1819 Handleiding Portfolio op Canvas - studenten PDF

Title 1819 Handleiding Portfolio op Canvas - studenten
Course Sociologie
Institution Karel de Grote Hogeschool
Pages 10
File Size 913.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 83
Total Views 126

Summary

Download 1819 Handleiding Portfolio op Canvas - studenten PDF


Description

HANDLEIDING E-PORTFOLIO IN CANVAS Het digitaal portfolio is een persoonlijke elektronische map met verslagen en andere documenten die je als student voor je docent beschikbaar stelt. Hiervoor maken we gebruik van de ePortfolio-functie in Canvas. Zorg ervoor dat je zelf steeds een back-up bewaart van alle bestanden en info die je op je ePortfolio plaatst. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze documenten bij technische problemen ten alle tijden opnieuw te kunnen indienen. We gaan er ook van uit dat je als student gedurende je loopbaan in de opleiding je digitaal portfolio beschikbaar houdt in Canvas. Dat betekent dat je niets uit jouw portfolio verwijdert en dat je te allen tijde toegang kan geven tot die inhouden. Het is jouw verantwoordelijkheid dat alle documenten uit je portfolio beschikbaar blijven voor de school.

1. JE E-PORTFOLIO AANMAKEN IN CANVAS

1. Ga in het globale navigatiemenu naar Account en kies voor ePortfolios. 2. Klik daarna rechts bovenaan op de knop + Een ePortfolio maken.

3. Geef je ePortfolio een naam zoals hieronder uitgelegd. Je start de naam van je portfolio met het academiejaar in de vorm van de cijfercode 1819 gevolgd door de afkorting Leergroep en je achternaam en voornaam zonder spaties of puntjes. Een voorbeeld: 1819Leergroepvandelstinge. De naam van je ePortfolio ziet er dan uit zoals in dit voorbeeld:

Pagina 1

4. Klik daarna op de knop ePortfolio maken.

2. JE E-PORTFOLIO DELEN MET JE LEERGROEPBEGELEIDER Telkens wanneer je via je Account naar jouw ePortfolios gaat en kiest voor het portfolio dat je wilt bewerken, kom je op de beginpagina van dat portfolio:

Om je portfolio te delen met je docent, stuur je een mail naar je docent met als onderwerp ‘Link toegang ePortfolio’. In de mail voeg je de link toe, die je vindt onder het kopje “Jouw ePortfolio is privé”.

Pagina 2

3. JE E-PORTFOLIO INRICHTEN Klik op de beginpagina op de link:  Naar de werkelijke ePortfolio gaan. Dit doe je steeds wanneer je in je portfolio iets wilt aanpassen en bewerken.

3.1 Een mappenstructuur maken Je deelt je portfolio in verschillende mappen. Je leergroepbegeleider zal je zeggen welke mappen je moet maken. In je portfolio zal je jouw opdrachten structureren volgens deze indeling. Daarvoor maak je verschillende secties aan.

1. Klik links in het menu op Secties organiseren. 2. Klik dan op Sectie toevoegen en geef de eerste sectie de naam van de eerste map: Bv ‘Atelier IK’ en bevestig met een Enter. 3. Klik nog eens op Sectie toevoegen en geef de tweede map de naam: Bv ‘Inleefweek’ Je krijgt dan deze strucuur:

Pagina 3

Bewerk nu je Startpagina door op het tandwiel ernaast te klikken en te kiezen voor Naam wijzigen. Geef deze eerste sectie de naam Welkom. Dit is je Welkom pagina, waarop je later ook jezelf en je portfolio kort zal voorstellen.

4. Klik op de knop Klaar met bewerken.

Heb je een fout gemaakt in de benaming of volgorde van je mappenstructuur, dan kan je steeds via Secties organiseren je mappen bewerken.

Klik op het tandwiel rechts van de map die je wil bewerken en kies voor Naam wijzigen, Verwijderen of Verplaatsen naar….

