Groepsopdracht 1 PDF

Title Groepsopdracht 1
Course Samenleving, waarden en economie
Institution Karel de Grote Hogeschool
Pages 4
File Size 141.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 86
Total Views 119

Summary

groepsopdracht 1...


Description

Groepsleden : Annelies De Mot, Gill Truyens, Jill Simons, Lise Gabriel, Hanne Vanbrabant, Dorien Van Britsom.

Samenleving, waarden en economie groepsopdracht 1 “Wat staat er op het spel?” 1. Wat zijn volgens jullie de twee grootste schokken? Leg uit waarom jullie vinden dat deze twee schokken de meest problematische zijn •

De ecologische schok Deze schok is voor ons één van de problematische aangezien we maar één aarde hebben, maar die zijn we kapot aan het maken. Bedreigde diersoorten en voedselketens, biodiversiteitsverlies en opwarming van de aarde zijn gevolgen van de vervuiling van lucht, water en de bodem. Daarbij komende is het feit dat we momenteel een grondstoffen schok meemaken geen pluspunt voor het milieu. Aangezien dat alle grondstoffen die we dienen gebruikt te worden in de productie van goederen/diensten ook weer in invloed hebben op de ecologische schok. De ecologische problemen komen tegenwoordig ook veel vaker in het nieuws door protesten en acties. De mens begint zich bewust te worden van de problemen die zich meer en meer zichtbaar beginnen voor te doen. De ecologische schok heeft ook tot gevolg dat de bevolking is omgevormd tot hyperconsumenten. We worden hierdoor alsmaar meer opgenomen als een deel van een marktstrategie. De producenten van goederen herkennen dat de bevolking alsmaar meer gaat kopen en produceren hun goederen zodanig dat ze sneller toe zijn aan vervanging (of laten het toch zo blijken).



Lage loonlanden schok Door de Suez-crisis hebben we allemaal wel gemerkt dat dit een grote impact heeft gehad op voorraden in winkels zoals Ikea. Daardoor is het besef bij grote handelaars gekomen hoeveel er wel niet uit de lageloonlanden wordt ingevoerd. Door corona hebben we gezien dat België niet klaar was voor een grote crisis waardoor we alle mondmaskers moesten invoeren.

Mensen komen liever werken in landen waar er een hogere loon is om daarna terug naar hun thuisland te gaan als ze goed verdient hebben. Hierdoor worden de arme landen nog armer en de rijke landen nog rijker. De bevolking in lageloonlanden verdienen heel erg weinig ten opzichte van de uren of taken die ze uitvoeren in de fabrieken. Daarbovenop zijn de werkomstandigheden zijn vaak niet ideaal en soms zelfs niet menselijk. Door robotisering van diensten en het vernieuwen van technologie, zoals de zelfscans in Hema zullen studentenjobs zoals kassamedewerkers stilaan verdwijnen en zal er op die manier ook weinig arbeid zijn.

“The Story of Stuff” 1.

Geef voor elke fase uit de lineaire economie (extractie, productie, distributie, consumptie, afval) 1 duidelijk voorbeeld uit Europa. Leg telkens uit wat er problematisch aan is. 1. Extractie: een slateler werkt met werkmannen die de sla uittrekken, dan de sla verpakken en dan achtereenvolgens het transport van de sla naar de warenhuizen/consument. Als we dit allemaal aan de consument moeten doorrekenen, krijgen we hele dure sla, dus de klant betaalt niet voor dit alles. Uiteindelijk is het de overheid waarop de kosten berusten. 2. Productie: Ruim 9 op de 10 aan mineralen, fossiele brandstoffen, metalen en biomassa in onze wereldeconomie gaat verloren. Dus 90% van de 92,8 miljard ton grondstoffen moeten we elk jaar vervangen door nieuwe, tenzij we er in slagen de grondstofvraag te beperken of materialen in een kringloop te brengen. De impact van die lineaire economie op het klimaat is enorm. Circle Economy berekent dat 62% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vrijkomt bij de ontginning, verwerking en productie van goederen om in onze noden te voorzien. Dat ligt in de lijn van onderzoek door de OESO, die ontdekte dat 50 tot 65% van de totale broeikasgasuitstoot van vier onderzochte landen gekoppeld is aan materiaalgebruik.

3. Distributie: transportsector -> de vrachtwagens die naar de supermarkten of bedrijven gaan. Door het vele vrachtverkeer, is er veel co2 uitstoot. 4. Consumptie: Als maar meer goederen worden door de huidige omstandigheden online besteld. Dit wil zeggen dat er dan ook weer meer verpakkingsmaterialen nodig zijn (plastic, karton,...) 5. Afval: 3M in Zwijndrecht loost FBSA illegaal in de Schelde. Dit heeft invloed op het drinkwater van verscheidene mensen. 2. Wat kunnen we als individu of als groep doen? Zoek voor elke fase minimaal 1 idee en leg uit. 1. Extractie: Duurzaam kopen, wat niet gewoon een massaproductie is zonder na te denken over de natuur. 2. Productie: Fabrieken overschakelen naar werking op groene stroom. Hierdoor vermindert dan ook weer de uitstoot van Co2 3. Distributie: Overschakelen op elektrische of waterstof varianten van transport i.p.v. de benzine. Co2 uitstoot zal dan verminderen. Meer lokaal kopen zodat het transport uit de verre landen overbodig wordt. 4. Consumptie: nadenken over het milieu en bewuster kopen, Fairtrade producten kopen, tweedehands kleren (ver)kopen (bv. Vinted). Duurzame kwaliteitsvolle kledij. 5. Afval: Meer werken met recycleerbare materialen, en/of herbruikbare verpakkingen in plaats van steeds wegwerp kartonnen dozen of plastic zakken te gebruiken. Afval sorteren. Gebruikte batterijen binnenbrengen bij het recyclagepark.

3. Hoe belangrijk is shoppen/consumeren voor jullie? Voor iedereen is dit anders, ondanks dat vele mensen dit tijdens corona wel gemist hebben. Hierdoor is het online shoppen en online eten bestellen nog meer opgekomen. Het is voor velen een uitlaatklep om te shoppen voor kleren of meubilair online. Vele winkels weten dit en spelen hierop in, zo heeft de webwinkel Shein tijdens corona een live concert gedaan dat je kon luisteren op hun webpagina waarbij je kleding kon bestellen. Online shoppen is in de maatschappij ook een trend geworden. Aangezien sommige het druk hebben vinden we het makkelijk om online op een website te bestellen. Bijvoorbeeld bij Zalando: je kan een bestelling doen van een bedrag en daarna kan je dit gratis terugsturen. Acties zijn voor ons ook altijd wel meegenomen. Winkels lokken klanten door middel van promoties, acties en kortingen. Bij Zara kreeg je een studentenkorting als je een aankoop deed van een broek....


Similar Free PDFs