Redevoering: Genderneutraliteit PDF

Title Redevoering: Genderneutraliteit
Author robin segers
Course Nederlands
Institution ASO
Pages 3
File Size 72.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 93
Total Views 124

Summary

Een superstuk over het actuele onderwerp 'genderneutraliteit'....


Description

Exordium: Hallo allemaal, Mijn naam is …. en ik wil jullie vragen om eens rond te kijken. Zoals je ziet zitten we hier met z’n allen op school, we zitten samen in de klas en volgen allemaal wetenschappen-wiskunde. Samen vormen we dus 1 groep. Maar als we beter kijken kunnen we deze groep indelen in 2 groepen, jongen en meisjes.

Propositio: Nu, ik wil het hebben over genderneutraliteit, voor de mensen die niet weten wat dit is. Op wikipedia luidt de definitie als volgt ‘de toestand waar geen verschil wordt gemaakt tussen gender’. Geen verschil tussen mannen en vrouwen dus. Hoe zalig zou dat zijn! Beeld je in: in een winkel is er geen mannendeel meer of vrouwendeel, gewoon kleren voor iedereen. Als een man dan met wat voorheen voor vrouwen bestempeld was naar buiten komt, dan zullen we in het begin raar opkijken maar dat is zoals vrouwen met een kuif, in het begin is het even wennen maar na een tijdje zijn we dat allemaal gewoon. Genderneutraal is niet het zelfde als geslachtsneutraal, maar deze vergelijking wordt wel vaak gemaakt terwijl deze niet juist is. Onbewust steken we dingen als kleuren, yoga, bier en nog veel meer zaken in hokjes die een mannending of vrouwending vertegenwoordigen. Genderneutraliteit streeft juist naar het verwijderen van die hokjes. Wisten jullie trouwens dat roze pas een meisjes kleur is geworden na de Tweede Wereldoorlog? Of dat theedrinken in Azerbeidzjan een echte mannengelegenheid is ipv voor de vrouwen zoals hier wel nog steeds het geval is?

Argumentatio: De reden dat ik dit zeer sterk aanbeveel is omdat we allemaal onszelf willen zijn, we zoeken constant naar manieren om ons eigen uit te drukken. Als ik bepaalde verhalen lees dan vind ik dat veel mensen tegen een soort van muur botsen, ze hebben schrik om zich volledig te uiten. Dit komt mede door het feit dat genderneutraliteit nog niet op alle gebied bestaat. Hoe kan het dat mensen in elkaar worden geslagen omdat ze zich op een andere manier uiten dan dat men verwacht? Hoe kan het dat in 2020 er nog steeds taboe heerst rond seksualiteit?

Dat zijn toch dingen die niet meer mogen bestaan in onze postmoderne maatschappij! Gender blijkt nog steeds een belangrijke basis van discriminatie te zijn, zowel tussen mannen en vrouwen als discriminatie op vlak van genderidentiteit en genderexpressie. Het gelijk trekken van salarissen tussen man en vrouw is nog lang niet zo slecht bezig maar de kleine kloof die er nog is, moet ook gedicht worden. Neem nu een voorbeeld aan Zweden, een land dat vooropgaat in de emancipatie. Zij hebben bij de voornaamwoorden hij en zij, het woord hen toegevoegd, dit woord laat in het midden of het bedoelde ding een man of vrouw is. Behoorlijk vooruitstrevend dus. In ons land zijn er ook al initiatieven genomen op het vlak van genderneutraliteit. Zo zijn er steeds meer ouders die er bewust voor kiezen om hun kinderen in een genderneutrale omgeving op te voeden. Wat wilt dit concreet zeggen? De ouders proberen de stereotiepe beelden van mannen en vrouwen in de samenleving uit de weg te gaan via een bewuste omgang met onder andere speelgoed, taalgebruik, boekjes, kinderkleding en kamerdecoratie. Deze ouders krijgen vaak de kritiek dat ze hun zonen homo maken, maar dat is totaal iets anders want homoseksualiteit heeft met verliefdheid te maken en niet met voorwerpen of bepaalde gewoontes. De grootste reden dat deze ouders al kiezen voor een genderneutrale opvoeding heeft te maken met het feit dat ze hun kinderen willen meegeven dat ze niet verplicht zijn genderconform door het leven te gaan. Het strijden voor gendergelijkheid heeft niet alleen als doel om onszelf zonder schaamte te kunnen uitdrukken maar ook het bestrijden van seksuele intimidatie is iets wat zonder gendergelijkheid zeer moeilijk zal zijn. Als we de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen kunnen oplossen dan zal zeer waarschijnlijk seksuele intimidatie ook verminderen. Deze gedachte vormt de basis van #Timesup, een organisatie die is voortgevloeid uit #MeToo met gendergelijkheid als oplossing voor de seksuele intimidatie. Ook de LGBT groep wordt steeds groter, de afkorting bevat steeds meer letters zoals bijvoorbeeld de P voor panseksualiteit of de Q voor queer. Deze Q is meer een parapluterm met als doel zich af te zetten van het hokjes-denken in onze maatschappij. Het toevoegen van deze letters heeft dus veel te maken met het gender van de persoon en vooral het streven naar genderneutraliteit.

Peroratio:

Op alle gebied wilt men dus gendergelijkheid, voor veel mensen is dit iets waar ze al eeuwen op staan te wachten. Ik hoop dat jullie net zo vooruitstrevend zijn en dat we een luisterend oor bieden voor deze mensen, want alleen op deze manier kunnen we groeien als maatschappij! Bedankt voor jullie aandacht....


Similar Free PDFs