Lectuurtaak \' vergelijking boeken\' De Mol en De facebookmoorden PDF

Title Lectuurtaak \' vergelijking boeken\' De Mol en De facebookmoorden
Author Myrthe Mattheeusen
Course Nederlands
Institution ASO
Pages 7
File Size 197.3 KB
File Type PDF
Total Downloads 30
Total Views 120

Summary

De opdracht was om 2 boeken te vergelijken en hiervan een opstel te schrijven. In het document zal je dus de vergelijking van De Mol en De facebookmoorden kunnen lezen....


Description

De Mol Vlak na de aftrap van de opnames voor het populaire programma ‘De Mol’ wordt Mary-Ann, een kandidaat ontvoerd. Dreigementen van de kidnapper volgen kort nadien en ook later in het boek worden er nog twee vrouwelijke spelers gegijzeld. Zelf hebben de gegijzelde vrouwen geen besef van hun ontvoering, want volgens hen houdt het verband met het spel. De ontvoerder gaat extreem ver om zijn verlangens van wraak te vervullen.

De Facebookmoorden Plots verschijnt er een facebookgroep met als titel ‘wraak is de enige uitweg’. Hans Devriendt die veilig verborgen achter dit profiel zat, kondigde zijn moordplannen aan. Niet veel later valt zijn eerste, tweede en ook derde slachtoffer. Met hun dood wordt zien, horen en zwijgen afgebeeld op een gruwelijke manier. De politie vindt na de laatste moord eindelijk de link, maar net te laat. Het vierde slachtoffer is uit wraak vermoord.

Anders, maar veel gemeen Een vergelijkbare dikte, hetzelfde genre, eenzelfde auteur, dezelfde soort zoektocht... De Mol en De Facebookmoorden, de romans die hieronder staan uitgediept hebben veel gemeenschappelijk. De fictieve thrillers zijn geschreven door de Belgische auteur Bart Debbaut. Hij bracht zijn debuutthriller Scherven uit in 2008 en schreef onder andere ook Relikwie en Sudoku. De rode draad doorheen zijn serie boeken is ‘misdaad’ waarvan de lezer uitgebreid de zoektocht volgt naar de dader.

Bart Debbaut beschrijft in beide boeken de hoofdpersonages niet heel uitgebreid. De lezer leert het impliciet personage kennen door zelf een portret samen te stellen aan de hand van wat hij denkt, voelt en de handelingen die hij uitvoert in het verhaal. Af en toe krijgen we een korte en exacte beschrijving. Bijvoorbeeld wanneer Mary-Ann denkt: “Een man die ze niet kende, stond haar op te wachten. Hij was groot, zeker een meter negentig, schatte ze.” (Debbaut,  2018, p. 29). We kunnen op het einde van het boek wel een duidelijk beeld schetsen over het karakter en de uiterlijke verschijning van de hoofdpersonages. Hierdoor kan de lezer concluderen dat deze genuanceerd zijn. Toch blijven ze onveranderlijk en statisch, want hun doel of karakter verandert bijna niet over de tijdspanne van het verhaal.

In het boek De Mol krijgen enkele hoofdstukken als titel de naam van personages waarover vervolgens een korte schets wordt gemaakt, maar hun karaktertrekken worden niet uitgediept. Eerder krijgen we een achtergrondverhaal of een dialoog voorgeschoteld. Deze personages staan vaak op de achtergrond en zijn ongenuanceerd, maar zo krijgen we een vollediger beeld in het verhaal. In het boek worden de rollen van de hoofdpersonages gespeeld door Hannes, de regisseur van het programma De Mol, en Mary-Ann, de eerste gegijzelde en het meest besproken slachtoffer. De tegenspeler is de ontvoerder Koen die in het totaal 3 vrouwelijke kandidaten kidnapt. De rollen van medespelers worden vervuld door enerzijds Anja de rechterhand van Hannes en anderzijds Eric, een kandidaat die in het dagelijkse leven priester is en uit medelijden Koen helpt. Over deze impliciete personages komen we doorheen het verhaal meer te weten.

