Grafieken in Excel 2016 PDF

Title Grafieken in Excel 2016
Course Data-onderzoek 1
Institution Hogeschool Vives
Pages 7
File Size 665 KB
File Type PDF
Total Downloads 97
Total Views 169

Summary

Download Grafieken in Excel 2016 PDF


Description

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

3.5

87

Grafieken tekenen in Excel 2016

Selecteer de gegevens die je in de grafiek wil weergeven (bv de mannelijke studenten volgens richting in het SO). Via het tabblad ‘INVOEGEN’ kan je in de lintgroep ‘Grafieken’ een grafiektype kiezen.

Ofwel kan je gebruik maken van de knop ‘Snelle analyse’. Je hebt dan in eerste instantie keuze uit de door Excel ‘Aanbevolen grafieken’ (zie hieronder).

In de lintgroep ‘Grafieken’ zie je de meest gebruikelijke grafiektypes meteen verschijnen en bij de knop ‘Aanbevolen grafieken’ krijg je ook al een beeld van een aantal grafieken op basis van de geselecteerde gegevens. Opgelet: vertrouw niet louter op Excel om een keuze te maken.

Cursus Data-onderzoek

Academiejaar 2016-2017

Ann Vanmarcke

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

88

Wij maken gebruik van de types:  Kolom: In data-onderzoek krijgt dergelijke grafiek de benaming staafdiagram. Excel raadt aan om dit te gebruiken om waarden over categorieën te vergelijken. Hiermee bedoelt Excel dat de onafhankelijke variabele (X-as) een kwalitatief kenmerk moet zijn. Het subtype Staaf gebruiken we als de benamingen van de categorieën te lang zijn om uit te schrijven langs de horizontale as.  Lijn: In data-onderzoek krijgt dergelijke grafiek de benaming lijndiagram. Dit type gebruiken we als we een lijndiagram willen tekenen van een tijdreeks met veel gegevens en gelijke tijdsintervallen. Excel verwacht langs de X-as geen kwantitatief kenmerk.  Cirkel: In data-onderzoek krijgt dergelijke grafiek de benaming cirkeldiagram. Je kan hiermee het aandeel in het totaal duidelijk weergeven op voorwaarde dat de gegevens een geheel vormen en er niet te veel gegevens zijn.  Statistisch: We maken zowel gebruik van het subtype Histogram om een histogram te maken van gegevens ingedeeld in intervallen als van het subtype Box-and-whisker om een gewone boxplot te maken.  Spreiding: In data-onderzoek kan dergelijke grafiek verschillende benamingen krijgen. Excel verwacht hier dat je zowel op X- als Y-as een kwantitatief kenmerk weergeeft. Neem je het 1e subtype dan spreken we over een spreidingsdiagram. Het subtype waarbij je verbindt met lijnstukken leidt ook tot een lijndiagram. Maar dit gebruiken we om een frequentiepolygoon of ogief te tekenen. De overige grafieken heb je niet nodig. Je kiest (bijna) altijd best voor een 2D-diagram. De 3e dimensie maakt de grafiek minder duidelijk om af te lezen. In het voorbeeld kies=klik je op het eerste subtype bij 2D-kolom. Excel geeft nu een grafiekobject weer in het midden van het scherm. Je kan dit gemakkelijk verplaatsen / vergroten / verkleinen door gebruik te maken van de objectgrepen.

Cursus Data-onderzoek

Academiejaar 2016-2017

Ann Vanmarcke

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

89

Wanneer je het grafiekobject aanklikt, voegt Excel twee extra tabbladen toe aan het lint, onder ‘HULPMIDDELEN VOOR GRAFIEKEN’ nl. ‘ONTWERPEN’ en ‘INDELING’.

Via het tabblad ONTWERPEN kan je je grafiek vorm geven en de nodige gegevens en informatie invoegen:  ‘Grafiekonderdeel toevoegen’: hiermee kan je een aantal grafiekelementen invoegen, plaatsen en bewerken.

 Astitels: niet vergeten en ook de eenheid duidelijk vermelden  Grafiektitel: is essentieel  Gegevenslabels: belangrijk bij een cirkeldiagram  Legenda: noodzakelijk bij meerdere reeksen  Trendlijn: zie Hoofdstuk 5 Onder ‘Meer opties voor …’ vind je telkens allerlei mogelijkheden voor de opmaak van deze grafiekelementen. Zie ook tabblad ‘INDELING’.

Cursus Data-onderzoek

Academiejaar 2016-2017

Ann Vanmarcke

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

90

Deze knop laat je dus toe om alle noodzakelijke tekst (behalve de bron) bij te voegen om de grafiek leesbaar te maken. Dit kan ook via de snelle knop ‘+’. Deze stelt de keuzemogelijkheden zonder icoontjes voor.

