Studiewijzer 3RZ3 2021-2022 PDF

Title Studiewijzer 3RZ3 2021-2022
Course RZL
Institution Arteveldehogeschool
Pages 12
File Size 280.3 KB
File Type PDF
Total Downloads 52
Total Views 143

Summary

Studiewijzer rzl3 Artevelde hogeschool 2021-2022
LOBR
Religie zingeving en levensbeschouwing...


Description

Studiewijzer 3 RZ3 Academiejaar 2021-2022

1 Structuur van het opleidingsonderdeel Het OLOD 3 RZ3 telt 3 studiepunten. Dit houdt in dat de totale studiebelasting voor 3 RZ3 maximaal 90 studie-uren bedraagt. Yentl Buysse en Hebert Vandersmissen zijn de verantwoordelijke docenten voor dit OLOD. Zij staan beiden in voor de evaluatie, de administratie, de begeleiding en (een deel van) de lessen. Daarnaast wordt collega IG, Hilmi Lazhar, ingeschakeld bij module 1 ‘Omgaan met verschil’. 2 Doelen Binnen elke module worden een aantal doelen nagestreefd (cf. ECTS-fiche). Voor een verdere concretisering van de doelen verwijzen we voor beide modules naar het overzicht van de leerdoelen bij het begin van elke module. 3 Inhoud Module 1 In deze module, 'Omgaan met verschil', willen we een visie aanreiken omtrent het omgaan met verschil in onze superdiverse samenleving. Na eerdere immigratiegolven (omwille van gastarbeid) is er sinds enkele jaren een nieuwe - ‘gedwongen’ - vorm van immigreren: vluchtelingen zoeken in Europa een veiliger leven. Daarnaast is er nog het proces van mondialisering. Dit alles maakt onze samenleving multicultureel en multireligieus. Voor velen boezemt dit angst in: angst voor de andere en vreemde, maar ook angst om de eigen identiteit te verliezen of te moeten opgeven. We zoeken naar een verklaring voor deze angst, maar reiken ook een denkkader aan dat voorbij die angst durft te gaan. Door kennis en empathie kunnen mensen immers groeien van wantrouwen naar vertrouwen. Daarom bieden we in deze module ook kennis over islam aan en doorbreken we hiermee hopelijk een aantal vooroordelen. Aangezien het onderwijs ook voor de uitdaging staat om de groei van wantrouwen naar vertrouwen te maken, reiken we in deze module een aantal handvatten aan om deze groei mee te helpen realiseren. Hiervoor sluiten we ons aan bij het project van de katholieke dialoogschool. Module 2 In deze module, Omgaan met verlies en verdriet, willen we toekomstige leraren de tools aanreiken om met verdriet bij jongeren om te gaan. Als blikopener gebruiken we een verhaal dat illustreert dat leraren in hun werkomgeving geconfronteerd worden met verdriet bij jongeren. Dit verdriet kan evenwel vele vormen aannemen.

3 RZ3

1

©2021-2022 Arteveldehogeschool

Deze module wil zowel theoretisch inzicht als praktische werkvormen aanreiken. We lichten allereerst op een theoretische wijze het rouwproces toe. Aan de hand van een aantal visies op rouwen uit het verleden lichten we een nieuw rouwparadigma toe. Na deze theoretische benadering volgt de praktijk. We bespreken een voorbeeld van een draaiboek bij confrontatie met verlies en verdriet in een secundaire school. We bekijken een aantal praktische werkvormen die leraren kunnen toepassen wanneer ze jongeren met verdriet begeleiden. Zelfdoding en de begeleiding van jongeren na confrontatie met zelfdoding behandelen we in een apart onderdeel. In een laatste deel lichten we toe hoe men in de andere wereldreligies met dood en verdriet omgaat. 4

