Blokboek 2021-2022 - Moot Court 1886 PDF

Title Blokboek 2021-2022 - Moot Court 1886
Course Practicum 4: Moot Court
Institution Universiteit Hasselt
Pages 20
File Size 361.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 78
Total Views 163

Summary

Blokboek Moot Court 2021-2022 - praktische leidraad...


Description

Rechtenopleiding Universiteit Hasselt Maastricht University K.U. Leuven

MOOT COURT Academiejaar 2021-2022

Coördinerende verantwoordelijke: Prof. dr. Sarah Schoenmaekers, LL.M (Maastricht University) Co-titularis: Laura Visser LL.M (Maastricht University)

1

I.

BLOKINFORMATIE

1. Doelstellingen Het vak Moot Court biedt studenten de kans om op een actieve manier hun schrijfvaardigheden alsook hun mondelinge vaardigheden te ontwikkelen in het kader van een ‘Moot Court’, een academische rechtszitting/simulatierechtbank. Studenten zullen een zaak (juridisch geschil) gepresenteerd krijgen die zich situeert op het Europese dan wel het internationaalrechtelijke terrein. Studenten zullen een van de partijen dienen te verdedigingen en zullen hierbij papers dienen te schrijven en een pleidooi dienen voor te bereiden. Studenten dienen daarenboven kritisch te zijn aangezien zij elkaars papers dienen te beoordelen aan de hand van vooropgestelde criteria (peer review). Aan het einde van het vak zullen de studenten hun partij mondeling moeten verdedigen en dienen te pleiten tegen elkaar.

2. Onderwijsmethode De ‘Moot Court’ is een daadwerkelijke simulatie van de behandeling van een concrete zaak voor een rechtbank/arbitrage-instituut. Aangezien er in realiteit voor de eigenlijke zitting weinig tot geen contact is tussen de rechters/arbiters en de advocaten die een partij vertegenwoordigen (gelet op de onpartijdigheid en onafhankelijkheid), zijn er ook in het kader van dit vak geen wekelijkse bijeenkomsten gepland. Dit brengt met zich mee dat studenten zelfstandig te werk dienen te gaan, zij het in teamverband. Aangezien studenten vrijwel (twee-)wekelijks een bepaalde opdracht dienen in te leveren bij de co-titularis via email en Blackboard, zijn studenten wel steeds in de gelegenheid vragen te stellen. Let wel, aangezien het vak praktisch van aard is, zal de co-titularis enkel raad geven wat betreft de praktische aspecten van het blok en niet inzake de inhoudelijke aspecten. De co-titularis zal de studenten daarenboven instructies en tips geven via Blackboard. Peer reviews zullen ervoor zorgen dat studenten elkaars werk kunnen beoordelen aan de hand van vooraf bepaalde criteria. Het kritisch leren denken en beoordelen van andermans werk zal studenten inzichten geven aangaande hun eigen prestaties en hen op weg helpen naar ‘het leren denken als een jurist’. Een eigen oordeel leren vormen en het zich weten verplaatsen in de argumentatie van een tegenpartij of een rechter, zal zeker leiden tot een grondigere aanpak en een diepgaandere motivatie van de eigen argumenten.

2

3. Plaats van het vak in het curriculum In de loop van de voorgaande bachelorjaren werden aan de studenten in het kader van practicum 1, practicum 2 en practicum 3 de schriftelijke vaardigheden aangeleerd die hen in staat moeten stellen dit vak tot een goed einde te brengen. Zo hebben studenten bij practicum 1 geleerd hoe zij dienen om te gaan met een juridisch probleem. Er werd hierbij onder andere aandacht besteed aan het leren opzoeken en verwerken van juridische bronnen. Tijdens practicum 2 werd aandacht besteed aan de correcte verwijzing naar juridische bronnen (V&A-regels) en leerden studenten hoe zij zich op schriftelijke wijze juridisch dienen uit te drukken. Juridisch jargon, schrijfstijlen (in het kader van huidig vak is vooral de betogende stijl van belang) en vormelijke elementen werden besproken en studenten kregen de mogelijkheid een conclusie te schrijven. Bij practicum 3 werd de nadruk vooral gelegd op bronnen van buitenlands, internationaal en Europees recht. De vaardigheden die in het kader van deze practica werden aangeleerd dienen thans daadwerkelijk te worden toegepast bij huidig vak. Studenten gaan nu effectief aan de slag en zullen een zaak van het begin tot het einde zelf behandelen. Bij huidig vak zal de kennis en kunde van studenten dan ook op overkoepelende wijze worden getest terwijl er tevens een hele reeks nieuwe inzichten en aspecten worden aangeleerd.