 Cattendyck en John De hoofdpersonages in De Facebookmoorden zijn Mieke Van Leyssen uit het rechercheteam van Leuven. Ook hun minder besproken collega’s, Reynders en Creten, komen soms aan het woord doorheen de roman. Zij zijn de speurders die op zoek gaan naar de dader achter de 4 gruwelijke moorden. Enkele kort besproken achtergrondfiguren zijn de man van Mieke, Joris en Renard, de wetsdokter die telkens aanwezig is na een moord. Deze moorden werden gepleegd door de tegenspeler Hans Devriendt. Bart Debbaut wisselt doorheen het verhaal vaak van de leefwereld van Hans naar het onderzoeksproces van Mieke en de andere werknemers van de politie. In een recensie over dit boek staat: “Er  zit voldoende diepgang in de verschillende personages, ook in de dader. Je krijgt sympathie voor hem, omdat hij eerst slachtoffer was.” (Verschelling, 2012).

Beide boeken, De Mol en De Facebookmoorden zijn geschreven vanuit hetzelfde perspectief. In de verhalen geschreven door Bart Debbaut is de verteller geen personage en is hij onbekend voor de lezer. Deze hij-verteller is op de hoogte van de achtergrond van de personages. De verteller blikt terug in het leven van Mieke Van  Cattendyck waarin hij haar gevoel, mening en reactie beschrijft : “Doordat hij zoveel tijd en energie in de bakstenen had gestoken, had zij zich verwaarloosd gevoeld. Haar ouders hadden haar egoïsme verweten. Hij doet het wel voor jou! Voor zichzelf niet dan? had ze agressief gereageerd.” (Debbaut,  2014, p. 12). Hij kan dan dus ook terugblikken in de tijd om ons beeld over het personage te verbreden.

In het boek De Mol neemt de verteller ons af en toe mee naar het verleden van Koen. Hij saboteerde het programma De Mol uit wraak omdat de maker in het verleden zijn vriendinnetje afpakte. Toen Koen Hannes confronteerde zei hij: “Ik kom mijn recht opeisen. Je weet toch wat recht is? De welopgevoede dochter van wraak.” (Debbaut, 2018, p.268). Hannes wist van niets, maar al snel werd hem alles duidelijk. Koen had wraak genomen op Hannes door het gijzelen van spelers die Hannes kijkcijfers zouden opleveren.

In ‘De Facebookmoorden’ krijgen wij als lezer een duidelijk uitgeschreven blik op het misbruik van Hans DeVriendt in zijn kindertijd en zijn visie op de toekomst. Hij wilt rechtvaardigheid en vermoordt iedereen die hem iets had aangedaan of die gelinkt wordt met zijn misbruik.

Wraak, pedofilie, moorden, ontvoeren… allemaal actuele zaken die Debbaut aanhaalt of vergelijkt in zijn romans. Zoals bijvoorbeeld Mieke Van Cattendyck  die zei: “Er zijn de laatste tijd nogal wat dingen via Facebook aangekondigd. Vorige maand nog heeft een man in Amerika zijn zoontje vermoord en daarna zelfmoord gepleegd. Hij heeft zijn hele opzet op Facebook gezet.” (Debbaut, 2014, p. 35).

We lezen het verhaal dus door de ogen van een auctoriële verteller die ons meer vertelt over de gevoelens van verschillende personages, hun gedachtegang en ook hun hopeloze verlangens. Deze verlangens komen vooral aan bod bij de hoofdpersonages. De ontvoerder in het boek De Mol en de moordenaar in De Facebookmoorden delen duidelijk hun verlangens van wraak. Ze hebben een doel en streven hier naar toe of ze nu slachtoffers maken of niet. Zij zouden de gedachtegang van de daders toch moeten accepteren, want zij kijken enkel in die richting en hebben geen ruimte voor een andere visie of mening. De verteller is ook op de hoogte van de mentale en fysieke pijn van de personages. Zoals hij de pijn van Pierre Maenhout beschreef: “hij huiverde opnieuw en ademde diep in en uit. Hij voelde pijnlijke scheuten ter hoogte van zijn hartstreek.” (Debbaut,  2014, p. 230).

