Lösningsschema BrB PDF

Title Lösningsschema BrB
Course Jiken
Institution Stockholms Universitet
Pages 2
File Size 127.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 85
Total Views 134

Summary

Lösningsschema för straffrätten....


Description

Retroaktiv tolkning av lagen får endast göras om det är till fördel för den åtalade. T.ex man begår ett brott idag och imorgon införs en lag, då kan den inte arresteras/dömas för detta brott. Analogitolkning Man kan inte tolka en likartad lag för att döma någon i ett fall där lagen inte finns. Obestämdhetsförbud: Om lagen inte är tillräckligt tydlig så kan man inte döma den åtalade efter denna. Tvistemål: Ett tvistemål eller civilmål är i svensk rätt de mål där allmän domstol handlägger och avgör frågor mellan enskilda parter som inte kan komma överens. Den som väcker talan mot någon i ett tvistemål betecknas kärande och motparten betecknas svarande. Brottmål: Med brottmål avses samtliga mål i vilka talan förs om ansvar för brott. I de flesta länder förs brottmål å det allmännas vägnar av en åklagare. Konformitetsprincipen: Endast den som haft förmåga och tillfälle att rätta sig efter lagen bör kunna straffas. Excess: En omständighet där någon svårligen kan besinna sig. T.ex när någon uppfattar sig vara utsatt för extrem fara och då använder mer våld åt en person Straffrättsvillfarelse: Om man inte har känt till lagen, om det har varit tryckfel, en myndighet har gett fel direktiv osv så kan det ursäkta en brottslig handling. Garantställning: En person som i garantställning har skyldighet att utföra vissa uppgifter. T.ex en badvakt har en skyldighet att rädda någon som drunknar, en polis är skyldig att rädda någon i direkt fara osv. Då är det olagligt om de har underlåtit att göra det. Uppsåt: Avsiktsuppsåt/Direkt uppsåt. Insiktsuppsåt/Indirekt uppsåt. Likgiltighetsuppsåt. Perdurerande brott: Ett brott som pågår under längre tid.

A1: Föreligger ett brott? 3 kap -> Misshandel, mord, dråp. 6 kap -> Våldtäkt 8 kap -> Stöld 23 kap -> Försök, anstiftan osv. Underlåtande att anmäla brott.

A2: 24 kap reglerar detta. BrB 24 kap 1 § En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

B1: Handlar om det som pågår i gärningspersonens huvud. Därmed faller “putativt nödvärn” in där då de upplever att de rättfärdigt får försvara sig då de upplever en direkt fara. Uppsåt eller oaktsamhet? Avsiktsuppsåt/Direkt uppsåt. Insiktsuppsåt/Indirekt uppsåt. Likgiltighetsuppsåt.

B2: 24 kap 8 § BrB. T.ex polisens agerande faller under ursäktande omständigheter....


Similar Free PDFs