4. Eindcompetenties Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot het verwerven van volgende eindcompetenties: De bachelor in de rechten: - heeft kennis van en inzicht in de belangrijkste leerstukken van het internationaal/ Europees recht en de impact daarvan op nationaal recht. - heeft inzicht en kennis van de werkwijze van de belangrijkste internationale en Europese instellingen - kan omgaan met verschillende bronnen (ook digitaal) van het juridisch vakgebied - kan jurisprudentie en andere juridische teksten analyseren - heeft schrijfvaardigheden ontwikkeld en is in de mogelijkheid een behoorlijk gefundeerde paper/ gefundeerd pleidooi te maken - heeft een goed probleemonderkennend en -oplossend vermogen - heeft het vermogen tot adequaat communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen - heeft pleitvaardigheden ontwikkeld - kan kritische beoordelingen geven en kritisch reflecteren - kan omgaan met de Engelse (rechts)taal - kan richting geven aan zijn oordeelsvorming

3

5. Evaluatie Studenten worden beoordeeld op basis van de door hun ingeleverde schriftelijke stukken (papers). Tevens wordt er rekening gehouden met de mondelinge verdediging. De beoordeling zal in beginsel aldus betrekking hebben op de papers zoals ingeleverd door de groep als geheel en zal dus een groepsbeoordeling zijn. Toch kan de eindbeoordeling per teamlid verschillen, aangezien studenten ook individueel beoordeeld worden op hun mondelinge vaardigheden.

4

II. MOOT COURT TRAINING

1. Wat is een moot court? Een moot court is een gesimuleerde rechtbanksessie. Studenten dienen eerst een geschreven pleidooi te maken naar aanleiding van een bepaald juridisch probleem. Ten tweede dienen zij hun argumenten mondeling te verdedigen voor een gesimuleerde rechtbank. Op deze manier worden verschillende vaardigheden getoetst, nl. werken in team, het vermogen om de sleutelaspecten van een juridisch probleem te identificeren, het vermogen om de relevante juridische bronnen op te zoeken en onafhankelijk onderzoek te voeren, een duidelijke presentatie te houden met complexe juridische argumenten, de kunst om snel tegenargumenten te vinden en onverwachte vragen te beantwoorden. Dit vak is gebaseerd op schrijf- en spreekvaardigheden. Nadruk wordt gelegd op de uiteindelijke mondelinge pleidooien.

2. Voorafgaandelijke opmerkingen Op maandag 20 september 2021 zal er een hoorcollege plaatsvinden om 13.00 u waarin wordt toegelicht wat er verwacht wordt van studenten tijdens de looptijd van het vak Moot Court. Studenten worden verwacht aandachtig te luisteren naar de instructies die worden medegedeeld tijdens dit hoorcollege aangezien de informatie die wordt verstrekt van fundamenteel belang is om het vak tot een goed einde te brengen. Na afloop van het hoorcollege zullen de sheets op Blackboard worden gezet. Tevens zullen er op geregelde tijdstippen documenten op Blackboard worden geplaatst waarbij er een aantal tips aan u worden verstrekt om een bepaalde taak/peer review tot een goed einde te brengen. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op dagelijkse wijze Blackboard te controleren. Het is mogelijk dat u tijdens de looptijd van het vak (een) email(s) ontvangt van de cotitularis met een aantal commentaren betreffende de door u geleverde prestaties. Indien nodig zullen er tips worden gegeven om uw prestaties te verbeteren. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op dagelijkse wijze uw emailaccount te controleren.

2.1.

