Regne monera PDF

Title Regne monera
Course Biologia
Institution Universitat de Barcelona
Pages 2
File Size 133.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 18
Total Views 195

Summary

Download Regne monera PDF


Description

REGNE MONERA CARACTERÍSTIQUES DELS MONERES      

ORGANITZACIÓ PROCARIOTA

Els moneres són els BACTERIS Són microorganismes amb estructura cel·lular procariota. No tenen la majoria d’orgànuls de les cèl·lules eucariotes. Tenen paret cel·lular d’estructura diferent a la dels eucariotes. Per fora de la paret poden tenir càpsula. Alguns tenen flagels. La reproducció és asexual per bipartició, però poden tenir fenòmens de parasexualitat.

CLASSIFICACIÓ DELS BACTERIS   

Eubacteris Cianobacteris Arqueobacteris

EUBACTERIS 

Característiques:  La majoria de bacteris pertanyen a aquest grup. Són unes 2000 espècies.  Segons la forma es classifiquen en: o Cocs: Diplococs, Estreptococs, Estaphylococs o Bacils: Salmonel·la, Escherichia coli o Espirils: Treponema o Vibrions: Vibrium colerae  Tenen una mida d’entre 1 i 10 micres.  Poden viure en pràcticament tots els ambients.  Tenen una elevada capacitat reproductora (poden arribar a dividir-se cada 20 minuts).  En condicions ambients adverses poden formar espores de resistència.



Metabolisme:  AUTÒTROFS: Sintetitzen matèria orgànica a partir de matèria inorgànica.  Segons quina és la font de matèria inorgànica es classifiquen en: o Quimiosintètics: Gràcies a reaccions químiques de compostos de N, S o Fe poden sintetitzar matèria orgànica: bacteris nitrificants, sulfuroses, ferruginosos. o Fotosintètics: Utilitzen la llum com a font d’energia per a sintetitzar matèria orgànica. No fan la fotosíntesi que coneixem de les plantes: bacteris verds i rojos del sofre (no lliuren oxigen, sinó sofre).

 També poden ser HETERÒTROFS: o No poden sintetitzar per sí mateixos la matèria orgànica. o N’hi ha tres tipus de metabolisme heteròtrof en bacteris:  Paràsits: Salmonel·la, Clostridium, Brucel·la  Sapròfits: Estreptococs, Lactobacillus.  Simbiòtics o comensals: Rhizobium, Escherichia coli.  Per a obtenir energia tots els éssers vius han de degradar la matèria orgànica que han sintetitzar o bé que han obtingut. Els eubacteris ho poden fer de tres maneres: o Respiració cel·lular aeròbica (amb oxigen) o Respiració cel·lular anaeròbica (sense oxigen) o Fermentació

CIANOBACTERIS      

N’hi ha unes 2000 espècies. Viuen principalment a l’aigua dolça formant grans colònies. També poden formar espores de resistència. Tenen clorofil·la molt semblant a la de les plantes, encara que poden tenir altres pigments (ficocianina dóna color blau; ficoeritrina dóna color vermell o marró) Fan la fotosíntesi i alliberen oxigen. Són les responsables de la presència d’oxigen a l’atmosfera.

ARQUEOBACTERIS   

És el grup de bacteris més antic i en queden unes 100 espècies. Viuen en ambients molt extrems. Els més importants són:  Metanogènics: Fabriquen metà a partir de CO2 i H2.Es poden trobar en pantans, aiguamolls i aparells digestius d’animals.  Halòfiles: Viuen en ambients molt salats, com salines o salmorres.  Termoacidòfiles: Viuen en ambients molt àcids i d’elevada temperatura, com ara les aigües termals i sulfuroses.

RELACIONS AMB LA VIDA DE L’ÉSSER HUMÀ L’espècia humana interactua amb els bacteris a diferents nivells: 1. 2. 3. 4.

Provoquen malalties i s’han desenvolupat antibiòtics per lluitar contra elles. Hi ha espècies no patògenes presents en el nostre cos. Tenen un ús industrial. S’utilitzen en biotecnologia....


Similar Free PDFs