La programacio al 2n cicle d educacio infantil PDF

Title La programacio al 2n cicle d educacio infantil
Author ENRIC GARCIA RODRIGUEZ
Course L'Escola d'Educació Infantil
Institution Universitat Rovira i Virgili
Pages 54
File Size 1.3 MB
File Type PDF
Total Downloads 96
Total Views 128

Summary

Download La programacio al 2n cicle d educacio infantil PDF


Description

PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA D’EDUCACIÓ INFANTIL 4 ANYS. CURS 2014-15 1.- INTRODUCCIÓ: Aquesta programació és una eina de consulta i d’autoavaluació, que emmarca les nostres actuacions a partir del desenvolupament evolutiu dels alumnes, del context sociocultural en que es troba immersa la nostra escola i dels requeriments curriculars establerts a la llei d’educació. Aquesta és una etapa reglada però no obligatòria, amb una identitat pròpia, donat que els nens menors de sis anys es troben evolutivament en el període pre operacional, i que, sense estar supeditada a altres etapes posteriors, determina en gran mesura cóm abordaran els nostres alumnes l’ educació primària. D’altra banda, per tractar-se del primer context de socialització amb iguals, fora de la llar, és fonamental el coneixement i suport de les famílies en els processos que van donant-se al llarg del cicle. Ens correspon, doncs, una tasca complexa, que es dotar d’estructura pròpia un període vital en el desenvolupament infantil, que ha de servir d’enllaç entre l’entorn personal i familiar dels alumnes, i l’escola, iniciant i fiançant tots els processos necessaris per garantir el creixement individual, social i intel·lectual dels xiquets i xiquetes. a. Justificació de la programació: Lleis i decrets als quals fa referència:  Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació (Art. 121).  Decret 233/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, que aprova el reglament orgànic i funcional dels centres de Primària (Art. 83 i 89).  Ordre 29 Juny , 1.992 que aprova les instruccions que regulen l’organització i el funcionament dels centres docents.  Decret 38/2008, del 28 de març, del Consell, pel qual s’establix el currículum del 2on cicle d’educació Infantil a la Comunitat Valenciana.  Ordre de 24 de juny de 2008, de la Conselleria d’Educació, sobre avaluació en l’etapa d’educació Infantil .  Orde 45/2011, de 8 de juny, que regula l’estructura de les programacions didàctiques en l’ensenyança bàsica. b. Contextualització al centre: b.1. Entorn i elements materials: El CEIP Josep Gil Hervàs és un centre públic construït l’any 1984, que amb posterioritat ha estat ampliat amb dos edificis de dues aules, a les quals s’ubica l’educació infantil. Es troba ubicat en la localitat de Benimodo a uns 35 km de València. La població té uns 2.300 habitants i es troba en un període de creixement des de l’any 2003. Entre les ocupacions, predomina clarament el sector industrial, que engloba el 60% dels treballadors, seguit del sector serveis, que arriba al 21%. Al sector agrícola només es dedica el 8,5% de la població activa.