Pagina 4

3.2 Je Welkom pagina bewerken Op je Welkom pagina stel je jezelf voor aan de mensen die je ePortfolio zullen bezoeken. Voeg bijvoorbeeld een profielfoto toe en schrijf een tekstje over jezelf. 1. Klik links in je mappenstructuur op de sectie Welkom. Je komt terecht op de eerste pagina van je ePortfolio. Klik rechts op Deze pagina bewerken.

2. Geef je pagina een naam (vb Welkom op mijn portfolio) en 3. Vink de optie Opmerkingen op deze pagina toestaan en ook de optie Opmerkingen openbaar maken aan staan zoals in het voorbeeld hieronder.

4. Om inhoud aan je Welkom pagina toe te voegen, kies je rechts voor Rich Text-inhoud.

5. In het tekstvak dat dan opent, kan je tekst en afbeeldingen toevoegen naar eigen wens. Met de toolbar kan je tekstkleur en – grootte wijzigen, je bladspiegel vormgeven,

Pagina 5

opsommingen maken en linken toevoegen.

Afbeeldingen invoegen

Tekstgrootte

Tekstkleur en achtergrondkleur tekst

Opsomming invoegen

6. Om een afbeelding toe te voegen aan je ePortfolio, moet de afbeelding eerst in je eigen bestanden van Canvas staan. Dat doe je door naar Account te gaan en te kiezen voor Bestanden. Klik rechts op Uploaden en zoek de juiste afbeelding op je eigen computer.

Ga daarna terug naar je ePortfolio (via Account – ePortfolios) en ga naar de plaats waar je de afbeelding wil toevoegen. Klik op het icoontje om een Afbeelding in te voegen.

Kies bij Bron van afbeelding voor Canvas. Ga daarop zoek bij Mijn bestanden naar de afbeelding die je zonet geüpload hebt en klik op Bijwerken.

Pagina 6

Voor uitgebreidere functies (vb een YouTube filmpje invoegen in je ePortfolio) vind je meer uitleg verderop in deze handleiding. 7. Klik op Pagina opslaan.

3.3 Pagina’s toevoegen aan mappen Om inhoud in je verschillende mappen van je ePortfolio te zetten, kan je pagina’s aanmaken binnen elke map. 

Ga naar de gewenste map en k organiseren/beheren.

In elke sectie staat steeds al een pagina klaar met de naam Nieuwe pagina. Deze kan je als eerste gebruiken om inhoud aan toe te voegen. Verander deze van naam om de inhoud van je pagina te verduidelijken bijvoorbeeld: Reflectieopdracht. Je verandert de naam van de pagina door op het tandwiel rechts ernaast te klikken. Heb je nog een pagina nodig in deze map, dan klik je op + Een andere pagina toevoegen en geef je deze een naam. Klik op Klaar met bewerken als je geen extra pagina’s meer toe wilt voegen.

3.4 Inhoud toevoegen aan pagina’s In elk van je mappen zie je steeds rechts het menu van al je pagina’s staan. 1. Klik op de pagina die je wil bewerken, zo komt deze vetgedrukt te staan. 2. Klik op de knop: Deze pagina bewerken.

3. Je kan in het tekstvak dat verschijnt inhoud toevoegen naar wens. Had je al eerder iets voorbereid in een tekstdocument (vb Word), dan kan je de inhoud kopiëren en plakken in het tekstvak. Zo bouw je jouw eigen portfolio in de loop van het jaar op met verslagen en uitwerkingen van opdrachten die je binnen de leergroep krijgt.

BELANGRIJK: Telkens als je een pagina opslaat, zorg je ervoor dat de instellingen voor Opmerkingen aangevinkt staan !!

Je kan zien dat de instellingen voor Opmerkingen van een pagina juist staan, wanneer onderaan de pagina de optie ziet om een commentaar toe te voegen.

