Dezvoltare intensiva extensiva a unei intreprinderi PDF

Title Dezvoltare intensiva extensiva a unei intreprinderi
Author Andreea Gheorghi
Course Marketing Marketing
Institution Academia de Studii Economice din București
Pages 4
File Size 68.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 65
Total Views 339

Summary

STRATEGII DE CREŞTERE A FIRMEIActiunea factorilor de crestere economica pune in evidenta anumite posibilitati de combinare a diferitelor laturi ale acestor factori, in variante cunoscute sub denumirea de tipuri de crestere economica. In esenta, conceptul tip de crestere economica exprima caracterist...


Description

STRATEGII DE CREŞTERE A FIRMEI

Actiunea factorilor de crestere economica pune in evidenta anumite posibilitati de combinare a diferitelor laturi ale acestor factori, in variante cunoscute sub denumirea de tipuri de crestere economica. In esenta, conceptul tip de crestere economica exprima caracteristica dominanta a procesului de crestere economica, determinata de contributia factorilor la realizarea cresterii economice, ritmul de crestere a indicatorilor agregati pe locuitor, compatibilitatea efectelor economice cu cele sociale si ecologice etc. Potrivit acestor criterii, cresterea economica poate sa fie: extensiva sau intensiva. Tipul extensiv de crestere economica se caracterizeaza prin contributia preponderenta a laturilor cantitative ale factorilor directi la formarea sporului produsului national brut (PNB). Avand in vedere raritatea resurselor, influenta cresterii dimensiunilor cantitative ale factorilor in procesul economic este limitata in timp si spatiu. Tipul extensiv de crestere caracterizeaza tarile care, in trecut sau in prezent, inregistreaza un nivel economic scazut, incapabil sa asigure satisfacerea cererii agregate a pietei si sa valorifice superior, intr-o structura complexa, resursele naTionale. Acest tip de crestere presupune acumulari sustinute, un amplu efort investitional. Tipul intensiv de crestere economica se defineste prin faptul ca cea mai mare parte a sporului de rezultate macroeconomice se datoreaza laturilor calitative ale factorilor de crestere, maririi eficientei utilizarii lor. Acesta este propriu economiilor avansate, cu o structura diversificata, capabile de a genera si absorbi progres tehnologic, si in care act ioneaza mecanisme economice prin care se stimuleaza latura calitativa, a resurselor. Cresterea de tip intensiv poate sa se autointreTina si sa se autoaccelereze prin efecte de conexiune inversa pozitiva. Tipul de crestere intensiva succede, in principiu, celui de crestere extensiva. In teoria si in practica economica se intalneste si tipul intermediar de crestere economica, ce caracterizeaza situatia in care laturile cantitativa si cea calitativa au contributii aproximativ egale la obtinerea sporului de rezultate macroeconomice.

1

Pentru a se realiza o creştere echilibrată va trebui adoptată o strategie adecvată. Întreprinzătorul poate adopta una din următoarele strategii de creştere: -

Strategii de creştere intensivă

-

Strategii de creştere extensivă

STRATEGII DE CREŞTERE INTENSIVĂ

Creşterea intensivă se concentrează asupra exploatării pieţei existente, prin mărirea la posibilităţile maxime a părţii de piaţă curente. Aceasta se poate realiza prin creşterea volumului vânzărilor şi a numărului de consumatori din piaţa ţintă existentă. Există trei strategii de creştere intensivă: a)

Strategia de penetrare a pieţei

b)

Strategia de dezvoltare a pieţei

c)

Strategia de dezvoltare a produsului

a) Strategia de penetrare a pieţei Prin penetrarea pieţei întreprinderea încearcă să crească volumul vânzărilor, prin utilizarea pe piaţa ţintă actuală a unor strategii de marketing mai eficiente. Aceasta se poate realiza, informând prin intermediul publicităţii, clienţii existenţi, despre utilizările suplimentare ale produsului, calitatea deosebită a acestuia, preţul mai atractiv. Nonutilizatorii pot fi atraşi prin prezentarea avantajelor utilizării produsului/serviciului folosit. b) Strategia de dezvoltare a pieţei Dezvoltarea pieţei constă în expansiunea geografică a firmei. Aceasta se poate face fie în regiunile limitrofe, fie în cele cu o populaţie mai densă. Extinderea în regiunile limitrofe are avantajul că reduce distanţa faţă de sediul central al firmei, însă există pericolul ca piaţa să fie saturată. Extinderea în zone cu populaţie mai densă poate mări considerabil piaţa produsului. 2

c) Strategia de dezvoltare a produsului Această strategie de creştere intensivă constă în elaborarea de noi produse şi servicii sau oferirea de produse îmbunătăţite clienţilor existenţi. Realizarea de produse noi este mai costisitoare, însă oferă avantajul unui ciclu de viaţă mai lung. Îmbunătăţirea produselor existente poate duce la creşterea vânzărilor pe o perioadă mai scurtă de timp, întrucât piaţa începe să devină saturată.

STRATEGII DE CREŞTERE EXTENSIVĂ

Creşterea extensivă presupune extinderea activităţii firmei în cadrul propriei ramuri. Aceasta se poate face printr-o strategie de integrare verticală, de integrare orizontală sau o strategie modulară. a)

Strategia de integrare verticală.

O firmă poate creşte prin integrarea în amonte sau integrarea în aval. Integrarea în amonte presupune controlul unei părţi sau al tuturor furnizorilor. Aceasta se poate realiza prin iniţierea unei noi afaceri (cea de aprovizionare sau achiziţionarea unui furnizor existent). Prin această strategie se asigură continuitatea procesului de producţie şi reducerea costurilor. Integrarea în aval presupune controlul reţelei de distribuţie fie prin vânzarea direct la consumator (cumpărând un magazin cu amănuntul), fie achiziţionând distribuitorii produselor firmei. Prin această strategie se realizează un control mai mare asupra comercializării produselor. b)

Strategia de integrare orizontală

Această strategie reprezintă o modalitate de creştere a afacerii prin cuprinderea unui concurent sau prin înfiinţarea unei afaceri concurente. 3

c)

Strategia modulară

Această strategie presupune concentrarea activităţii firmei asupra domeniului în care ea are cele mai mari avantaje competitive. În felul acesta, firma poate creşte mult mai rapid, costurile unitare vor fi mai scăzute, iar posibilităţile de introducere ale noului produs vor fi mult mai mari. Deoarece nu sunt necesare investiţii în fonduri fixe banii economisiţi pot fi folosiţi în activităţile cu cel mai mare avantaj competitiv. Cheia succesului acestei strategii o reprezintă menţinerea unor bune relaţii cu furnizorii şi distribuitorii, pentru ca atunci când firma creşte rapid ei să dorească să satisfacă cerinţele crescânde ale firmei.

4...


Similar Free PDFs