Registratie en teamvorming

Studenten zijn verplicht zich te registreren voor een team en een partij (i.e. aanlegger of verweerder) voor 27 september 2021 om 20.00 u. Teams moeten in principe zijn samengesteld uit drie studenten. Studenten hoeven elkaar voorafgaandelijk niet te kennen om zich in te schrijven als team. Desalniettemin moet u samenkomen als team en moet u samenwerken vanaf het begin aangezien de eerste deadline spoedig plaats vindt. Het team zal gedurende het hele vak hetzelfde blijven. Indien 5

u zich eenmaal bij een team hebt aangemeld, is uw registratie definitief en zullen er door de co-titularis geen wijzigingen meer worden toegestaan. De co-titularis behoudt zich evenwel het recht voor u in een ander team te plaatsen indien er meerdere teams niet volledig volzet zijn. Op deze manier worden de teams aangevuld en kunnen enkele groepen worden verwijderd. Registratie voor een team brengt de registratie voor een bepaalde zaak met zich mee. Wanneer u zich registreert, zal u daarom uw interesse voor EU-recht danwel internationaal recht in overweging dienen te nemen. Aangezien u sowieso in een internationale context zal opereren zullen de rechtsvragen doorgaans (maar niet altijd) in de Engelse taal worden aangeboden via Blackboard. Vele rechtsvragen zijn immers een weerspiegeling van echte zaken die doorgaans in de Engelse taal werden behandeld. U wordt dan ook verzocht de zaken op Blackboard zorgvuldig door te nemen. De folder ‘Zaken’ is beschikbaar onder ‘Content’ op Blackboard en toont u de afstemming tussen de cases en de referte van de teams. Let wel, de opdrachten dienen in de Nederlandse taal gemaakt te worden. Wanneer u zich registreert voor een team en een zaak, dient u ook de belangen te kiezen van de partij die u verdedigt: voor elke juridische vraag zal één team de aanleggende partij (A) zijn en één team de verwerende partij (B). Nota bene: Indien u zich niet tijdig registreert zal dit leiden tot de onmogelijkheid om voor dit vak een examencijfer te bekomen. U zal dan ook verzocht worden dit opleidingsonderdeel uit uw vakkenpakket te verwijderen (i.e. uitschrijven voor het opleidingsonderdeel). Indien u niet tijdig uitschrijft voor het opleidingsonderdeel, bent u ongewettigd afwezig voor de eerste examenkans van dit opleidingsonderdeel. Dit is enkel anders indien de co-titularis van dit vak een uitzondering toestaat o.w.v. de bijzondere situatie van een student. Na de registratieperiode kan de co-titularis de samenstelling of taken van de teams licht aanpassen. Dit zal zo spoedig mogelijk worden gedaan na het verstrijken van de registratiedeadline en de veranderingen zullen worden beperkt tot hetgeen dat absoluut noodzakelijk is voor het goed functioneren van dit vak. 2.2.

Taken

Elk team dient een juridische analyse te maken aangaande een specifieke vraag van EU-recht, internationaal recht, het recht van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens of internationale handelsarbitrage, afhankelijk van de casus waarvoor zij zich registreren. Deze juridische analyse zal in verschillende fases moeten worden aangeleverd: 2.2.1. Rechtbank Studenten zullen gedurende hun moot court sessie normaliter pleiten in het eigenlijke gerechtsgebouw van Hasselt, Parklaan 25 te 2500 Hasselt. Het pleiten op de rechtbank is een unieke mogelijkheid die speciaal wordt aangeboden aan de studenten van de Universiteit van Hasselt in het kader van dit vak. Aangezien studenten tijdens hun opleiding nog niet eerder gepleit hebben dienden zij in de voorbijgaande jaren, vooraleer zij met de

6

behandeling van hun concrete zaak begonnen, een rechtszitting naar keuze bij te wonen ter zitting van een van de Rechtbanken / Hof te Hasselt en hierover een verslag te schrijven. O.w.v. covid-19 zal dit gedurende het academiejaar 2021-2022 niet van studenten worden verwacht. Studenten dienen dus geen verslag in te leveren i.v.m. een bijgewoonde rechtszitting. Desalniettemin zullen de pleitzittingen van de studenten zélf in beginsel wel doorgaan en dit in de maand december op de rechtbank te Hasselt. Studenten hoeven zich dan niet in een volle rechtszaal te begeven waarin zich advocaten, magistraten en andere personen/toeschouwers zich bevinden maar zullen enkel met de betrokken stafleden en de leden van hun groep (team A en B) in een ruime rechtszaal samen zijn. Er wordt uiteraard op toegezien dat de sociale afstandsregels hierbij worden gerespecteerd.

