Com elaborar un reportatge PDF

Title Com elaborar un reportatge
Course Llenguatge i Gèneres
Institution Universitat Pompeu Fabra
Pages 2
File Size 100.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 98
Total Views 182

Summary

...


Description

Com elaborar un reportatge Introducció      

El reportatge no està exclusivament vinculat a una notícia. Amb el reportatge no passa tant que tot depèn d’un sol fet. Normalment tenim més espai per explicar un fet interessant. Pot estar relacionat amb l’actualitat, però aquesta no és més important que el contingut en si. En canvi, amb la crònica això no passa. Sense la notícia principal no es podria desenvolupar. El reportatge no té un enfocament únic i exclusiu. El reportatge té la dificultat que tindrem més problemes per plantejar-lo a nivell de contingut i a nivell de redacció: no és tan convencional com una notícia o una crònica. El problema sovint és que no s’acaba d’explicar el tema principal. La gràcia és trobar la perspectiva més interessant.

Els reportatges tendeixen a personalitzar molt les històries. Per això, abans de començar cal buscar la informació bàsica. Els problemes bàsics del reportatge són

 

Com el plantegem Com l’escrivim: pot ser molt literari, poc literari (periodisme americà on el reportatge és novel.la)

El reportatge intenta treure més profit de:

   

declaracions històries descripció d’ambient recursos literaris. Cal buscar l’equilibri, que no quedi ni molt literari ni molt informatiu

Com començar el reportatge?

 

amb una declaració amb una descripció (d’un lloc o tal)

EXEMPLE: La pobresa a Barcelona Com plantejar-ho Entre els inmigrants, entre els infants a les escoles, entre la classe mitjana (que ha anat a menys). - Fer-ho com a entrevista és fàcil, per exemple al director de Càritas. - Buscar 4 o 5 personatges que puguin fer declaracions sobre el tema. Formes de començar: Amb una declaració impactant Amb una descripció Escriure ja des del principi el que diuen aquests personatges. Després incorporarem més informació complementària (més d’arxiu)

Estructura:

   

Títol: curt i impactant



Tancament: resum del tema tractat. S’ha de trobar una frase per tancar el reportatge: citació, frase nostra, descripció, no-sé-què-dir-i-acabo, etc.

Subtítol: explicant la idea bàsica del nostre tema Inici: lead que capti l’atenció del lector, lliure, (declaracions i descripció). NO s’ha d’obrir com si fos una notícia. Desenvolupament: explicació del nucli bàsic de la història. Explicar detalladament tots els elements i perspectives del tema. Podem fer referències a quelcom noticiable o a dades que donen coherència a allò que estem explicant.

El més important és l’inici i el tancament que han d’estar vinculats. Cal prestar atenció a com plantegem el tema, quina és la perspectiva. Cal tenir molt clar: “Faig aquest tema i el vull enfocar d’aquesta manera”. Es interessant veure diferents postures i diferents visions per tenir tots els punt de vista.

  

Paràgrafs curts (5-7 línies). Incorporar declaracions en cadascun d’ells perquè no resulti aburrit i monòton. Intentar que el reportatge, en la mesura que sigui possible, s’aguanti en històries. 2, 3, 4 protagonistes que estructurin el reportatge.

Característiques:

  

Reportatge de 4/4.5 pàgines. A part d’una foto (com a mínim), 2 tweets i 1 entrada a facebook (curteta) Temàtica lliure

Ha de ser una realitat una mica complexa, no un fet simple i aïllat. Sigui de l’àmbit que sigui; viatges, turisme, economia, cultura, esports, etc. Dos perills: 1. Poques fonts 2. Dispersió: no queda clar que es volia explicar amb el reportatge. Depèn del tema serem més literaris o més pràctics. + interès humà = + retòrica podrem fer...


Similar Free PDFs