Exposicio 1 Velocitatd Obturacio PDF

Title Exposicio 1 Velocitatd Obturacio
Course Tecnologia Audiovisual i d'Internet
Institution Universitat Rovira i Virgili
Pages 4
File Size 139.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 21
Total Views 137

Summary

Download Exposicio 1 Velocitatd Obturacio PDF


Description

L’Exposició (I): L'exposició de manera resumida, la podríem definir com la quantitat de brillantor que conté una

imatge. I en aquest sentit, podem parlar d'imatges correctament exposades,

subexposades (amb manca de llum en el moment de captar la imatge) i sobreexposades (Excés de llum en el moment de captar la imatge). En el primer apartat del següent enllaç trobareu exemples d'exposició correcta, subexposició i sobreexposició (El següent apartat el tractarem més tard): https://www.dzoom.org.es/la-exposicion-la-primera-clave-de-una-buena-fotografiaahmf31-dia7/

Llavors, la clau de tot plegat és entendre quins són els paràmetres que afecten a l'exposició de la nostra imatge, i els canvis que aquests paràmetres provoquen a la imatge resultant. Els paràmetres que condicionen l'exposició d'una imatge són: L’obertura del diafragma, la velocitat d’obturació i el Guany/ISO.

Com acabem de dir, si modifiquem aquests paràmetres, a banda de canviar l’exposició també hi hauran canvis a la imatge resultant: L’obertura del diafragma afecta a la Profunditat de Camp; La velocitat d’obturació al Motion Blur (Desenfocament del Moviment) i el Guany/ISO al soroll.

Aquests tres paràmetres conformen el que s’anomena el Triangle d’Exposició. En aquests enllaços teniu una explicació completa del triangle d’exposició: https://www.dzoom.org.es/la-exposicion-la-primera-clave-de-una-buena-fotografiaahmf31-dia7/ https://www.xatakafoto.com/guias/triangulo-exposicion-explicado-graficamente Anem a tractar tot això, analitzant les característiques de cada paràmetre per separat. I en la sessió d'avui, ens centrarem en la velocitat d'obturació.

a) Velocitat d’Obturació (Shutter Speed): La velocitat d'obturació o temps d'exposició, és un paràmetre que com el seu nom indica determina el temps en el qual el sensor estarà exposat a la quantitat de llum que passa a través de l'obertura del diafragma. En aquest sentit, com més gran sigui el temps d'exposició, més estona estarà el sensor exposat a la llum i per tant, l'exposició augmentarà. Si per contra disminuïm el temps d'exposició, el sensor estarà menys temps exposat a la llum i l'exposició disminuirà. A nivell de vídeo i de fotografia, la velocitat d'obturació, en anglès shutter speed, ve indicat amb una fracció: 1/24, 1/25, 1/50,1/60, etc. Si per exemple, gravem imatges amb una obturació

d'1/50, significa que en 1 segon estem tancant 50 cops el pas de llum cap al sensor. Llavors, com més gran sigui el denominador més gran serà la velocitat d'obturació (més cops per segon es tancarà el pas de llum cap al sensor), o el que és el mateix, el temps d'exposició disminuirà. S’entén?

Hi han molts equips que enlloc de mostrar aquesta fracció, mostren directament el denominador. Si us trobeu amb aquests casos, recordeu que com més gran sigui el número que utilitzeu: La velocitat d'obturació augmentarà-> El temps d'exposició disminuirà-> L'exposició de la imatge disminuirà. I viceversa, si disminuïu el número del denominador: La velocitat d'obturació disminuirà-> El temps d'exposició augmentarà-> L'exposició de la imatge augmentarà.

La velocitat d’obturació tant a nivell fotogràfic com cinema o vídeo, és un paràmetre directament relacionat amb el moviment dels objectes que apareixen a l’escena, i com aquest moviment queda registrat a la imatge resultant.

A nivell fotogràfic, com parlem d’imatges estàtiques, emprar una velocitat d’obturació alta o baixa en funció del moviment de l’element a capturar, implicarà poder “congelar el moviment” o que aquest quedi borrós.