2.2.2. Taken met betrekking tot het eigenlijke geschil - het maken van een lijst met bronnen (Taak 1) - het inleveren van een korte samenvatting van het geschreven pleidooi (Taak 2) - inleveren van het geschreven pleidooi (Taak 3) - inleveren van een geschreven versie van het mondelinge pleidooi (Taak 4) - eigenlijke mondelinge verdediging tijdens de uiteindelijke moot court sessie. Naast deze vier schriftelijke taken, zullen er ‘peer review’ oefeningen zijn (uitleg hieronder en op Blackboard). Elk van deze taken moet worden ingeleverd (1) als een individuele taak via Blackboard (i.e. door elke student op individuele basis); (2) als een taak van het team (groepstaak) via email naar het ‘peer team’; en (3) de groepstaak moet ook door de teamverantwoordelijke via email worden verzonden naar de co-titularis ([email protected]) met als emailonderwerp de nummer van de taak en uw groepsnummer (bv taak 1, groep 7A). Dezelfde deadlines zijn van toepassing op alle taken die elektronisch moeten worden ingeleverd (Blackboard en email). Het niet naleven van de deadlines zal met zich meebrengen dat voor dit specifieke onderdeel het cijfer 0 zal worden toegekend. Het team wijst zelf de teamverantwoordelijk aan. Algemene vereisten voor al deze taken:  Er moet een titelblad zijn met daarop: o de naam van het vak o de referte (nummer/letter) waarmee de zaak wordt aangeduid die uw team behandelt o de eigenlijke rechtsvraag waarmee u zich bezig houdt o het nummer van het team o de partij die uw team vertegenwoordigt (aanlegger of verweerder) o de namen van al de teamleden o het aantal woorden  Lettertype Times New Roman; lettergrootte 12  Alinea (afstand) 1,5 7

 

Pagina’s dienen genummerd te zijn Het werk dat ingeleverd wordt dient te voldoen aan de regels inzake citatie (zie het boekje ‘Juridische afkortingen en verwijzingen’ (V&A)) zowel in de voetnoten als in de bibliografie. Plagiaat zal zeer streng bestraft worden: zie hiertoe art. 9 van de Examenregeling van de UHasselt! Dit betekent dat indien u stukken tekst of redeneerpatronen op identieke wijze of zelfs op licht gewijzigde wijze overneemt van een ander zonder vermelding van de oorspronkelijke auteur, de gevolgen van de Examenregeling streng zullen worden toegepast. Ook het parafraseren van andermans denkwijzen vormt plagiaat. Dit geldt niet alleen indien u tekst overneemt van bekende (juridische) auteurs, doch ook indien u tekst die door andere studenten werd gemaakt, overneemt zonder bronvermelding.  Additionele en meer specifieke vereisten kunnen worden medegedeeld voor iedere afzonderlijke taak.

Taken worden via Blackboard ingeleverd middels de knop ‘Assignments’. Enkel indien Blackboard offline zou zijn of om een andere reden niet zou werken, waardoor het onmogelijk is om een taak te uploaden, dient u uw taak individueel in te leveren via email aan de co-titularis.

2.3.

Peer review

Doorheen het vak zal elk team gekoppeld worden aan een ‘peer group’ voor het maken van een ‘peer review’. ‘Peer review’ behelst de beoordeling van andermans werk door gelijken (peers). Studenten zullen bijgevolg elkaars werk dienen te beoordelen. De ‘peer group’ is het team dat zich met dezelfde zaak bezighoudt, maar de tegenstander zal zijn voor het Hof/arbitragepanel (de groep aanleggers zal de groep verweerders dienen te beoordelen en vice versa). Het peer review proces wordt georganiseerd door drie peer review oefeningen: - peer review van de lijst met bronnen (P.R. 1) - peer review van de korte samenvatting (P.R. 2) - peer review van het geschreven pleidooi (P.R. 3) Elke peer review oefening moet worden ingeleverd (1) als een individuele taak via Blackboard (i.e. door elke student op individuele basis); (2) als een taak van het team (groepstaak) via email naar het team dat tegenstander is; en (3) de groepstaak moet ook via email door de teamverantwoordelijke worden ingeleverd bij de co-titularis ([email protected]) met als emailonderwerp de nummer van de taak en uw groepsnummer (bv peer review 1, groep 7A). Dezelfde deadlines zijn van toepassing op alle taken die elektronisch moeten worden ingeleverd, dus voor het inleveren via Blackboard en het inleveren via email zijn de deadlines identiek (Blackboard en email). Het niet naleven van de deadlines zal met zich meebrengen dat voor dit specifieke onderdeel het cijfer 0 zal worden toegekend. 8

