Proiect Leadership PDF

Title Proiect Leadership
Author VERMAR Handmade Soap
Course managementul produselor si marcilor
Institution Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau
Pages 10
File Size 282.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 363
Total Views 682

Summary

TEMA PROIECT LA DISCIPLINA LEADERSHIPA. Personalitatea leadership-uluiB. Trasaturile leadership-uluiC. Tipuri de leadershipMAAMM 4751Luca VeronicaProf. coord. Lect. Univ dr. Andreea FeraruA. PERSONALITATEA LEADERSHIP-ULUILeadershipul reprezinta procesul prin care o persoana, un lider, determina, pri...


Description

TEMA PROIECT LA DISCIPLINA LEADERSHIP

A. Personalitatea leadership-ului B. Trasaturile leadership-ului C. Tipuri de leadership

MAAMM 4751 Luca Veronica Prof. coord. Lect. Univ dr. Andreea Feraru

Page | 1

A. PERSONALITATEA LEADERSHIP-ULUI

Leadershipul reprezinta procesul prin care o persoana, un lider, determina, prin utilizarea relatiilor interpersonale, una sau mai multe persoane sa actioneze in vederea realizarii unor obiective bine stabilite, pe baza unei viziuni puternice si attractive. Pentru a putea discuta despre leadership dintr-o perspectiva practica este necesar sa pornim de la a defini acest concept. Esenta leadership-ului este abilitatea de a forma si de a mentine o echipa inalt performanta. Aceasta abilitate este compusa din doua competente, ambele importante pentru dezvoltarea relatiilor cu ceilalti si dezvoltarea propriei cariere: “a te intelege cu ceilalti si “a ii conduce pe ceilalti. Cercetari longitudinale (pe mai multi ani), derulate independent de mai multe companii de consultanta si care au luat in calcul date obiective, au demonstrat ca anumite trasaturi de personalitate pot afecta pozitiv sau negativ capacitatea de a forma si mentine relatii eficiente cu ceilalti, de a lua decizii corecte, de a gestiona situatiile de stres, de a propune o agenda articulata celorlalti. Prin urmare, personalitatea are un impact direct asupra leadership-ului. Concluzia a fost aceea, ca peste jumatate din cei ce s-au aflat in pozitii manageriale din spatiul nord-american au esuat in cariera lor datorita « defectelor » de comportament. Personalitatea leaderilor are un impact direct asupra acestor competente de leadership. Anumite trasaturi de personalitate faciliteaza performanta leaderilor, in timp ce altele pot frana aceasta performanta. Senzitivitatea interpersonala este o trasatura de personalitate care, spre exemplu, are impact asupra abilitatii de a mentine relatii cu ceilalti. Competitivitatea, energia, increderea in fortele proprii sunt trasaturi care faciliteaza abilitatea de a ii conduce pe ceilalti. Ceea ce a Page | 2

produs o cotitura in intelegerea si predictia asupra eficientei leaderilor a fost aparitia notiunii de trasaturi de personalitate exagerate sau disfunctionale. Trasaturi precum aroganta, scepticismul, tendinta catre a manipula etc. sunt aspecte care, necontrolate, pot distruge cariere si organizatii. Orice abilitati in exces sau orice carente ce pot afecta capacitatea de a forma si a mentine o echipa inalt performanta trebuie luate in seama si corectate imediat.

A. TRASATURILE LEADERSHIP-ULUI

1. Viziunea Liderii nu trăiesc în trecut și nu sunt definiți de trecutul lor, ei trăiesc în prezent și își dedică viața unei viziuni pe care o au și pe care care nu sunt dispuși să o sacrifice. Ei își focusează permanent atenția și energia în viziunea lor, iar acesta este locul din care își extrag motivația, pasiunea și curajul. Adevărații lideri din istorie au fost cei care au văzut posibilitățile acolo unde ceilalți nu le-au văzut și au știut să inspire oamenii în așa măsură în care au văzut aceiași posibilitate ca și liderul lor, au creat coeziune în grup și au direcționat energia spre rezultate. Ei atrag în realizarea viziunii lor oameni care au aceleași valori ca și ei, care își doresc aceleași lucruri și care își doresc și sunt dispuși să se implice total pentru realizarea viziunii, care astfel devine o misiune comună a grupului.

