13. Constituţia SUA - A summary of the course in Romanian providing information about the subject PDF

Title 13. Constituţia SUA - A summary of the course in Romanian providing information about the subject
Course History of Political Thought I
Institution Universitatea din București
Pages 8
File Size 106.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 76
Total Views 139

Summary

A summary of the course in Romanian providing information about the subject...


Description

13. Constituţia SUA



PARTEA INTRODUCTIVA

-

Initial autorul vorbeste despre Declaratia de Independenta din 1776 pe care o clasifica vitala in vederea adoptarii Constitutiei.

-

Termenul Constitutie nu desemna un document ci mai degraba ceea ce numim „regim politic”. O suma a institutiilor si regulilor fundamentale

-

Constitutia Statelor Unite ale Americii a fost adoptata in anul 1787

-

Inainte de aparitia Constitutiei, existau asa numitele „Carta” precum „Magna Charta Libertatum” emisa in 1215 in Anglia

-

Pe baza constitutiei, se dorea stabilirea legitimitatii conducatorului

-

Termenul de „constitutie” a mai fost regasit in America sub diverse forme in diferite documente precum „Constitutiile Fundamentale ale Carolinei”

-

Cu toate acestea, statele americane AVEAU nevoie de o constitutie comuna



CINE SUNT AUTORII CONSTITUTIEI?

-

Reprezentantii din toate statele convocati la congres. Congresul a avut loc la Philadephia

-

Au fost absente de marca precum Thomas Jefferson, autorul principal al „Declaratiei de Independenta”. John Adams, principalul arhitect al Constitutiei statului Massachusetts (1780)

-

Rhode Island a refuzat sa trimita vreun delegat din cauza ostilitatilor dintre ei si restul statelor SUA

-

Autorul spune ca au fost multe interventii importante in cadrul congresului, ca 15 delegati nu au semnat documentul.

-

Principalul arhitect, spune Avramescu, este James Madison (cel care va fi ulterior si presedinte al SUA), textul fiind bazat pe planul sau al unei guvernari cu 3 ramuri separate. Este si principalul autor al „Cartei Drepturilor”

-

In total au participat 55 de oameni, dintre care 25 aveau educatie juridica, marea majoritate apartinea diferitelor confesiuni protestante, restul fiind anglicani. Majoritatea au continuat cariera in politica: 11 alesi in Camera Reprezentantilor, 15 desemnati senatori. Altii au ajuns ministri, judecatori sau ambasadori. George Washington si James Madison au ajuns, ulterior, presedinti.



DEZBATERILE CONVENTIEI DE LA PHIDALEPHIA

-

Au inceput de 25 mai 1787

-

Primul proiect de Constitutie considerat de membrii Conventiei a fost „Planul Virginia”. In „Planul Virginia”, locul central in schema propusa l-ar fi avut o camera inferioara

aleasa de popor in proportie cu numarul populatiei din fiecare stat. Asta ar fi dus la respingerea planului de catre delegatii statelor mai mici -

Regimul propus de „Planul Virginia” ar fi fost mai degraba parlamentar. In „Planul Virginia”, legislativul ar fi avut 2 camere, executivul ales de legislativul federal. Planul a fost RESPINS

-

Statele mici au elaborat un plan alternativ: „Planul New Jersey”. In cadrul acestui plan, Conventia nu trebuia sa aprobe o noua Constituie, ci sa adopte doar unele modificari ale propunerilor existente.

-

Cat despre organizarea lucrarilor, George Washington a fost ales in unanimitate drept presedinte al Conventiei in unanimitate.

-

La iesirea din sala unde se tinuse conventia, sotia primarului din Philadephia l-ar fi intrebat pe Benjamin Franklin „Ei, ce este? Monarhie sau republica?”. Raspunsul ar fi fost „Republica, stimata doamna, daca o veti putea mentine”



RATIFICAREA CONSTITUTIEI

-

La sfarsitul lunii septembrie a anului 1787, Congresul Confederatiei s-a intalnit pentru a dezbate textul inaintat de Conventia de la Philadelphia. Opinia generala nu era una favorabila, pentru ca unii membri ai Congresului considerau ca delegatii de la Conventia si-uau depasit atributiile in vederea revizuirii Articolelor.

