Portalada de Santa Maria de Ripoll PDF

Title Portalada de Santa Maria de Ripoll
Course Història Del Jazz
Institution Universitat de Barcelona
Pages 3
File Size 144.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 21
Total Views 129

Summary

Art romànic.
Monogràfic Santa Maria de Ripoll Portalada....


Description

Portalada de Santa Maria de Ripoll Realitzada per un mestre i taller anòmic, va ser feta entre 1150 i 1170, en pedra sorrenca i es troba al monestir de Santa Maria de Ripoll (Catalunya). Descripció formal La portalada de Ripoll es presenta a manera d’arc de triomf amb els elements constructius força simplificats.

Consta d’un sòcol estret sobre el qual se sobreposen tres registres: un d’inferior, sitauta a cada costat dels mutants de l’arc central, i emmarcat per columnes sota la cornisa que discorre en prolongació de les impostes de l’arc, u naltre de central, també delimitat per dues columnes situades als extrems i una cornisa dentada que el separa d’una zona superior que corona el conjunt a manera d’entaulament. Aquesta franja superior es presenta com un sol fris que abraça tota la longitud dels cossos inferiors i les arcuacions. La decoració s’estén per tota la superfície i omple fins i tot el racó més petit de l’arquitectura, fet que és un bon exemple del característic horror vacui de l’estil romànic.

També s’hi pot observar l’ús de la perspectiva jeràrquica en la representació de CRIST al fris superior, així com la supeditació de la forma i la mida de les figures al marc arquitectònic. El deteriorament de la major part del treball de relleu escultòric fa que no es puguin apreciar els matisos de qualitat de l’obra. Tot i així, és admirable la cura en els detalls dels ornaments i en els plecs dels vestits, així com també el dinamisme d’algunes escenes. Temàtica El complex programa iconogràfic d ela portalada de Santa Maria està inspirat en els textos de la Bíblia. Els diferents nivells escultòrics de la façana presenten una unitat temàtica centrada en la Glòria de Crist. Al sòcol s’hi representen nombrosos animals fantàstics i els set pecats capitals. Damunt del sòcol hi ha esculpits diferents animals del bestiari medieval inspirats en les profecies apocalíptiques del Llibre de Daniel. Al fris superior, d’una mida més ampla, s’emmarquen en arcs de mig punt el rei David, acompanyat per músics, i la imatge de Crist acompanyada de diversos personatges històrics, entre els quals hi ha l’abat Oliba. Contínuament en sentit ascendent, es presenten en dos frisos diverses escenes del Llibre dels Reis i de l’Èxode. Damunt d’aquests es troben esculpits els símbols dels evangelistes de sant Marc 8lleó) i sant Lluc (bou), al centre envoltats a banda i banda per les figures de 22 benaurats, apòstols i profetes. Finalment, a la franja de dalt de tot, l’escena més important: Déu en majestat envoltat de 4 àngels i els símbols de sant Mateu (home alat) i Sant Joan (àguila), que amb els del nivell immediat inferior, completen el tetramorf, i els 24 ancians de l’Apocalipsi. A les arquivoltes aguantades per columnes dues de les quals són, en realitat, representacions de sant Pere i sant Pau, la decoració és molt variada: ornamentació

vegetal i geomètrica, signes del zodíac, els mesos de l’any i històries de la vida de sant Pau, sant Pere, Caín i Abel, Daniel i Jonàs.

Models i influències La peculiar tipologia formal de la portalada com a arc triomfal snese timà ha estat motiu de nombroses hipòtesis, que van des de considerar que el seu model són els antics arcs de triomf romans (arc de Tit), fins a pensar que ho és el petit reliquiari carolingi conegut amb el nom d’arc d’Eginard i conservat únicament en dibuixos. En el terreny iconogràfic, el model emprat és molt més clar, i apunta a les il·lsutracions de la Bíblia miniada a Ripoll....


Similar Free PDFs