Pt Tensió superficial PDF

Title Pt Tensió superficial
Course Química I
Institution Universitat Rovira i Virgili
Pages 2
File Size 124.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 76
Total Views 134

Summary

Practica tensio superficial...


Description

CFGS QUÍMICA INDUSTRIAL M7: Formulació i preparació de mescles UF2: Tècniques de barrejat i preparació de mescles

Pràctica Tensió Superficial Pàgina 1 de 2

DETERMINACIÓ DE LA TENSIÓ SUPERFICIAL MITJANÇANT EL MÈTODE DE DU NOUY

OBJECTIU Mesurar la tensió superficial de l’aigua en funció de la temperatura. FONAMENT TEÒRIC La tensió superficial d’un líquid es defineix com la força, a temperatura constant, per unitat de longitud que actua a través de qualsevol línia de superfície, amb tendència a evitar que la seva superfície augmenti. La tensió superficial d’un líquid depèn únicament de la temperatura i de la seva naturalesa. Per mesurar la tensió superficial d’un líquid s’utilitza el mètode del tensiòmetre de Du Nouy. Aquest mètode es basa en mesurar la força necessària per a separar un anell metàl·lic (anell de Du Nouy) de la superfície d’un líquid. La força F aplicada a l’anell necessària per a “desenganxarlo” del líquid està relacionada amb la tensió superficial (o interfase) σs per l’expressió:

σs =

F 4πR -1

sent σs la tensió superficial (en N·m ), F la força de tensió i R el radi de l’anell de Du Nouy. El factor 4 fa referència a que la tensió superficial actua sobre tota la circumferència de l’anell de longitud 2πR, a ambdós costats d’aquest (ja que l’anell té un cert espessor). Mitjançant un dinamòmetre es pot mesurar la força F per, a continuació, calcular la tensió superficial σs .

Eva Ródenas

CFGS QUÍMICA INDUSTRIAL M7: Formulació i preparació de mescles UF2: Tècniques de barrejat i preparació de mescles

Pràctica Tensió Superficial Pàgina 2 de 2

COMPONENTS     

Anell Du Nouy per mesurar la tensió superficial Dinamòmetre de precisió 0.1 N / 0.001 N Suport elevador 150 x 150 Termòmetre Placa calefactora

PROCEDIMENT EXPERIMENTAL 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Determinar el diàmetre de l’anell de Du Nouy. Assegurar-se que l’anell està net (netejar-lo amb aigua destil·lada) i desengreixat. Escalfar en un got de precipitats aigua destil·lada fins a 95 º C aproximadament. Mesurar la temperatura de l’aigua. Omplir amb l’aigua destil·lada escalfada el recipient de vidre. Submergir l’anell completament en el líquid problema (aigua destil·lada), de forma que la vora inferior quedi completament coberta pel líquid. Elevar l’anell fora del líquid per a obtenir una pel·lícula de líquid entre l’anell i la superfície del líquid. Continuar elevant l’anell fins que la pel·lícula de líquid es trenqui (això passarà quan es sobrepassi la força de tensió F). Anotar el valor de la força de tensió. Continuar agafant mesures segons la temperatura descendeix (anotar en cada cas la temperatura i la força marcada pel dinamòmetre).

CÀLCULS I RESULTATS 1. Calcular la tensió superficial de l’aigua per a cada temperatura mesurada. 2. Representar gràficament la variació de la tensió superficial en funció de la temperatura i calcular la constant de proporcionalitat entre σs i la temperatura. 3. Interpretar els resultats.

QÜESTIONS 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

En quines unitats es mesura la tensió superficial? Explicar, de forma qualitativa, per què la tensió superficial depèn de la temperatura. És possible que la tensió superficial d’un líquid sigui zero? Citar un parell de fenòmens en els quals s’apreciï la tensió superficial. Per què una gota d’aigua en un laboratori espacial (orbitant a 400 km d’altura) és esfèrica? Què diu la llei de Tate? Quin altre mètode es pot utilitzar per mesurar la tensió superficial? Com afectaria a la tensió superficial del líquid l’ús de detergents?

Eva Ródenas...


Similar Free PDFs