Obligatie PDF

Title Obligatie
Course Inleiding tot de financiële markten 1
Institution Universiteit Antwerpen
Pages 3
File Size 103.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 76
Total Views 145

Summary

obligatie korte uitleg...


Description

Taak Obligaties Obligatie Een obligatie is een bewijs van deelname in het kapitaal van een bedrijf of de overheid. Het is een schuldbewijs tegen een vaste rente. Het is mogelijk om in obligaties te handelen, dit gebeurt op de effectenbeurs.

Uitgifte à pari, boven pari, onder pari De notie “tegen pari” wordt gebruikt voor de prijzen van obligaties en staatsbons. Van obligaties en staatsbons die worden uitgegeven tegen 100 % zegt men dat ze worden uitgegeven tegen pari. We nemen even het voorbeeld van een obligatie die verkocht wordt in coupures van 1 000 euro. Als ze tegen pari wordt uitgegeven, moet u per coupure ook effectief een bedrag van 1 000 euro betalen. Een obligatie of staatsbon wordt boven pari uitgegeven als de uitgifteprijs meer dan 100 % bedraagt. Als de uitgifteprijs bijvoorbeeld 102 % bedraagt, moet u voor elke coupure van 1 000 euro een bedrag van 1 020 euro betalen. Als de uitgifteprijs echter minder dan 100 % bedraagt, zegt men dat de obligatie of staatsbon onder pari worden uitgegeven. De uitgifteprijs is van belang voor de berekening van het uiteindelijke rendement van een obligatie of staatsbon. Een obligatie die is uitgegeven boven pari zal een lager rendement opleveren dan de naar voor geschoven coupon, aangezien u op de eindvervaldag een iets lager bedrag zult terugkrijgen dan uw begininleg.

Coupon Een coupon is een papieren of digitaal bewijs dat men het recht geeft om iets te verkrijgen . Een coupon is hiermee een andere benaming voor waardebon. Roerende voorheffing De roerende voorheffing is in België een voorschot op de inkomstenbelasting die geheven wordt op inkomsten uit roerende goederen. In België wordt het woord "goederen" ook gebruikt voor niet tastbare waarden. De roerende inkomsten bestaan dus voornamelijk uit intresten en dividenden. De belasting daarop is 25% (uitzondering: spaarboekjes 15%) en wordt ingehouden door de bank die de intrest uitbetaalt of de vennootschap die het dividend uitkeert. Deze roerende voorheffing is voor particulieren bevrijdend. Dat wil zeggen dat er geen afrekening van personenbelasting meer gebeurt. Er is zelfs geen aangifteplicht meer voor intresten of dividenden die deze voorheffing ondergaan hebben.

Rendement Rendement is de opbrengst of winst van een door iemand gedane investering. Wanneer er rendement is behaald is de opbrengst of winst groter dan de gemaakte kosten. Dit heeft niet alleen betrekking op geldelijk rendement. Meer algemeen betekent rendement dat de output groter is dan de input.

Emittent Een partij die aandelen of obligaties uitgeeft voor verhandeling op de effectenbeurs van Euronext. Een emittent wordt ook wel een uitgevende instelling genoemd. https://www.ensie.nl/nick-felix/obligatie https://www.test-aankoop.be/invest/lexicon/p/pari http://www.spaargids.be/sparen/definitie-roerende-voorheffing.html http://www.beurs.be/kenniscentrum/obligaties/de-verschillende-soorten-obligaties