Organisatie en planning

4.1 Werkvormen De lessen 3 RZ3 zijn deels hoor- en werkcollegesen deels zelfstudie. Je volgt 12 uur contactonderwijs. Daarnaast ga je aan de slag met het aangereikte materiaal uit zowel de hoor- en werkcolleges. Je doet dit aan de hand van een aantal verdiepende artikels in het digitaal leerpad op Canvas. We bieden eveneens een digitaal toetssysteem aan zodat je de leerinhoud op zelfstandige wijze kan verwerken. 4.2 Praktische organisatie Het OLOD 3 RZ3 wordt tijdens het herfstsemester in de weken 39, 40 en 41 georganiseerd. De lessen starten in de week van 27 september 2021. Tijdens die 3 lesweken worden er voor elke groep 3 contactmomenten van 2 x 2u geroosterd. Gelieve tijdens deze weken heel goed je lokalenroostering alsook de aankondigingen op Canvas op te volgen aangezien elke les op een andere organisatorische manier wordt aangepakt. 4.3 Studiebegeleiding Voor beide modules vind je een overzicht van de leerdoelen bij het begin van elke module. Je behaalt de beoordelingscriteria indien je de leerdoelen op voldoende wijze bereikt. Het spreekt voor zich dat de docenten steeds bereid zijn de leerstof bijkomend toe te lichten. Om de leerinhoud van beide modules via zelfstudie te verwerken, bieden wij een digitaal Edumatic toetssysteem aan (via Canvas). Deze toets evalueert of je de basiskennis van beide modules hebt verworven. Wij raden het maken van deze toets ten zeerste aan!

4.4 Gebruik van Canvas Naast de syllabus is het andere studiemateriaal terug te vinden op Canvas. Je dient op regelmatige tijdstippen op Canvas na te gaan of er documenten of aankondigingen werden toegevoegd. Op Canvas vind je bij elke module ook een digitaal leerpad, dat je helpt om de leerstof op een verdiepende manier te verwerken. We verwachten van jou dat je in de examentaak verdiepende linken naar deze leerpaden maakt. Het materiaal dat je in deze leerpaden vindt, dien je dus verplicht door te nemen en te verwerken.

3 RZ3

2

©2021-2022 Arteveldehogeschool

4.5 Praktische organisatie voor AL-studenten De cursus 3 RZ3  AL verloopt via afstandsleren.  Je bekijkt het introductiefilmpje dat je terug kan vinden op de Canvas startpagina van deze cursus. Wij werken met begeleiding op maat, dat wil zeggen dat de student ten allen tijde de docent kan mailen met vragen. Indien de student nood heeft aan een overlegmoment, dan kan dit uiteraard na aanvraag. Dit moment wordt dan in onderling overleg gepland en dit kan zowel overdag als ’s avonds. Indien ’s avonds, wordt de planning van de organisatie AL van de opleiding gevolgd, nl. op dinsdagavond in weken 42, 47 of 51.  5 Beoordelingscriteria Voor elke module worden een aantal beoordelingscriteria vooropgesteld (cf. ECTS-fiche). Module 1 Omgaan met verschil als een positieve mogelijkheid tot het uitdiepen van een religieuze /levensbeschouwelijke identiteit kunnen beargumenteren. De eigen positie in het maatschappelijke debat over de plaats van religie in de samenleving kunnen a) benoemen, b) beargumenteren. Het project van de katholieke dialoogschool in Vlaanderen kunnen toelichten. Kennis over islam kunnen verwoorden. Een genuanceerde kijk op de pluralistische samenleving met argumenten kunnen onderbouwen. Op een zelfstandige manier een visie over de uitdagingen die de pluraliteit in de samenleving met zicht meebrengt kunnen a) construeren, b) verwoorden. Module 2 De uitdagingen op het rouwpad kunnen a) benoemen, b) herkennen. Mythes uit rouwmodellen uit het verleden kunnen benoemen. Inzicht in de specificiteit van verlies en verdrietervaringen bij jongeren kunnen verwoorden. Het belang van een goede begeleiding bij verlies- en verdrietervaringen kunnen verwoorden. 6

Evaluatie

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans Moment eerste examenperiode Schriftelijk binnen examenrooster eerste examenperiode buiten Rapporten examenrooster Evaluatie(s) voor de tweede examenkans Moment derde examenperiode Schriftelijk binnen examenrooster

Vorm

% 80,00 20,00

Vorm

% 100,00

De evaluatie van RZ3 bestaat uit:

3 RZ3

3

©2021-2022 Arteveldehogeschool

• •

Een taak die je individueel maakt waarbij je kan kiezen voor een taak over de behandelde onderwerpen uit module 1 of de behandelde onderwerpen uit module 2 (4/20), een online examen op 16 punten. Dit online examen duurt 1 uur en bestaat volledig uit multiple choice vragen (30). Er wordt geen giscorrectie toegepast.

