Guió Pràctiques RD - 2020 PDF

Title Guió Pràctiques RD - 2020
Course Reproducció i Desenvolupament
Institution Universitat de Girona
Pages 10
File Size 311.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 23
Total Views 130

Summary

Download Guió Pràctiques RD - 2020 PDF


Description

1             Guió de Pràctiques

REPRODUCCIÓ i DESENVOLUPAMENT

Curs 2020-2021         



1

2

Introducció El sistema reproductor és el conjunt d’òrgans que realitzen les funcions necessàries per a la formació de nous éssers, és a dir, per a la reproducció. En l’espècie humana, la funció reproductora es reparteix entre els dos sexes, ja que, tant en les persones de sexe masculí com en les de sexe femení té lloc una part del procés reproductor. La part principal del sistema reproductor és l’aparell genital constituït per un conjunt d’òrgans localitzats a la zona pèlvica on és formen les cèl·lules sexuals o gàmetes, entren en contacte les corresponents d’ambdós sexes i es desenvolupa el nou ésser. Els òrgans fonamentals d’aquest aparell són les gònades (testicles -♂- i ovaris -♀-) on es formen els gàmetes (espermatozoides -♂- i oòcits -♀-) a partir dels quals és podrà desenvolupar el nou ésser. A més de la formació dels gàmetes, les gònades tenen un altra funció bàsica, que és la formació d’hormones sexuals, imprescindibles pel desenvolupament i el funcionament de l’aparell reproductor. A causa d’aquesta elaboració d’hormones, les gònades, a més de ser la part fonamental de l’aparell reproductor, es consideren també una part del sistema endocrí. A més de les gònades, també constitueixen l’aparell genital una sèrie d’òrgans diferents en cada sexe: gonoductes (espermiductes -♂- i oviductes -♀-), glàndules sexuals accessòries (♂) i genitals externs (penis –♂-, i, glàndules mamàries i vulva -♀-). Programació i desenvolupament de les pràctiques Aquestes sessions pràctiques es desenvoluparan segons l'esquema següent: Sessions I i II: Aspectes previs Repàs dels aspectes teorico-pràctics més relacionats amb el desenvolupament de la pràctica que es durà a terme. Donat que aquesta sessió de laboratori és, bàsicament, una pràctica d'interpretació i diagnòstic histològic, es realitzarà una exposició prèvia auxiliada per diapositives en les que es veuran els detalls més rellevants de l’anatomia i l'estructura dels òrgans reproductors masculins i dels òrgans reproductors femenins. Sessió ● ● ●

I: Observació microscòpica dels òrgans reproductors masculins següents: 1. Gònada masculina: testicle 2. Espermiductes: epidídim i conducte deferent 3. Glàndules accessòries: pròstata, vesícules seminals i glàndules bulbouretrals (o de Cowper) ● 4. Òrgan copulador: penis ● 5. Extensions de semen. Observació microscòpica dels òrgans reproductors femenins següents: ● 1. Gònada femenina: ovari ● 2. Oviductes: trompa de Fal·lopi, úter i vagina ● 3. Glàndules mamàries ● 4. Frotis vaginals Sessió II: Tècniques de reproducció assistida - Palletes d’espermatozoides de porc criopreservats - Ovaris de porc 2

3

SESSIÓ PRÀCTICA 1.1 ESTRUCTURA DELS ÒRGANS REPRODUCTORS MASCULINS i FEMENINS

Material de laboratori ► Material inventariable: • Microscopis òptics (camp clar)

 e: TESTICLE, EPIDÍDIM, CONDUCTE DERERENT, ► Preparacions histològiques d PRÒSTATA, VESÍCULES SEMINALS, GLÀNDULES BULBOURETRALS (o de COWPER) i PENIS de mostres humanes i GLÀNDULES BULBOURETRALS (o de COWPER) de mostres de conill o de porc. Extensions de SEMEN de mostres humanes i d’alguns mamífers (porc, conill, rata, ratolí). La majoria d’aquestes mostres estan tenyides amb els següents mètodes: :  blau marí; Citoplasma: rosat; Fibres ● Tinció amb Hematoxilina-Eosina (Nucli  musculars:  rosa; Fibres conjuntives: blau) ● Tinció Tricròmica de Mallory (Nucli:  vermell; Fibres musculars: vermellós; Fibres nervioses: lila; Fibres conjuntives de col·làgena: blau; Eritròcits: taronja) ●

Tinció de Gram (Bacteris Gram+:  blau fosc; Bacteris Gram- : rosa pàl·lid).