Les instal·lacions del centre són suficients per a l’alumnat actual i el seu estat actual és adequat. Es disposa d’aula d’Informàtica, Biblioteca, aula de Música i, molt recentment, gimnàs. També s’ofereix el servei de menjador escolar. Les principals mancances infraestructurals són l’absència de tutories i magatzem. Pel que fa als equipaments del poble dels qual l’alumnat pot fer ús, hi ha Casa de la Cultura, poliesportiu i dues piscines: coberta i sense cobrir. b.2. Elements personals. b.2.1. Professorat: El claustre de professors és el que correspon a la plantilla d’un centre d’una línia (3+6), amb un logopeda i una mestra de religió catòlica a temps parcial. La gran majoria de professorat del centre és definitiu i està adscrit als diferents nivells i especialitats segons les seues habilitacions. Els/les mestres disposen dels cursos de Valencià necessaris per al desenvolupament de la seua tasca. El cicle d’Educació Infantil està composat per 5 mestres. 1 mestra tutora al grup de 3 anys, 1 mestra tutora al grup de 4 anys , 2 mestres tutores cadascuna assignada a un grup de 5 anys i 1 mestra que enguany fa les funcions de coordinadora i mestra de suport. b.2.2. Gabinet Psicopedagògic: El centre disposa, gràcies a la col·laboració de l’ajuntament, d’una psicòloga que ofereix els seus serveis dos dies setmanals al llarg del curs escolar. b.2.3. Alumnes: L’escola compta amb una ràtio raonable i que permet una atenció individualitzada adaptant-se a les característiques dels xiquets/tes, encara que és notable l’augment de l’alumnat els darrers anys. De l’anàlisi de la realitat diària per part del professorat i dels informes elaborats pel Gabinet Psicopedagògic Municipal es desprèn que les principals característiques de l’alumnat són:  Capacitats intel·lectives normals i presència d’alumnat amb deficiències psíquiques, físiques o ambdues, ja que el Centre acull tota la població escolar del municipi.  Nombre d’alumnat immigrant baix: un 7% en 2013.  Bon rendiment a nivell de Centre. L’alumnat té majoritàriament com a llengua materna el Valencià, per la qual cosa el Centre té aquesta llengua com a vehicular. b.2.4. Pares i mares: Els pares i mares, principalment aquestes últimes, participen en la vida del centre a traves de l’AMPA i dels seus representants en el consell escolar. Hi ha fixat un dia a la setmana per tal que s’entrevisten amb el professorat, però és possible realitzar entrevistes en qualsevol altre moment si prèviament s’ha acordat l’horari. b.3. Elements funcionals:

El Centre disposa i aplica el Pla d’Ensenyament en Valencià (aprovat el 29-0684) per tal d’adaptar la vida escolar a la realitat lingüística de l’alumnat i afavorir la normalització lingüística. Existeix un reglament de Règim Intern que contempla les relacions entre els diferents elements que incideixen en la vida escolar. El centre compta també amb Pla de Convivència, Pla de Lectura, Pla d’acció Tutorial, Pla de Menjador, Pla d’Acollida, Pla d’Autoprotecció i Document d’Atenció a la Diversitat. c. Contextualització al grup d’alumnes: El grup de referència d’aquest curs és el mateix, no ha hagut noves incorporacions ni baixes, per tant, son 22 alumnes, que compliran 4 i 5 anys al llarg del curs escolar. No es preveu cap circumstància que puga condicionar negativament els processos de relació i aprenentatge encetats el curs passat, per tant, treballarem en continuïtat segons les valoracions del primer curs. L’espai de referència s’ubicarà en altre lloc, per necessitats del cicle: açò sempre és engorrós i suposa moltes feines d’adequació afegides, però, de moment, no hi ha altres opcions. D’entrada, l’espai de lavabo és insuficient, doncs hem de compartir-lo 47 xiquets i xiquetes i haurem de tindre molta cura de fer bon ús sense limitar l’autonomia dels nens. 2.- OBJECTIUS: a. Objectius generals d’etapa: 1. Descobrir, conèixer i controlar progressivament el cos, formant-se una imatge positiva d’un mateix, valorant la pròpia identitat sexual, les pròpies capacitats i limitacions d’acció i expressió, adquirint hàbits bàsics de salut i benestar. 2. Actuar de forma cada vegada més autònoma en les activitats habituals, adquirint progressivament iniciativa i confiança. 3. Observar i explorar l’entorn immediat, identificant característiques i propietats significatives dels elements que el conformen, i algunes relacions que puguen establir-se’n. 4. Establir vincles fluïts de relació social amb adults i iguals, respectant la diversitat, desenvolupant actituds de suport i col·laboració, i articulant progressivament els propis punts de vista amb els interessos dels altres. 5. Conèixer, participar, respectar i gaudir de les manifestacions culturals del seu entorn. 6. Representar i evocar aspectes de la realitat, mitjançant el joc simbòlic i altres formes d’expressió i comunicació. 7. Utilitzar el llenguatge verbal de forma ajustada a les diferents situacions de comunicació habituals, amb la intenció d’entendre i ser entesos pels demés, expressant idees, sentiments i experiències, i avançar en la construcció de significats. 8. Conèixer l’existència de dues llengües en contacte, que han d’utilitzar -se i respectar- se per igual.

