Boekverslag 1 ned hallo d PDF

Title Boekverslag 1 ned hallo d
Course Dutch Culture: Too Tolerant?
Institution University of Texas at Austin
Pages 9
File Size 193.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 42
Total Views 149

Summary

hallo ik wil graag iemands docment dus...


Description

Het gouden ei: Tim Krabbé Boekverslag door: Pelle Huisken 4v1

Deel A – Persoonlijke criteria 1. Beoordeel het boek op basis van vijf persoonlijke criteria die je eerder hebt geformuleerd. Bij elk criterium leg je uit waarom het boek wel of niet aan dit criterium voldoet. Verwijs naar het boek en maak gebruik van citaten. Mijn eerste criterium is dat een boek spannend moet zijn. Dit boek voldoet aan dit criterium, aangezien Saskia nadat ze drankjes is gaan halen in het benzinestation niet meer terugkomt. Ook meldt iemand (een Frans sprekende man genaamd Raymond Lemorne) zich na een tijdje bij Rex thuis om te vertellen dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia. Rex krijgt dan te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat: ‘Hij lag in een kist, levend begraven. Dat dit Saskia was aangedaan!’ Ik wilde dus wel steeds verder blijven lezen in het boek. Mijn tweede criterium is dat je wat van een boek op moet steken. Dit boek voldoet hier niet helemaal aan, aangezien het verhaal vooral entertainend is. Dit sluit gelijk aan op mijn derde criterium, namelijk dat een verhaal realistisch of echt gebeurt moet zijn. Het boek gaat over de vermissing van Saskia, en een vermissing kan je in het echte leven ook tegenkomen. De verhaallijn van dit boek zal je misschien minder snel in het echte leven aantreffen: ‘Hij lag in een kist, levend begraven. Dat dit Saskia was aangedaan! Dat zij hier zo had gelegen, smekend dat hij haar zou komen redden, tegelijk zeker wetend dat hij niet kòn komen..’, maar aangezien er geen fictie in het verhaal voorkwam was het dus wel heel spannend om te lezen. Dit boek voldoet dus ook aan dit criterium. Mijn 3,5e criterium is dat je je eigen mening moet kunnen vormen over het boek en dat de schrijver het niet voor je voorkauwt, vaak ben ik het niet eens met de mening van de schrijver en dan ga ik me ergeren aan de mening die de schrijver over de situatie heeft als dat het geval is in een boek dan ben ik vrij snel uitgelezen. Mijn vierde criterium is dat een boek makkelijk te lezen moet zijn. Als ik zelf verbanden tussen de verschillende onderdelen van het verhaal moet leggen die het boek mij niet vertelt, haak ik namelijk snel af. Dit boek voldoet wel aan dit criterium aangezien er veel gebruik wordt gemaakt van korte en makkelijke zinnen, en er verder ook geen moeilijke woorden gebruikt worden. Ook wordt het verhaal in chronologische volgorde verteld en is alles één geheel. Mijn vijfde, en laatste, criterium is dat een boek interessant en meeslepend moet zijn. Ik vind een boek met misdaad erin dus heel interessant, en in Het Gouden Ei is de dader van Rex en Saskia gewelddadig. Ook heeft hij een wapen gekocht waar hij eventueel iemand mee kan vermoorden, wat het boek dus spannend houdt. Dit boek voldoet dus ook aan dit laatste criterium.

2. Zoek op internet twee recensies op over het boek. De recensies voeg je als bijlage toe aan je verslag. Kies uit allebei de recensies vijf punten waarop je het wel of niet met de recensent eens bent. Ook hier beargumenteer je jouw antwoorden door naar het boek te verwijzen en citaten te gebruiken.

Recensies: interpretatie en evaluatie:

Het boek is relatief gemakkelijk te begrijpen, het is redelijk straight-forward en heeft weinig details. Je leest er gemakkelijk door. Het vertelstandpunt is een auctoriële verteller of een alwetende verteller. Na een tijdje weet je al veel meer dan de personages, wat voor enige spanningen of frustraties kan zorgen. Wat de personages betreft, er zijn er maar weinig. Rex Hofman, een vriendelijke man die alles doet om te achterhalen wat er met zijn geliefde is gebeurd. Dan is er Saskia Ehlvest, de vriendin van Rex die spoorloos verdwijnt. Verder is er nog Raymond Lemorne, een leraar en gewelddadige man met sadistische trekjes, en Lieneke, een vriendin van Rex. Deze is eerder een onbelangrijk personage, want er gebeurt weinig tussen Rex en haar.

