Sinuzita-maxilara-odontogena PDF

Title Sinuzita-maxilara-odontogena
Author Prasanna Higgoda
Course oncologie
Institution Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa
Pages 3
File Size 91.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 73
Total Views 152

Summary

enjoy...


Description

Sinuzita maxilara odontogena

Sinuzita este termenul medical utilizat care descrie inflamatia mucoasei care tapeteaza sinusurile. De asmenea, acest termen este folosit, in ultimul timp, tot mai des de catre persoanele care prezinta in mod regulat cefalee, episoade de migrena sau dureri la nivelul maxilarului. Ca patologie, sinuzita poate afecta unilateral doar un sinus sau poate fi o afectiune generalizata – parasinuzita. Sinusurile sunt cavitati osoase pline cu aer, in mod normal captusite de o mucoasa care se poate inflama in anumite conditii patogene. Anatomic, sunt descrise 8 sinusuri – doua sinusuri maxilare, doua frontale, doua etmoidale si doua sfenoidale, dispuse simetric de ambele parti. Cel mai frecvent afectat este sinusul maxilar, responsabile pentru aceasta fiind mai multe cauze, cum ar fi:   

    

Deviatia de sept nazal Rinitele acute purulente sau cronice, recidivante Infectia unui dinte a carui radacina se afla in stransa relatie cu mucoasa sinusala (asa-numitul dinte sinusal). De altfel, aceasta este si cea mai frecventa cauza a aparitiei sinuzitei maxilare de cauza odontogena. Dintre dintii aflati in relatie apropiata de sinusul maxilar, in ordine descrescatoare sunt: molarul 2, molarul 1 si premolarul 2.

Etiologia sinuzitei maxilare odontogene poate fi exprimata prin: Leziuni periapicale acute si cronice la premolarii si molarii superiori; Greseli de tratament endodontic cum ar fi impingerea infectiei din canal dincolo de apex, sau a materialelor de obturatie in sinus; Deschiderea traumatica a sinusului maxilar in timpul extractiei dentare sau impingerea unui rest radicular in sinus; Pungi parodontale profunde; Pericoronarita supurata a M3 superior.

Din punct de vedere anatomopatologic sinuzita maxilara odontogena se poate gasi sub mai multe forme: 1. Empiem sinusal  caracterizat de puroi in sinus, fara aparitia unor modificari ale mucoasei sinusale. 2. Sinuzita acuta  care poate fi catarala (hiperemie, edem, infiltrat inflamator, exudat in sinus) si supurata (mucoasa inflamata, testul de granulatie si exudat purulent in sinus). 3. Sinuzita cronica  mucoasa hiperplaziata ingrosata, polipoida; puroi cazeificat, fetid; esteita peretilor ososi sinusali.

Tabloul clinic variaza in functie de forma in care gasim sinuzita:

o o

o

In empiem, simptomele sunt cele de parodontita periapicala acuta la dintele cauzai, cacosomie si puroi pe narina de partea sinusului bolnav. In sinuzita acuta starea generala este alterata, apar dureri difuze in maxilar care sunt accentuate de miscarile capului sau la aplecarea sa, dureri suborbitare la palpare, cacosomie unilaterala subiectiva si obiectiva si scurgere de puroi unilateral pe o narina. In sinuzita cronica se exteriorizeaza o secretie purulenta nazala galben-verzuie, unilaterala, se manifesta prin cacosomie subiectiva, dureri reduse si obstructie nazala unilaterala.

Ca si examene complementare care ne ajuta in punerea diagnosticului de sinuzita maxilara odontogena avem: 1. Rinoscopia anterioara – unde putem vedea semnul lui Frankel si bureletul lui Kaufman. 2. Diafanoscopia – unde se observa transparenta sinusului maxilar. 3. Radiografia simpla – cu opacifierea sinusului, nivel lichidian prezent. 4. Radiografia cu substanta de contrast 5. Radiografii intraorale 6. Punctia sinusului 7. Examenul bacteriologic al puroiului 8. Examen citologic 9. Examen de laborator (cu leucocitoza si VSH crescut).

Complicatiile posibile ce pot aparea in aceasta patologie sunt faringita, laringita, traheita, tulburari digestive, boli de focar, osteomielita maxilarului cu supuratii ale partilor moi, fistule cutanate, nevralgii de nerv infraorbitar.

Tratamentul din sinuzita maxilara acuta consta in antibioterapie generala impreuna cu caldura locala, ultrasunete, instilatii nazale sau punctii sinusale. In sinuzita maxilara cronica tratamentul il reprezinta cel chirurgical: cura radicala a sinusului prin metoda Caldwell-Luc, concomitent cu tratamentul dintelui cauzal.

Bibliografie: Carmen Vicol, Maria Voroneanu, Dan Gogalniceanu, PATOLOGIE CHIRURGICALA ORO-MAXILOFACIALA, ed. CarteS Bucur Alexandru, Compendiu de chirurgie oro-maxilo-facială. Editura Q Med Publishing, București, 2009

Burlibașa Corneliu, Chirurgie orală și maxilofacială, ed. a II-a. Editura Medicală, București, 2005 Culacova A. A.,Chirurgie stomatologică și oro-maxilo-facială, . Editura Гаотар Медиа, Moscova,2010...


Similar Free PDFs