-

Dupa 3 zile de dezbateri, Congresul a decis sa trimita statelor spre ratificare documentul fara sa se pronunte asupra acestuia.

-

Constitutia trebuie ratificata individual, de catre fiecare stat. Trebuie un numar minim de 9 state.

-

Dintre state, 12 au convocat conventii constitutionale alese de popor. Intr-un grup de 5 state, ratificarea s-a facut rapid, incepand cu 7 decembri 1787, prima data in Delaware, apoi in Pensylvania, New Jersey, Georgia si Connecticut.

-

Massachussetts s-a opus, a fost nevoie de un vot, care a fost foarte strans, dar constitutia a trecut pana la urma, sub pretentia ca aceasta va fi ulterior amendata. Principala problema fiind necesitatea introducerii unei Carte a Drepturilor

-

La 26 iulie 1788, Constitutia era ratificata de 11 state, suficient pentru a intra in vigoare.



PLANUL CONSTITUTIEI

-

Constitutia din 1787 este un document concis. Cu 4543 de cuvinte, este una dintre cele mai scurte Constitutii. Initial a avut doar 7 articole Primele 3 introduc, in ordine, cele 3 puteri (Legislativul, Executivul si Juridicul)

-

Cu toate acestea, Constitutia din 1787 poate fi privita ca un produs al unor accidente si compromisuri. In forma in care a fost adopotata, ea nu raspundea asteptarilor nici unuia

dintre participantii la Conventia de la Philadelphia. Planului initial a lui James Madison era foarte diferit de rezultatul final. El dorea o autoritate centrala puternica, care sa aiba dreptul de a invalida legile statelor. Aceastea nu ar mai fi avut aproape nici un fel de autoritate la nivel local. 

CONSTITUTIE DEMOCRATICA?

-

Frecvent SUA sunt numite „Cea mai veche democratie” Cu toate acestea, Constitutia SUA nu a fost elaborata ca o constitutie democratica. Multi dintre participantii Conventiei de la Philadelphia priveau democratia ca pe un regim predispus la instabilitate.

-

Constitutia nu a fost democratica, ci republicana. Asta nu inseamna, totusi, ca intemeietorii republicii si-au propus un regim autoritar sau antidemocratic.

-

SUA erau cel mai aproape de un regim popular. Adultii aveau drept de vot, clasa proprietarilor era considerabila, legile erau relativ echitabile. Cu timpul, formula republicana s-a modificat in sensul intaririi elementului democratic



CEA MAI VECHE CONSTITUTIE?

-

Se spune despre Constitutia Americii ca ar fi fost cea mai veche constitutie. Afirmatia este inexacta. Formulele constitutionale ale Marii Britanii erau aproape complet precizate atunci cand se dezbateau ideile Constitutiei la Philadelphia.

-

Este cea mai veche constitutiei indreptata catre democratie? Fals! Una dintre primele constitutii democratice a fost in Corsica, in 1755. Liderul caestei republici, Pasquale Paoli fiind foarte apreciat in coloniile americane.



TERITORIUL

-

SUA a ajuns la actuala configuratie la 21 august 1959, cand Hawai a fost admis ca cel deal 50lea stat.Constitutia din 1787 prevede la Art IV, un mecanism al exstinderii teritoriului republicii federale.



POPULATIA

-

Constitutia americana stabileste recensamantul ca pe un instrument politic fundamental. Primul recensamant desfasurat sub autoritatea Constitutiei s-a desfasurat in 1790, cand populatia era de doar aproximativ 4 milioane de locuitori, cam cat are Moldova in prezent.



