Elements fonamentals de GIMP2 PDF

Title Elements fonamentals de GIMP2
Course Teoria de la Imatge
Institution Universitat de Girona
Pages 10
File Size 667.3 KB
File Type PDF
Total Downloads 96
Total Views 132

Summary

Elements fonamentals GiMP...


Description

Elements fonamentals de GIMP

Elements foname fonamentals ntals de GIMP

Barcelona Activa Cibernàrium El Cibernàrium és l’espai de Barcelona Activa-Ajuntament de Barcelona per a la formació i la divulgació tecnològica. Situat a la 1a planta de l’edifici MediaTIC, ofereix una àmplia oferta formativa per donar resposta a les demandes en formació TIC dels professionals i pimes de la ciutat.

Cibernàrium Edifici Media TIC Roc Boronat, 117 – 08018 Barcelona Accés Metro: L1 Glòries i Clot / L4 Llacuna Bus: 71 / 90 / 192 Bicing: 143 / 342 / 393 Segueix-nos a les xarx xarxes es socials barcelonactiva elcibernarium company/barcelona-activa bcn.cat/cibernarium

2

Elements foname fonamentals ntals de GIMP

1 L’ENTORN DE GIMP.................................................................. 4 1.1 DESCRIPCIÓ DE L’ENTORN.................................................. 4 1.1.1 LES EINES .................................................................................... 6

2 VISUALITZACI VISUALITZACIÓ Ó I NAVEGACI NAVEGACIÓ Ó ................................................... 7 3 CAPES ..................................................................................... 7 4 CANALS ................................................................................... 8

3

Elements foname fonamentals ntals de GIMP

1 L’ENTORN DE GIMP L'entorn de GIMP és completament adaptable a les personalitzacions que cada usuari vulgui realitzar. És a dir, podem configurar la situació i acoblaments de les finestres de treball segons vulguem. Tot això es controla des del menú desplegable Finestres Finestres. Aquí trobem totes les eines i plafons que es poden utilitzar en el programa; només cal triar el nom del Diàleg que vulguem utilitzar i el veurem a la interfície. Per contra, si el que volem és fer desaparèixer plafons, hem de fer clic a la creu (a la part superior dreta) de cada plafó actiu. GIMP no disposa d’una opció per desar l’espai de treball com Photoshop. Si ens interessa mantenir un espai de treball personalitzat, hem de situar els diàlegs encastables en el lloc desitjat i tancar l’aplicació. L’espai actual de treball i la distribució de plafons es conserva automàticament fins a la següent sessió.

1.1 DESC DESCRIPCIÓ RIPCIÓ DE L’ENT L’ENTORN ORN A diferència de Photoshop, l'entorn de GIMP no disposa d'una sola finestra que abasti tota l’aplicació, amb les seves eines i opcions. L’espai de treball es compon de diverses finestres: la Caixa d' d'eines eines – Opcions de l’eina l’eina, els plafons actius dels diàlegs encastab encastables les i, finalment, la finestra amb el document document, que també inclou la barra de menús :

4

Elements foname fonamentals ntals de GIMP 

La barra de menús desplegables (Fitxer, Edita, Visualitza, Imatge…). Situada a la part superior de cada document obert, presenta totes les possibilitats del programa: des d'un simple retoc als efectes més avançats. Si fem clic a qualsevol part del document amb el botó dret, apareixerà la barra en forma de menú reduït.



Diàlegs encastables. Són finestres flotants que contenen opcions agrupades; per exemple, existeixen les finestres Navegació de la visualització, Historial de desfer, Capes i moltes altres. Gairebé sempre la mida i la posició són adaptables, i totes tenen un botó a la part superior dreta que permet mostrar més opcions, com es veu a la següent imatge:

Finestres escalables



Opcions de finestra

La caixa d'eines i les op opcions cions d’eina. Aquesta finestra flotant conté les eines habituals necessàries per seleccionar, editar, retocar i manipular les imatges.

5

Elements foname fonamentals ntals de GIMP Si col·loquem el cursor damunt de qualsevol icona sense prémer, se’ns mostrarà el nom i la drecera de teclat corresponent per activarla. El plafó d'opcions està lligat a l'eina seleccionada a la caixa d’eines.

1.1.1 LES EINES Aquestes són les eines disponibles a GIMP: EINA

DESCRIPCIÓ

Eines de selecció

Selecció rectangular, el·líptica, lliure, per color, etc. Totes elles serveixen per seleccionar píxels d'una imatge o d’una capa.

Camins

Permet dibuixar traços sobre la imatge. Se sol utilitzar per crear seleccions complexes o formes vectorials.

Capturador de color

Permet prendre mostres de color d'una zona determinada de la imatge.

Ampliació

Permet augmentar o reduir l'àrea visible de la imatge.