Page | 3

2. Integritate și sinceritate Liderii creează comunități/grupuri de oameni care împărtășesc aceeași viziune și au aceeasi misiune ca și ei. La bază stau principiile și valorile comune. Sinceritatea și onestitatea sunt pilonii de susținere ai acestei fundații. Un lider conduce prin exemplu iar un lider sincer, onest, integru va imprima aceste calități oamenilor. Fără aceste două trăsături nu poate exista leadershipul, este ca lipsa de oxigen pentru supraviețuire. Modestia – o caracteristică magică. Un lider modest este un lider cu care toată lumea se poate identifica pentru că se creează o legătură directă.

3. Încrederea și credința Încrederea în sine, încrederea în viziunea lor, încrederea în oamenii lor. Atunci când ești încrezător în tine și în viziunea ta ceilalți vor fi inspirați să facă același lucru, pentru că încrederea este molipsitoare. Iar atunci cand credința ta este de nezdruncinat nimic nu te poate opri.

4. Curaj Curajul ca și frica este o stare de spirit. Să ai curaj înseamnă să te arunci în necunoscut și să ai încredere că lucrurile vor ieși bine. Curajul este încrederea într-un viitor mai bun fără să-l poți vedea. Un lider căruia îi lipsește curajul nu se poate numi lider pentru că « adevărată putere stă în acțiune nu în cunoaștere. »

5. Inspiratia Un lider știe să schimbe starea de spirit a oamenilor. Știți care este starea pe care o aveți atunci când va gândiți la visul vostru măreț…. ? (starea în care simți cum îți crește energia, bucuria, entuziasmul, dorința și puterea de a-ți realiza visul… ?). Asta creează în tine un lider, și nu doar că îți modifică starea într-o stare în care te simți inspirat și energizat dar liderul știe să mențină starea asta și sa o transforme în starea permanenta de a fi, atât pentru el cât și pentru echipa lui.

Page | 4

6. Angajament. Implicare. Pasiune Viziunea se îndeplinește prin dedicare permanentă, prin atenție acordată sarcinilor pe care le ai de făcut, prin implicare, iar atunci când iubești ceea ce faci pasiunea apare de la sine. Nu trebuie niciodată să faci imposibilul, dar mereu trebuie să faci lucrurile cât de bine poți în momentul respectiv, iar liderul știe acest lucru si in orice moment al vietii lui face lucrurile cat de bine poate.

7. Bun comunicator Liderul comunică în primul rând emoție, pasiune și energie. Un mesaj înțeles este un mesaj transmis cu claritate, concis și simplu. Cuvintele bine alese schimbă oamenii, îi motivează și îi îndeamnă la acțiune.

8. Abilități de decizionare Liderii știu să ia decizii și de cele mai multe ori vorbim despre decizii grele. Își asumă deciziile cu mult curaj și responsabilitate, calculează toate riscurile, previzionează iar apoi când simt că este momentul potrivit acționează.

9. Asumarea responsabilității Un lider își asumă întotdeauna responsabilitatea pentru faptele sale iar acest comportament reprezintă și modelul de funcționare al echipei lui, fiecare membru al echipei își va asuma la rândul lui responsabilitatea totală pentru acțiunile sale, nu va cauta să dea vina pe ceilalți ci va cauta să se schimbe el pentru a face față provocărilor.

10. Delegare și încredere Liderul creează lideri, de fapt un lider devine mult mai ușor și mai natural lider atunci când are un model de lider în viața lui care îl inspiră și care îi dă încredere să crească. Și asta face un lider pentru oamenii din viața lui, le deleagă sarcini importante, îi investește cu încredere și este mereu acolo în umbră în caz că este nevoie de suportul lui. Page | 5

11. Creativitate și inovație Liderul este un vizionar, el vede posibilitățile acolo unde ceilalți nu le văd. Prin natura noastră noi toți suntem creatori, iar liderul este în contact permanent cu partea lui creativă, gândește în afara cutiei și asta îl ajută să aducă elemente inovatoare în muncă lui.

