Språklige virkemidler - kolonneskjema PDF

Title Språklige virkemidler - kolonneskjema
Course Norsk
Institution Videregående skole (VG)
Pages 2
File Size 117.3 KB
File Type PDF
Total Downloads 20
Total Views 130

Summary

Oppgaver om språklige virkemidler. Hvor jeg har forklaring og eksempler på metafor, simile, symbol, besjeling, personifikasjon, klisje, gjentakelse, kontrast, overdrivelse, underdrivelse, rim, rytme, humor og ordvalg....


Description

Språklige virkemidler I denne timen skal vi jobbe med språklige virkemidler. Husk at når du påpeker at et virkemiddel er brukt, er det alltid viktig å peke på effekten av denne bruken, for med en gang dere viser til denne effekten, er dere på en høy faglig måloppnåelse (se boksen helt til høyre i skjemaet). Sjekk gjerne ut denne lenka for å finne forklaringer til de ulike språklige virkemidlene: http://ressurssidene.pedit.no/web/PageND.aspx?id=99466 I kolonnen "eksempel" skal dere finne konkrete eksempler på språklige virkemidler i ulike dikt. Dere kan se på diktene "Moren min er en saks" av Gro Dahle (på it´s), "Vepsen" av Inger Hagerup (s. 345 i norskboka) og/eller "God dag!" av Jan Erik Vold (s. 360 i norskboka). Du kan også vise til andre dikt dersom du ønsker det. Språklig virkemiddel:

Forklaring:

Eksempel:

Metafor:

Å sammenligne noen med noe, uten å bruke ordet «som». Sammenligne noe med noe annet. Du bruker ordet «som» Noe som representerer noe mer enn seg selv. Det kan være et menneske, gjenstand, farge, et tegn eller en handling. Man må derfor lese mellom linjene. Menneskelige egenskaper til dyr, planter og ting.

Hun er ei sol.

Simile:

Symbol:

Besjeling:

Jeg vandret ensom som en sky. Hjerte er et symbol på kjærlighet.

Ting kan representere flere ting og da kan det skape forvirringer.

Skuffene er munner

Gjør teksten mer levende og man ser det mer for seg.

Personifikasjon:

Å gi abstrakte ting menneskelige egenskaper.

Klisjé

Uttrykksmåte eller et synspunkt

Gjentakelse

Man gjentar noe i et dikt flere ganger. Dette kan være med på at man sitter igjen med det viktigste. Motsetninger av hverandre.

I have a dream, Martin Luther

Når du tar ekstra hardt i, altså overdriver

Jeg ler meg i hjel, læreren eksploderte av sinne.

Kontrast

Overdrivelse

Mulig effekt (av bruken av virkemidlet): Gir mer spill i teksten

Tiden flyr, sannheten kommer til å slå deg, stillheten er kvelende. Han var sta som et esel, uten mat og drikke, duger helten ikke.

Rik/fattig, lys/mørk, snill/slem

Får leseren/høreren til å sitte igjen med budskapet bedre Gir mer spill i diktet/fortellinga

Underdrivelse

Utrykker deg svakere enn det mange forventer

Rim

Rim er lik, tilnærmet lik, klang eller lyd mellom to eller flere ord. Enderim, bokstavrim, stavelses rim

Rytme

Snakker med regelmessig veksling mellom tunge og lette stavelser.

Humor

Ytringer, framstillinger eller lignende som er preget av humoristisk sans.

Ordvalg (f.eks. pluss- og minusord, denotasjoner og konnotasjoner)

Det å gi noen et positivt, nøytralt eller negativt inntrykk av noe ved hjelp av ladde ord. (pluss og minusord) Når et ord bare viser til det saklige innholdet. (denotasjoner) Det samme ordet kan også ha en eller flere tilleggsbetydninger. (konnotasjoner)

-

Hvordan gikk det da du spurte Lise om å bli kjærester? - Det gikk riktig bra. Hun sa nei, og jeg fikk ikke kjeft. Stavelsesrim: frese – pese Enderim: i første avsnitt står det, snø og i neste står det dø. «Fattern elska rødvin.» Dette er skiftning mellom tung og lett stavelse. - Driver du med sport? - Ja, jeg spiller sjakk. - Det blir du vel ikke sliten av! - Jo, jeg blir helt matt! Vann – drikke eller bade i (denotasjoner) Dåpsvann – rennende vann, livets symbol (konnotasjoner) - Vakker, sterk, sikker og troverdig (plussord) - Krangle, selvopptatt, hat, uansvarlig og uoppdragen (minusord)

Blir gøyere å høre/lese på

Noen ord kan både være plussord og minusord. Da kan det lett misforstås....


Similar Free PDFs