of lijst omdat dit hier wel duidelijk is. voor schisis heb je een langere periode van terugbetaling en elk jaar kan je een aantal sessies opnemen. Het is ook een heel complexere problematiek. 5) Spraakstoornissen ten gevolg van radiotherapeutische of chirurgische behandeling van hoofd of hals: ook geen specifieke criteria. 6) De verworven spraakstoornissen; ook een grote categorie. Hier zitten dysartrieën in, stotteren, chronische spraakstoornissen. Bij deze stoornissen is er een duidelijke oorzaak. Voor stotteren heel duidelijke LLT. Als het gaat over stotterernst moet je geen specifieke score hebben, vanaf dat er stotteren aangetoond is is dat voldoende. Je hebt ook een hospitalisatieverzekering, moet je navragen bij de ouders. Als dat allemaal niet lukt, dan is er geen terugbetaling. Stel dat je een verlening indient na een jaar therapie, is het logisch dat je niet meer aan al die criteria moet voldoen. Nieuwe conventie: Nu liggen er wensen op tafel in verband met aanpassingen van de containeners, ook wens voor aanpassing van de honoraria. Autisme ligt momenteel ook op tafel over de exlusiecriteria. Willen dat er nu ook terugbetaling voor die kinderen is. De logopedist als loontrekkende: In het begin moet je je erkenning als logopedist aanvragen bij de FOD Volksgezondheid. Als zelfstandige moet je daarbij nog een RIZIV-nummer aanvragen. Verzelfstandiging van het beroep zorgt ook voor problemen met de nomenclatuur. Praktijkadministratie: De documenten aanvraagformulier en getuigschriften voor versterkte hulp moeten correct ingevuld zijn. Aanvraagformulier: kleefbriefje van de patiënt, identificatiegegevens van de logopedist en datum van de start van de behandeling, cliënt of ouder moet ook handtekenen. Medisch voorschrift is geen officieel document, moe je niet verplicht gebruiken. Getuigschriften: zijn officiele documenten en persoonlijke documenten. Moet je zelf invullen en niet door een collega. Enige uitzondering is bij een interim; Gtuigschrift: fiscaal gedeelte; vul je alleen in in je boekje als je patiënt cash betaalt. Examentaak nomenclatuur: casussen oplossen.

3. Hoorcolleges basiswetgeving, ethiek en deontologie De wet op de patientenrechten bestaat sinds 2002. Belangrijk dat je weet dat de regels gelden in elke situatie waarin er een patiënt en een erkend zorgberoep plaatsvindt. Ze gelden ook in minder voor de hand liggende situaties. Het is bij: -

-

Privaatrechtelijke als publiekrechtelijke rechtsverhoudingen inzake gezondheidszorg verstrekt door een beroepsbeoefenaar aan de patiënt Zowel contractuele als buitencontractuele relaties (vb. behandelende chirurg vraag laboonderzoek aan bij externe klinisch bioloog, vb. onderzoek door verzekeringsarts ikv schuldsaldoverzekering) Zowel bij privé-consultatie van een beroepsbeoefenaar als bij opname in een private zorginstelling Ook in publieke verhoudingen

Het geldt dus in elke situatie waarin er een zorgverlener-patiënt relatie is. Gezondheidszorg is ook heel ruim geformuleerd: diensten verstrekt door een beroepsbeoefenaar met ook op bevorderen, vaststellen, behouden, herstellen of verbeteren van gezondheidstoestand van een patiënt om het uiterlijk van een patiënt om voornamelijk esthetische redenen te veranderen of om de patiënt bij het sterven te begeleiden. Patiënt: de natuurlijke persoon aan wie gezondheidszorg wordt verstrekt, al dan niet op eigen verzoek. De patiëntenrechten zijn ook van toepassing wanneer er onder dwang wordt gewerkt. Beroepsbeoefenaar: Alle erkende beroepsbeoefenaars vallen onder de wetgeving en die zijn -

Arts Tandarts Apotheker Verpleegdkundige Vroedvrouw Kinesitherapeut Diverse paramedici waaronder logopedist en audioloog

Er zijn ook 4 vormen van alternatieve geneeswijzen die ook een bepaalde vorm van erkenning in België hebben: osteopathie, chiropraxie, homeopathie en acupuntuur. Deze beroepen vallen niet onder de erkende beroepen en hebben dus ook geen terugbetaling van hun prestaties maar ze hebben wel een statuut waarbij ze aan bepaalde regels onderworpen zijn. Ook alle ziekenhuizen en alle andere zorginstellingen waar patiënten verzorgd worden vallen onder de wet. Zij zijn verplicht om in hun houding met de patiënt de wet op patiëntenrechten na te leven en erover te waken dat het ziekenhuispersoneel dit ook doet ten aanzien van de patiënten. Er staat heel veel in de wet: 1 plicht voor de patiënt en al de rest zijn rechten. Medewerkingsplicht is de enige plicht.

1) Medewerkingsplicht: is de enige verplichting. Dit betekent niet dat hij verplicht is om eender welke behandeling of zorg te ondergaan, of daarmee akkoord te zijn die hem wordt voorgesteld. Hij heeft het recht om een behandeling te weigeren. Het gaat er wel om dat hij zich op die manier moet opstellen en gedragen dat hij het niet onmogelijk maakt om de job van de zorgverstrekker te laten uitvoeren. Als dit wel gebeurt is er wel een schending van de medewerkingsplicht. Er is ook verantwoordelijkheid voor de patiënt indien hij niet volledig of correct meewerkt: de beroepsbeoefenaar kan niet verantwoordelijk gesteld worden indien de patiënt bewust informatie achterhoudt. De zorgverlener heeft wel onderzoeksplicht en moet de juiste vragen stellen. Vb: wanneer de zorgverlener vragen stelt aan de patiënt moet de patiënt hi...


Similar Free PDFs