Interpretació de les imatges observades a les preparacions 1) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions transversals de TESTICLE humà i d’algun mamífer. Indiqueu les estructures següents: l’epiteli seminífer (amb les cèl·lules de Sertoli, els espermatogonis, els espermatòcits, les espermàtides, els espermatozoides), la membrana vítria o làmina basal, les cèl·lules de Leydig i la túnica albugínia.

3

4 2) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions transversals d’EPIDÍDIM humà i d’algun mamífer. Indiqueu les estructures següents: les cèl·lules ciliades i les cèl·lules absortives amb microvellositats dels conductes eferents i l'epiteli amb estereocilis i la túnica muscular del conducte epididimari.

3) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions transversals de CONDUCTE DEFERENT humà. Indiqueu les estructures següents: capa mucosa, túnica muscular i túnica adventícia.

4) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions de PRÒSTATA humana (jove i adult). Indiqueu les estructures següents: els alvèols prostàtics, l’estroma, l’epiteli i les concrecions prostàtiques.

5) Feu un esquema general de les principals estructures observades en les seccions transversals de PENIS humà.

4

5

6) Feu un esquema de les principals estructures observades en les extensions de SEMEN de mostres humanes i d’alguns mamífers (porc, conill, rata, ratolí).

5

6 SESSIÓ PRÀCTICA 1.2 ESTRUCTURA DELS ÒRGANS REPRODUCTORS FEMENINS Material de laboratori ► Material inventariable: • Microscopis òptics (camp clar)

 VARI (mostres humanes i de mamífers), TROMPA DE ► Preparacions histològiques d’: O FAL·LOPI –a nivell de infundíbul, ampolla i istmus–, ÚTER –en diferents períodes del cicle endometrial–, VAGINA i FROTIS VAGINALS –Tinció de Gram– i GLÀNDULES MAMÀRIES de mostres humanes (en període lactant i en repós). Interpretació de les imatges observades a les preparacions 1) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions longitudinals d'OVARI humanes i d’algun mamífer. Indiqueu les estructures següents: l’epiteli ovàric,el còrtex, la medul·la, els fol·licles primaris o en creixement, els secundaris o antrals i els terciaris o de Graaf, els cossos lutis, els cossos albicans, l'epiteli ovàric i l'estroma ovàric.

2) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions transversals a nivell de l’istmus, de l’ampolla i de l’infundíbul de TROMPES DE FAL·LOPI humanes. Indiqueu les estructures següents: l'epiteli, els plecs mucosos, la túnica muscular i la capa serosa.

3) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions transversals d'ÚTER humanes. Indiqueu les estructures següents: l'endometri, el miometri, el perimetri i les glàndules uterines.

6

7

4) Feu un esquema de les principals estructures observades en les seccions transversals de VAGINA humana. Indiqueu les estructures següents: l’epiteli, els plecs de la mucosa, capa muscular i capa adventícia.

5) Feu un esquema de les principals estructures observades en les GLÀNDULES MAMÀRIES humanes (en repós i en lactància). Indiqueu les estructures següents: lòbuls mamaris, teixit conjuntiu, teixit adipós, i alvèols secretors i conductes secretors galactòfors (de les glàndules exocrines tubuloalveolars).

6) Feu un esquema de les principals estructures observades en els FROTIS VAGINALS de mostres humanes.