In de 3e examenperiode bestaat de evaluatie voor dit OLOD uit een online examen op 20 punten. Opnieuw krijg je er dan 1 voor en bestaat het examen uit multiple choice vragen, zonder giscorrectie. Deze afspraken staan ook vermeld in de ECTS-fiche van dit OLOD. Alle afspraken rond de taak vind je in de bijlage ‘gegevens taken’. De uitleg over deze examentaak krijg je in week 39. Voor alle details en verdere toelichting verwijzen we naar de bijlage ‘Gegevens examentaak’. De examentaak in pdf-formaat dien je digitaal in via Canvas ten laatste op woensdag 08/12/2021, om 23.59u. Voor verdere afspraken rond de tweede examenkans verwijzen we naar de feedbackgesprekken in januari en de toelichting op Canvas. 6.3 Correct omgaan met bronnen De student moet bij het gebruik van de intellectuele eigendom van anderen (teksten, ideeën, illustraties, enz) STEEDS op CORRECTE wijze refereren aan de bron. Deze vaardigheid is cruciaal voor een toekomstig leraar. Plagiaat wordt door de hogeschool aanzien als een onregelmatigheid (zie het Studiecontract). (Voor de verdere procedure in OSO in geval van niet correct omgaan met bronnen en plagiaat zie ook Dinar > Opleidingen > OSO > Onderwijs en studenten > Onderwijs > Opleidingsprogramma’s > Afspraken correct omgaan met bronnen. Concreet betekent dit dus: refereren in de tekst zelf als je bepaalde ideeën overneemt van een externe bron (bij citeren én parafraseren) (via APA). elke opdracht voorzien van een literatuurlijst/bronnenlijst (APA). 7 Naam en contactgegevens van de verantwoordelijke docenten De verantwoordelijke docent voor module 1 is: [email protected] De verantwoordelijke docent voor module 2 is: [email protected] Collega Hilmi Lazhar kan gecontacteerd worden bij specifieke vragen rond 'islam' en omgaan met moslimjongeren in de klas. [email protected] (vermeld altijd dat je mailt ivm 3RZ3).

3 RZ3

4

©2021-2022 Arteveldehogeschool

Je mag naar de betrokken docenten mailen, maar er wordt geëist dat de vragen in correct Nederlands geformuleerd worden. Mails in sms-taal worden niet beantwoord. Vragen naar informatie die reeds beschikbaar is op Canvas worden niet meer beantwoord. Gelieve ook steeds je 3RZ groep te vermelden in het onderwerp of in de mail zelf!

3 RZ3

5

©2021-2022 Arteveldehogeschool

Gegevens examentaken 3 RZ3 Examentaak bij module 1: Omgaan met verschil 1 -

2 -

-

-

-

3 RZ3

Doelen Op voldoende wijze en op goed doordachte manier verbanden met alle aangeboden studiemateriaal (lesmateriaal, syllabus, digitale leerpaden) leggen. De aangereikte theoretische kaders en het vakjargon op een correcte wijze toepassen. Op een kritische en met argumenten onderbouwde manier over een artikel reflecteren. Verbanden naar a) de klaspraktijk, b) de actualiteit leggen. De taak in correct taalgebruik uitschrijven. De taak conform de lay-out afspraken afwerken. De taak tijdig op papier en digitaal indienen.