Verschillende soorten obligaties 1)Staatsobligaties of overheidsobligaties: het betreft hier obligaties uitgegeven door de Staat om haar uitgaven te financieren. De meest bekende obligaties in deze categorie zijn de “OLO” (Obligation Lineaire – Lineaire Obligatie) in België, de” OAT” (Obligation assimilable du Trésor) in Frankrijk, de “Bund” (Bundesanleihen) in Duitsland, de “Gilts” in het Verenigd Koninkrijk en de “Treasury Bonds” in de Verenigde Staten. Dit type obligaties uitgegeven door de Staat genieten een zekere geloofwaardigheid, dit wil zeggen dat ze de belegger een zekere garantie bieden op terugbetaling. 2)Obligaties uitgegeven door een private vennootschap of door een vereniging: deze worden ook “Corporate Bonds” genoemd. De kwaliteit ervan hangt af van de financiële gezondheid van de uitgevende onderneming. Over het algemeen bieden deze obligaties een rentevoet die aantrekkelijker is dan deze geboden door Staatsobligaties, dit omdat het hieraan verbonden risico hoger is. 3) obligaties uitgegeven door de publieke sector Obligaties uitgegeven door een vennootschap in de publieke sector, een openbaar bestuur of een lokale overheid. Deze categorie wordt omschreven als obligaties uitgegeven door de publieke sector. De zekerheid tot terugbetaling wordt voor dit soort obligaties lager ingeschat dat voor de Staatsobligaties. De kwaliteit van de obligaties in deze categorie kan sterk variëren.

Looptijd van obligaties De looptijd van een obligatie is van belang als men wil te weten komen welk rendement ze zal opleveren en hoe lang de beleggingsperiode is. Er bestaan verschillende methodes om die looptijd te berekenen. Meest eenvoudig is te werken met de looptijd "tot vervaldatum" of de "gemiddelde" looptijd. Met de looptijd "tot vervaldatum" doelt men op het aantal jaren die nog resten tot de uiteindelijke vervaldag van de obligatie. Die lineaire berekening houdt echter geen rekening met de hypothese waarbij effecten gespreid terugbetaald worden. In die hypothese is het meer aangewezen om de gemiddelde looptijd te berekenen. Dat is een geschatte looptijd rekening houdend met het tijdschema van de terugbetalingen. De berekening houdt dan rekening met het aantal effecten dat bij elke vervaldag terugbetaald wordt. Zo zal bijvoorbeeld een obligatie met een maturiteit van vijf jaar, waarbij in het derde, vierde en vijfde jaar telkens een derde van de effecten terugbetaald wordt, een gemiddelde looptijd hebben van 4 jaa

Voor en nadeel obligaties

Voordelen https://www.ensie.nl/nick-felix/obligatie https://www.test-aankoop.be/invest/lexicon/p/pari http://www.spaargids.be/sparen/definitie-roerende-voorheffing.html http://www.beurs.be/kenniscentrum/obligaties/de-verschillende-soorten-obligaties

– U kent op voorhand het bedrag en de betaaldatum van de coupons en het bedrag dat terugbetaald wordt op de einddatum. – De rentevoeten liggen vast. U bent dus beschut tegen eventuele dalingen van de marktrente. – Er bestaat een ruime keuze (emittenten, looptijden, munten van uitgifte).

Nadelen – Als de marktrente tijdens de looptijd stijgt, kunt u daar niet onmiddellijk van profiteren (pas op einddatum). – U kunt altijd proberen om uw obligaties vroeger te verkopen, maar zonder de garantie dat u volledig uw begininleg terugkrijgt (kapitaalgarantie geldt enkel op einddatum). – Als de emittent financiële problemen krijgt, kan de uitbetaling van de intresten en zelfs de terugbetaling van het kapitaal in gevaar komen. Obligaties vallen niet onder het depositogarantiesysteem! – De intresten zijn onderworpen aan roerende voorheffing. Die bedraagt nu 15 % maar zou kunnen stijgen tot 20 %. – Sommige banken rekenen kosten aan voor het bewaren van obligaties op een effectenrekening en/of kosten voor de uitbetaling van de intresten. – Als de obligatie uitgegeven is in een andere munt dan de euro, bent u blootgesteld aan het wisselkoersrisico. Daalt de munt van uitgifte tijdens de looptijd t.o.v. de euro dan zal het bedrag dat u op de einddatum terugkrijgt, lager zijn.

https://www.ensie.nl/nick-felix/obligatie https://www.test-aankoop.be/invest/lexicon/p/pari http://www.spaargids.be/sparen/definitie-roerende-voorheffing.html http://www.beurs.be/kenniscentrum/obligaties/de-verschillende-soorten-obligaties...


Similar Free PDFs
Obligatie
  • 3 Pages