Preparació per l\'xamen Psicofisiología (preguntes tipus test reals) PDF

Title Preparació per l\'xamen Psicofisiología (preguntes tipus test reals)
Course Psicofisiologia
Institution Universitat Ramon Llull
Pages 21
File Size 739.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 306
Total Views 394

Summary

Download Preparació per l'xamen Psicofisiología (preguntes tipus test reals) PDF


Description

1

Índex del document. A tenir en compte.

2

Adreces d’interès.

2

Preguntes per a repassar l’examen.

3

Respostes examen.

6

2

A tenir en compte. Tema 1: només és important de cara als conceptes generals, (com Estigma o semblant, i eurisme; morisme i dualisme). També els diferents mètodes de recerca: preguntarà sobre les avantatges de cadascun i quina seria la tècnica millor per fer servir en un cas concret (com per mesurar el volum de l’hipocamp, que farem servir la neuroimatge). Tema 2 (Introducció a la química de les sinapsis i a la psicofarmacologia), segur. Altres temes: Dels neurotransmissor, s’ha de tenir clara la taula i saber-ho ubicar (per exemple, que el glutamat és un aminoàcid, o on es sintetitza la dopamina, i quines patologies pot causar. També els diferents mecanismes d’acció d’alguns fàrmacs). Problemes de genètica: malalties monogenètiques i poligenètica, malalties causades per alteracions de cromosomes, la malaltia d’Ackleman, factors de risc (com depressió major o esquizofrenia) → Tema 3 (Genètica), segur. Tema memòria: també, saber tots els tipus de memòria i associar-los a regions concretes del cervell. Tema 5: pinzellades de les àrees motores (primaria, 2ària i 3ària, i saber diferenciar-les). Les funcions executives, còrtex prefrontal dorsolateral i diferenciació d’altres regions. Els diferents Tests que es poden fer, també. Tema 6: emocions i sentiments (i les àrees implicades). Amígdala i aprenentatge associat a la por, l’estrès i els perills d'aquests a llarg termini. Àrees associades a diferents tipus de trastorns (sobretot en relació a la depressió i l’ansietat). I els diferents sistemes de neurotransmissors (i tractaments farmacològics).

Temes còrtex prefrontal dorsolateral (raciocini); còrtex prefrontal orbitofrontal i el ventro-medial (emoció). Emoció/sentiments/sensació de disgust NMDA PLT Glutamat GABA àrea Wernicke Tipus de teràpies (electroconvulsiva, neuroimatge estructural i funcional tipus de memòries Benzodiazepines Esquizofrenia, autisme Neurotransmissors Hormones (glucocorticoides) Teoria del feedback perifèric Hipotàlem

3 Genètica: autosòmic dominant o recessiu

Dubtes Tema 6 3.3.2.: El fet de que baixos nivells de serotonina i menor activació de còrtex

prefrontal s’associïn a conducta agressiva pot explicar-se pel fet que el còrtex prefrontal rep moltes fibres serotoninèrgiques. L’apartat 3.1 (història) és important? 4.2: Un únic episodi maníac és suficient per diagnosticar un trastorn bipolar, encara que no s'hagi tingut cap episodi depressiu abans. La fase depressiva és indistingible d'una depressió unipolar. Primer s’ha de diagnosticar la Mania, i després ve el T bipolar? / Tampoc entenc bé l’última frase.

Adreces d’interès. Sinàpsis: https://www.youtube.com/watch?v=6nGxTPo_lvg Alliberació neurotransmissors: https://www.youtube.com/watch?v=3S91NVZ0rkk Autor per a Psicofisio, Psicobio: https://www.youtube.com/results?search_query=victor+navarro

