WE oplbrochure BB NL 32P Geografie V3OK PDF

Title WE oplbrochure BB NL 32P Geografie V3OK
Author Florian Mattens
Course Sociale geografie
Institution Vrije Universiteit Brussel
Pages 32
File Size 3.9 MB
File Type PDF
Total Downloads 78
Total Views 151

Summary

Download WE oplbrochure BB NL 32P Geografie V3OK PDF


Description

GEO GRAFIE www.vub.ac.be/geografie

180 + 120 ECTS

2018-2019

Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Pleinlaan 2 1050 Brussel Brussels Health Campus

Laarbeeklaan 103 1090 Brussel Brussels Technology Campus

Nijverheidskaai 170 1070 Brussel Brussels Photonics Campus

Vollezelestraat 46 1755 Gooik Verantwoordelijke uitgever

Caroline Pauwels, rector Pleinlaan 2 - 1050 Brussel De informatie in deze brochure is onderhevig aan mogelijke wijzigingen. Kijk altijd op www.vub.ac.be voor de meest up-to-date informatie. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Realisatie

Vrije Universiteit Brussel Dienst Marketing, Communicatie en Evenementen Pleinlaan 2 - 1050 Brussel E. [email protected] Concept

www.shortcut.be Productie coördinatie

Kodevis Opmaak

Gekko Druk

Albe De Coker Met dank aan al onze proffen en studenten voor hun medewerking bij de quotes en foto’s.

2

04

Waarom Geografie?

06

Geografie aan de VUB

10

Blik op je bachelor

14

Meesterlijk door je master

18

Het leven na je master

20

Nieuwe wereld, nieuwe concepten

26

Studiekeuze en begeleiding

3

WAAROM GEOGRAFIE?

BEN JE GEBOEID DOOR DE INTERACTIE TUSSEN MENS EN MILIEU? Wil je meewerken aan onderzoek rond actuele milieuthema’s zoals de opwarming van de aarde, bodemerosie en impact van stedelijke ontwikkeling op de omgeving? Zoek je inzicht in maatschappelijke processen met een uitgesproken ruimtelijk karakter, zoals globalisering, mobiliteit van mensen en diensten en vestigingsgedrag van bedrijven? Zou je graag een actieve rol spelen in het ruimtelijk beleid en bijdragen tot een duurzaam gebruik van de ruimte? Het zijn slechts enkele van de vele onderwerpen die aan bod komen in de opleiding Geografie. Fysische en maatschappelijke processen Geografie is een erg veelzijdig vakgebied dat zich situeert op het raakvlak van natuurwetenschappen, menswetenschappen en technologie. Geografen bestuderen de fysische processen die het landschap vormen en het natuurlijk milieu bepalen, zowel op globale, als op lokale schaal. Ze onderzoeken ook het complexe samenspel van sociale, economische en politieke factoren dat de omgeving, waarin de mens zijn activiteiten ontplooit, haar typische ruimtelijke structuur geeft.

Duurzaam gebruik van de ruimte Geografen analyseren de problemen die het gebruik van de ruimte met zich meebrengt. Daarbij denken we aan veranderingen in het fysisch milieu, zoals zeespiegelstijgingen, de opwarming van de aarde, bodemerosie en verwoestijning. Maar ook maatschappelijke ontwikkelingen vormen onderzoeksstof voor geografen: van de problematiek rond globalisatie en de groter wordende kloof tussen de rijkste en armste landen, tot de dagelijkse verkeerschaos en de

4

impact van stedelijke uitbreiding op de groene ruimte. Wil je met je opgedane kennis concrete problemen aanpakken die te maken hebben met de interactie tussen de mens en zijn omgeving, dan is geografie zeker jouw ding.

Interdisciplinariteit met een actuele focus De opleiding Geografie aan de Vrije Universiteit Brussel biedt je een interdisciplinaire kijk op complexe ruimtelijke processen die de kwaliteit van onze leefomgeving bepalen. De focus ligt daarbij op actuele maatschappelijke thema’s: milieuveranderingen, globalisering, mobiliteit, sociale uitsluiting, duurzame ontwikkeling. Bovendien kan je rekenen op een training in geavanceerde onderzoeksmethoden: ruimtelijke modellering, moderne surveytechnieken, satellietteledetectie, geografische informatiesystemen.

Infomomenten Een keuze maken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Kom eens langs op een infodag en spreek met een prof. Of met een van onze studenten. Snuif de sfeer op op de campus. Dan weet je het pas zeker. Want ook waar je gaat studeren speelt een belangrijke rol. Kijk op de achterkant van deze brochure of op www.vub.ac.be/infomomenten om te weten wanneer je langs kan komen.