Het thema is dood en lijden. Wanneer Rex Saskia verliest weet hij niet wat er aan de hand is en wat hij moet doen. Daarnaast vind je er ook misdaad in terug aangezien Raymond een echt misdadiger is die niets anders wil dan mensen pijn doen. Vermissing zou ook nog kunnen, omdat het gaat over de verdwijning van Saskia. Het verhaal speelt zich af vanaf ongeveer 1950. Toch speelt het merendeel van het verhaal zich af in 1971. Er zijn geen flashbacks, enkel een paar vermeldingen naar eerdere gebeurtenissen. Het verhaal is niet chronologisch. De lezer wordt van de ene gebeurtenis naar de andere geleid. Verder speelt het verhaal zich af in Frankrijk, waar hij op vakantie is met Saskia, Italië, waar hij op vakantie is met Lieneke en tot slot ook nog even in Nederland, waar Rex woont. Dit boekt valt ook volledig binnen de stijl van de auteur. Tim Krabbé schrijft alles straight-forward, geen woord te veel, maar ook geen te weinig. Hierdoor is het boek ook voor jongeren geschreven. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je als volwassene het boek niet kan appreciëren. Alles is duidelijk en er zijn geen misinterpretaties, alles wordt gezegd zoals het is. Het boek verteld echt wel over een hartverscheurende verdwijning en een man die alles zal doen om zijn geliefde terug te zien.

Ik lees niet graag boeken. Ik ben er dus ook met tegenzin aan begonnen. In de bibliotheek heb ik het dunste boek gekozen en ik heb het op een twee uur uitgelezen. Sneller dan ik dacht, en dit komt door de schrijfstijl van Krabbé. Vroeger las ik wel graag, en wou ik graag boeken met zoveel mogelijk details, maar nu heb ik eigenlijk eens de tegenpool ervaren. Het boek las zo snel en goed, gewoon omdat je er als lezer wordt bijgehouden, je verdwaalt niet in de details. Het verhaal vond ik wat simpel, daarom niet slecht. Ik hou wel van wat ingewikkeldere boeken of plots en deze was iets gemakkelijker om te raden. Van de moment dat Raymond binnenstapt krijgt de lezer wel iets of wat een idee. Ik vond het zeker geen slecht boek. Het was simpel, rustig om te lezen. Krabbé heeft zeker al genoeg geschreven om een gerenommeerd schrijver te zijn en hij verdient zeker elke prijs die hij al heeft gekregen. Dit is een boek voor de mensen zoals mij, die niet graag lezen, maar het toch moeten. Het is een boek dat snel leest en bij de hoofdzaak blijft. Het is een aangenaam boek dat leuk verteld is en de lezer net dat tikkeltje meer informatie geeft dan het hoofdpersonage. Maar

voor een diepe plot en een ingewikkelde situatie, dan ben je aan het verkeerde adres.

Mijn input op de recensie: “Het boek is relatief gemakkelijk te begrijpen, het is redelijk straight-forward en heeft weinig details.” Ik ben het hier met de recensent eens want het boek maakt gebruik van mooie korte zinnen gebruikt en je hoeft niet na te denken over wat er verder gaat gebeuren in het verhaal je kunt gewoon zonder veel moeite verder lezen.

2. “Het thema is dood en lijden”

Hier ben ik het niet helemaal met de recensent eens, ik houd niet van trieste boeken en waar alleen maar dood en lijden in zit zo’n boek hoef je bij mij niet mee aan te komen. Maar in dit boek gaat het inderdaad wel over dood en leed en het leedvermaak van Raymond

3.

“En ik heb het op een twee uur uitgelezen. Sneller dan ik dacht, en dit komt door de schrijfstijl van Krabbé.” Hier ben ik het helemaal mee eens, ik heb nog even naar recensies van andere boeken van Tim Krabbé gekeken en hier zie ik ook veel mensen die het er mee eens zijn dat Krabbé makkelijke boeken schrijft.

4.