9. Apreciar les diverses manifestacions artístiques, enriquint i diversificant les pròpies possibilitats expressives mitjançant els recursos i tècniques a l’abast. 10. Iniciar-se en les habilitats lògic - matemàtiques, en lecto-escriptura i en el moviment, el gest i el ritme

b. Objectius específics d’infantil 4 anys. CONEIXEMENT D’U MATEIX I AUTONOMIA         

Adquirir progressivament confiança en les pròpies possibilitats. (CCBB 5, 6, 7, 8) Identificar les pròpies característiques personals i reconèixer les dels altres. (CCBB 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8) Experimentar possibilitats motrius, sensorials i expressives amb el cos. ( CCBB 2, 5, 6) Ajustar la pròpia motricitat als requeriments de les activitats. (CCBB 5, 6, 7, 8) Identificar els propis sentiments, emocions, necessitats i limitacions. (CCBB 5, 6, 7, 8) Aprendre a escoltar les necessitats dels demés. (CCBB 1, 6) Adquirir hàbits correctes relacionats amb: seguretat personal, higiene, salut, ordre, constància i organització. (CCBB 3, 5, 7, 8) Preveure i organitzar la pròpia acció en la resolució de tasques senzilles i rutines quotidianes. (CCBB 1, 3, 5, 6, 7, 8) Participar en les propostes al llarg de la jornada, mostrant satisfacció en les tasques realitzades, tant les lliures com les dirigides. (CCBB 6)

ENTORN FÍSIC, NATURAL, SOCIAL I CULTURAL.      



Establir punts de referència vàlids per desimboldre’s en l’entorn escolar. (CCBB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) Situar-se en el grup-aula, reconeixent-hi particularitats quant a interaccions i rutines. (CCBB 5, 6, 7. 8) Acceptar altres agrupacions en determinats moments, ajustant-se’n als requeriments. (CCBB 6, 8) Respectar les consignes establertes per a l’ús correcte dels materials d’aula. (CCBB 1,3, 6, 8) Participar en les propostes adquirint, progressivament, la capacitat de regular el propi ritme al del grup i als requeriments generals. (CCBB 5, 8) Adquirir i sistematitzar comportaments necessaris per a tindre hàbits correctes: escoltar quan cal, rentar-se quan estem bruts, concloure allò que hem encetat, arreplegar després d’utilitzar, demanar ajuda davant les dificultats, compartir materials amb els companys, aprendre a esperar, demanar les coses de forma correcta, esforçar-se per treballar tan bé com es puga, reconèixer el propi esforç, valorar l’esforç dels companys. (CCBB 1, 5, 6, 7.8) Observar el que ens envolta (objectes, elements naturals, espais, persones...) i adquirir, progressivament, més capacitat per: explicar, descriure, comparar, contar, preguntar, relacionar... (CCBB 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8)



 

   

Reconèixer els membres integrants del seu grup familiar i saber: el seu nom, la relació parental que els unix, el nombre de membres i la posició respecte als seus germans. (CCBB 1, 4, 5, 8) Participar en les festes d’aniversari de tots els companys, acceptant el propi protagonisme i el dels demés. (CCBB 5, 8) Apropar-se a la comprensió del pas del temps des de vivències quotidianes: cicles de llum, clima, esdeveniments significatius en la vida personal o escolar, seqüències d’activitats diàries, setmanals o mensuals, i a partir de narracions. (CCBB 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8) Reconèixer elements i costums que s’observen en l’entorn en períodes festius: Nadal, falles... (CCBB 2, 7, 8) Participar en les festes i esdeveniments escolars: eixides, berenar de tardor, Nadal, Carnestoltes,Falles,Pasqua, setmana esportiva... (CCBB 2, 6, 7, 8) Conèixer espais i institucions presents en la vida del poble, valorant els serveis que ens ofereixen i la necessitat de respectar-los. (CCBB 6, 7. 8) Aprendre a concentrar-se per a resoldre problemes lógico-matemàtics com: recomptes,trencaclosques,seriacions,agrupacions,comparacions, construccions, classificacions i ordenacions, a partir de característiques comuns o diferents, i sempre des de situacions significatives per als nens. (CCBB 4, 5, 7, 8)

LLENGUATGES: COMUNICACIÓ I REPRESENTACIÓ  

 

      

