3-5 gao - 1º PARCIAL PDF

Title 3-5 gao - 1º PARCIAL
Course Economia i Organització d'Empreses
Institution Universitat Rovira i Virgili
Pages 7
File Size 228.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 19
Total Views 83

Summary

ECONOMIAiORGANITZACIÓ D’EMPRESEStema 3: OPERACIONSAmadeu Vives - professor associatdep. gestió empresesUniversitat Rovira i Virgiliensenyaments de Grau 1er curs - EnginyeriaETSE -Tarragona5-GAO: GRAU D’APALANCAMENT OPERATIUHem vist que en una empresa tenim uns costos fixos que no deriven de directam...


Description

Univers

i Vi r g i l i

ensenyaments de Grau 1er curs - Enginyeria

ECONOMIA i ORGANITZACIÓ D’EMPRESES

tema 3: OPERACIONS

E T S E - Ta r r a g o n a Amadeu Vives - professor associat dep. gestió empreses

Economia i Organització d’empreses - Ensenyaments de grau 1er

tema 3 operacions

Tema 3. -OPERACIONS •

3.1 -OBJECTIUS DEL SISTEMA D’OPERACIONS



3.2 -TIPUS DE PROCESSOS PRODUCTIUS



3.3 -DISSENY DEL SISTEMA DE PRODUCCIÓ



3.4 -COSTOS DE PRODUCCIÓ



3.5 -PRODUCTIVITAT



3.6 -PROVEIMENT I GESTIÓ EXISTENCIES



3.7 -LOCALITZACIO

Aquest dossier de treball està adreçat als estudiants de l’assignatura d’ Economia i Organització d’Empreses que s’imparteix als ensenyaments de grau d’enginyeria de 1er curs de l’ETSE de la URV. El seu objectiu és proporcionar els fonaments teòrics que integren el sistema conceptual de l'empresa, i pròpiament els relacionats amb l'Administració d'Empreses. Tot el seu contingut està basat en els coneixements exposats en diversos llibres. Entre tots ells destaquem els següents com a més importants: -Fundamentos de gestión empresarial; Garcia del Junco, Julio. -Curso práctico de Economía de la empresa. Un enfoque de organización; Bueno Campos, Eduardo. -Administración de empresas. Dirigir en la sociedad del conocimiento; Díez de Castro, José. -Economía de la empresa; Montoro Sanchez, María Ángeles -Introducción a la economía de la empresa I i II; Díez de Castro Emilio, Galán Gonzalez José Luis, Martín Armario Enrique. -Curso teórico-práctico de economía de la empresa; Aguer Hortal Mario, Perez Gorostegui Eduardo. -Márketing en la actividad comercial; Martinez García, Alicia

Amadeu Vives - dep gestió emp. - ETSE-URV Tarragona

3

Economia i Organització d’empreses - Ensenyaments de grau 1er

tema 3 operacions

5-GAO: GRAU D’APALANCAMENT OPERATIU

Hem vist que en una empresa tenim uns costos fixos que no deriven de directament de l’activitat, sinó que és mantenen iguals independentment del seu volum. Per contra, a mesura que augmento la producció tinc un increment dels costos variables que sí estan lligats al volum d’activitat. Aquesta situació provoca que el creixement dels costos totals sigui menor que el creixement dels ingressos obtinguts per la venda d’una major producció. Amb això podem dir que el benefici augmenta molt més de com ho faria si no existissin aquests costos fixos. En aquesta situació (sense costos fixos i només variables), el benefici no augmentaria tant perquè el cost de producció (només variable), augmentaria proporcionalment a l’augment de producció. Per tant davant una situació normal, on una empresa té uns costos fixos i uns costos variables, els canvis en el volum de producció i venda produiran un canvi més que proporcional en el resultat del benefici o pèrdua. Quant l’estructura econòmica d’una empresa està formada per uns costos fixos elevats i uns costos variables petits diem que l’empresa té un grau molt elevat “d’apalancament” operatiu. Veiem amb això la importància dels costos fixos i l’efecte que provoca en el resultat de “l’apalancament” operatiu. Un determinat augment o disminució de les vendes provocarà un efecte que serà més gran com més gran siguin els costos fixos. Si les vendes s’incrementen, el benefici augmentarà a proporció de com més gran siguin els costos fixos, per contra si les vendes disminueixen el benefici també disminuirà a proporció de com més gran siguin també aquests costos fixos. Li donem aquest nom “d’apalancament” operatiu, perquè considerem que els costos fixos actuen com una palanca que amplia els efectes que produeixen la variació de les vendes en els resultats, en els beneficis. Aquest canvi no proporcional és el que ens proporciona la magnitud del GAO. Definim el GAO (grau “d’apalancament” operatiu), com la magnitud que ens determina la relació existent entre la variació que experimenten els beneficis en relació a la variació de les unitats venudes. Senzillament és mostra com augmenta el benefici, en percentatge, quant es produeix un augment de les vendes.