“Daarnaast vind je er ook misdaad in terug aangezien Raymond een echt misdadiger is die niets anders wil dan mensen pijn doen.” Hier ben ik het mee eens, Ik vind Raymond echt een psychopaat dat je dit soort dingen kunt doen. Dit maakt het boek wel interessant ik vind boeken over misdaad mooi, ik vind het ook interessant om een beetje te leren hoe Raymond denkt dit maakt ook dat is steeds verder wil lezen in het boek.

5.

“Het verhaal speelt zich af vanaf ongeveer 1950. Toch speelt het merendeel van het verhaal zich af in 1971. Er zijn geen flashbacks, enkel een paar vermeldingen naar eerdere gebeurtenissen.” Ik vind dit ook zeer fijn lezen, vanwege mijn autisme vind ik het fijn om ik te doen als er structuur in zit. Een boek met een verhaal wat niet de hele tijd teruggrijpt op het verleden vind ik dus fijn om te lezen.

Het gouden ei van Tim Krabbé is een klein dun boekje met maar 97 bladzijden. Het was dan ook geen verrassing dat ik het boekje binnen een dag uit had. Veel meer dan de grote verhaallijn is er niet blijven hangen, het boekje bestaat dan ook bijna alleen maar uit een grote verhaallijn met maar weinig diepgang en invulling van andere personages dan Saskia en Rex. Het verhaal zelf vind ik zo slecht nog niet, het heeft wel wat weg van een aflevering van CSI, maar toch is het iets meer dan alleen dat. Door de kille manier van schrijven die Tim Krabbé gebruikt blijft het boek heel neutraal. Hierdoor krijg je niet direct medelijden met de hoofdpersonages en kun je je beter inleven met de moordenaar Lemore. Je kunt je eigen meningen vormen bij dit boek. De korte kille manier van schrijven maakt het boek ook beter begrijpbaar waardoor het makkelijk en vlug weg leest. Hij probeert zijn personages niet te ingewikkeld te maken maar houdt het vrij simpel waardoor de lezer de personages gedeeltelijk zelf kan aanvullen. Lemore, de moordenaar, is in mijn opzicht het meest interessante personage in het boek. Aan de ene kant is hij huisvader, een leraar, een man die niets of niemand kwaad lijkt te doen en zelfs een klein meisje van de verdrinkingsdood redt. Aan de andere kant is hij een koelbloedige moordenaar die zomaar twee onschuldige studente dood schiet als oefening op zijn ultieme moordplan. Deze moord blijkt dan de moord op Saskia te zijn wat natuurlijk wel heel voorspelbaar is. Al met al is het gouden ei niet echt een tijdverspilling aangezien je het toch zo uit hebt. Het is dus zeker een aanrader voor mensen die niet zo graag lezen en wel van een beetje spanning houden. Het bevat grote spanningsbogen en is geschikt voor een groot publiek.

Mijn input op de recensies:

1.

“Je kunt je eigen meningen vormen bij dit boek.”

Hier ben ik het mee eens, Je kunt je eigen menig vormen over bijv. Hoe Raymond denkt ik vind fijn dat ik mijn eigen mening erover kan vormen, als de schrijver zo schrijft dat jij het er niet mee eens bent dan ga je je eraan ergeren dit was bij dit boek echter niet het geval aangezien je je eigen mening vormt over het boek en de situatie.

2.

“Lemore, de moordenaar, is in mijn opzicht het meest interessante personage in het boek.” Hier ben ik het mee eens, bij Raymond wil ik alsmaar verder lezen om te achterhalen hoe hij denkt ik vind het interessant om te achterhalen hoe hij denkt en waarom hij zo van leedvermaak houd.

3.

“Hij probeert zijn personages niet te ingewikkeld te maken maar houdt het vrij simpel waardoor de lezer de personages gedeeltelijk zelf kan aanvullen.” Hier ben ik het mee eens, hij probeert sowieso het boek zeer simpel te houden hierbij is het wel belangrijk om de personages ook simpel te houden. Anders wordt het alsnog een moeilijk boek en volgens mij was dat niet de bedoeling. Op deze manier leest het erg gemakkelijk weg.

4.

