Hernia de disc-dupa operatie PDF

Title Hernia de disc-dupa operatie
Author Anghelina Andreea Ioana
Course Kinetoterapie
Institution Universitatea din Oradea
Pages 9
File Size 488 KB
File Type PDF
Total Downloads 24
Total Views 150

Summary

lecture notes for 2019 ...


Description

Metodologia cercetarii stiintifice

Facultatea de Geografie,Turism si Sport Oradea

Departamentul de Educatie fizica,Sport si Kinetoterapie

Programul de studii Kinetoterapie si motricitate speciala.( II )

Profesor: Paul Dragos

Student: Mitroi Ramon

Oradea 2018

Hernia de disc Recuperarea dupa operatie INTRODUCERE Hernia de disc este o boala tot mai prezenta in viata oamenilor din secolul XXI. Principalii factori de risc sunt sedentarismul, fumatul si obezitatea . Cu totii ne-am confruntat, cel putin o data, cu un episod de durere de spate, astfel ca multi oameni nici nu stiu ca sufera de aceasta afectiune in faza incipienta, punand durerea pe seama unei pozitii inconfortabile sau a unei zi proaste.

Tipuri de hernie de disc Desi poate aparea la orice nivel al coloanei, cele mai des intalnite forme de hernie sunt cele in partea lombara (zona de jos a spatelui) si cervicala (zona gatului) – zonele corpului pe care le folosim cu precadere in viata de zi cu zi, cand ne aplecam sa ne legam sireturi sau cand dormim pe-o parte. In functie de zona afectata, durerea se manifesta diferit.

Hernia de disc lombara = daca deplasarea discului intervertebral s-a efectuat la nivel lombar, afectiunea se numeste hernie de disc lombara. Simptomele herniei de disc lombare se manifesta ca durere in zona feselor, a coapselor si sub genunchi. Cei mai afectati nervi sunt cel sciatic (cel mai lung nerv din organism) si cel femural. Durerile pot fi insotite de furnicaturi, amorteli si tulburari de sensibilitate la nivelul membrelor si al zonelor afectate.

Hernia de disc cervicala = daca discul herniat se regaseste in partea superioara a coloanei vertebrale, afectiunea se numeste hernie de disc cervicala, iar senzatia de durere se va manifesta la nivelul umerilor si al bratelor. Astfel de dureri cresc progresiv in intensitate si pot fi acompaniate de senzatii de furnicaturi sau amorteala. Dacă în alte afecţiuni, cum ar fi un hematom intracranian sau o apendicită cu peritonită, intervenţia este obligatorie pentru salvarea vieţii, în hernia de disc operaţia urmăreşte dispariţia durerilor şi evitarea apariţiei complicaţiilor, cum ar fi paraliziile sau tulburările sfincteriene.

De ce am ales aceasta tema ?

• Am ales aceasta tema deoarece m-a captat titlul ei si ma facut curios ce inseamna si ce ascunde ea dupa operatie,ce cauze pot aparea etc. • Documentandu-ma am descoperit ca e foarte raspandita in toata lumea si ca trebuie sa avem foarte mare grija inainte si dupa operatie. • Am cunoscut o vecina care a suferit de aceasta afectiune si daca voi mai intalni pe viitor pers care sufera de asta sa stiu cum sa le tratez. • Acum ,stiind despre ce este vorba voi putea sa ajut oamenii cu informatii si sfaturi despre ea.

Operatia de hernie de disc

Operatia consta in inlaturarea chirurgicala a fragmentelor din disc sau chiar a intregului disc herniat care apasa pe radacinile nervoase, insa apar destul de des riscuri asociate interventiilor chirurgicale. Cea mai mare problema a operatie in acest caz este faptul ca discul herniat poate parea indepartat complet, fara ca acest lucru sa se intample cu adevarat, ramanand astfel mici particule pe vertebre. Mai mult, recidiva este o problema recurenta. In timp, lipsa discului intervertebral poate cauza noi dureri, pentru ca spatiul dintre vertebre ramane liber, iar celelalte discuri se pot deplasa. In majoritatea cazurilor, aceasta evolutie a problemei vine cu recomandarea realizarii unei noi operatii.

Interdictiile dupa operatie

Tratamentul si sarcina kinetoterapeutului Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are 2 sau chiar 3 etape: tratamentul postoperator imediat, tratamentul in perioada de pina la 4 saptamini de la operatie si tratamentul recuperator de pina la 6-12 luni de la operatie. Cat despre sindromul radicular restant postoperator, acesta are ca expresie clinica reaparitia unor dureri sub forma de furnicaturi,

arsuri si parestezii cu topografie si intensitate mai redusa pe traiectul vechii suferinte radiculare. Pentru deficitul motor postoperator (deficit motor la ridicarea genunchiului, a gleznei,a degetelor de la picioare) strict limitat la radacina nervoasa pentru care s-a facut interventia rolul fiziokinetoterapeutului este deosebit de important Pentru acest deficit motor postoperator programul de recuperare va fi axat pe electrostimulare selectiva cu curenti exponentiali cu panta variabila, tehnici de kinetoterapie particulare ce utilizeaza facilitatea periferica si centrala a activitatii neuromusculare. Astfel se poate recurge la: tratamentul postural; mobilizari pasive; proceduri de termo si electroterapie; masaj; laser-terapia, lumina polarizata.

Gimnastica medicală, parte din planul de recuperare Ceea ce trebuie să știe persoana care trece printr-o operație de hernie de disc este că recuperarea este personalizată pentru fiecare caz în parte. Important este ca pacientul să păstreze legătura în tot acest timp atât cu medicul chirurg, cât și cu cel de recuperare și cu kinetoterapeutul. În multe din cazuri, planul de recuperare cuprinde sedințe de kinetoterapie, de hidrokinetoterapie, proceduri de fizioterapie (electrostimulare) și masaj. Scopul acestora este de a tonifia treptat, sub îndrumarea specialistului, musculatura spatelui, de a stabiliza coloana vertebrală și de a crește rezistența organismului. Pentru că este posibil ca pe perioada recuperării persoana să mai aibă dureri, este bine să se respecte perioada de repaus la pat, dacă indicația medicului presupune acest lucru.

Trebuie să faci modificări în stilul de viață Pe lângă planul de recupererare postperatoriu pe care îl realizezi alături de kinetoterapeut, important este să faci unele schimbări ce țin de stilul de viață. Rolul acestora este de a ajuta organismul să-și revină într-un timp mai scurt, dar și de a preveni apariția durerilor în zona spatelui. Printre modificările indicate se numără: alegerea unui scaun, fotoliu cu un spătar mai ridicat (cele mai joase cresc presiunea asupra spatelui), evitarea în primele luni după operație a ridicării de greutăți, inclusiv când vine vorba de purtarea unui rucsac. Chiar și banala poziție de picior peste picior poate afecta spatele, cât și ligamentele de la nivelul picioarelor. De ajutor este ca pacientul să nu facă efort, dar și să evite frigul și umezeala.

Se poate recomanda tratamentul balnear În unele cazuri, medicul poate să indice și cura balneară ca partea a recuperării după operația de hernie de disc. Scopul tratamentului balnear este de a încetini procesul degenerativ, de a fluidiza circulația sangvină locală și generală, dar și de a ameliora sau a menține mobilitatea articulară (și a forței musculare). Cel mai des sunt recomandate tratamentele cu ape termale algominerale, sărate concentrate, sulfuroase sărate și ape sulfuroase termale. Beneficii în cazul recuperării postoperatorii aduce și terapia cu nămol....


Similar Free PDFs