12. Empatie. Vulnerabilitate Liderul are inteligență emoțională bine dezvoltată, are capacitatea de a se pune în pielea celuilalt și astfel reușește să vadă omul dincolo de măști. Oamenii empatici sunt calzi și înțelegători, știu să susțină emoțional și să ofere suportul lor atunci când ceilalți au nevoie de acest lucru. Inteligența emoțională este unul dintre punctele forte pe care liderul le are. Știe să își gestioneze bine emoțiile fără să le ascundă sau sa le suprime. Este atent la emoțiile echipei lui și știe să acționeze cu tact. Liderul este vulnerabil, nu se ascunde după măști și nu își ascunde adevăratele lui emoții. Vulnerabilitatea și puterea sunt două fețe ale aceleiași monede. Opusul vulnerabilității sunt măștile de protecție care să ne facă să părem puternici în fața noastră și a celorlalți. Dar vulnerabilitatea este sinceritate, autenticitate, deschidere către ceilalți iar lipsa ei crează rigiditate, duritate și îndepărtarea de ceilalți. De multe ori vulnerabilitatea este trăsătura liderilor obținută cel mai greu, pentru că ai nevoie de mult curaj, de asumare, de sinceritate, de respect față de tine și față de ceilalți că să practici vulnerabilitatea în contextul în care liderii sunt cei « puternici » și asta se așteaptă de la ei , dar adevărată putere stă în vulnerabilitate.

Page | 6

B. TIPURI DE LEADERSHIP

Leadershipul se manifestă diferit în organizaţii, fiind influenţat de o mare diversitate de factori, cei mai importanţi fiind legaţi de personalitatea liderului, de caracteristicile susţinătorilor săi şi de specificitatea contextului în care acesta evoluează. Interacţiunea acestor elemente stau la baza stilurilor de leadership pe care le întâlnim la nivelul organizaţiilor, indiferent de dimensiunea sau de domeniul lor de activitate. Cele mai importante stiluri de leadership sunt prezentate în continuare: Leadership charismatic: se întâlneşte la persoanele considerate carismatice, care au un talent nativ deosebit în a-i influenţa într-o manieră profundă pe cei din jur. Liderii carismatici au realizări importante de mici copii şi evoluţia lor confirmă calităţile pe care le-au moştenit de la generaţiile anterioare. În condiţiile în care calităţile native sunt şlefuite prin educaţie, prin diferite experienţe, liderul devine o personalitate marcantă a comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Liderii carismatici se caracterizează printr -o încredere foarte mare în propriile resurse, în propriile valori, dar şi în abilitatea lor de a obţine ceea ce îşi doresc. De altfel, mult timp s-a considerat că poţi fi un lider adevărat doar în măsura în care te naşti cu un astfel de talent, aşa cum nu poţi fi un pictor sau artist strălucit dacă nu ai un talent înnăscut. Un lider carismatic prezintă următoarele calităţi : A. Capacitatea de a creea o viziune ce este de natură să evidenţieze unviitor dorit, strălucitor pentru susţinătorii săi. Această capacitate are în vedere următoarele elemente:  articularea unei viziuni convingătoare;  stabilirea unor aşteptări înalte;  modelarea unor comportamente competitive.

Page | 7

B. Capacitatea de a energiza, în special printr-o implicare personală ridicată. Liderul carismatic conduce prin propriul său exemplu, el nu cere altora să facă ceea ce el însuşi nu face. Capacitatea de energizare cuprinde următoarele aspecte:  evidenţierea propriului angajament;  exprimarea încrederii personale;  obţinerea şi utilizarea succesului. C. Capacitatea de a dezvolta şi utiliza potenţialul susţinătorilor săi în concretizarea viziunii organizaţionale pe care a transmis -o acestora. Obţinerea implicării raţionale şi afective a susţinătorilor săi este un proces important pentru oficializarea şi amplificarea puterii unui lider. În acest sens, se au în vedere următoarele:  exprimarea sprijinului personal;  manifestarea empatică;  exprimarea încrederii în oameni. Leadership transactional: se bazează în mare parte pe capacitatea liderului de a negocia. Pentru a obţine implicarea personalului şi a-l atrage de partea sa el promite o serie de recompense în schimbul adoptării anumitor decizii şi comportamente. Pentru a direcţiona energia susţinătorilor săi, el trebuie să-şi dezvolte în permanenă abilităţile de negociator şi să fie empatic cu ei, astfel încât să reuşească să înţeleagă pe deplin factorii ce-i motivează pe aceştia. Un element ce-şi pune puternic amprenta asupra succesului liderului tranzacţional îl reprezintă accesibilitatea sa la resursele organizaţiei, care se poate dovedi un factor critic pentru acesta. Dacă liderul promite anumite recompense în schimbul anumitor decizii, comportamente, performanţe ce-i sunt satisfăcute, dar el nu reuşeşte să ofere într-un timp rezonabil recompensele promise, vom asista la pierderea credibilităţii acestuia în faţa susţinătorilor. Odată pierdută credibilitatea, foarte puţin mai este posibil ca acea persoană, acel lider să poată să recupereze terenul pierdut şi vom asista la o amplificare a influenţei unui rival, a unui nou lider, ce va dori să-şi extindă şi să-şi oficializeze puterea. Leadership transformational: caracterizează liderii ce reuşesc să perceapă nevoia de schimbare, să proiecteze şi să conducă în mod eficace schimbări organizaţionale majore. Pentru a reuşi acest lucru este nevoie de un set de abilităţi, de o serie de calităţi care să-i ofere unei persoane capacitatea de a lucru într-un mediu turbulent, de a fi deschisă provocărilor venite atât din mediul Page | 8