Amadeu Vives - dep gestió emp. - ETSE-URV Tarragona

4

Economia i Organització d’empreses - Ensenyaments de grau 1er

tema 3 operacions

La fórmula del GAO és:

GAO =

! GAO =

IT-CV IT-CF-CV

MC

ingrés total-cost variable / ingrés total- cost fix- cost variable

marge de contribució / ingrés total- costos totals

IT-CT

!

EXERCICIS (amb la resolució d’aquest exercici demostrarem la utilitat i els conceptes teòrics del GAO) Una empresa es dedica a fer rellotges i presenta els següents costos: COSTOS FIXOS: Lloguer de la nau 1600 euros al mes Diversos impostos fixos, 5800 euros any COSTOS VARIABLES: Maquinaria interna del rellotge 60,00 euros unitat Corretja 1,80 euros unitat Pila, 1,50 euros unitat Capsa 0,50 euros unitat Ma d’obra 6,25 euros unitat PREU DE VENDA AL PUBLIC 120 euros unitat ES DEMANA: 1-El punt d’equilibri en unitats físiques (Resultat = 500,50)

Amadeu Vives - dep gestió emp. - ETSE-URV Tarragona

5

Economia i Organització d’empreses - Ensenyaments de grau 1er

tema 3 operacions

2-Omplir el quadre amb les dades que es demanen per a les diferents produccions

produccio

INGRES TOTAL

CVT

CF

CT

BENEFICI

300 500 550 600 650 1200

3-Calcular l’apalancament operatiu per 600 / 650 i 1200 unitats. GAO 600 = 6,03 GAO 650 = 4,35 GAO 1200 = 1,72

EXPLICACIÓ DEL RESULTATS: Amb 600 unitats venudes si augmento un 100% les vendes i passo a 1200 unitats el benefici augmenta en un 6,03 GAO. Això vol dir que el benefici augmenta un 603%. Si fem la comprovació obtenim: Perquè passa això?, doncs perquè a més producció els costos fixos per unitat disminueixen, i per tant hi ha un major aprofitament de la capacitat productiva. Si agafem els GAO que hem calculat en l’exercici (i altres) tenim:

producció

GAO

550

11,11

600

6,03

650

4,35

700

3,51

1200

1,72

Amadeu Vives - dep gestió emp. - ETSE-URV Tarragona

6

Economia i Organització d’empreses - Ensenyaments de grau 1er

tema 3 operacions

En aquesta taula observem que el GAO arriba al seu punt màxim en valors que estan propers del punt d’equilibri. Per contra com més ens allunyem del punt d’equilibri (i més altes són les vendes) el GAO disminueix i podem dir que al final amb un augment molt elevat de les vendes acabarà tendint a 1. Perquè passa això?: 1-Perquè en els valors propers al Punt d’Equilibri els costos fixos no estan ben aprofitats. 2-Perquè en els valors allunyats al Punt d’Equilibri els costos fixos estan distribuïts en moltes unitats. Conclusions del GAO:

La variació en el resultat de l’activitat d’una empresa (benefici o pèrdua), serà més alta com més gran sigui el resultat del GAO. Sempre que estiguem en situació de beneficis, el resultat del GAO sempre serà superior a 1. Això vol dir que els canvis en els beneficis són proporcionalment més grans als canvis de les vendes.

variables

Una empresa amb uns costos fixos alts i uns costos fixos baixos tindrà un resultat GAO elevat. Si augmento les vendes el resultat GAO augmenta més com més alts siguin els costos fixos. Si redueixo les vendes el resultat GAO disminuirà com més alts siguin els costos fixos.

!

examen

!

Amadeu Vives - dep gestió emp. - ETSE-URV Tarragona

7...


Similar Free PDFs