Compàs

Permet mesurar distàncies, angles i ubicacions.

Mou

Mou capes, seleccions o rutes.

Alinea

Serveix per alinear capes entre elles.

Escapça

Permet retallar una àrea de la imatge eliminant la zona sobrera.

Eines de transformació

Permeten girar, escalar, inclinar, donar perspectiva i capgirar capes o àrees seleccionades de capes.

Text

Introdueix text a la imatge.

Cubell de pintura

Omple àrees sòlides amb el color frontal.

Degradats

Crea fusions entre diferents colors.

Llapis

Pinta traços de vores marcades.

Pinzell

Emula el traç d'un pinzell de vores suaus. Pot adoptar diferents formes, fins i tot personalitzades.

Goma d’esborra d’esborrarr

Fa les funcions d'una goma d’esborrar.

Aerògraf

Pinta traços de vores suaus. Com més temps s'està sobre un mateix punt, més quantitat de pintura s’aplica.

Tinta

Pinzell que emula traços de tinta.

6

Elements foname fonamentals ntals de GIMP Eines de clonar i cicatritzar

Permeten clonar o barrejar una part de la imatge.

Difumina / ressalta

Enfoca i desenfoca les vores de la zona sobre la qual s’aplica.

Taca amb el dit

Barreja els colors de la zona sobre la qual s'aplica. Emula l'acció d'utilitzar el dit per barrejar colors.

Ferro roent

Enfosqueix i aclareix la zona sobre la qual s’aplica.

2 VISUALITZACIÓ I NAVEGACIÓ Abans de començar a treballar sobre una fotografia és imprescindible conèixer els paràmetres de visualització: visualitzar la imatge en la seva mida real, en mida d'impressió, en píxels reals, allunyar-se, acostar-se… Aquestes opcions es troben a:



Finestra Navegació de la visualització: fa acostaments i allunyaments sobre la imatge i permet desplaçar-se per ella.



Menú desplegable Visualit Visualitza: za: conté opcions per augmentar, reduir o ajustar la imatge a la finestra.



Eina Amplia Ampliació: ció: realitza idèntiques funcions a les anteriors, però des d'eines amb diverses opcions i dreceres de teclat.

Els percentatges i les operacions de visualització no alteren la mida original de la imatge ni la resolució.

3 CAPES Mitjançant les capes, es pot estructurar una imatge en diferents nivells, tal com es podria fer amb fulles de paper transparent. Els elements d’una capa mai no afecten els elements d'altres capes superiors o inferiors, perquè un dels grans avantatges de les capes és la possibilitat d'administrar parts de

7

Elements foname fonamentals ntals de GIMP la imatge com a grups d'objectes. Totes aquestes capes s'administraran a través de la paleta de capes (Finestres Finestres > Diàlegs en encastables castables > Cap Capes es es). Si en algun moment es desitja ajuntar dues capes diferents en una sola, hi ha la possibilitat de combinar-les. De tota manera, és recomanable no combinar capes en un XCF fins que no s'està segur que ja no es voldran editar per separat. Per combinar capes, n'hi ha prou amb seleccionar-les, obrir el menú contextual amb el botó dret i triar l’opció Fusiona les capes visibles visibles.

Cada capa pot tenir les seves pròpies característiques, com poden ser el nivell de transparència, un efecte determinat, etc.

4 CANALS Tres canals amb informació en escala de grisos componen una imatge en color RGB. La quantitat de blanc a cada canal assegura que veiem una major quantitat del color propi del canal en la imatge composta. Amb la quantitat de negre passa el contrari.

8

Elements foname fonamentals ntals de GIMP

Si canviem d’RGB a escala de grisos perdem la informació de color de la fotografia.

9

Descobreix tot el qu que e Barcelona Activa t´ofereix

Acompanyament durant tot el procés de recerca de feina

Suport per posar en marxa la teva idea de negoci bcn.cat/emprenedoria

bcn.cat/treball

Impuls a les empreses per ser més competitives bcn.cat/empresa

Formació tecnològica i gratuïta per a les persones en recerca de feina, emprenedors, empreses... bcn.cat/cibernarium

Barcelona Activa

Segueix-nos a les xarxes socials: barcelonactiva barcelonactiva bcn_empresa elcibernarium company/barcelona-

Seu Central Llacuna, 162-164 08018 Barcelona +34 934 019 777 barcelonactiva.cat Accés Metro: L1 Glòries i Clot / L2 Clot Bus: 7 / B21 / H12 / 60 / 92 / 192 Rodalies: R1 i R2 Clot Tramvia: T4 Ca l´Aranyó / T5 i T6 Can Jaumandreu Bicing: 42 / 133 / 132

Cofinançat per:

© Barcelona Activa. Darrera actualització 2016...


Similar Free PDFs