Voorbereidingsactiviteiten Ben je niet zo zeker van je stuk? Heb ik wel genoeg wiskunde en chemie gehad? Om optimaal aan je opleiding te starten, kan je een aantal voorbereidingscursussen volgen om je kennis van het secundair onderwijs op te frissen. Voor Geografie ben je welkom op de voorbereidingscursus Chemie, Fysica, Wiskunde. En met de zelftests weet je precies hoe je er voor staat! Meer info op www.vub.ac.be/voorbereiden.

5

GEOGRAFIE AAN DE VUB

EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN LIGT VOOR JE OPEN Geografie is een interdisciplinaire wetenschap. Een vakgebied waarin de aandacht voor de ruimte én het duurzaam gebruik ervan centraal staat. Met een veelzijdige aanpak en open blik benaderen we zowel maatschappelijke als natuurlijke processen en hoe het een het ander beïnvloedt. Het is net deze veelzijdigheid die één van de belangrijkste troeven is van de geograaf. Daar staan we aan de VUB garant voor. Naar een wijder perspectief Het bachelorprogramma biedt je een uitgebalanceerde opleiding tot allround geograaf. Je maakt kennis met de belangrijkste disciplines van de geografie, zoals klimaat- en weerkunde, glaciologie (alles wat te maken heeft met ijsmassa’s en gletsjers), cartografie, demografie, stedelijke ontwikkeling… Je analyseert de samenhang tussen mens, maatschappij en ruimte. Welke processen bepalen het fysisch en sociaal milieu? Hoe plaats je milieu- en maatschappelijke problemen in een ruimtelijke context? Je raakt vertrouwd met specifieke analysemethoden en -technieken die eigen zijn aan het geografisch onderzoek en je leert concrete milieu- en maatschappelijke problemen vanuit een ruimtelijke invalshoek analyseren. Tegelijk leg je een stevige basis in wiskunde, fysica, chemie, biologie, sociologie en economie. Want om multidisciplinair te werk te gaan, moet je in de eerste plaats de verschillende disciplines zélf begrijpen. Binnen de Bachelor in de Geografie heb je 36 studiepunten die je vrij kunt invullen. Zo kan je zelf vakken kiezen die bij je interesses aansluiten. Terwijl je aan je wetenschappelijke basis werkt, bouw je daarnaast ook kennis op in andere vakdomeinen. Die brede kennis zal je later trouwens niet alleen in het verdere verloop van je studies uitstekend van pas komen, maar ook in je loopbaan.

6

Moderne technieken en ruimtelijk modelleren Om fysische en maatschappelijke processen in detail te kunnen bestuderen en in kaart te brengen, doen geografen beroep op moderne technieken voor het verzamelen, analyseren en cartografisch voorstellen van ruimtelijke informatie. Aardobservatie vanuit satellieten speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Geografen ontwikkelen ook modellen die toelaten complexe interacties tussen omgevingsfactoren beter te begrijpen en evoluties te voorspellen. Denk maar aan de talrijke effecten van klimaatsverandering en aan de impact van stedelijke uitbreiding op de kwaliteit van onze leefomgeving. Direct vanaf het begin dompelen we je onder in diverse domeinen van het onderzoek en maak je kennis met de nieuwste evoluties in Geografen ontwikkelen het vakgebied. Je leert recente modellen om interacties technologische ontwikkelingen in de geo-informatiekunde tussen omgevingsfactoren kennen en je gaat zelf met beter te begrijpen en ruimtelijke modellen aan de evoluties te voorspellen; slag.

De wijde wereld in

denk maar aan de gevolgen van de klimaatsverandering.

Als geografiestudent volg je niet alleen hoor-en werkcolleges. Ieder jaar vertrek je meermaals op excursie. We bezoeken niet alleen fysisch geografisch interessante gebieden zoals de Alpen, Noord-Franse kust, Frans Centraal Massief (onder andere vanwege vulkanisme), maar ook grote steden zoals Berlijn, Parijs,

Barcelona en Londen. Excursies blijken niet alleen onvergetelijke herinneringen uit je studententijd te zijn, maar het zijn ook uitstekende gelegenheden om je theoretische kennis toe te passen. Meteen de reden waarom terreinwerk en excursies zo’n grote plaats innemen aan de VUB, al van het Tijdens de excursies merk eerste jaar. je pas echt wat het is om Smaken de buitenlandse aan de VUB te studeren: excursies naar meer? Denk individuele begeleiding, dan eens aan steden als Parijs, Utrecht, Wenen en Stockholm: direct contact met je hier kun je vanaf je derde proffen en assistenten. bachelorjaar naar toe op Erasmusuitwisseling.