4

Preguntes per preparar l’examen 1. Assenyala la resposta correcta: a. La depressió és una malaltia monogenètica. b. Les malalties monogenètiques són causades per mutacions freqüents en la població general. c. Les malalties poligenètiques són causades per interaccions complexes entre factors genètics i ambientals. d. La fenilcetonuria és una malaltia poligenètica. 2. Assenyala la resposta correcta: a. Síndrome del X fràgil → malaltia cromosòmica. b. Síndromes de Angelman → herència lligada al cromosoma X. c. Autisme → malaltia monogenètica. d. Síndrome de Down → monosomia cromosoma 21. 3. L’aprenentatge basat en la por es considera una forma de: a. Memòria de procediment. b. Memòria episòdica. c. Condicionamient instrumental. d. Condicionament clàssic. 4. Quin dels següents tipus de memòria depèn fonamentalment del còrtex prefrontal? a. Memòria episòdica. b. Memòria de treball. c. Memòria de procediment. d. Sensibilització. 5. Quina afirmació és certa respecte la potenciació a llarg termini? a. Es produeix després de l’aplicació d’un tren prolongat de descàrregues a baixa freqüència. b. Requereix l’activació de receptors NMDA. c. Requereix l’entrada de calci a la neurona postsinàptica. d. Bi C són certes. 6. L’hipocamp està implicat en… a. L'aprenentatge motor. b. La memòria declarativa a llarg termini. c. La memòria de procediment. d. El condicionament clàssic. 7. L’àrea motora terciària és l’encarregada de: a. Activar patrons motors complexos. b. Executar les ordres motores per activar músculs concrets. c. Processar la informació provinent de l’àrea motora secundària. d. Elaborar els plans motors. 8. Les afàsies motores (baixa freqüència verbal amb comprensió preservada) s’associen a lesions a: a. Fascicle arcuat. b. Àrea de Broca. c. Àrea de Wernicke. d. Àrea motora secundària. 9. Les persones amb lesions al còrtex prefrontal orbitofrontal/ventromedial:

5 a. Presenten alteracions en funcions executives però sense canvis en la personalitat o conducta. b. Poden tenir preservada la seva memòria de treball. c. Tenen dificultats per vincular les seves decisions a estats emocionals. d. B i C són correctes. 10. Respecte emocions i sentiments: a. Les emocions impliquen una experiència conscient. b. Els sentiments són processos de caràcter majoritàriament automàtic i inconscient. c. Les emocions són processades a l’hipocamp. d. En el processament de les emocions, actuen sobretot, estructures subcorticals com l’hipotàlem. 11. Respecte l’amígdala: a. La seva estimulació en animals d’experimentació provoca conductes agressives. b. Està implicada en formes de condicionament clàssic. c. A i B són certes. d. Es relaciona exclusivament amb el processament d’emocions negatives. 12. Segons la teoria del feed-back perifèric: a. Quan experimentem una emoció, primer en som conscients, i després, s’activa la resposta fisiològica i conductual associada. b. Els sentiments precedeixen les emocions. c. Quan arriba un estímul emocionalment competent, primer s’activa la resposta fisiològica i conductual, i com a conseqüència d’aquests canvis, prenem consciència de l’emoció. d. Cap és correcte. 13. L’ansietat: a. Són trastorns mentals poc freqüents. b. Gairebé mai s’associa a la depressió. c. S’associa a una difusió de l’amígdala. d. És conseqüència d’un dèficit de dopamina. 14. Dels inhibidors de la monoaminooxidasa, quin dels següents tipus d’antidepressius provoca un increment en la concentració de neurotransmissors en la neurona presinàptica? a. Són un tipus d’ansiolític. b. Actuen bloquejant la recaptació de la serotonina a la neurona presinàptica. c. Actuen bloquejant la recaptació de serotonina a la neurona postsinàptica. d. Incrementen la disponibilitat de neurotransmissors a la neurona presinàptica. 15. Quin dels següents neurotransmissors s’ha implicat en la depressió? a. Dopamina. b. Noradrenalina. c. Serotonina. d. Tots els anteriors. 16. Els antipsicòtics actuen… a. Potenciant l’efecte de la dopamina. b. Bloquejant la recaptació de dopamina. c. Bloquejant els receptors de serotonina. d. Bloquejant els receptors de dopamina.

