Omtentamen 1 SC131B dk 2 210531 VT21 PDF

Title Omtentamen 1 SC131B dk 2 210531 VT21
Course Juridik i socialt arbete
Institution Malmö Universitet
Pages 7
File Size 160.8 KB
File Type PDF
Total Downloads 426
Total Views 762

Summary

Försättsblad tentamen – Fakulteten för hälsa och samhälleAntal sidor: Tidpunkt för inlämning 14+ 5 min för uppladdning eller tid enligt beslut om pedagogiskt stöd.OBS! Fyll i din anonymiseringskod här i denna ruta och i tentafilens namn:Fakulteten för hälsa och samhälle, Institutionen för socialt ar...


Description

Försättsblad tentamen – Fakulteten för hälsa och samhälle

Antal sidor:

Tidpunkt för inlämning 14.15+ 5 min för uppladdning eller tid enligt beslut om pedagogiskt stöd.

OBS! Fyll i din anonymiseringskod här i denna ruta och i tentafilens namn:

Fakulteten för hälsa och samhälle, Institutionen för socialt arbete Juridik i socialt arbete, delkurs 2: Socialrätt med förvaltningsrätt, 12,5 hp * Kurskod SC131B

* Tentamensdatum 2021-05-31

* Tid (från – till) 09.15-14.15 + 5 min för uppladdning av tentamen på Canvas (+ ev förlängd tid, obs! krävs beslut)

* Examinator(er) Lina Corter & Lotti Ryberg Welander OBS! Tentamen skrivs individuellt och ni får ej samarbeta under tentamen. * Maximalt antal poäng 60

G-gräns: 36 poäng VG-gräns: 48 poäng

OBS! LÄS DETTA INNAN DU BÖRJAR. Först, skriv din anonymiseringskod i rutan på sidan ovanför denna och även i tentafilens namn. Det ska tydligt framgå vilken fråga det är ni besvarar! Kom ihåg att fördela tiden mellan frågorna. Tentan består av 5 frågor totalt 60 poäng. Gränsen för Godkänd är 36 poäng och för Väl godkänd 48 poäng.

Lycka till!

Önskar Lina & Lotti

Fråga 1 (12 poäng)

Ted, 44 år, arbetar som växeltelefonist på en av landets större domstolar. Han är svårt synskadad och har i princip bara ledsyn. Det är en medfödd sjukdom. Han kommer förmodligen inte att bli bättre, men inte heller så mycket sämre. Ted är gift med Elvira, som arbetar som yogalärare. De har tillsammans en dotter, Mira. Mira är svårt astmatisk och det måste alltid vara mycket välstädat hemma. Mira har också stora problem med allergi när det gäller mjölkprodukter och hon behöver ha specialkost både hemma och i skolan. I perioder är det också viktigt att hon får hjälp med medicinering – hon har ganska ofta svåra kvävningskänslor och det kan bli aktuellt att söka akut läkarhjälp. Elvira har ett flexibelt arbete, och arbetar 75% för att finnas till hands för Mira. Men mer än så kan hon inte arbeta. När Mira nu ska börja femte klass, måste hon byta skola. På grund av sin astma kan hon inte åka kollektivt. Hon klarar inte heller att cykla den sträckan – det är för mycket avgaser och andra allergener i luften. Ted och Elvira vänder sig till kommunen och ber om hjälp, men kommuner menar att de först måste se vad de kan få för hjälp av andra myndigheter, t.ex. Försäkringskassan. Utred vilka möjligheter till stöd som familjen kan få från Försäkringskassan och gör en bedömning av deras rätt till insatser. Hänvisa till lagrum och motivera dina svar.

Fråga 2 (12 poäng)

Linda, 47 år, har under lång tid missbrukat alkohol. Till följd av detta missbruk har hon drabbats av en hjärnskada som gör att hon har svåra skakningar i händer, armar och fötter. Hon har svårt att greppa med händerna. Hon kan röra sig inomhus, men utomhus måste hon ha rullstol och någon som skjutsar henne – hon kan inte alls manövrera rullstolen själv. Hon kan klä på sig själv med lite hjälp. Till följd av hjärnskadan har hon också svårt att ta initiativ, särskilt när hon har en depressiv period. Då behöver hon påminnas om att äta (laga mat kan hon inte alls), tvätta sig och ibland också påminnas om att gå på toaletten. Hon har svårt att prata om sin situation, sina behov och önskemål. Hon använder helst teckenspråk för sin kommunikation. Hon bor tillsammans med sin mamma i mammans lägenhet som är modern och anpassad, och mamman ger henne mycket hjälp. Men hon börjar bli gammal och Linda märker att mamman inte orkar längre. Det gör att Linda känner sig otrygg. Linda funderar över sin situation och försöker ta reda på mer. Det verkar som om det finns något som kallas personlig assistans. Det tänker Linda att hon behöver, ca 45 timmar per vecka. a) Hos vem ska Linda ansöka om personlig assistans? (2 poäng) b) Och är hon berättigad till det? Utred rättsläget och gör en välmotiverad rättslig bedömning! (8 poäng) c) OM hon inte får personlig assistans – finns det annan hjälp som hon kan ansöka om? (2 poäng) Hänvisa till lagrum och motivera dina svar.