Klaar voor het echte werk Na drie jaar heb je een solide wetenschappelijke basis gelegd. En met jouw geografische analysevaardigheden op zak, ben je klaar om de tweejarige Master in de Geografie te beginnen. Maar ook de Master in Stedenbouw en Ruimtelijke Planning of Master in Urban Studies behoren tot jouw mogelijkheden. De tweejarige Master in de Geografie wordt georganiseerd in samenwerking met de KU Leuven. Studenten van beide universiteiten volgen twee dagen per week les aan de twee instellingen. Zo heb je een zeer grote pool van expertise waar je uit kan putten.

Onderzoek, Onderwijs of Professionalisering Tijdens je masterfase kies je voor één van de volgende drie finaliteiten: onderzoek, onderwijs of professionalisering. Ben je gegrepen door het geografie-onderzoek en wil je het liefst hier je carrière in maken? Dan kies je voor de Engelstalige, onderzoeksgerichte Master of Geography. Je kan hierbij kiezen om je

te verdiepen in één van de volgende drie onderzoeksdomeinen: Earth and Climate - City, Society and Space – GIS and Spatial Modelling. De opleiding laat je daarenboven toe je kennis te verbreden via modules uit de andere twee tracks. Dit geeft je de mogelijkheid om je te profileren als een interdisciplinair onderzoeker. Zo verken je de raakvlakken tussen fysisch, socio-cultureel en politiek-economisch georiënteerd ruimtelijk onderzoek. Indien je eraan denkt om in het onderwijs te stappen of indien je wil kiezen voor een traject dat je optimaal voorbereidt op een job in de privésector of bij de overheid, dan kies je voor de Nederlandstalige masteropleiding Geografie, waarin je de finaliteit Onderwijs of Professionalisering kan volgen. In de finaliteit Onderwijs kan je tot 45 studiepunten van de Specifieke Lerarenopleiding opnemen in je master. Heb je in je bachelor al 15 studiepunten keuzevakken uit de lerarenopleiding opgenomen, dan kan je op die manier je diploma van de Specifieke Lerarenopleiding samen met je masterdiploma Geografie behalen. In de finaliteit Professionalisering neem je een stage van twee maanden op (15 studiepunten) en een pakket van keuzevakken gericht op je toekomstige professionele loopbaan. Ook in de Nederlandstalige master kan je kiezen voor drie studiedomeinen: Terrestrische ecosystemen en Global Change, Stadgeografie of Ruimtelijke Analyse van de Omgeving.

7

8

NIETS IS ONDENKBAAR Aan de universiteit studeren ... Een zotte gedachte? Een gedurfde denkpiste? Een met helium gevuld ballonnetje dat aan het plafond van je hersenpan blijft hangen? Niets is ondenkbaar. En wat denkbaar is, is ook doenbaar. Vraag het maar aan Elon Musk die zichzelf naar de maan mijmert. Aan Nafi Thiam die Olympisch goud op de zevenkamp veroverde. Aan Ai Weiwei die met zijn koppige denkbeelden de Chinese muur doet daveren. Niets is ondenkbaar. Ook voor jou niet. Zeker niet als je voor de Vrije Universiteit Brussel kiest. Want als er één plek is waar gedachten alle vrijheid krijgen om de hemel te bestormen, is het wel onze universiteit. Niets is ondenkbaar. Jij, hier, op de campus, aan de unief: een zalige gedachte.

9

BLIK OP JE BACHELOR Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Een overzicht van vakken uit de bachelor vind je hieronder. De bacheloropleiding in de Geografie omvat 180 studiepunten die je normaal in drie jaar behaalt. Deze flexibele bachelor is opgebouwd rond een verplicht pakket van 144 studiepunten. Dit is de kern van je bacheloropleiding. De kern wordt aangevuld met een flexibel gedeelte van 36 studiepunten dat je zelf samenstelt aan de hand van keuzevakken. In het flexibel gedeelte kan je kiezen voor bijspijkeren, verbreding of verdieping. Je kan er ook voor opteren om reeds in je bachelor, als een eerste kennismaking, één of twee modules uit de lerarenopleiding op te nemen. Beslis je dan later, tijdens of na je master, om de lerarenopleiding verder af te werken, dan kan je de reeds behaalde credits meenemen. Zo kan je reeds van in de bachelor een studietraject uitstippelen dat aansluit bij jouw interessesfeer.

10

EEN OVERZICHT VAN DE KERN- EN KEUZEVAKKEN UIT DE BACHELOR VIND JE HIER.

