ESTAT AUTONÒMIC PDF

Title ESTAT AUTONÒMIC
Course Dret Constitucional I
Institution Universitat de Girona
Pages 6
File Size 118 KB
File Type PDF
Total Downloads 4
Total Views 124

Summary

Download ESTAT AUTONÒMIC PDF


Description

L’ESTAT AUTONÒMIC En l’escenari del dret comparat, segons com s’organitza el poder polític d’un Estat, tenim dos models d’Estat: Unitaris i Compostos. Unitari: centralitzat el poder. El poder polític emana d’un únic centre polític de decisió. El model per excelència és el de França. Comença a la revolució francesa 1791 on hi havia una organització uniforme i centralitzada del poder polític. Els principis són: unitat (únic centre de decisió), uniformitat (donar la mateixa solució per igual a tothom sense distinció), centralització (totes les decisons polítiques emanen d’un únic centre). El problema que plantejen aquests Estats és que acostumen a ser poc respectuosos amb la diferència. El reconeixament de la diversitat és molt deficient. Compostos: Estats federals. Té origen als EEUU segle XVIII, quan les colonies s’independitzen de Gran Bretanya i s’uneixen formant un nou Estat. EEUU és l’exemple per excelència. En tots els Estats compostos sempre trobem 2 nivells de poder polític (cadascú té les seves competències i tenen les seves pròpies institucions autogovern): ! Instància Federal ! Entitats federades ESTATS FEDERALS Doble divisó del poder: horitzontal (executiu, legislatiu, judicial) i vertical. Principis: ! Pluralitat: diferents centres de poder. ! Diversitat: normes i orientacions polítiques. ! Descentralització: les decisions públiques s’adopten a nivell de les diferents federacions. ! Unitat Hi ha diferents tipus d’Estat Federal: igualitaris(tots els Estats tenen les mateixes competències/asimètrics(els Estats tenen competències diferents): per agregació/dissosiació. Hi ha tants Estats Federals com federacions hi ha. Elements comuns: ! ! ! !

1Constitució Federal + Constitucions ens federats Mecanismes de distribució competencial Parlaments bicamerals (Congrès de diputats i Senat) Tribunal federal

LA FÒRMULA DE L’ESTAT AUTONÒMIC A LA CE 1978 1. Principis de l’Estat de les Autonomies a. Principis de Autonomia b. Principis d’unitat c. Principi de solidaritat 2. Condicions de l’exercici de dret a l’autonomia a. Subjectes de dret a l’autonomia iniciativa b. Vies d’accés a l’autonomia PRINCIPI D’AUTONOMIA ! Article 2 CE ! TC: “Autonomia” equival a sobirania. S’ha de interpretar conjuntament amb el principi d’unitat. Caràcter limitat de l’autonomia regional. ! Autonomia de les CCAA: autonomia política és superior a la dels ens locals, que és l’autonomia administrativa. PRINCIPI DE SOLIDARITAT ! Article 2 CE + Article 138 CE ! Manifestacions més importants en tema econòmic i social. Exigència d’equilibri econòmic adequat i just entre les diferents parts del territori de l’Estat. ! Article 158CE correcció dels desequilibris interterritorials. VIES D’ACCÉS A L’AUTONOMIA CE contempla diferents vies: 1. Via ordinària o general article 143.2 i variant de la disposició transitòria 1a CE. 2. Via especial o reforçada de l’article 151 CE 3. Procediments especials: a. Disposició transitoria 2a CE Catalunya, País Basc, Galicia b. Diapositiva adicional 1a Navarra c. Dispositiva Transitoria 5a CE Ceuta i Melilla

