HTML, XML, SEO - Forelesningsnotater om HTML, XML og SEO fra undervisning på Sonans. PDF

Title HTML, XML, SEO - Forelesningsnotater om HTML, XML og SEO fra undervisning på Sonans.
Course Informasjonsteknologi
Institution Videregående skole (VG)
Pages 2
File Size 46 KB
File Type PDF
Total Downloads 77
Total Views 145

Summary

Forelesningsnotater om HTML, XML og SEO fra undervisning på Sonans. ...


Description

HTML, XML, SEO

HTML står for Hyper Text Markup Language og er et høynivå programmeringsspråk som ble dannet av Tim Berner-Lee på 90-tallet. HTML er et lite strengt program som brukes av mennesker og forstås av maskiner. Koder leses av nettlesere for å beskrive / strukturere / utforme og til dels style data som en nettside. Det at språket er lite strengt betyr at nettleser overser småfeil i koden og man kan være mindre presis – man trenger ikke skille mellom stor og små bokstaver, flere koder trenger ikke avsluttes osv. HTML sider er i grunn statiske, det vil si at den ikke blir forandret etter brukeres valg. Strukturen i HTML deles i to, head og body. I head plasseres metadata; egenskaper og kvaliteter på data, altså data om dataene. I bodyen har vi det som faktisk kommer til uttrykk. HTML benytter seg av tags for å definere elementer. At HTML sider er statiske, vil si at den ikke blir forandret etter brukeres valg. For at den skal bli dynamisk må den fungere sammen med programkode. En dynamisk HTML side får man ved bruk av programkode, vanlig er PHP eller Javascript. Disse legges i head. Når en slik side lastes, må programkoden utføres. Dette kan gjøre på to måter: client-side-scripting eller server-side-scripting. I server-side-scripting hentes siden hos serveren og denne utfører programkoden. Klienten får tilbake ferdig kode som nettsiden leser. PHP vanligst, kan ikke påvirkes av brukere - for å koble sammen nettsiden til databasen, men ofte i kombinasjon med Javascript for funksjonalitet og brukergrensesnitt. I client-side-scripting hentes siden hos serveren, men programkoden tolkes og utføres på klientens maskin av nettleseren. Javascript brukes her. Sammen med HTML brukes CSS. CSS står for Cascading Style Sheet og er det formgivende verktøyet, det forteller hvordan data skal presenteres. Man kan strukturere CSS på ulike måter i HTML, men det beste er å referere til en egen fil i head. Slik kan samme fargebruk osv. brukes på flere nettsider. CSS kan tilpasse nettsider til ulike medier.

XML er også et Markup Language, men skiller seg fra HTML ved å kun strukturere data og har ingen funksjon utover dette. Var opprinnelig ment for at data kunne utveksles over internett mellom maskiner, men leses også av mennesker. Er strengere program enn HTML. Dersom dataene du ønsker å presentere lar seg strukturere kan du gjøre dette gjennom XML. F.eks.: bøker i en bokserie eller adresser i Norge. Visse betingelser ved bruk av XML: - Velformethet: elementer må markeres ved start og slutt, skille mellom små og store bokstaver osv. Presist! - gyldig: innhold sjekkes mot standard / protokoll, hva slags tagger som er godkjent ved bestemt bruk. En slags korrektur av oppsett og struktur.

SEO står for Search Engine Optimalizaton som på norsk blir søkemotor-optimalisering. SEO handler om hvordan man presenterer nettsiden i et søk – å strukturere siden slik at den tar seg bra ut for søkemotorene. Søkemotoroptimalisering er et sett med metoder for å gjøre nettsider mer tilgjengelige for «indekseringsboten» til søkemotorene, for derved å få bedre rangering. For å få dette til bruker en kunnskap om hvordan søkemotorene arbeider og i noen grad kjente problemer og svakheter ved enkelte av søkemotorene. Alle søkemotorer vil ved gitte tidspunkter indeksere alle nettsider – lagrer og organiserer. Det vil si at den ”skumleser”, finner nøkkelord, følger linker mm. til alle nettsider. Programmet som gjør dette kalles en crawler fordi den følger selv alle linker og kravler rundt. Hvor ofte dette gjøres avhenger av bla. av popularitet og oppdateringsfrekvens, men man kan også tipse søkemotorene om å indeksere gitte nettsider. Denne indekseringen er søkemotorens måte å sortere alle nettsider på etter søkeords relevans. Rangeringen skjer ved kompliserte algoritmer. Hvilke faktorer som bidrar til økt relevans er egentlig strengt hemmelig, men en del er allmen kjent; metadata, struktur, interne og eksterne linkinger. I de seneste år har man egentlig gått bort fra dette, det handler i stor grad om popularitet. Noen av metodene for søkemotoroptimalisering er knyttet til nettstedet mens andre metoder går på manipulering av forhold som ligger utenfor nettstedet. Hver enkelt søkemotor har sine egne særheter og det som slår ut positivt for en søkemotor kan være negativt for en annen. Forhold utenfor nettstedet kan være at andre lenker til nettstedet, mens metodene knyttet til nettstedet selv er hvordan de forskjellige HTML-elementene er brukt....


Similar Free PDFs