SUVERANITATEA

-

Statele americane sunt uneori descrise ca fiind entitati „suverane” Realitatea este ca raportul dintre Uniune si Statele componente nu este cu totul clarificat nici pana in present.Se dezbatea aceasta chestiune inca de la Conventia de la Philadelphia. Unii erau pentru un stat central puternic, altii pentru o simpla alianta intre state suverane.



SECESIUNEA

-

Constitutia nu prevede nimic in legatura cu posibilitatea de secesiun al unui stat al Uniunii

-

Au existat, totusi, in istorie tentative notabile de secesiune precum in Conventia de la Hartford (1814-1815), convocata de legislativul din Massachussets



CETATENIA

-

In constitutie se pune problema cetateniei. Nimeni nu poate deveni presedinte daca nu este nascut cetatean SUA

-

Senatorii si deputatii trebuie sa fi fost cetateni de 9 respectiv 7 ani

-

Constitutia a jucat un rol important in ceea ce priveste cetatenia oamenilor de rand. La inceput, negrii/sclavii nu erau socotiti cetateni in numeroase state. Acest lucru s-a schimbat prin Amendamentul XIV prin care se stabilea cetatenia tuturor persoanelor nascute in SUA (1868). Aceasta anula decizia Dred Scott (1857) care stabilise ca negrii nu sunt cetateni americani

-

Prevederile Constitutiei SUA explica o carcacteristica greu de inteles pentru un european. Din punct de vedere al relatiilor internationale, exista un singur stat: „Statele Unite ale Ameiricii” cu o singura cetatenie mentionata pe pasaport



INSTITUTII POLITICE

-

CONGRESUL: Institutia centrala. O entitate legislativă bicamerală, constând din Camera Reprezentanților, camera inferioară, și Senat, camera sa superioară. Constituția Statelor Unite ale Americii desemnează explicit că toate puterile legislative ale guvernului federal sunt doar ale Congresului. Puterile Congresului sunt limitate la cele enumerate de Constituție; toate celelalte puteri fiind rezervate statelor federației și poporului. Congresul poate reglementa comerțul interstatal și internațional, taxarea, poate organiza funcționarea curților de justiție, menține forțele militare ale țării, declara război, precum are și alte puteri necesare și corecte, conform originalului necessary and proper powers.

-

COLEGIUL ELECTORAL: S-a pus problema modului de organizare in acest sens in vederea alegerii Presedintelui la Conventia de la Philadelphia din 1787. Părinţii Fondatori ai naţiunii americane au stabilit existenţa Colegiului Electoral prin Constituţia Statelor Unite, în vigoare din 4 martie 1787 , ca pe un compromis între alegerea preşedinelui prin votul Congresului şi alegerea acestuia prin vot popular.

-

Alegerea preşedintelui de către Congres a avut un suport substanţial, dar a fost respinsă pentru că se considera că a da prea multă putere Congresului, adică unui grup mic de oameni, era periculos

-

PRESEDINTELE: Cel mai vizibil element al arhitecturii constitutionale americane. Presedintia americana a fost numita o „Presedintie imperiala”.Puterile presedintelui sunt precizate in textul Articolului II al Constitutiei. Titlul de Presedinte a aparut inaintea Constitutiei din 1787. Congresul unicamreal creat de Articolele Confederatiei era condus de un Presedinte.

-

VICEPRESEDINTELE: Constitutia deschidea calea pt ca Presedintele si vicepresedintele sa fie din partide diferite pentru a se putea tempera unul pe celalalt

-

SUCCESIUNEA: Conform Constitutiei, daca presedintele moare, vicepresedintele preia atributiile, nu devine presedinte. S-a intamplat in 1841 cand Henry Harrison a murit, fiind la acea vreme presedintele ales



LIMITELE MANDATELOR:

-

Constitutia precizeaza: Presedintele (4 ani); Senatorul (6 ani); Membru al Camerei Reprezentantilor (2 ani). Durata nu este intamplatoare, ci pe bza teoriei rotatiei functiilor demnitarilor.