Aquests enllaços descriuen molt bé això que comentem: https://www.dzoom.org.es/para-que-sirve-la-velocidad-de-obturacion/ https://www.xatakafoto.com/curso-de-fotografia/curso-de-fotografia-13-velocidad-de-obturacion

A nivell de vídeo o cinema la cosa canvia. Com parlem d’imatges en moviment, la velocitat d’obturació utilitzada està directament relacionada amb les imatges per segon emprades per gravar dita peça.

I què són les imatges per segon? Doncs és la quantitat d’imatges que s’han generat a la càmera per gravar un segon de vídeo fent que tinguem la “il·lusió del moviment” quan reproduïm el vídeo enregistrat. A la quantitat d’imatges per segon també l’anomenem freqüència d’imatge, Frame Rate, ips (Imatges Per Segon) o fps (Frames Per Second). Aquest aspecte el tractarem més a fons quan parlem de la imatge electrònica, però si més no cal esmentar-ho perquè com acabem de dir, la velocitat d’obturació està directament relacionada amb la freqüència d’imatge.

De manera resumida i en general, els ips més emprat són: 24 ips per cinema i 25, 30, 50 i 60 per televisió.

I va ser el cinema en els seus orígens, el que va determinar quina havia de ser la velocitat d’obturació “normal” per una determinada freqüència d’imatge: Velocitat d’Obturació = 1/(2*ips)

Aquesta expressió ens diu que si treballem a 24 ips, hem d’obturar a 1/48; Si treballem a 25 ips hem d’obturar a 1/50; si treballem a 30 hem d’obturar a 1/60, etc.

En el cinema, s’emprava un obturador mecànic que literalment feia que la llum impactés sobre el fotograma durant el temps d’exposició corresponent. Aquest mecanisme, va fer que enlloc de parlar de velocitat d’obturació, a nivell cinematogràfic s’empri el terme Angle d’Obturació o Shutter Angle. Els dos conceptes són equivalents, i el que seria una velocitat d’obturació normal, equivaldria a treballar amb un angle d’obturació de 180º. Els següents enllaços expliquen el que acabem de comentar:

https://wolfcrow.com/understanding-camera-shutters-and-the-shutter-angle/ https://www.revistaenfoquevisual.com/wp-content/uploads/2015/12/Angulo-de-obturacion-encine-y-video.pdf

Treballar amb la velocitat o angle d’obturació normals, implicarà tenir un Motion Blur o desenfocament del moviment, també normals. Si per contra, el que fem és obturar a una velocitat d’obturació superior o el que seria el mateix, amb un angle d’obturació menor, el que fem d’una banda és disminuir l’exposició i també disminuïm el Motion Blur del vídeo resultant. I què significa disminuir el Motion Blur? Doncs que el desenfocament en el moviment serà menor, i això estèticament ens genera imatges amb més “tensió”. La pel·lícula “Saving Private Ryan” (Salvar al soldado Ryan) va ser rodada amb un angle d’obturació de 45º (una velocitat d’obturació 4 cops superior del que seria la velocitat d’obturació normal). Aquest enllaç ho explica:

“By applying 45 degree shutter, we are achieving certain staccato in actor’s movement. We are achieving certain crispiness of explosions. Everything becomes slightly, just slightly more realistic.” https://cinemashock.org/2012/07/30/45-degree-shutter-in-saving-private-ryan/

Si en canvi, treballem amb una velocitat d’obturació lenta, el Motion Blur augmentarà generant imatges borroses i deixant rastre en el moviment.

En el següents enllaços, trobareu més exemples de la relació entre la velocitat d’obturació, les imatges per segon i el Motion Blur resultant: https://nofilmschool.com/2015/09/how-shutter-speeds-frame-rates-change-look-feel-of-film https://www.red.com/red-101/shutter-angle-tutorial https://nofilmschool.com/2018/05/5-ways-creatively-use-shutter-speed-your-film

Resumint i de cara a l’operació de càmera:

Velocitats d’obturació baixes (angles d’obturació superiors a 180º o temps d’exposició llargs) -> Augmenta l’Exposició -> Augmenta el Motion Blur.

Velocitats d’obturació altes (angles d’obturació menors de 180º o temps d’exposició petits)-> Disminueix l’Exposició-> Disminueix el Motion Blur.

El més habitual és que treballeu amb velocitats d’obturació normals (1/2*fps) o el que és el mateix, amb un angle d’obturació de 180º....


Similar Free PDFs