intern, cât şi din mediul extern. Într-un mediu cu o rată deosebit de mare a schimbărilor, în termeni de viteză şi amplitudine, este vital pentru o organizaţie să dispună de oameni cu o capacitate mare de anticipare, care să reziste stresului generat de transformarea schimbării într-o stare de normalitate. Mai mult, ei îşi pot asuma responsabilitatea schimbărilor organizaţionale, iar demersurile lor sunt frecvent încununate de succes. Liderii transformaţionali reuşesc asemenea liderilor carismatici să creeze o viziune atractivă, să-i inspire în deciziile şi comportamentele lor pe cei cu care vine în contact. Leadershipul transformaţional este considerat a fi opusul leadershipului clasic, ce se manifesta în perioade de relativă stabilitate, cu schimbări rare şi, în general, previzibile, ce ofereau un timp suficient de mare pentru pregătire şi reacţie. Leadership autoritar sau autocratic: liderul autoritar sau autocratic ia decizii fara consultarea membrilor echipei sale, spunandu-le ce si cum sa faca. Este considerat un stil de leadership demotivant, supus erorilor care pot sa apara din lipsa de consultare cu restul echipei. Acest tip de leadership este descris prin putere totala asupra taskurilor membrilor echipei, iar munca acestora este controlata indeaproape. In ceea ce priveste comportamentul liderului, acesta este rece, iar relatia se mentine la nivel strict profesional si formal. Membrii echipei nu sunt implicati in procesul decizional si nu pot face sugestii de imbunatatire a activitatii. Este considerat cel mai ineficient stil de leadership. Leadership de tip “laissez – faire” : este specific liderilor care preferă să creeze un cadru general de referinţă, să construiască o viziune şi să stabilească obiective, după care să lase susţinătorilor săi deplină libertate asupra modalităţilor de realizare a acestora. În cazul acesta, liderul se implică doar la partea de concepţie, la partea macro - şi nu intervine la nivel micro-, în zona operaţională. Susţinătorii liderului îşi stabilesc propria strategie, îşi definesc şi împart rolurile, adoptă decizii şi acţionează, fără ca în aceste alegeri să intervină liderul lor. Leadership cultural: un element important ce trebuie avut în vedere este acela al unicităţii culturii. Fiecare cultură organizaţională, fiecare cultură managerială reprezintă o construcţie socială cu propria identitate, asemănătoare indivizilor. În cadrul acestora, salariaţii desfăşoară o serie de activităţi, comunică şi interacţionează pentru atingerea obiectivelor stabilite în strategii şi politici. Managerii, liderii, din organizaţiile moderne se confruntă tot mai des cu provocarea Page | 9

integrării unor elemente culturale ce provin de la persoane aparţinând diverselor naţionalităţi, cu diferite nivele de pregătire, diferite obiceiuri, tradiţii, comportamente etc. Impactul direct şi imediat este cel asupra culturii manageriale. Aceasta trebuie să fie deschisă, să permită cuprinderea şi integrarea unor simboluri, valori, norme ce nu reflectă baza culturală a majorităţii personalului. Prin leadership cultural înţelegem capacitatea unei persoane de a creea o viziune atractivă, de a influenţa şi a motiva alte persoane de a se implica major, fizic, raţional şi emoţional, în stabilirea şi realizarea unor obiective, prin luarea în considerare la un nivel înalt a simbolurilor, valorilor, atitudinilor şi normelor de comportament specifice unor indivizi sau grupuri de persoane

Page | 10...


Similar Free PDFs