Indien je dit tekstveld niet ziet staan onderaan pagina, klik je rechts op de knop Deze pagina bewerken en vink je de optie Opmerkingen o e pagina toestaan aan. Daarna vink je ook Opmerkingen openbaar maken aan. Klik dan op de knop Pagina opslaan.

4. FEEDBACK VAN JE DOCENT Na het delen van je ePortfolio link met je docent, krijgt jouw docent toegang tot je ePortfolio. Je docent kan alle mappen en pagina’s in je portfolio bekijken en lezen, maar niet bewerken. Je docent zal feedback voorzien op de pagina’s in je ePortfolio in het vakje voor commentaren. Onderaan de pagina’s kan jij dan lezen of je docent feedback voor die pagina geformuleerd heeft. Houd dus goed bij op welke pagina’s je de opmerkingen van je docent al gelezen en verwerkt hebt. Je krijgt GEEN melding in Canvas wanneer er een nieuwe opmerking geplaatst werd in je ePortfolio, dus kijk van tijd tot tijd na of je nieuwe opmerkingen gekregen hebt op de pagina’s waar je iets geschreven hebt. Je docent zal je hierover in de les ook duidelijke richtlijnen geven.

5. UITGEBREIDERE FUNCTIES 5.1 Een bestand uploaden in je ePortfolio Als je een bestand als bijlage wil toevoegen aan een pagina in je portfolio kan je dit doen door rechts te kiezen voor Afbeelding/bestand uploaden.

Onderaan je pagina verschijnt er dan een nieuw inhoudsblok , waar je kan kiezen voor een bestand dat reeds in je Canvas bestanden zit of een nieuw bestand.

Nadat je het bestand hebt gekozen, klik je nog op Bestand selecteren/uploaden. Klik op Pagina opslaan om je wijzigingen bij te houden.

Wil je graag een bestand toevoegen aan je ePortfolio dat je al eerder instuurde als opdracht in een cursus, dan kan je dit bijvoegen door te kiezen voor Inzending voor cursus.

Onderaan de pagina opent er een nieuw inhoudsblok, waarin je een lijst ziet van alle opdrachten die je in je cursussen hebt staan in chronologische volgorde. Selecteer het bestand dat je wil bijvoegen in je ePortfolio en klik op Pagina opslaan.

5.2 Een YouTube filmpje toevoegen aan je ePortfolio Wil je een YouTube filmpje toevoegen aan je portfolio, dan kan dit door te kiezen voor HTML/Ingesloten inhoud. Er opent een nieuw inhoudsblok onderaan de pagina van je ePortfolio. Hier kan je de insluitcode kopiëren die je op YouTube gaat halen.

Ga naar het YouTube filmpje van jouw keuze en klik met je rechtermuisknop op het afspelende filmpje. Kies voor Insluitcode kopiëren (ENG: Copy embed code). Plak deze in je ePortfolio en klik op Pagina opslaan.

Pagina 9

6. VOORBEELD PORTFOLIO EN PROBLEMEN Via deze link krijg je toegang tot een voorbeeldportfolio. Dit voorbeeldportfolio is bedoeld om je te laten zien wat er op technisch vlak kan met het portfolio en hoe je creatief aan de slag kan met de functies van het ePortfolio in Canvas. Inhoudelijk kan dit ePortfolio verschillen met wat er van jouw ePortfolio verwacht wordt en werden de pagina’s opgevuld met willekeurige onderwerpen en onzin. Informeer jezelf daarom goed bij je docent over de verwachte inhoud van je ePortfolio. Let op! Een vraag in de opmerkingen op dit voorbeeldportfolio wordt niet gelezen, stuur je vragen naar de juiste persoon via mail: Bij inhoudelijke vragen en problemen contacteer je jouw docent. Bij technische vragen en problemen contacteer je [email protected]. Succes!

Pagina 10...


Similar Free PDFs