Cele sapte minuni ale antichitatii PDF

Title Cele sapte minuni ale antichitatii
Author Baloiu Iulia
Course Limba straina
Institution Universitatea din București
Pages 3
File Size 58.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 69
Total Views 129

Summary

Germana...


Description

Cele sapte minuni ale antichitatii Mitul celor sapte minuni ale lumii Scriitorul fenician Antipater din Sidon a scris in a doua jumatate a sec. 2 i. Chr. Un ghid turistic in limba greacca, ce includea o lista a celor mai frumoase atractii turistice. Aici au aparut si cunoscutele 7 minuni ale lumii. Scrierile lui sunt cele mai vechi documentatii existente despre cele mai importante obiective turistice ale antichitatii. Deoarece este vorba de un ghid turistic este clar de ce nu apar constructii celebre, cum ar fi Turnul din Babilonia. In ghid apar doar obiectivele ce puteau fi vizitate la vremea aceea. Minunile lumii nu au fost evaluat astfel, si nu a existat niciodata nu clasament.

Cele spate minuni ale lumii antice sunt: Mausoleul din Halicarnas, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Colosul din Rhodos, Farul din Faros, Marea Piramidă din Gizeh, Templul zeiței Artemis din Efes si Statuia lui Zeus din Olympia. Dintre acestea mai exista astazi doar Marea Piramidă din Gizeh. Celelalte au fost distruse ca victime ale cutremurelor si razboaielor. Astfel astazi nu exista nicio descoperire in urma sapaturilor, care sa ateste existenta Gradinilor Supendate sau al colosului din Rhodos. Cunostintele despre aceste minuni se bazeaza doar pe legendele scrierilor antice. Prin urmare, pozele pe care le vedem astazi sunt doar reconstructii sau reprezentari din libera imaginatie a pictorilor din Evul Mediu. Exista si alte liste cu minuni ale lumii din antichitate, intocmite de diferiti autori in limba greaca, ce aduceau in prim plan 10 sau mai multe obiective. De mentionat ar fi Filon din Bizant, care a publicat in 250 ichr un ghid cu 7 minuni ale lumii, care insa apare doar in alte scrieri si care nu a fost mostenit. Printre cele mai des mentionate constructii, care de asemenea sunt „de vazut”, se numara Capitolul statelor unite ale americii, Coloseumul din Roma, Altarul zeitei Artemis din Delos si templul lui Hadrian din Cizic. A opta minune a lumii Daca ne referim la lista lui Antipartos din Sidon, trebuie sa vorbim despre opt minuni ale lumii. Lista minunilor lumii din antichitate a fost adaptata in secolul 6 de Gregor de Tours. Deoarece cetatea Babilonului a fost distrusa, a fost taiata de pe lista, in locul ei fiind inclus Farul din Alexandria. O parte a cetatii, poarta Ishtar, poate fi vazuta in muzeul Pergamon din Berlin.

Cunoscand faptul ca lista minunilor lumii a fost intocmita intr-un ghid turistic dedicat zonei marii mediterane, se explica de ce sunt incluse doar constructii din acea regiune. Cele 7 noi minuni ale lumii Cele 7 noi minuni castigatoare. Nu a fost facut public cate voturi a avut fiecare minune, astfel nu exista niciun clasament al acestora.

Cele 7 noi minuni castigatoare sunt Cele 7 noi minuni ale lumii sunt alese, iar rezultatul votului a fost facut public pe 07.07.07 in cadrul unei gale in lisabona. Participanti celebri, precum Buss Aldrin, al doilea om pe luna, castigatoarea premiului Oscar Hilary Swank, Ben Kingsley si artistii pop Shaka Khan si Jennifer Lopez, au luat parte la eveniment. Conform datelor organizatorilor, aproximativ 90 de mil de oameni au participat la vot. Majoritatea voturilor s-a adunat si s-au stabilit cele 7 noi minuni: piramida chichen Izta, Marele Zid Chinezesc, Statuia lui Cristos Mantuitorul, Colosseumul din Roma, orasul incas din anzi perului Machu Pichu, orasul Petra din Iordania si Tal Mahal din India. Alegerile nu s-au desfasurat fara probleme, atat metoda, cat si organizatorii fiind criticati.Primul s-a sesizat Institutul de istorie din Egipt, care a declarat ca Piramida din Gizeh este considerata deja o capodopera antica geniala si este deasupra oricarui vot. Ca urmare, a scos piramida din concurs, declarand-o o minune vesnica. Aceasta declaratie a mai fost confirmata odata la gala din lisabona. O alta critica a fost faptul ca doar partea populatiei cu acces la internet sau alte mijloace a putut participa la vot. O critica aspra a fost influenta politica, mediatica si a asociatiilor turistice. De exmplu, a fost cunoscut faptul ca ststul spaniol a investit 600000 de euro pentru a face reclama votarii Palatului Alhambra. De asemenea este stiut si cum a indemnat presedintele brazilian populatia sa voteze ceea ce era „corect”. UNESCO, pazitorul oficial al mostenirii culturale omenesti s-a distantat de aceste alegeri. A fost vorba mai mult despre intrebarile legate de acest proces, decat de faptul in sine. Este ridicata si intrebarea, de ce elvetianul Weber a initiat aceste alegeri, fiind banuita si imbogatirea sa personala. In final, organizatorii au zis ca alegerile au fost un succes si ca si-au atins scopul, acela de a scoate la iveala din colturile prafuite ale muzeelor mostnirea culturala a omenirii. Si pana la urma despre asta a fost vorba: oamenilor sa le ramana mostenirea in constiinta....


Similar Free PDFs