Utilitzar el llenguatge oral de forma habitual per comunicar-se. (CCBB 1, 5, 6, 8) Gaudir dels moments d’animació lectora proposats a l’escola i adquirir estratègies necessàries per a iniciar l’hàbit lector: manipulació correcta dels llibres, observació d’aspectes formals i estètics del llibre, utilització de recursos narratius i expressius amb la veu i el gest, implicació en el préstec bibliotecari. (CCBB 1) Començar a relacionar alguns fonemes amb el so que els correspon, partint de noms coneguts. (CCBB 1) Exercitar a l’aula, a partir d’esdeveniments significatius, la capacitat de formular hipòtesis i esbrinar camins per confirmar-les: perquè creus que...?, que passaria si...?, com ho podem fer per a...? (CCBB 1, 5, 6, 7, 8) Gaudir d’expressar-se a nivell plàstic, millorant les seues capacitats per representar el mon reial i imaginari. (CCBB 2, 6, 7) Aprendre a representar mitjançant el llenguatge del cos (gestos, postures, veu, disfressa...) situacions reials i/o imaginàries. (CCBB 2, 6) Gaudir del joc corporal amb els companys, adquirint progressivament, la capacitat de sincronitzar moviments i representar situacions. (CCBB 2, 6, 7, 8) Valorar les pròpies produccions, aprenent, progressivament i amb ajuda, a realitzar-les amb més destresa i gust. (CCBB 5, 6) Gaudir del llenguatge musical, aprenent a escoltar i expressar-se: cantar, ballar, acompanyar. (CCBB 2) Iniciar el coneixement del llenguatge musical, des d’experiències sensoriomotrius: qualitat del so, pulsació i ritme. (CCBB 1, 2) Iniciar-se en l’ús de l’ordinador, aprenent habilitats bàsiques. (CCBB 3)

3.-COMPETÈNCIES BÀSIQUES: (vore la relació entre les competències bàsiques i els objectius de l’àrea i els criteris d’avaluació en els apartats corresponents) PENSAR I COMUNICAR. COMPETÈNCIES COMUNICATIVES  1.- COMPETÈNCIA COMUNICATIVA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL Implica saber comunicar oralment (conversar i escoltar) i expressar-se per escrit i amb els llenguatges audiovisuals, fent servir el propi cos i les TIC, amb gestió de la diversitat de llengües, amb l’ús adequat de diferents suports i tipus de text i amb adequació a les diferents funcions. Implica el coneixement de la diversitat cultural i el de les regles de funcionament de la diversitat lingüística, així com les estratègies necessàries per interactuar d’una manera adequada. És a la base de tots els aprenentatges i, per tant, el seu desenvolupament és responsabilitat de totes les matèries del currículum, ja que en totes elles s’han d’utilitzar els llenguatges com a instruments de comunicació per fer possible l’accés i gestió de la informació, la construcció i comunicació dels coneixements, la representació, interpretació i comprensió de la realitat, i l’organització i autoregulació del pensament, les emocions i la conducta. Expressar observacions, explicacions, opinions, pensaments, emocions, vivències i argumentacions; gaudir escoltant, observant, llegint.  2.- COMPETÈNCIA ARTÍSTICA I CULTURAL Suposa conèixer, comprendre, apreciar i valorar críticament diferents manifestacions culturals i artístiques, utilitzar-les com a font d’enriquiment i gaudiment i considerar-les com a part del patrimoni dels pobles. A més, suposa saber crear amb paraules, amb el propi cos, amb tota mena de materials, suports i eines tecnològiques, tant individual com col·lectivament les representacions i anàlisi de la realitat que faciliten l’actuació de la persona per viure i conviure en societat. És un complement necessari de la competència comunicativa i com a tal, cabdal per al desenvolupament de la ciutadania, crítica i solidària. Implica les capacitats cognitives, perceptives i comunicatives, sensibilitat i sentit estètic per a poder comprendre-les, valorar-les, emocionar-se i gaudir-les. Requereix posar en funcionament la iniciativa, la imaginació i la creativitat per expressar-se mitjançant codis artístics, disposar d’habilitats de cooperació, i tenir consciència de la importància de donar suport i apreciar les iniciatives i contribucions d’altres en la consecució del resultat final.

