WCO - College-aantekeningen 1-10 PDF

Title WCO - College-aantekeningen 1-10
Course Handels- en economisch recht
Institution UC Leuven-Limburg
Pages 3
File Size 93 KB
File Type PDF
Total Downloads 47
Total Views 136

Summary

Notities uit de les WCO...


Description

Wet betreffende de Continuïteit van Ondernemingen (WCO) Inleiding 1.

2.

Als een onderneming in moeilijkheden komt kan de onderneming beroep doen op WCO  Bv. Als een belangrijke klant failliet gaat en daardoor het openstaande factuur niet meer kan betalen. Waardoor de onderneming in moeilijkheden komt. WCO is de laatste kans om tot duurzaam herstel te komen. Als dit herstel niet lukt gaat men over naar Faillissement.

Toepasselijke bepalingen 1. 2. 3. 4. 5.

Aangepast in 2009 Doel: de onderneming de maximale kansen geven om zich bij moeilijkheden te reden en om het ganse bedrijf te laten overleven. Opnieuw aangepast in 2009 om misbruiken uit te schakelen. Insolvabiliteit van ondernemingen vermijden: doet men door de procedures te versoepelen en uit te breiden. Bij WCO spreekt men niet over gerechtelijk akkoord, maar over gerechtelijke reorganisaties.

Voor wie? 1. Handelaars en kooplieden (mensen met een eenmanszaak) 2. Handelsvennootschappen 3. Burgerlijke vennootschappen 4. Patrimoniumvennootschap (?) 5. Landbouwvennootschappen 6. Landbouwers die niet via een vennootschap werken 7. Vrije beroepers NIET! (bv. advocaten en architecten) De wet is ook van toepassing op 1. Kredietinstellingen 2. Verzekeringsondernemingen 3. De belleggingsondernemingen 4. Beheervennootschappen

Het minnelijk akkoord - De wet biedt ondernemers voor het eerst aan om een ondernemer een minnelijk akkoord af te sluiten.  De handelaar heeft de mogelijkheid om buiten de gerechtelijke procedure een gerechtelijk akkoord af te sluiten.

Ondernemingsbemiddelaar – gerechtsmandataris A ondernemingsbemiddelaar - tussenpersoon tussen schuldeiser en schuldenaar - wordt benoemd door voorzitter van de rechtbank van koophandel of door de kamer van handelsonderzoek - iedereen kan die taak op zich nemen - geen formele procedure, het verzoek kan mondeling gebeuren.

B Gerechtsmandataris - als fouten bij een onderneming of zijn organen van de onderneming in gevaar brengen - rechtbank kan dan gerechtsmandataris aanstellen.

Gerechtelijke reorganisatie A Doelstellingen 3 redenen toestaan: - een minnelijk akkoord bij de schuldeiser bereiken - een reorganisatieplan opstellen om akkoord te bereiken. - een gerechtelijke overdracht door voeren van de activiteiten of een deel van de onderneming Doelstellingen kunnen gecombineerd worden Onderneming kan overschakelen ( bv. van een reorganisatieplan naar een overdracht)

Wet betreffende de Continuïteit van Ondernemingen (WCO) B Voorwaarden - Bij een vennootschap is de onderneming bedreigt als het netto actief minder is dan de helft van het maatschappelijk kapitaal. Bij het opnieuw vragen minder dan 3 jaar van een gerechtelijke reorganisatie kan dat alleen: - ze sterk tot overdracht, onder gerechtelijk gezag van het geheel of gedeelte van de onderneming of de activiteit. Bij het opnieuw vragen meer dan 3 maand en minder dan 5 jaar van een gerechtelijke reorganisatie kan dat alleen: - mag de nieuwe procedure niet terugkomen op verworvenheden van de schuldeisers.

C Hoe aanvragen? 1. verzoekschrift bij rechtbank van koophandel  alle documenten waar de rechtbank een zicht heeft op de financiële toekomst. 2. inhoudt van de documenten  2 recentste jaarrekeningen of 2 recentste aangiftes in de personenbelasting  een lijst van de schuldeisers (gegevens + schuldvordering)  een begroting van de inkomsten en uitgaven voor de duur van de opschorting 3. gedelegeerde rechter aanstellen 4.  verslag uitbrengen over de ontvankelijkheid en gegrondheid van het verzoek en licht de rechtbank toe. 5. Griffie houdt het dossier bij  verslagen van gerechtsmandataris + gedelegeerde rechter  adviezen van Openbaar ministerie 6. Alle partijen die op de lijst voorkomen kunnen het dossier inkijken, andere moeten toestemming krijgen van de rechter.

D Gevolgen -

Onderneming kan niet failliet worden verklaard Er kan geen verkoop meer plaatsvinden. Bij vennootschappen kan die ook niet meer gerechtelijk ontbonden worden. tijdens de opschorting kan geen enkel beslag meer worden neergelegd. Rechtbank kan handlichtingen toedienen als zei geen nadeel zijn voor de schuldeisers. Als de voorwaarden vervult zijn, verklaart de rechtbank de procedure tot geopend. De rechtbank behandelt het verzoek binnen 14 dagen vervolgens uitspraak binnen 8 dagen Rechtbank beslist het termijn van de opschorting (max. 6 maanden ,maar kan verlengd worden tot 12 maanden met buitengewone omstandigheden) - Rechtbank kan de procedure vroegtijdig beëindigen  Als de schuldenaar niet instaat is om de continuïteit van de onderneming te handhaven  Als de schuldenaar onjuiste of valse informatie heeft neergelegd

E Periode van opschorting - schuldenaar kan schuldeisers vrijwillig betalen als het nodig voor de continuïteit. - ????

F Minnelijk akkoord - Komt er een minnelijk akkoord van alle of minstens 2 schuldeisers, sluit de rechter de procedure

G Reorganisatie - de schuldenaar maakt het plan op  een vrijwillige overdracht van een geheel of een gedeelte van de onderneming in moeilijkheden - uitvoeringstermijn max.5 jaar  binnen 5 jaar afbetaald - Het plan:  Beschrijvend gedeelte

Wet betreffende de Continuïteit van Ondernemingen (WCO) - staat van onderneming - moeilijkheden en middelen - verslag van schuldvordering en hoe het bedrijf zich gaat herstellen  Bepalend gedeelte - maatregelen om de rekening van de schuldeisers te voldoen  meerderheid van stemmen van de schuldeisers over het plan  Rechtbank kan het plan niet weigeren als de meerderheid het goed vindt  rechtbank kan alleen weigeren bij het niet-naleven van de vormschriften of bij schending van de regels  medeschuldenaars kunnen zicht niet beroepen op het plan  kan wel herroepen worden door de rechtbank - schuldeisers kunnen aantonen dat als het plan niet stipt wordt uitgevoerd ze schade gaan lijden

H Gerechtelijke reorganisatie - Alleen mogelijk door gerechtelijk gezag of gedwongen overdracht zijn op vraag van de Procureur des Konings  dat kan in 4 gevallen: - Als de rechtbank in staat van faillissement is zonder dat hij een procedure van gerechtelijke organisatie heeft aangevraagd. - Als de schuldeiser het reorganisatieplan afkeurt - Als de rechtbank het reorganisatieplan niet wil homologeren - Als de rechtbank de vordering voor de gerechtelijke reorganisatieprocedure verwerpt, vroegtijdig beëindigt of intrekt....


Similar Free PDFs