Algemene vereisten voor al de peer review oefeningen: Wees beleefd in uw kritiek. Wees niet arrogant of sarcastisch maar maak een neutrale, objectieve en juridische analyse. Uw kritiek moet op juridische argumenten zijn gebaseerd – niet enkel op beleidsmatige argumenten. Zie tevens de additionele documenten die in de loop van het vak op Blackboard worden geplaatst. De peer review is vormvrij: het kan dus bestaan uit een doorlopende tekst of een opsomming van bullet points.

2.4.

Planning en teamwerk

Uw succes voor dit vak hangt af van uw planning gedurende de periode voor elke deadline en van uw competentie om individueel en in groep te werken. U en uw team moeten in staat zijn het vereiste werk op een verstandige manier te organiseren zodat u voldoet aan de deadlines. Een van de doelstellingen van dit vak is het coördinatieproces te stimuleren dat nodig is om samen effectief als team te functioneren. U moet met uw teamleden beginnen te werken zo vroeg en zo vaak als mogelijk is. De keuze is aan u om dit online of persoonlijk te doen. Mochten de groepsleden besluiten elkaar persoonlijk te ontmoeten, dan dienen zij daarbij de geldende covid-maatregelen in acht te nemen.

2.5.

Blokcoördinator - co-titularis - docenten

Indien u vragen heeft kan u zich gedurende het blok steeds per email richten tot de cotitularis. Let erop dat de co-titularis u dan geen kwalitatieve (inhoudelijke) beoordeling zal geven inzake de door u naar voren gebrachte juridische argumentatie. Zoals reeds gezegd worden via dit blok immers de praktische vaardigheden van studenten ontwikkeld. De rol van de co-titularis is gedurende het blok beperkt tot het nagaan via of men in de juiste richting werkt en dit via het beoordelen van de taken. Er zijn geen perfecte antwoorden op de zaken en problemen die u voorgeschoteld krijgt in de Moot Court. Het is aan elk team om de juiste invalshoek te vinden die het meest dienend is om de belangen van haar cliënt te verdedigen. Elk team moet voorbereid zijn om de argumenten van de tegenpartij te weerleggen. De blokcoördinator is: Sarah Schoenmaekers: [email protected] De co-titularis is: Laura Visser: [email protected] De leden van het onderwijsteam zijn: Sarah de Heer: [email protected] Rick Schumans: [email protected]

2.6.

Beoordelingen - cijfer 9

U zal individueel beoordeeld worden voor dit vak. Om te slagen dient u te bewijzen (via de taken, peer review oefeningen en de uiteindelijke moot court sessie) dat u beschikt over de volgende vaardigheden: - vermogen om aan het teamwerk bij te dragen - vermogen om de sleutelaspecten van een juridisch probleem te identificeren - de relevante juridische bronnen kunnen vinden en individueel onderzoek kunnen verrichten - heldere schriftelijke en mondelinge presentaties geven over complexe juridische problemen - vermogen om onverwachte vragen te beantwoorden Om een goed resultaat te behalen moet een student bewijzen dat hij/zij beschikt over goede mondelinge vaardigheden tijdens de uiteindelijke Moot Court sessie. In deze finale sessie, zal elk lid van het team een deel van de argumentatie van het team dienen te presenteren en vragen van de jury moeten beantwoorden. Het cijfer voor deze finale sessie zal door een jury worden gegeven. Het totale eindcijfer voor dit opleidingsonderdeel zal bekend gemaakt worden via de gebruikelijke kanalen van de universiteit Hasselt. Er zullen normaliter geen individuele punten worden medegedeeld alvorens het eindcijfer kenbaar wordt gemaakt. De punten zullen verhoudingsgewijs als volgt worden verdeeld: taken: 40 %; peer review: 30 %: mondelinge pleidooi: 30 %. De co-titularis kijkt alle taken en alle peer ...


Similar Free PDFs