Attitude en attitudeverandering - structuur Cornell PDF

Title Attitude en attitudeverandering - structuur Cornell
Course Mensen verstaan 2
Institution Thomas More College of Liberal Arts
Pages 3
File Size 94.7 KB
File Type PDF
Total Downloads 10
Total Views 148

Summary

Sociale psychologie is de wetenschappelijke studie naar de wijze waarop gedachten, gevoelens, motivaties en gedragingen van mensen beïnvloed worden door de aanwezigheid van anderen en hoe wij zelf een invloed uitoefenen op hoe andere personen denken, voelen en zich gedragen (Allport, 1985)....


Description

H7 ATTITUDES EN ATTITUDEVERANDERING Wat? Soorten attitudes en hun ontstaan?

Een attitude is een evaluatie van mensen, objecten en ideeën. Onze attitudes komen vooral voort uit onze ervaringen, al zijn sommige attitudes in licht mate genetisch bepaald. Verbonden met temperament en persoonlijkheid. Sociale ervaringen spelen belangrijke rol 1 op cognitie gebaseerde attitudes 2 Op affect gebaseerde attitudes 3 Op gedrag gebaseerde attitudes

Expliciet vs impliciet?

Een eenmaal gevormde attitude kan op twee niveaus functioneren. We spreken van expliciete attitudes als het attitudes betreft die we bewust onderschrijven en moeiteloos onder woorden kunnen brengen en van impliciete attitudes als het reflexmatige, oncontroleerbare en soms onbewuste attitudes betreft.

Attitude en voorspellen van gedrag Hoe kan attitude Attitudes voorspellen alleen spontaan gedrag als ze relatief toegankelijk zijn. De attitudetoegankelijkheid verwijst naar de sterkte van de associatie tussen een object en de evaluatie daarvan. spontaan gedrag voorspellen? Hoe kan attitude gepland gedrag voorspellen?

Attitudeverandering Attitude veranderen door gedrag te veranderen? Attitude veranderen door persuasieve communicatie?

Volgens de theorie van gepland gedrag is bewust gepland (niet-spontaan) gedrag een functie van iemands attitude ten aanzien van het gedrag in kwestie, subjectieve normen (de overtuigingen van mensen over de manier waarop anderen het gedrag in kwestie beoordelen), en de ingeschatte gedragscontrole (de vraag of mensen geloven dat ze het gedrag kunnen uitvoeren).

De cognitieve dissonantietheorie: Attitudes kunnen veranderen als mensen vanwege geringe externe rechtvaardiging overgaan tot counter- attitudinal advocacy. Als dat gebeurt, vinden mensen interne rechtvaardiging voor hun gedrag door hun attitudes op één lijn te brengen met hun gedrag. Yale attitude change approach is de effectiviteit van persuasieve communicatie. Volgens de Yale attitude change Approach is de effectiviteit van persuasieve communicatie afhankelijk van de eigenschappen van de boodschapper, oftewel de bron van de boodschap, de eigenschappen van de boodschap zelf (zoals de inhoud) en de eigenschappen van het publiek

Elaboration likelihood-model geeft precies aan wanneer mensen meer overtuigd worden door de kracht van de argumenten in de boodschap en wanneer ze meer worden overtuigd door oppervlakkige kenmerken zoals de aantrekkelijkheid van de spreker. Mensen nemen de centrale route naar overtuiging als ze zowel de motivatie als de mogelijkheid hebben om veel aandacht te besteden aan de argumenten. De kans hierop is groter wanneer de inhoud van de boodschap hoog scoort op een persoonlijke relevantie. Mensen nemen de perifere route naar overtuiging als ze ofwel geen zin hebben om veel aandacht te besteden aan de argumenten, of als ze daar niet toe in staat zijn. In deze omstandigheden worden ze overtuigd door perifere cues als de aantrekkelijkheid van de spreker of de duur van de toespraak. Attitudeverandering is duurzamer en beter bestand tegen aanvallen van buitenaf wanneer de attitude via de centrale route is ontstaan. Kunnen emoties zorgen voor attitudeverandering?

Angst opwekkende communicatie kan duurzame attitudeverandering teweegbrengen als een gematigde hoeveelheid angst wordt opgewekt en mensen geloven dat ze gerustgesteld zullen worden door de inhoud van de boodschap. Heuristisch-systematisch model van overtuiging gebruiken we emoties soms ook als heuristiek om te bepalen wat onze attitude over iets is: als we ons goed voelen in de aanwezigheid van een object, concluderen we dat we het object prettig vinden, zelfs als die goede gevoelens door iets anders zijn veroorzaakt. Ten slotte is de effectieve van persuasieve communicatie ook afhankelijk van het soort attitude dat men wil veranderen. Een beroep op emotie en sociale identiteit werkt het best als de attitude die veranderd moet worden ook gebaseerd is op emotie en sociale identiteit.

 Lichaamshouding speelt een rol bij attitudeverandering (zie onderzoek p83)  Lichaamshouding maakt je boodschap effectiever, zolang je sterke en overtuigende argumenten gebruikt  Kameleoneffect (nadoen van andermans bewegingen) Invloed van reclame op attitude Hoe werkt reclame in op attitude? Reclame werkt door je op affect gebaseerde attitudes te richten met emoties, door op cognitie gebaseerde attitudes met feiten aan te spreken en door een product persoonlijk relevant voor te stellen. Lichaamstaal en attitudeverandering?

Wat is subliminale reclame en werkt het?

Een vorm van reclame die veel stof doet opwaaien, is het gebruik van woorden of beelden die naar men aanneemt onbewust worden waargenomen. Ondanks de angst van veel mensen blijkt dit soort reclame geen invloed te hebben op het gedrag van consumenten. Onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden kunnen subliminale boodschappen een marginaal effect hebben op de voorkeuren van mensen, maar er is geen bewijs dat subliminale boodschappen met succes zijn toegepast in echte reclamecampagnes.

Weerstand bieden aan persuasieve boodschappen Hoe kunnen we 1 Inenten tegen attitudeverandering persuasieve Op voorhand nadenken over argumenten pro en contra je attitude boodschappen 2 Alert zijn op sluikreclame weerstaan? Niet bewust poging tot beïnvloeding Gewaarschuwd mens is er twee waard! 3 Druk van leeftijdsgenoten weerstaan Druk van leeftijdsgenoten weerstaan obv logische argumenten Leeftijdsgenoten zijn een bron van sociale goedkeuring Effectieve techniek: attitude- inentingstechniek toepassen op attitudes die meer op affect gebaseerd zijn (vb door rollenspel) 4 Reactantietheorie Hoe sterker het verbod, des te groter de kans dat het averechts werkt Oorzaak: gevoel van vrijheid om te doen of denken wat je wil komt in gevaar  Sterke weerstand die bij voorkeur gereduceerd wordt door het verboden gedrag te vertonen...


Similar Free PDFs