CURTEA SUPREMA:

-

Conform constitutiei de la 1787, Curtea Suprema nu avea un rol important ci mai degraba decorativ. Aceasta a capatat putere ulterior, odata cu trecerea anilor



FORMA REPUBLICANA DE GUVERNARE

-

Art IV al Constitutiei stabileste ca SUA vor garanta fiecarui stat „o forma republicana de guvernare”, fara a se explica intelesul acestei expresii.



SISTEMUL PREZIDENTIAL IN AMERICA

-

S-a conferint impresia ca in America avem parte de un presedinte extrem de puternic si un Congres slab. Impresie gresita, mai ales in secolul 19, in care am avut mai degraba un Congres puternic si presedinti slabi.



SISTEMUL ELECTORAL

-

Statutul constitutonal al sistemului electoral este destul de complex. Sistemul in SUA este al majoritatii relative, desi nu este direct stipulat in Constitutia din 1787

-

Conform textului Constitutiei din 1787, deducem ca Fondatorii aderau la principiul votului majoritar. Sistemele de vot proportionale nefiind teoretizate la vremea la care se intocmea Constitutia, ci abia la jumatatea secolului 19.

 -

NORMA DE REPREZENTARE Spre deosebire de sistemul electoral, norma de reprezentare este mentionata in Constitutie: Conform Constitutiei din 1787, Camera Reprezentantilor urma sa aiba un reprezentat la fiecare 30.000 de loc, ceea ce poate da impresia ca se dorea o reprezentare cat mai exacta.

-

Impresia este falsa, la acea vreme populatia era extrem de redusa, norma de reprezentare a facut ca primul Congres sa fie foarte mic: 21 de senator, 59 de membrii ai Camerei Reprezentantilor



PARTIDELE POLITICE

-

Nu se face nicio referire la acestea in Constitutie. Principalele 2 partide politice din SUA: Partidul Democrat, Partidul Republican



PROPRIETATEA PRIVATA

-

Bazata pe teoria lui John Locke



ECONOMIE SI SOCIETATE:

-

„Puterea pungii” Prima putere mentionata pe lista puterilor Congresului este aceea de a colecta taxe. Constitutia a fost numita un document „pro-taxe” in vederea stabilitatii statale



PROHIBITIA

-

A fost eliminata in anul 1933, prin amendamentul XX, singurul amendament din Constitutie care abroga alt amendament.



INTERZICEREA PEDEPSELOR CRUDE SI NEOBISNUITE

-

Prin intermediul preluarii din „Bill of Rights” din Anglia.



SCLAVIA SI DISCRIMINAREA RASIALA



RAZBOIUL

-

Conform Constitutiei, puterea de a declara razboi este investita in Congres Prevederile constitutionale in ceea ce priveste razboiul sunt prudente si echilibrate.



CARTA DREPTURILOR



George Mason a propus la Conventia de la Philadelphia o declaratie a drepturilor in Constitutia federala. Propunerea a fost respinsa. Carta Drepturilor a intrat in vigoare la 15 Decembrie 1791 , dupa ce grupul de 10 amendamente a fost ratificat de legislativele unui numar suficient de state



DREPTUL LA JUDECATA CU JURIU

-

Protejat de 2 amendamente din Carta Drepturilor si de articolul III al Constitutiei din 1787



DREPTUL DE A PURTA ARME

-

Unul dintre cele mai cunoscute drepturi consfintite de Constitutia Statelor Unite dar si unul dintre cele mai controversate. La baza a stat ideea ca dreptul de a purta arme al populatiei poate fi o paza impotriva tiraniei.