DESCOBRIR. COMPETÈNCIES METODOLÓGIQUES  3.- TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ I COMPETÈNCIA DIGITAL Aquesta competència es desenvolupa en la cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s'utilitzen (oral, imprès, audiovisual, digital). Requereix el domini

de llenguatges específics bàsics (textual, numèric, icònic, visual, gràfic i sonor) i de les seves pautes de descodificació i transferència. Transformar la informació en coneixement exigeix el domini de les destreses relacionades amb el raonament per organitzar-la, relacionar-la, analitzar-la, sintetitzarla i fer inferències i deduccions de diferents nivells de complexitat, en definitiva, comprendre-la i integrar-la (des d’una actitud crítica i reflexiva) en els esquemes previs de coneixement. Implica també, respectar les normes de conducta acordades socialment per regular l’ús de la informació i les seves fonts en els distints suports.

 4.- COMPETENCIA MATEMÀTICA Implica l’habilitat per comprendre, utilitzar i relacionar els números, les seves operacions bàsiques, els símbols i les formes d’expressió i raonament matemàtic, tant per produir i interpretar distints tipus d’informació, com per ampliar el coneixement sobre aspectes quantitatius i espacials de la realitat, i per entendre i resoldre problemes i situacions relacionades amb la vida quotidiana i el coneixement científic i el món laboral i social. Aquesta competència adquireix realitat i sentit en la mesura que els elements i raonaments matemàtics són utilitzats per enfrontar-se a situacions quotidianes, per tant, una competència que caldrà tenir en compte en totes les matèries del currículum i activitats d’aprenentatge.  5.- COMPETENCIA APRENDRE A APRENDRE Implica la consciència, gestió i control de les pròpies capacitats i coneixements des d’un sentiment de competència o eficàcia personal, inclou tant el pensament estratègic com la capacitat de cooperar, d’autoavaluar-se i el maneig eficient d’un conjunt de recursos i tècniques de treball intel·lectual per transformar la informació en coneixement propi. Això, comporta tenir consciència i regulació conscient d’aquelles capacitats que entren en joc en l’aprenentatge: l’atenció, la concentració, la memòria, la comprensió i l’expressió lingüística, entre d’altres. També es planteja l’ús de tècniques facilitadores d’aquest autocontrol com les bases d’orientació, els plans de treball, i obtenir-ne un rendiment màxim i personalitzat amb l’ajut de diferents estratègies i tècniques d’estudi, de treball cooperatiu i per projectes, de resolució de problemes, de planificació i organització d’activitats de forma efectiva. Implica també fomentar el pensament creatiu, la curiositat de plantejar-se preguntes, identificar i plantejar la diversitat de respostes possibles davant una mateixa situació o problema utilitzant diverses estratègies i metodologies que permetan afrontar la presa de decisions, racional i críticament, amb la informació disponible. SER I ACTUAR. COMPETÈNCIES PERSONALS  6.- COMPETENCIA D’AUTONOMIA I INICIATIVA PERSONAL Suposa l’adquisició de la consciència i aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals interrelacionats : responsabilitat, perseverança, coneixement de si mateix, autoestima, creativitat, autocrítica, control emocional, capacitat de triar, de calcular i assumir riscos i afrontar problemes, així com la capacitat de demorar la satisfacció

immediata, aprendre de les errades... Implica també la capacitat d’escollir amb criteri. Suposa poder transformar les idees en accions, imaginar projectes , proposar-se objectius, planificar-los i portar endavant les accions necessàries per desenvolupar les opcions i plans personals, en el marc de projectes individuals i/o col·lectius, responsabilitzant-se, tant en l’àmbit personal com en el social. Requereix, per tant, poder reelaborar els plantejaments previs o elaborar noves idees, buscar solucions i portar-les a la pràctica. A més, analitzar possibilitats i limitacions, conèixer les fases de desenvolupament d’un projecte, planificar, prendre decisions, actuar, avaluar el que s’ha fet i autoavaluar-se, extreure’n conclusions i valorar les possibilitats de millora. COMPETÈNCIES CONVIURE I HABITAR EL MÓN  7. COMPETÈNCIA EN EL CONEIXEMENT I LA INTERACCIÓ AMB EL MÓN FÍSIC Suposa el desenvolupament i aplicació del pensament c...


Similar Free PDFs