Deze twee thrillers zijn alletwee op een gelijkaardige manier opgebouwd op vlak van spanning. We willen als lezer meteen antwoorden op verschillende vragen, maar hiervoor zal je verder moeten lezen tot de afloop van het verhaal. Door retarding verkrijgen we onze antwoorden pas in de laatste hoofdstukken van beide romans, maar omdat Debbaut vaak van leefwereld van de hoofdrol naar dat van tegenspeler wisselt, weten wij meer dan personages zelf en staat de lezer dus altijd een paar stappen voor. Voor ons geldt in beide boeken dezelfde vraag of de programmamakers of de collega’s van Leyssens tijdig alles kunnen oplossen.

In beide boeken vragen we ons waarom Koen of Hans zulke misdaad begaan en of ze wel zicht hebben op de gevolgen. Door het gebruik van red herring worden we toch op het verkeerde been gezet of moeten we terug van nul beginnen. Zo wordt ons verwachtingspatroon meermaals doorbroken. Hierdoor krijgen wij telkens weer zicht op een nieuwe visie of een nieuwe mogelijkheid op antwoorden. Opvallend is dat de spanningsopbouw in beide boeken dus verloopt met ups en downs. Dit zorgt voor veel inleving en een blijvende interesse in de boeken. Toch vinden de meeste lezers dat Debbaut zijn niveau van spanning nog een level mag verhogen. Bijvoorbeeld een recensent op chicklit.nl schrijft: “Het verhaal is prima geschreven, maar niet zo dat je al nagelbijtend op het puntje van je stoel zit.” (van der Zande, 2018).

Zoals hierboven rijkelijk is bewezen zijn de boeken op meerdere vlakken te vergelijken. De personages zijn op dezelfde manier uitgewerkt. Telkens zijn de hoofdpersonages ongenuanceerd, impliciet en statisch. Terwijl de achtergrondpersonages niet zijn uitgediept en ongenuanceerd zijn. Beide romans zijn geschreven in het hij-perspectief met een auctoriële verteller, maar hij verwisselt wel van de wereld van de tegenspelers naar de zoektocht van de hoofdrollen. De spanningsopbouw is in beide thrillers aanwezig van het begin tot het einde, maar wordt vaak doorbroken om de zoektocht interessant te houden.

Bovenstaande afbeelding ([email protected], 2018) van een doolhof is een visuele link tussen De Mol en De Facebookmoorden. Het stelt de eindeloze zoektocht naar de daders in beide misdaadromans voor. Zowel de crew van Hannes als het rechercheteam uit Leuven zijn op zoek naar de daders die hun steeds te snel af zijn. Ze slagen verkeerde wegen in en botsen meermaals tegen de muur. Na een lang hindernissenparcour zien de zoekende hoofdrollen in beide boeken licht aan het einde van de tunnel. Ze vinden eindelijk hun antagonist en kunnen terug op beide oren slapen.

Literatuurlijst

Boeken:

Debbaut, B. (2018). D  e Mol (1ste editie). Tielt: Lannoo.

Debbaut, B. (2014). D  e facebookmoorden  (1ste editie). Antwerpen: Manteau Thriller. Recensies:

van der Zande, A. (2018, 29 april). R  ecensie: De mol - Chicklit  [Forum-post]. Geraadpleegd op 18 november 2019, van https://www.chicklit.nl/boekrecensies/164560/recensie-mol

Verschelling, I. (2012, 26 oktober). R  ecensie van Ingrid Verschelling over De Facebookmoorden | Hebban.nl  [Forum-post]. Geraadpleegd op 18 november 2019, van https://www.hebban.nl/recensie/ingrid-verschelling-over-de-facebookmoorden

Afbeelding:

[email protected], K. (2018). M  aze generator  : Creëer je eigen doolhof . Geraadpleegd van https://www.klascement.net/websites/81474/creeer-je-eigen-doolhof/...


Similar Free PDFs