-

Prin acest drept, se constituiau militiile civile care puteau fi convocate de catre Congres

-

Drept intens dezbatut inca de la inceputurile Constitutiei. La baza a stat, cum spuneam, puterea Congresului de a reprima violenta interna fara a se baza exclusiv pe o armata permanenta



LIBERTATEA CUVANTULUI SI A TIPARULUI

-

Una dintre cele mai cunoscute prevederi ale Cartei Drepturilor .Dreptul englez prevedea numeroase restrictii relative la libertatea cuvantului. Critica religioasa era interpretata ca blasfemie

-

La finele secolului al XVIII-lea exista deja o ideologie liberala cu privire la rolul presei politice, acela de a le permite cetatenilor sa tina sub observatie Guvernul si de a facilita dezbaterea politica la nivelul societatii.

-

Se aduaga si o toleranta ridicata a societatii la un gen de retorica stridenta in materie politica. Ziarele timpului sunt pline de acuzatii si invective care, in alte sitautii, ar fi fost interpretate ca un semn al anarhiei

-

In secolul XX, Curtea Suprema a clarificat prevederile amendamentului I cu privire la modalitati de expresie contemporane, cum ar fi comunicarea pe internet sau prin televiziune.



DREPTUL LA VOT

-

Faptul ca textul Constitutiei dateaza din 1787 explica si absenta garantarii dreptului la vot in textul constitutiei. Singurul pasaj unde apare un drept de vot exstins este in Articolul I, unde se precizeaza ca pentru alegerea Camerei Reprezentatilor, calificarile necesare alegatorilor vor fi identice pentru alegerea Camerei celei mai numeroase a Legislativului.

-

Calificarile alegatorilor au variat in functie de legile in vigoare. La inceput, aveai drept de vot daca erai alb, barbat, posesor de proprietate si aveai resedinta stabila in statul respective

-

SUA a acordat destul de tarziu dreptul femeilor de a vota. Amendamentul XIX a consfintit un drept care era deja exercitat, la nivel LOCAL, de unele femei inca din perioada coloniala. In 1790 New Jersey a devenit primul stat care a recunoscut explicit dreptul femeilor de a vota



DREPTURILE POPORULUI

-

Cele mai cunoscute cuvinte al Constitutiei din 1787 sunt cele din Preambul: „We, the People”.

-

Constitutia este astfel o expresie a vointei Poporului. Cu toate acestea, nu exista o explicatie a doctrinei suveranitatii populare

-

Pentru a intelege de ce s-a votat Constitutia in numele „Poporului”, trebuie urmarit filonul ideilor cu privire la suprematia populara

-

O sursa majora a ideilor democratice si republicane ale perioadei revolutionare este doctrina contractualista, cunoscuta mai nou ca teorie a „Contractului social”. In esenta, contractualismul sustine ca puterea politica este bazata pe consimtamant, iar acest consimtamant se exprima sub forma unui contract, tacitc sau explicit. Contractualismul a fost extrem de influent in secolele XVII si XVIII, iar principalul sau autor John Locke, era citit cu atentie in coloniile americane.

-

Ideea suveranitatii populare a jucat un rol important inca din stadiul premergator Coventiei de la Philadelphia, cand ganditori precum Madison au explorat posibilitatea convocarii unei conventii constitutionale fara acordul statelor.



INTERPRETARE

-

Constitutia SUA nu este un text juridic. Cu toate ca se mentioneaza pe sine ca lege suprema a tarii. In realitate, Avramescu considera ca este o carte politica adoptata intr-o conventie unde negocierile politice i-au dat forma si unde argumentele in favoarea sa au fost avansate de unii dintre cei mai importanti teoreticieni ai politicii.



AMENDARE

-

Prevederile relative la amendarea Constitutiei sunt cuprinse in Articolul V. Cele doua Camere ale Congresului trebuie sa voteze un amendament cu doua treimi, dupa care acest amendament trebuie ratificat de catre cel putin trei patrimi din Legislativele statelor.

-

Este o procedura dificila, mai ales ca SUA s-a extins la 50 de state. Asta a condus la amendarea textului, din 1787 pana acum de abia 27 de ori, in comparatie cu Constitutia germana, din 1949, care a fost amendata ...


Similar Free PDFs