6 17. En relació al localitzacionisme i el holisme: a. Actualment l’holisme és la teoria vigent. b. La frenologia va contribuir a sentar les bases del localitzacionisme. c. EL model actual és el “connexionisme”, segons el qual, existeixen diferents regions especialitzades, que s’activen simultàniament en xarxes interconnectades. d. Les dues anteriors (Bi C) són correctes. 18. Quina de les següents tècniques ens permet obtenir informació en temps real sobre el funcionament del cervell? a. Ressonància magnètica estructural. b. Estimulació elèctrica de circuits neuronals. c. Electroencefalograma. d. Punció lumbar. 19. Ens interessa fer un experiment per determinar si el fet d’haver cursat estudis universitaris, influeix en l’estructura del cervell. Per fer això, quina tècnica faries servir per a comparar persones amb i sense estudis universitaris? a. Electroencefalograma. b. Ressonància magnètica funcional. c. PET de glucosa. d. Ressonància magnètica estructural. 20. La neurohistologia… a. Estudia el cervell a nivell macroscòpic. b. Ens permet obtenir informació sobre canvis en el cervell in vivo. c. Estudia la morfologia i característiques del teixit a nivell microscòpic. d. És una tècnica que no es fa servir actualment. 21. Respecte a la teràpia electroconvulsiva, és veritat que: a. Actua selectivament sobre les vies serotoninèrgiques. b. S’utilitza només pel tractament del trastorn d’ansietat generalitzada. c. És un tractament antic pels trastorns mentals que ja no s’utilitza en l’actualitat. d. S’utilitza en el tractament de casos greus de depressió. 22. Un dels factors que explicarien l’efectivitat de les benzodiazepines en el tractament de l’ansietat és que: a. En l’ansietat, caracteristicament hi ha una disminució en els nivells de GABA. b. Les neurones de l’amígdala tenen una elevada densitat de receptors GABA. c. Les neurones de l’amígdala tenen una elevada densitat de receptors de glutamat. d. Les benzodiazepines únicament actuen sobre l’amígdala. 23. Les principals mesures terapèutiques en l’autisme consisteixen en: a. Tractaments farmacològics específics per l’autisme. b. Programes educatius e intervencions per corregir aspectes conductuals. c. Benzodiazepines. d. Teràpia electroconvulsiva. 24. Els símptomes negatius de l’esquizofrènia s’han associat amb una disminució en la via: a. Nigroestriatal b. Mesolímbica c. Infundibular d. Mesocortical 25. Una de les limitacions dels estudis de neuroimatge funcional en trastorns afectius és que:

7 a. És poc ètic utilitzar aquest tipus d’estudis en subjectes amb trastorns afectius. b. Aquest tipus de pacients es mouen molt i això dificulta l’adquisició d’imatges de qualitat. c. Són trastorns molt rars, per la qual cosa és difícil obtenir una mostra suficientment gran. d. Pot resultar difícil distingit els patrons d’activació cerebral associats a la malaltia dels associats al tractament amb psicofàrmacs. 26. Sobre quin dels següents neurotransmissors actuen la majoria de fàrmacs antidepressius? a. Histamina. b. Serotonina. c. Glutamat. d. GABA. 27. Quin dels següents termes fa referència a un estat d’ànim normal? a. Hipotimia. b. Distimia. c. Normotimia. d. Eutimia. 28. Quin dels següents NO és un efecte típicament associat a la secreció crònica de glucocorticoides? a. Hipotensió (baixa tensió) arterial. b. Insmoni. c. Immunosupressió. d. Diabetis. 29. Segons la teoria del feedback perifèric, si de sobte veiem un animal depredador: a. La visió del depredador provocarà una sensació conscient de por i aquesta serà la que activi una resposta conductual (córrer) i fisiològica (activació del sistema nerviós autònom). b. La visió del depredador desencadenarà automàticament una resposta fisiològica i conductual, i la percepció d’aquests canvis en el nostre cos, seran interpretats com a por. c. La sensació conscient de por i les respostes fisiològiques i conductual es produeixen totes exactament al mateix temps en l’hipotàlem. d. La sensació de por i les respostes fisiològqiues i conductual són fenòmens totalment independents. 30. Amb l'activació de quina regió es relaciona la sensació de disgust: a. Hemisfri Dret b. Ínsula. c. Escorça prefrontal. d. Amígdala. 31. Respecte l’agressivitat: a. Alguns estudis vinculen l’agressivitat amb una hipoactivació de l’amígdala i una hiperactivació del còrtex prefrontal. b. Nivells elevats de serotonina s’associen a una major probabilitat de conductes agressives. c. No existeixen evidències que suggereixen un component genètic en l’agressivitat. d. Nivells elevats de testosterona s’han relacionat amb major probabilitat de conductes agressives.

