condicionament clàssic PDF

Title condicionament clàssic
Course Psicologia
Institution Universitat de Barcelona
Pages 3
File Size 162.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 27
Total Views 140

Summary

Psicologia primer de bat...


Description

Condicionament clàssic Iván Pávlov va ser un fisiòleg i psicòleg rus, les investigacions del qual van ser pioneres i van establir conceptes claus en la psicologia. Malgrat començar les seves investigacions en el camp de l'aparell digestiu, va realitzar un dels experiments més famosos en la psicologia i les seves aportacions segueixen sent vigents i sent aplicades en l'actualitat. D'altra banda, Pávlov arriba fins a la teoria conductista, un corrent de la psicologia. L’objecte d'estudi de la qual es centra en la conducta observable d'animals i éssers humans amb l'objectiu d'establir les lleis comunes del comportament. Malgrat que va ser John B. Watson, un psicòleg nord-americà, el que va fundar el corrent psicològic del conductisme, les aportacions d'Iván Pávlov a la teoria conductista van ser imprescindibles i de gran rellevància. El mateix Watson va afirmar haver-se sentit impressionat amb els estudis del fisiòleg rus. Pávlov va ser el primer a estudiar els estímuls condicionats i la seva teoria del condicionament clàssic és un dels conceptes claus i punt de partida de la teoria conductista.

El famós experiment que té tanta rellevància en la psicologia va sorgir d’aquesta manera: Pávlov va observar que al posar-li menjar a un gos salivava, al que va

anomenar reflex salival. No obstant això, també va arribar a percebre que el gos era capaç de salivar només amb veure o olorar el menjar. Així doncs, va centrar el seu estudi en les anomenades secrecions psíquiques, secrecions produïdes per les glàndules salivals en absència de menjar a la boca. És per això que cada vegada que li posava menjar al gos feia sonar una campana just abans de donar-li, perquè el gos associés la campana amb el menjar que rebia instants després. Després de diverses associacions entre la campana i el menjar, el gos salivava només amb escoltar la campana, independentment de si hi havia menjar posteriorment. Amb això, s'aconseguia que la campana, un estímul neutre i sense significat per al gos abans de la sèrie d'associacions, provoqués la mateixa resposta que el menjar, en aquest cas la salivació. D'aquesta manera, el gos havia après a fer una associació.

Amb aquest experiment, es van determinar els elements de la teoria del condicionament clàssic: (EN) Estímul neutre: estímul sense significat i incapaç de produir una resposta en l’organisme, en aquest cas EN és la campana (abans de l'aprenentatge). (EI) Estímul incondicionat: estímul que genera una resposta en l'organisme de manera automàtica, l'EI seria el menjar, que causa salivació de forma natural. (EC) Estímul condicinat: és l'estímul neutre un cop realitzada l'associació amb l'estímul incondicionat. Per tant l'estímul condicionat seria la campana, un cop associada amb el menjar després del procés d'aprenentatge del gos, capaç de generar salivació per si sola. (RI) Resposta incondicionada: és la resposta causada de forma automàtica per l'estímul incondicionat. La RI seria la salivació que es produeix pel menjar. (RC) Resposta condicionada: la resposta apresa, la qual es produeix per l'estímul condicionat. En aquest cas, la resposta condicionada seria la salivació pel so de la campana. Actualment el condicionalment càssic s’utilitza per explicar la base de les conductes com les adiccions, fobies i per al tractament de alcoholisme i altres adiccions.

EXEMPLE CONDICIONAMENT CLÀSSIC El timbre a les escoles, anuncia que s’acaba una classe o la jornada. A força de

repetir-se, els alumnes l’associaran a les sensacions de llibertat i repòs que experimenten a l‘hora del pati o quan marxen. De mateixa manera que el gos amb la campana i el menjar.

EN: estímul sense

significat i incapaç de

produir una resposta reflexa, en aquest cas EN és el timbre EI: estímul que genera una resposta en l'organisme de manera automàtica, l'EI seria marxar a casa o l’hora del pati, que generen les sensacions de llibertat i repòs de forma automàtica. EC: és l'estímul neutre un cop realitzada l'associació amb l'estímul incondicionat. Per tant l'estímul condicionat seria el timbre, un cop associat amb marxar a casa o sortir al pati després del procés d'aprenentatge dels alumnes, capaços de generar les sensacions de llibertat per si sols. RI: és la resposta causada de forma automàtica per l'estímul incondicionat. La RI serien les sensacions de llibertat produïdes pel timbre. RC: la resposta apresa, la qual es produeix per l'estímul condicionat. En aquest cas, la resposta condicionada serien les sensacions de llibertat pel so del timbre....


Similar Free PDFs