LES COMUNITATS AUTÒNOMES ESTATUTS D’AUTONOMIA Són una peça clau pq són les normes polítiques que defineixen la organització de cascuna de les entitats que integren aquest Estat. Tots els Estatuts d’autonomia regulen les institucions d’autogovern de cada Comunitat Autònoma. Doble naturalesa jurídica: ! Norma institucional bàsica de la CCAA: Article 147.2 ! Llei orgànica estatal: Article 81 CE + 147 CE. Llei orgànica especialitzada en els procediments de reforma + bloc de la constitucionalitat. Són una llei orgànica molt especial per 2 motius: o Pq regulen el seu propi procediment de reforma. Pot variar d’un Estaut a l’altre. o Formen part del bloc de la constitucionalitat. Són normes d’assumpció de competències. Són les normes que defineixen el sostre cometencial de cada CCAA. INSTITUCIONS AUTONÒMIQUES FORMA DE GOVERN DE LES CCAA Marc constitucional: ! Article 2, 152, 147.2 i 148.1.1 CE ! Estatuts d’autonomia: forma de govern parlamentària. Despleguen el principi d’autoorganització. ASSEMBLEA LEGISLATIVA: ELS SISTEMES ELECTORALS ! Article 152: Sufragi universal. Sistema de representació proporcional que asseguri la representació de les diferents parts del territori. ! Regulada a tots els Estatuts: Parlament, Corts, Assemblees, Junta General. ! Unicamerals ! Composició variada. L’Estatut sol remetre’s a llei autonòmica. Criteris variables: o Alguns Estatuts: igualtat de representants per cada territori. o Número mínim de circumscripció i resta per població. o Establiment de límits a les possibles diferències entre circumscripcions. o Estatut: fixa màxima i mínima ! Legislatura: 4 anys ! Règim electoral general: Reserva LO Article 81 CE.

! Els Estatuts poden establir singularitats. Són competència autonòmica: determinació de les circumscripcions, fòmula electoral, forma de vot (llistes obertes o tancades), Junta electoral autonòmica. ! Així doncs: o Circumscripció electoral: provincia (algunes CCAA com Murcia o Asturies) o Elecció per sufragi universal igual, lliure, directe i secret. Sistema de representació proporcional que asseguri representació del territori: Fòrmula d’Hont o Barrera mínima: varia segons CCAA. ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT ! Potestat d’autoorganització: Estauts + lleis autonòmiques de desenvolupament institucional + reglament parlamentari ! Autonomia parlamentaria: o Autonomia reglamentaria o Autonomia financera o Autonomia administrativa ! Òrgans: o Grups parlamentaris. o Òrgans de govern: President, mesa, vicepresidents, Junta de portaveus. o Altres òrgans. FUNCIONS ! ! ! !

Funció representativa Funció legislativa Funció d’impuls i control de l’acció del Govern Altres funcions: dessignació de senadors, exercici iniciativa legislativa estatal, interposició de recursos d’inconstitucionalitat.

PRESIDENT AUTONÒMIC ! Regulat a l’article 152 CE. El President està elegit per l’Assamblea entre els seus membres i nomenat pel Rei. ! Article 152 CE: se li encomenen 3 funcions: 1. Direcció del Consell de Govern. 2. Suprema representació de les CCAA. 3. Representació ordinària de l’Estat a la CCAA. ! La CE precisa que “el President i els membres seran políticament responsables davant l’Assemblea legislativa. Opció per una forma de Govern parlamentaria.

! Elecció del president de la CCAA per Parlament autonòmic. ! Procediment d’investidura semblant al garantit en l’article 99 CE pel que fa al president del Govern Estatal. 2 fases: 1. Proposar el candidat elegit entre els diputats. 2. Presentació del programa de Govern, debat i votació. En la primera votació: majoria absoluta/Segons votació: majoria simple. ! Nomenament del President correspon al Rei, amb contrasignatura del President del Govern estatal. ! President de les CCAA: ha de ser membre del Parlament: gaudeix de l’Estatut de parlamentari. EL GOVERN AUTONÒMIC ! Article 152.1 CE: Consell de Govern amb funcions executives i administratives, que actua sota la direcció del President de la CCAA. ! Tots els Estatuts d’Autonomia regulen aquest òrgan superior col·legiat. ! Composició: President de la CCAA + consellers nomenats i cesats pel President autonòmic. ! Consellers: són titulars (com en Pedro al Chelsea... ah no jaja) del Departament o Consellers en que s’estructura l’Administració autonòmica. ! Funcions dels consellers: o Direcció del departament. o Postestat Reglamentaria. o Elaboració de projectes normatius relacionats amb els àmbits materials de la seva competència. o Nomenament d’alts càrrecs depenents dels seus Departaments. ! El President de la CCAA i el Govern responen políticament de manera solidària al Parlament sense prejudici de la responsabilitat política directe de cadascun dels seus membres per la seva gestió. ! Opció per una forma de govern parlamentària. Mecanismes: moció de censura constructiva i questió de confiancça. ALTRES INSTITUCIONS DE RELLEVÀNCIA ESTATUTÀRIA ! TC: definció de les institucions d’autogovern : les garanties als Estatuts d’autonomia + altres que s’estimin convenients per l’autogovern. ! Tipus d’institucions de rellevància estatuditària: o El defensor del poble autonòmic o Els Consells Consultius autonòmics o Les sindicatures de comptes...


Similar Free PDFs