1 Hoekenfiche Zandbakhoek PDF

Title 1 Hoekenfiche Zandbakhoek
Author Anonymous User
Course Muzische opvoeding
Institution Odisee hogeschool
Pages 4
File Size 126 KB
File Type PDF
Total Downloads 18
Total Views 114

Summary

Samenvatting muzo taak ...


Description

HOEKENFICHE

Thomas More Campus Kruidtuin T

015 36 92 20

E

[email protected]

W leon.thomasmore.be Hoek

Leeftijd

ZANDBAKHOEK

4–5

Ervaringskans

Zelfstandig spelen en leren

jaar

(ZSL)

Materiaal:

-

Grote verticale vierkanten bak (deze is gesplitst in twee, met een planke. Zo kunnen er 2 kleuters aan de ene kant speken, en nog 2 andere aan de andere kant)

-

Deze bak ik gevuld met zand

-

Plastieken contructiemateriaal (fluo gekleurde buizen etc… speelgoed van +100 stuks)

-

Plastieken potjes

-

Schup

Welk gedrag, spel observeer ik in deze hoek?

-

4 kleuters komen naar deze hoek, ze bespreken vrijwel snel wie wat zal doen! Ik merkte ook dat deze hoek heel populair is bij jongens. Hoe cliché het ook klinkt, de jongens zijn hier gek op. Want hier kunnen ze iets maken met de gekleurde buizen die de juf eens had gekocht van een tweedehandswinkeltje. Ze spreken af hoe hoog ze de buizen op elkaar gaan stapelen! En waar ze er zand in gaan steken. Ik zag ze mooi samenwerken en ze probeerde van alle soorten technieken uit. Ze gebruikten meer water aan één kant bijv. van het zand om het steviger en zwaarder te maken, zodat de plastieken buizen mooi recht konden blijven staan. Ze experimenteren echt, zeg maar. Wat past, en kan en

blijft staan? Wat valt? Welke vormen gaan samen? Welke niet? Gaan we dezelfde kleuren gebruiken achter elkaar of gaan we mixen?

-

Soms hoor ik ze wel een beetje kibbelen ;”neen, die buis moet daar staan! Anders vallen deze en dan maak je dat kapot!” waarop de andere kleuter luistert Het gaat hier meer om een spel waarbij ze eigenlijk zelf van alles kunnen creëren en elke dag is het wel een andere vorm. En dat is wel de bedoeling van deze hoek. De betrokkenheid en het welbevinden is hier wel groot (niveau 4 tot 5). Ze hebben er heel veel concentratie en plezier in. Ze communiceren best wel veel en een kleuter zegt: “Kijk, probeer deze eens” of “mag ik die gel buis? Dan krijg jij de groene”. Ze stroppen hun mouwen mooi naar boven, de ene al wat makkelijker als de andere, en werken veel met het zand. Ze waren zich allen wel bewust van het feit dat ze gezien hebben dat ik naar hen keek, maar doen gewoon verder en erna vergaten ze me wel hoor.

Welke ontwikkelvelden komen hier aan bod? O Ontwikkeling innerlijk kompas O Taalontwikkeling O Mediakundige ontwikkeling

O Motorische en zintuiglijke ontwikkeling

O Socio-emotionele ontwikkeling

O Ontwikkeling van logisch en wiskundig

O Muzische ontwikkeling O Ontwikkeling van initiatief en verantwoordelijkheid

denken O Ontwikkeling van de oriëntatie op de wereld O Levensbeschouwelijke ontwikkeling

Ik heb voor deze doelvelden gekozen omdat:

-

De kleuter is zich bewust van zijn behoefte en de nood om nieuwe technieken te ontdekken en leren. Ze kunnen amper wachten om het

één en ander uit te testen. Ook al kennen ze de hoek en speelgoed heel goed. Toch geeft dit me het gevoel dat ze datgene nét zo leuk vinden! Dat ze dit contructiespel zo leuk vinden, omdat ze er zo vertrouwd mee zijn.

-

Ze kunnen hun beurt afwachten begrijpen dat iedereen er eens graag in speelt.

-

De kleuter communiceert en is sociaal in dit spel (met de bijstaanders van dat hoekje)

-

In deze hoek wordt niet zo veel gesproken, alleen waar nodig. Voor de rest zie ik elke kleuter heel geconcentreerd bezig met hun “deeltje” van de mega-grote brug! Want ze willen natuurlijk langst alle kanten hun brug/garage mooi maken.

-

Ik vind deze hoek echt perfect voor kleuters. Zeker de jongens hebben er nood en plezier aan. Ik zou er niets aan willen veranderen. Misschien iets toevoegen voor het spel nog intenser te maken (een hoekverrijking?) Misschien extra mini-auto's? Die door de buizen kunnen? Takken? Stenen (loose parts?)

-

Ze gebruiken hun klein motorische handelingen hier goed, en ze moeten hun bewegingen goed zien te hanteren om de buizen correct te kunnen draaien, om in of uit elkaar te krijgen

-

Ik zie dat dit klasje goed met elkaar omgaat en ze steunen elkaar en delen eerlijk de delen van de constructie en ze wachten mooi hun beurt af op de schup (er is er maar eentje) En dat is net zo leuk om te zien, dat ze effectief even hun beurt kunnen afwachten. Dat is mooi om te zien.

DOELEN:...


Similar Free PDFs