8 32. Marca l’associació correcta: a. SPECT → radiació no ionitzant. b. TAC cranial → adquisició d’imatges més ràpida que TAC. c. Ressonància magnètica → Adquisició d'imatges més ràpida que TAC. d. Seqüència T1 de ressonància magnètica → tècnica funcional. 33. Respecte a la ressonància magnètica funcional, assenyala l’opció vertadera: a. A menor perfusió sanguínia en una determinada àrea, major activitat cerebral. b. El tipus d’informació que aporta és similar a la que aporten el SPECT i el PET cerebral. c. És la tècnica d’elecció per persones portadores de marcapassos. d. Totes les anteriors són certes. 34. En relació a la sinapsis, és cert que: a. Les sinapsis són unions funcionals que únicament poden establir-se entre dos neurones. b. Les sinapsis elèctriques no utilitzen neurotransmissors. c. Les sinapsis elèctriques són més complexes que les químiques. d. Els neurotransmissors normalment s’alliberen desde la neurona postsinàptica. 35. Existeixen psicofàrmacs que actuen sobre tots els processos següents, excepte: a. Recaptació de neurotransmissors a la membrana presinàptica. b. Degradació enzimàtica de neurotransmissors al citosol. c. Difusió de neurotransmissors. d. Degradació enzimàtica de neurotransmissors a l’espai sinàptic. 36. El glutamat és un neurotransmissor… a. Principalment inhibidor. b. Que únicament actua sobre receptors ionotròpics. c. Implicat en la potenciació a llarg termini. d. D’elevat pes molecular. 37. Tots els neurotransmissors estan implicats en la fisiopatologia de la depressió, excepte un. Assenyala quin: a. Serotonina. b. Noradrenalina. c. Vasopressina. d. Dopamina. 38. Sobre quins receptors actuen les benzodiazepines? a. Receptors dopaminèrgics. b. Receptors de glutamat. c. Receptors de GABA. d. Canals de Na+. 39. En quina de les següents malalties NO està implicada la dopamina: a. Malaltia de Parkinson. b. Esquizofrènia. c. Depressió. d. Esclerosi múltiple. 40. Quin dels següents neurotransmissors és el principal inhibidor del sistema nerviós: a. Serotonina. b. Òxid nítric. c. GABA. d. Acetilcolina.

9 41. Els endocannabioides i alguns gasos (NO i CO) tenen en comú: a. Que tenen elevat pes molecular. b. Que poden difondre lliurament a través de la membrana cel·lular. c. Que tenen un paper central en els processos d’aprenentatge i memòria. d. Que es sintetitzen al tronc cerebral. 42. Quina és la principal diferència entre hormona i neurotransmissor? a. Una hormona mai actua sobre un neurotransmissor. b. Les neurones, a diferència de les hormones, transporten senyals químiques. c. Les hormones actuen generalment sobre receptors ubicats a distància, mentre que els neurotransmissors actuen sobre els receptors propers al lloc des d’on són alliberats. d. Els neurotransmissors, a diferència de les hormones, s’uneixen a receptors per a realitzar la seva funció. 43. Respecte a genotip i fenotip, assenyala la resposta correcta: a. Anomenem fenotip al conjunt de gens d’un organisme. b. El fenotip és el resultat de la interacció entre el genotip i l’entorn. c. Dos organismes amb el mateix genotip sempre tenen el mateix fenotip. d. Dos organismes amb un mateix tret fenotípic sempre tenen el mateix genotip. 44. Assenyala la resposta correcta respecte al síndrome de Down: a. És una malaltia autosòmica recessiva. b. És una malaltia genètica lligada al sexe. c. És causada per la presència d’una còpia addicional del cromosoma 21. d. És causada per una deleció en el cromosoma 7. 45. Respecte a l’habituació, totes les afirmacions són correctes excepte: a. És una disminució en la intensitat d’una resposta enfront a un estímul que es presenta de manera repetida. b. És un tipus de memòria implícita. c. En el model de l’Aplysia Californica, l’habituació implica l’alliberament de serotonina en el terminal presinàptic. d. En el model de l’Aplysia Californica, l’habituació provoca una disminució en la qualitat de vesícules que contenen glutamat en el terminal presinàptic. 46. Quina de les següents estructures està implicada en el condicionament instrumental? a. Bulb raquidi. b. Nucli accumbens. c. Cerebel. d. Còrtex parietal. 47. De quina estructura cerebral depèn fonamentalment la memòria episòdica? a. Pol temporal anterior. b. Cos estriat. c. Còrtex prefrontal. d. Hipocamp. 48. Senyala l'associació correcta: a. Memòria episòdica → còrtex prefrontal. b. Memòria de procediment → ganglis basals. c. Sensibilització → hipotàlem. d. Memòria semàntica → cerebel. 49. En quina categoria de memòria situaries l’habilitat de fer malabars? a. Memòria episòdica.

