Referat micrometrul PDF

Title Referat micrometrul
Author Andreea Ripan
Course Mecanica Aplicata
Institution Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni
Pages 9
File Size 302.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 75
Total Views 152

Summary

micrometrul...


Description

M9 . Con t r o l ul s c u l e l o ra s c h i e t oa r e

T e ma . Mi c r o me t r ul

1 Ce este micrometrul? Micrometrul este un instrument pentru măsurarea lungimilor mici, de ordinal micronilor, al cărui principiu de funcționare se bazează pe transformarea mișcării de rotație a unui șurub micrometric în mișcare de translație. Este un instrument de mare precizie. Micrometrul este alcatuit dint-o potcoava care are la un capat o nicovala fixa. La celalalt capat al potcoavei se afla fixata bucsa cilindrica filetata in interior. In filetul bucsei cilindrice se însurubeaza, prin intermediul rozetei capatul filetat al rijei. Tija este solidara cu tamburul si se însurubeaza in bucsa cilindrica, iar capatul celalalt al ei se apropie sau se departeaza de nicovala. Piesa de masurat se introduce suprafetele de masurare ale micrometrului: suprafata frontala a nicovalei si cea a tijei. Pentru ca piesa sa nu fie strânsa prea tare intre suprafetele de masurare, tamburul se roteste prin intermediul unui dispozitiv de protectie poate cu clinchet. Când cele doua suprafete de masurare au atins piesa, rozeta dispozitivului de protectie poate fi rotita oricât, ea nu mai antreneaza tija. Pe o generatoare a bucsei cilindrice este trasata o linie, iar sub aceasta linie si deasupra ei se afla cate un rând de diviziuni. Diviziunile de sub linie reprezint milimetri întregi, iar cele de deasupra jumatati de milimetri. Partea conica a tamburului este divizata in 50 de parti. Când suprafetele de masurare sunt in contact una cu cealalta, tamburul gradat este in pozitia 0 (zero), acoperind toate diviziunile bucsei cilindrice, afara de reperul o (zero) al ei, iar

SPL

reperul 0 (zero) al tamburului se afla in dreptul liniei longitudinale. Pasul filetului tijei este de 0,5 mm deci la o rotatie tija avanseaza cu 0,5 mm; deoarece partea conica a tamburului este divizata in 50 de parti egale, înseamna ca, rotindu-se tamburul cu o diviziune, tija va avansa cu , adica cu o sutime de milimetru. Funcțional, micrometrul transformă mișcarea de rotație a unui filet sau a unui șurub micrometric într-o mișcare liniară a unui suport numit tija micrometrului. Pasul șurubului micrometric este de 0.5 mm, deci deplasarea liniară este tot de 0,5mm pe rotatie; precizia de măsurare a micrometrelor obișnuite este de 0,01 mm.

2

SPL

2 Clasificare a) Dupa precizia de masurare : -0.01 mm -0.001 mm - 0.002 mm b) Dupa domeniul de masurare: -de la 0-25 mm -de la 25-50 mm -de la 50-75 mm -maxim pana la 500 mm

3 Tipuri de micrometer Micrometrul pentru roti dintate

Este ca si micrometrul propriu zis si are ca element characteristic dimensiunea suprafetelor de masurare care are forma unor talere.

Micrometrul pentru filet

3

SPL

Micrometrul este propiu zis si are in plus ca element component varfuri de masurare. Micrometrul de adancime

1- talpa 2-brat fixat rigid de talpa 3- tija de masurare 4- dispozitiv de limitare a apasarii Micrometrul se foloseste pentru masurarea adancimii pragurilor si a gaurilor infundate.

Micrometrul pentru alejaze

4

SPL

Micrometrul de interior tip vergea

Micrometrul are capetele de masurare semirotunde si este compus dintr-un micrometru propriu zis si o serie de prelungitoare destinate maririi domeniului de masurare.

Micrometrul de interior cu ciocuri

Micrometrul pentru table

Micromerul pentru tevi

5

SPL

4 Citirea micrometrului Se citesc milimetrii pe scara liniara de pe cilindru . Se citesc jumatati de milimetri pe aceeiasi scara daca exista. Se citesc sutimile de milimetrii pe scara circulara de pe tambur.

19,75mm

14,15 mm

5 Pastrarea micrometrului

Se pastreaza in cutii de lemn ,plastic sau support din mase plastice(huse). Se protejeaza prin acoperirea cu vaselina speciala.

6 Elemente marcate pe micrometru -marca fabricii 6

SPL

-clasa de precizie -temperatura – 20 C -precizia -domeniul de masurare -STAS-ul instrumentului -seria instrumentului 7 Verificarea micrometrului Se verifica aspectul exterior. Se verifica justetea instrumentalui (se verifica care e atitudinea cu care se masoara instrumental cu ajutorul calelor plan paralele in cel putin trei puncte a domeniului de masurare). Se verifica fidelitatea instrumentului.

8 Concluzii Concliziile finale ale acestei teme sunt: -

masurarea cu micrometrul este o masurare directa in care aflam pe loc valoarea de masurat

-

operatorul care efectueaza masurarea nu are nevoie de cunostinte speciale

7

SPL

9 Bibliografie Wikipedia.org www.didactic.ro www.scribd.com

8

SPL

CUPRINS 1 Ce este micrometrul?...............................................................................................................................2 2 Clasificare.................................................................................................................................................3 3 Tipuri de micrometre................................................................................................................................4 4 Citirea micrometrului................................................................................................................................6 5 Elemente marcate pe micrometru............................................................................................................7 7 Verificarea micrometrului.........................................................................................................................7 8 Concluzii...................................................................................................................................................8 9 Bibliografie................................................................................................................................................9

9...


Similar Free PDFs