“Al met al is het gouden ei niet echt een tijdverspilling aangezien je het toch zo uit hebt.” Hier ben ik het niet helemaal mee eens, je hebt het boek inderdaad zo uit maar ik ben het niet eens dat een boek tijdverspilling is als het langer is dan een ander boek dus een boek met 200 bladzijden is tijdverspilling maar een boek van 100 bladzijden niet?

5.

“Het is dus zeker een aanrader voor mensen die niet zo graag lezen en wel van een beetje spanning houden. Het bevat grote spanningsbogen en is geschikt voor een groot publiek.” Hier ben ik het mee eens, het is inderdaad een boek voor jong en oud, het onderwerp is niet zo kinderachtig dat je het niet zou lezen als volwassene maar het leesniveau is ook niet zo hoog dat je volwassen moet zijn of een ervaren lezer want er zijn mooie korte zinnen in het boek gebruikt en het is zo geschreven dat het door ieder niveau gelezen kan worden.

3. Formuleer vier quotes die je op de achter- of binnenflap van het boek zou kunnen plaatsen. Je haalt twee quotes uit de recensies. De andere twee quotes mag je zelf bedenken.

“Is ze dood?” Rex vroeg dit aan de man die Saskia heeft ontvoerd. Hij weet niets wat er met Saskia is gebeurd. Het is een zeer spannend moment wanneer Rex dit vraagt wat je komt eindelijk te weten wat er met haar is gebeurd. Saskia floot een paar tonen en keek uit het zijraampje. Hier is een duidelijk voorbeeld dat men het avontuur niet zien aankomen. Ze gaan gezellig samen op reis, waar niets mis kan lopen. Ze voelt zich zo te lezen ook op haar gemak, want ze fluit deuntjes. Ze zien het niet aankomen. “Toen ze klein was had ze wel eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een Gouden Ei dat door het heelal vloog.” Ik vind dit wel ironisch aangezien op dezelfde manier doodgaat als dat je het gedroomd in haar nachtmerrie in een afgesloten ruimte zonder iets of iemand om je heen om je te bevrijden. “Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde- de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei.” Het gouden ei is een nachtmerrie die Saskia ooit heeft gehad. Dus toen Rex in de kist levend begraven was voelde hij zich volgens hem hetzelfde als dat Saskia dat toen ervaren heeft.

Deel B – Inhoud, auteur en literaire begrippen Welke van de onderstaande literaire begrippen zijn het meest van toepassing op het boek? Kies tenminste vier begrippen uit. Laat zien hoe deze begrippen in het boek terugkomen en leg uit waarom deze begrippen voor het boek kenmerkend zijn. Het gaat erom dat jij laat zien hoe jij deze begrippen invult en niet hoe deze door anderen ingevuld zijn. Het gaat namelijk om jouw persoonlijke ervaring. Verwijs naar passages of concrete gebeurtenissen in het verhaal en gebruik eventueel citaten om de door jou gemaakte keuzes te ondersteunen.           

Open plekken Verwachtingen Thema Setting (tijd en ruimte) Chronologie Verteltijd/vertelde tijd Motieven Vertelinstantie Onbetrouwbare verteller Personages Oeuvre

Motieven, thema, vertelinstantie, verwachtingen

Motieven: Mijn motief om dit te blijven lezen was dat het een boek is dat makkelijk weg te lezen is en omdat het onderwerp misdaad mij aanspreekt Verwachtingen: mijn verwachtingen van dit boek zijn dat het een boek is dat makkelijk wegleest en dat het een boek is waar je niet al teveel over nadenkt tijdens het lezen aangezien het een boek is van maar 97 bladzijden. Thema: ik vond het boek een gaaf thema hebben aangezien het spannend is, er komt misdaad in voor en er zit een beetje drama in. Het boek is realistisch aangezien het gaat over een ontvoering van iemand bij een tankstation en het laat echt zien hoe sommige mensen (criminelen) wel niet denken. Hier heb ik in het echt misschien ook wel wat aan want dan kan ik mij beter inleven in hoe een ander persoon denkt. Hier en ik namelijk niet zo goed in.

Vertelinstantie: ik denk dat dit boek geschreven is om mensen te vermaken maar ook om te laten zien hoe makkelijk zoiets als dit je wel niet kan overkomen. Dan is het eigenlijk wel mindblowing....


Similar Free PDFs