BACHELORJAAR 1

SP

SEM

HOC

WPO

Verplicht

60

Sociale geografie

6

1

32

26

Fysische geografie

6

1

26

26

Fysica: inleiding mechanica

3

1

18

22

Sociologie 1

6

1

39

Cartografie

6

2

26

26

Geologie

6

2

26

39

Fysica: trillingen, golven en thermodynamica

6

2

30

39

Algemene chemie

6

1 en 2

26

32

Wiskunde: calculus en lineaire algebra

9

1 en 2

48

52

Terreinwerk

6

2

3

1

ZELF

15

15

96

Keuzevak Basisvaardigheden wiskunde

6

24

12

SEM: semester HOC: hoorcollege WPO: werkcollege en/of praktische oefeningen ZELF: zelfstudie

De medewerkers van het StudieBegeleidingsCentrum (SBC) zijn altijd bereid om je een woordje uitleg te geven of om te helpen met de voorbereiding van je practica. Je kan VIP-klassen volgen (lessen waarin de leerstof verder wordt uitgelegd), hulp krijgen bij het opstellen van een wetenschappelijk verslag of zelfs een afspraak maken voor oefeningensessies.

Ga naar www.vub.ac.be voor de up-to-date informatie over de opleiding en de opleidingsonderdelen. zie voor meer uitleg pagina 16-17. SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

11

BACHELORJAAR 2

SP

SEM

HOC

WPO

ZELF

Verplicht

42

Globale geomorfologie

3

1

13

13

15

Klimatologie en meteorologie

6

1

39

18

Politieke en economische geografie

6

1

26

26

15

Economie en bedrijfsleven

3

1

26

Geo-informatiekunde

6

2

26

26

15

Kansrekening en statistiek

6

2

26

26

13

Terreinwerk

6

2

Functionele biologie van planten, fungi en protisten

6

1 en 2

26

26

20

BACHELORJAAR 3

SP

SEM

HOC

WPO

ZELF

Verplicht

42

Urban Geography

6

1

26

26

15

Meerdimensionale statistiek

6

1

26

26

15

Inleiding tot de computerwetenschappen

6

1

26

39

Inleiding onderzoeksmethoden voor mens- en maatschappijwetenschappen

6

1

27

20

Global Change

3

2

13

Excursie geografie

3

2

Bachelorproef

12

1 en 2

96

18 Studiepunten te kiezen

18 Studiepunten te kiezen

12

26 48 340

KEUZEVAKKEN IN BACHELORJAAR 2 EN 3

SP

SEM

HOC

WPO

ZELF

Applied Geomorphology

6

1

28

34

20

Paleoklimatologie

3

2

13

13

15

Stratigrafie en sedimentologie

5

1

26

26

Topografie en geodesie

6

2

26

39

Sociale demografie

6

1

30

Historische geografie en landschapsecologie

3

2

26

Ruimtelijke planning: theorie en praktijk

3

1

21

Fysica: elektromagnetisme

6

1

30

39

Aanvullingen wiskunde

3

1

13

26

Wetenschappelijk rekenen

6

2

26

26

Databanken

6

2

26

26

Maatschappijgeschiedenis van de hedendaagse periode

6

1

39

Sociologie van de sociale gelijkheid en ongelijkheid

6

2

24

Evolutie

3

2

13

13

Academic English

3

1 of 2

26

26

Redelijk eigenzinnig. Kritische reflecties over mens en maatschappij

3

1+2

14

22

30

Module 2: Leren van individuele leerlingen

9

1 of 2

9

84

200

Module 6A: Brede school - Themaprojecten

6

1 of 2

Verdiepende keuzevakken

27

Verbredende keuzevakken

60

13

Keuzevakken lerarenopleiding

180

Ga naar www.vub.ac.be voor de up-to-date informatie over de opleiding en de opleidingsonderdelen. zie voor meer uitleg pagina 16-17. SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

13

MEESTERLIJK DOOR JE MASTER De tweejarige Master in de Geografie wordt georganiseerd in samenwerking met de KULeuven. Deze voor Vlaanderen unieke interuniversitaire samenwerking, waarbij studenten van beide universiteiten twee dagen per week les volgen aan de Vrije Universiteit Brussel en twee dagen aan de KU Leuven, heeft als groot voordeel dat je tijdens je opleiding beroep kan doen op een brede waaier aan expertise in diverse disciplines van het geo-onderzoek die aan beide universiteiten aanwezig is. Gedurende de masterfase van de opleiding kan je kiezen uit drie verschillende profielen en een finaliteit gericht op onderwijs, professionalisering of onderzoek. De onderzoeksgerichte master is volledig Engelstalig. De master gericht op o...


Similar Free PDFs