10 b. Memòria semàntica. c. Memòria de procediment. d. Memòria instrumental. 50. Assenyala quin dels següents NO és un tipus de memòria explícita: a. Memòria episòdica. b. Memòria semàntica. c. Memòria de procediment. d. Memòria de treball. 51. Quin tipus de memòria és més útil per aprovar aquest examen? a. Memòria episòdica. b. Memòria semàntica. c. Aprenentatge associat a la por. d. Memòria instrumental. 52. Assenyala la resposta FALSA en relació als receptors de NMDA: a. Participen en la potenciació a llarg termini. b. Participen en la depressió a llarg termini. c. Únicament deixen passar Ca+. d. Una estimulació suficientment intensa en la neurona presinàptica provoca l’entrada massiva de Ca+ en la neurona postsinàptica a través d’aquests canal. 53. Quina de les següents afirmacions és afirmativa en relació a les malalties poligenètiques? a. En la majoria de casos segueixen un patró d’herència mitocondrial. b. A diferència de les malalties monogenètiques, són causades per mutacions molt infreqüents que incrementen molt el risc de patir malalties. c. L’autisme i l'esquizofrènia són exemples d’enfermetats poligèniques. d. Són totalment independents de factors ambientals. 54. La fibrosi quística és una malaltia genètica amb patró d’herència autosòmica recessiva, causada per una mutació al gen de la proteïna CFTR, que provoca un increment en la viscositat de secrecions en els pulmons i diferents vísceres de l’aparell digestiu, la qual cosa redueix notablement l’esperança de vida dels pacients. Quina és la probabilitat de que una parella tingui un fill amb fibrosi quística, si ambdós són portadors asimptomàtics de la mutació? a. 50%. b. 30%. c. 25%. d. 100%. 55. Les persones amb lesions a l’escorça prefrontal típicament poden tenir tots els símptomes següents, excepte: a. Conducta desorganitzada. b. Canvis en la personalitat. c. Dificultat en la presa de decisions. d. Dèficits motors. 56. Respecte a les estructures cerebrals que intervenen en la presa de decisions, és cert que: a. En les decisions importants, únicament intervé el còrtex prefrontal dorsolateral, ja que és l’estructura que ens permet decidir en base a arguments lògics. b. En la presa de decisions, intervenen aspectes emocionals (és a dir, còrtex prefrontal dorsolateral) i racionals (és a dir, còrtex prefrontal ventromedial i orbitofrontal).

11 c. En la presa de decisions intervenen aspectes racionals (és a dir, còrtex prefrontal dorsolateral) i emocionals (és a dir, còrtex prefrontal ventromedial i orbitofrontal). d. Les decisions basades en arguments racionals són sempre més ràpides que les decisions basades en l’associació entre les conseqüències de les decisions i estats emocionals. 57. Tots els següents, són símptomes típicament associats a lesions en el lòbul frontal excepte un, assenyala quin: a. Alteració en la comprensió del llenguatge. b. Incontinència urinària. c. Alteració en la regulació emocional. d. Dèficit motor. 58. La flexibilitat cognitiva és un tipus de: a. Funció executiva. b. Memòria implícita. c. Test neuropsicològic. d. Resposta adaptativa front a esdeveniments vitals adversos. 59. En termes neurobiològics, una resposta automàtica de caràcter fisiològic, conductual i hormonal desencadenada per un estímul emocionalment competent és: a. Una emoció. b. Un sentiment. c. Pot ser tant una emoció, com un sentiment. d. Aprenentatge basat en la por. 60. En referència a l’amígdala, assenyala la resposta falsa: a. Sobretot està implicada en el processament d’emocions negatives. b. El nucli lateral rep la informació sensorial i el nucli central la projecta cap a l’hipotàlem. c. La destrucció del nucli central en animals d’experimentació provoca que es tornin més temorosos front als perills. d. L’estimulació de l’amígdala provoca reaccions de por i agitació. 61. Respecte a l’agressivitat en humans, assenyala la resposta vertadera: a. Alguns estudis vinculen l’agressivitat amb una hipoactivació de l’amígdala i una hiperactivació del còrtex p...


Similar Free PDFs