Beschrijving van de opdracht Neem alle aangeboden studiemateriaal grondig door: lesmateriaal, syllabus, digitale leerpaden, digitaal toetssysteem. Zoek bij 2 van de 3 hoofdstukken van module 1 (angstige tijden – islam – katholieke dialoogschool) een passend artikel uit een kwaliteitskrant of tijdschrift dat aansluit bij de inhoud van het hoofdstuk. Je mag niet 2x hetzelfde hoofdstuk gebruiken. Bij elk artikel werk je 4 inhoudelijke verbanden uit die betrekking hebben op elementen uit de cursus. Je motiveert duidelijk waarom je de link legt tussen een fragment uit je gekozen artikel en elementen uit de cursus. Wees zo concreet mogelijk! Vage verbanden worden niet beloond. We willen vooral inhoudrijke motivaties waarin zowel naar materiaal uit lessen, syllabus en leerpaden wordt verwezen. Wat je noteert moet relevant zijn. Tenslotte schrijf je bij elk artikel hoe je dit behandelde onderwerp ziet als toekomstig leerkracht: Hoe ga je hiermee omgaan als leerkracht?, Wat heeft het onderwerp te maken met je toekomstige rol als leerkracht?, Misschien zie je een verband met situaties de je al hebt meegemaakt tijdens je stage. Gebruik steeds correcte bronvermelding, in de tekst zelf met ‘verkorte referenties’. Je schrijft dit uit in het desbetreffende sjabloon dat je kan vinden op Canvas. Je tikt alles in Calibri 11, interlinie 1,15. Dit alles moet in een pdf-formaat opgeladen worden op canvas, inclusief je gekozen artikels!!, vòòr het verstrijken van de deadline. We verwachten dus alles mooi gebundeld in één document.

6

©2021-2022 Arteveldehogeschool

3 Timing De opgave van deze taak gebeurt in week 39. De examentaak in pdf-formaat dien je digitaal in via Canvas ten laatste op woensdag 08/12/2021, om 23.59u.

4 Geschatte zelfstudietijd Je besteedt ongeveer 10 uur aan deze taak. 5 Beoordeling Met deze individuele examentaak verdien je 4 van de totale 20 punten. Deze punten verdien je als volgt: Je kiest 2 zinvolle artikels die elk te linken zijn aan één van de drie hoofdstukken van module 1. Je werkt 4 inhoudelijke verbanden uit tussen het artikel en je verwijst duidelijk naar de syllabus, lesmateriaal of materiaal van het digitale leerpad. Je motiveert deze 4 verbanden helder en duidelijk. Je beschrijft een duidelijke en persoonlijke verband tussen je gekozen artikel en je eigen rol als toekomstig leerkracht. Je gebruikt op correcte wijze de aangereikte theoretische kaders en het vakjargon. Je legt op voldoende wijze en op goed doordachte manier verbanden met alle aangeboden studiemateriaal. Je reflecteert op een kritische en met argumenten onderbouwde manier over het artikel. Je hanteert een correct schriftelijk taalgebruik. Je refereert correct: via verkorte referenties én bronnenlijst achteraan de opdracht. De lay-out is volgens de afspraken. Je dient de taak tijdig digitaal in.

3 RZ3

7

©2021-2022 Arteveldehogeschool

Examentaken bij module 2: Omgaan met verlies en verdriet Opdracht 1: Het voeren van een slecht nieuwsgesprek 1 -

Doelen Aan de hand van een casus een slecht nieuwsgesprek uitschrijven. De praktische richtlijnen bij het voeren van een slecht nieuwsgesprek op papier uitschrijven. De eerste opvang na een slecht nieuwsgesprek op papier uitschrijven. Op voldoende wijze en op goed doordachte manier verbanden met alle aangeboden studiemateriaal leggen. De aangereikte theoretische kaders en het vakjargon op een correcte wijze toepassen. De taak in correct taalgebruik uitschrijven. De taak conform de lay-out afspraken afwerken. De taak tijdig digitaal indienen.