 ‘Snelle indeling’: laat je toe om een aantal grafiekelementen in een keer toe te voegen. Je hebt echter een grotere keuzevrijheid om grafiekelementen toe te voegen en te bewerken via de knop ‘Grafiekonderdeel toevoegen’ of ‘+’.  ‘Grafiekstijlen’: dit is verfraaiing  ‘Rijen/kolommen omdraaien’: standaard worden de rijen gebruikt voor de categorieën op de X-as, de kolommen worden gebruikt voor de gegevensreeksen. Via deze opdracht kan je dit omdraaien.

120 100 80 man

60

vrouw 40 20 0 ASO

Cursus Data-onderzoek

TSO

Academiejaar 2016-2017

BSO

KSO

Ann Vanmarcke

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

91

Dit omdraaien kan ook via het volgende icoon ‘Gegevens selecteren’ en

 Gegevens selecteren. Hier kan je een gegevensreeks toevoegen / verwijderen (bv de gegevens voor de vrouwen). Je kan de reeks ook een naam geven door bij ‘Legendagegevens’ te kiezen voor ‘Bewerken’. Als je de verschillende richtingen (ASO, TSO, BSO, KSO) nog niet geselecteerd had voor de X-as, dan kan je dat hier doen door bij ‘Horizontale aslabels’ te kiezen voor ‘Bewerken’.  ‘Ander grafiektype’: geeft jou de mogelijkheid het grafiektype te veranderen  ‘Grafiek verplaatsen’: geeft de mogelijkheid om de grafiek op een afzonderlijk grafiekblad weer te geven. Via het tabblad INDELING kan je je alle onderdelen van de grafiek afzonderlijk naar wens wijzigen, verfraaien. Dit kan ook door met de rechtermuisknop te klikken op het onderdeel en dan te kiezen voor ‘… opmaken’. Hiermee kan je de layout aanpassen.

Cursus Data-onderzoek

Academiejaar 2016-2017

Ann Vanmarcke

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

92

Op de tekstuele elementen kunnen ‘Stijlen voor Wordart’ worden toegepast zoals op: 

Grafiektitel



Titel van As …



Legende



de categorieën langs de horizontale as en/of de cijfers langs de verticale as

Op de gebieden en lijnen kunnen ‘Vormstijlen’ worden toegepast zoals op:  As, … : als je bij ‘As, verticaal (waarde)’ kiest voor ‘Selectie opmaken’ (of op de aslabels klikt met de rechtermuisknop en kiest voor ‘As opmaken’) bekom je in de rechtermarge onderstaand menu: Y-as of numerieke X-as zoals bij spreiding

beginwaarde eindwaarde eenheid van cijfers eenheid van extra maatstreepje

Bij ‘Secundaire maatstreepjes’ ‘Geen’ vervangen als je maatstreepjes volgens de secundaire eenheid wenst.

X-as bij histogram: Kies voor Bins per categorie om de geselecteerde intervallen langs de X-as weer te geven.

Cursus Data-onderzoek

Academiejaar 2016-2017

Ann Vanmarcke

Hoofdstuk 3 Voorstellen van gegevens

93

 Grafiekgebied: de rand kan je al dan niet weglaten, de opvulling moet blijven.  Legende  Reeks ‘man’: klik je hier op ‘Selectie opmaken’ dan kan je de gegevensreeks opmaken. Als je dit doet bij het type Box-and-whisker bekom je in de rechtermarge:

Maak de breedte tussenruimte niet 0% Uitbijterpunt = extreem, uitzondering Gemiddeldelijn is eigenlijk mediaanlijn

Moet exclusief mediaan zijn, zie § 4.2.3.3 Je bekomt dit menuutje ook door met de rechtermuisknop de gegevens in de grafiek aan te klikken en te kiezen voor ‘Gegevensreeks opmaken’.

‘Vormen invoegen’ gebruik je om een tekstvak te kiezen om de bron te kunnen weergeven. De vorm ‘curve’ wordt gebruikt voor een scheurlijn. Als je de gegevens voor mannen en vrouwen samen geselecteerd hebt, dan heb je bij de 2D-grafieken effectief keuze uit 3 mogelijkheden: 100% gestapeld staafdiagram: dit geeft goed de verhouding tot het totaal weer. Je ziet dan wel de absolute hoeveelheid niet meer (tenzij je labels toevoegt). Gestapeld staafdiagram: dit maakt het totaal zichtbaar. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de afzonderlijke reeksen te bestuderen. Samengesteld staafdiagram: dit maakt het vergelijken van de afzonderlijke reeksen gemakkelijk. Maar je ziet geen totaal, noch de verhouding tot het totaal.

Cursus Data-onderzoek

Academiejaar 2016-2017

Ann Vanmarcke...


Similar Free PDFs