7

8 Llibres i Atles de consulta Qualsevol atles d'histologia humana o d’histologia animal pot ser d'utilitat per identificar amb major facilitat i rigor l'estructura histològica dels òrgans reproductors (tant en format paper, com en format on-line). L'estructura histològica dels òrgans reproductors es troba, per exemple, tractada en els atles següents: ATLES ONLINE: www.histologyguide.com https://medpics.ucsd.edu/index.cfm?curpage=main&course=hist&mode=browse http://www1.udel.edu/biology/Wags/histopage/colorpage/colorpage.htm http://www.bu.edu/histology/m/i_main00.htm https://www.lab.anhb.uwa.edu.au/mb140/ http://www.siumed.edu/~dking2/index.htm http://histologyatlas.wisc.edu/slides/405 https://histology.medicine.umich.edu/full-slide-list ATLES EN PAPER: ● Boya, J. 1996. Atlas de Histología y Organografía Microscópica. Editorial Médica Panamericana. ● Eliséiev, V.G.; Afanásiev, Yu,I. i Kotovski, E. F. 1987. Atlas de la Estructura Microscópica y Ultramicroscópica de las Células, Tejidos y Órganos. Mir. ● Geneser, F. 1990. Atlas Color de Histología. Editorial Médica Panamericana. ● Gartner, LP; Hiatt, JL. 2006. Color Atlas of Histology. McGraw-Hill/Interamericana. ● Gartner, LP; Hiatt, JL. 2011. -Atlas en Color de Histología. Panamericana. ● Hammersen, F. 1988. Histología: Atlas en Color de Anatomía Microscópica. Salvat. ● Junqueira, LC; Carneiro, J. 2000. Histología Bàsica. Texto y Atlas. Masson SA. ● Kuehnel, W. 2003. Color Atlas of Cytology, Histology, and Microscopic Anatomy. Thieme Verlag. ● Kühnel, W. 1991. Pocket Atlas of Cytology, Histology, and Microscopic Anatomy. Thieme Verlag. ● Kühnel, W. 2005. Atlas Color de Citología e Histología. Panamericana. ● Leeson, Th.S.; Leeson, C.R. i Paparo, A.A. 1989. Texto/Atlas de Histología. Interamericana & McGraw-Hill. ● Ross, M.H. i Reith, E.J. 1987. Atlas de Histología. Doyma. ● Sobotta, J.; Hammersen, F. 1995. Histología: Atlas en Color de Anatomía Microscópica. Marban. ● Young, B., Lowe J.S., Stevens A., Heath J.W. 2006. Wheather’s Functional Histology. Elsevier. ● Young, B., Lowe J.S., Stevens A., Heath J.W. 2008. Wheather’s Histología Funcional. Texto y Atlas en color. Elsevier. ● Zhang, S.X. 1999. An Atlas of Histology. Springer-Verlag.

8

9

SESSIÓ PRÀCTICA 2 Tècniques de reproducció assistida Material de laboratori ► Material inventariable: • Microscopis òptics · Lupa binocular · Plaques de petri · Xeringues i agulles · Micropipetes · Càmara Mackler ► Material biològic: · Esperma de porc · Ovaris de porc ► Procediment: 1. Aspiració fol·licular: Buscar fol·licles de 3-6 mm, i aspirar amb la agulla, anant amb compte de no punxar-se 2. Aillament amb la micropipeta/agulla dels complexs cúmulus-oòcit 3. Denudació amb la micropipeta. Disposar de hialuronidasa podria ajudar a aquest procés, però una denudació mecànica permet aïllar l’oòcit del complex cúmulus-oòcit 4. Mesurar la concentració d’espermatozoides en càmera mackler 5. Col·locar els oòcits en 250 uL de PBS i afegir 106 sperm a. Per a dur a terme aquest pas és necessari calcular el nombre de microlitres d’esperma que cal agafar, en funció de la concentració determinada. 6. Esperar una fecundació, observant els embrions al cap de 18h.

9

10 Imatges:

Imatge 1: Fol·licles en un ovari.

Imatge 2A i 2C: Complex cúmulus-oòcit Imatge 2B: oòcits madurs Imatge 2D: Embrions en estadi de pronucli.

10...


Similar Free PDFs