Fråga 3 (12 poäng)

Mumme är en man i, 87 år, som visserligen har en del fysiska funktionsnedsättningar pga sin ålder, men han klarar att sköta sitt hushåll ganska väl och behöver bara hemtjänst en gång i veckan för att hjälpa till med städning etc. Ett annat mycket större problem han har är att han känner sig så fruktansvärt ensam och otrygg och han berättar för dig som handläggare på kommunen att han så gärna skulle vilja flytta till ett särskilt boende för att få en tryggare och mer social tillvaro. Han är också rädd för att ramla och slå sig, för han märker att balansen börjar bli sämre och det har varit nära flera gånger. Mumme har barn, men de bor långt borta och han har inga andra närstående kvar i livet och vännerna blir också allt färre och de enda sociala tillställningar Mumme brukar bli inbjuden till numera är begravningar och nu har inte ens det gått på grund av pandemin. Du får in Oves ansökan om särskilt boende och ska nu utreda frågan.

a) Handlägg ärendet och ge förslag till beslut. Det vill säga förklara både vilka handläggningsregler som ska följas och förklara om det går att bevilja Mummes ansökan eller om du föreslår avslag. Kom ihåg att du måste motivera ditt förslag till beslut. (10 poäng)

b) Om Mumme skulle beviljas plats på ett boende, men istället hade haft en partner som han hade bott tillsammans med länge, skulle denna partner då kunna flytta med Mumme till boendet även om partnern inte själv hade behov av någon insats? (2 poäng)

Hänvisa till lagrum och motivera dina svar.

Fråga 4 (12 poäng)

Camilla C arbetar som socialsekreterare i Solby. Ett fall som Camilla funderar över rör 22åriga Sarah. Sarah inledde under gymnasiet en vänskap med ett gäng som rökte hasch och höll på med småkriminalitet, och hon skolkade och hoppade till slut helt av gymnasieutbildningen, flyttade hemifrån och hade olika ströjobb för att försörja sig. Hon blev av med jobb efter jobb eftersom hon försov sig på morgnarna, och slarvade med arbetet på grund av att hon var påverkad. Hon började med heroin då hon var 20 år gammal och nu, två år senare, missbrukar hon heroin dagligen, har ingen fast bostad, inget jobb, hon umgås med kriminella och missbrukare, och för det mesta bor hon på gatan. Sarah har stulit såväl i affärer som från anhöriga och vänner för att få pengar till heroin. Vid flera tillfällen har hon tagit en överdos heroin, men hittades i sista stunden och ambulans tillkallades. Hon vårdades vid samtliga dessa tillfällen på sjukhus, men stack därifrån så fort hon hade återfått medvetandet. Förra veckan hittades Sarah igen medvetslös på en parkbänk i Solby Stadspark, och hon fördes direkt till sjukhus där läkarna än en gång lyckades rädda hennes liv. En av läkarna, Amina D, kontaktade då Camilla och informerade henne om Sarahs situation. Sarah vill inte ha vård och Amina anser att läget är allvarligt. Camilla vänder sig till dig, en kollega för att få lite råd. a) Camilla undrar om Amina verkligen har anmälningsskyldighet och vilket lagrum som i så fall reglerar detta? (2 poäng) b) Camilla funderar på om hon ska föreslå tvångsvård eller om det rentutav är aktuellt med ett omedelbart omhändertagande? Vem/vilka beslutar om tvångsvård och vem/vilka kan besluta om Sarah kan omedelbart omhändertas? Förklara och resonera kring om det finns fog för omhändertagande eller omedelbart omhändertagande samt vilken skillnad det är mellan dessa två. Kom ihåg att relatera detta till Sarahs situation och omständigheterna i fallet! (10 poäng) Hänvisa till lagrum och motivera dina svar.

Fråga 5 (12 poäng)

Besvara följande 6 påståenden och ange om påståendet är rätt eller fel och förklara varför. Ange också minst ett lagstöd för ditt svar i varje delfråga! a) Det kommunala självstyret går ibland före legalitetsprincipen och kommuner kan sätta egna riktlinjer även om de bryter mot vissa typer av lagstiftning. (2 poäng) b) En allmän handling kan aldrig sekretessbeläggas. (2 poäng) c) Om en person redan har insatser med stöd av LSS så kan denne också få insatser med stöd av SoL, om behov finns. (2 poäng) d) Orosanmälningar med stöd av 14 kap. 1 § SoL kan och ska aldrig göras vid oro för personer över 18 år. (2 poäng) e) Om en person har fått beviljad assistansersättning för grundläggande behov över 20 timmar per vecka så betalar försäkringskassan för alla assistanstimmar, från första timmen/vecka. (2 poäng) f) Reglerna om statusförklaring innebär bland annat att Migrationsverket i första hand ska pröva om en person uppnår flyktingstatus om de söker uppehållstillstånd med åberopande av skyddsskäl. (2 poäng)

Hänvisa till lagrum och motivera dina svar....


Similar Free PDFs