2 Beschrijving van de opdracht Selecteer één van onderstaande casussen: Casus 1: Tijdens de paasvakantie krijg je te horen dat Nathaniël, een van je collega’s overleden is ten gevolge van COVID19. Nathaniëls vrouw Siska brengt je telefonisch op de hoogte. Nathaniël behoorde omwille van zijn diabetes tot de risicogroep en ondanks een grote voorzichtigheid naar hygiëne toe, raakte hij toch besmet. Het virus sloeg meteen hard toe. Nog voor een ziekenhuisopname kon plaatsvinden, overleed Nathaniël thuis in bijzijn van zijn vrouw. Zijn plotse overlijden raakt je diep. Na 10 jaar samen het vak project algemene vakken gegeven te hebben in de 3de graad BSO, was hij niet alleen een collega maar ook een vriend. Nog voor je het verdriet kan plaatsen, loopt ook een mail van de directie binnen waarin ze vragen om via Zoom later die dag een overleg in te plannen. Na de paasvakantie zouden de scholen immers terug opengaan voor de 1ste en 6de jaars en was het de bedoeling om van meet af aan de leerlingen de gemiste leerstof te doen bijbenen. De directie beseft dat dit nu uiteraard geen optie meer is. Nathaniël was een geliefde leerkracht op school, voor zijn afscheid moet ruimte gemaakt worden. Jij bent titularis van 6 verzorging. Hoewel jij dit jaar PAV aan hen gegeven hebt, hadden ze vorig schooljaar les van Nathaniël. De zesdejaars worden de maandag na de paasvakantie opnieuw op school verwacht. Van de directie krijg jij de vraag om 6 verzorging te informeren en op de hoogte te brengen van het slechte nieuws.

Casus 2: 22.00 woensdagavond. Je directrice belt met de schokkende boodschap: Mishti, één van je leerlingen is overleden, zelfmoord. Het bericht slaat in als een bom. Je wist dat Mishti kampte met emotionele problemen. Omwille van een ongezonde thuissituatie verbleef ze reeds enkele maanden in een begeleidingstehuis bijzondere jeugdzorg. Nu ze eindelijk terug thuis woonde en met behulp van begeleiding hard werkte aan de relatie met haar ouders, dacht je eindelijk licht te zien aan het einde van de tunnel. Mishti deelde haar zorgen vaak met jou, je was niet alleen haar godsdienstleerkracht maar

3 RZ3

8

©2021-2022 Arteveldehogeschool

ook haar vertrouwenscoach. Hoewel je merkte dat ze zich de laatste weken terugtrok en afzonderde van haar klasgenoten, hoopte je dat de begeleiding en gesprekken hulp boden. De volgende dag lig je nog steeds met je gevoelens in de knoop en kan je het zelf amper luidop zeggen dat Misthi er niet meer is. Toch stapt de directrice bij het betreden van de leraarskamer op jou af en stelt jou de vraag om de klas van Mishti, waaraan jij godsdienst geeft, op de hoogte te brengen.

Casus 3: Tijdens de zomervakantie verneem je via social media dat Emre, één van de leerlingen van jouw school in een verkeersongeluk om het leven komt. Hoewel je Emre zelf niet gekend hebt, grijpt dit bericht je aan want hij zou vanaf volgend schooljaar in jouw klas zitten. Op 28 augustus vindt de eerste personeelsvergadering plaats. De directrice neemt het woord en geeft uitleg bij de omstandigheden van het ongeval. Emre stierf door een verkeersongeluk tijdens een uitstapje naar de kust. De ouders van Emre raakten zwaargewond maar stellen het ondertussen beter. Ahmed, zijn broer van 14 jaar bleef ongedeerd. Ahmed woont tijdens de herstelperiode van zijn ouders bij zijn tante en wil op dinsdag 1 september graag naar school komen. Er wordt aan jou gevraagd om de vroegere klasgenoten van Emre op 1 september te informeren en een slecht nieuwsgesprek te voeren.

Casus 4: Jonas heeft een moeilijke tijd achter de rug. Hans, de papa van Jonas werd vorige zomer gediagnostiseerd met terminale longkanker. De school nam meteen de maatregelen om tegemoet te komen aan de bijzondere situatie. Wanneer Hans in het ziekenhuis verbleef voor een chemokuur keek men niet raar op als Jonas die dag afwezig was. Jonas kreeg ook de toestemming om taken op een eigen tempo af te werken en in te dienen. Ook toetsen en examens konden op een ander moment ingehaald worden indien Jonas afwezig was om bij zijn ouders te zijn. Hoewel Jonas enig kind is, voelde hij een grote druk om nu zijn vader ziek was voor zijn beide ouders te zorgen en in te staan. Begin december, net voor de examen starten, wordt je door de mama van Jonas opgebeld. Hans is overleden. Jonas wil bij zijn familie zijn en zal de komende week niet naar school komen. Jonas is één van jouw leerlingen uit 4A, het voorbije halfjaar heb jij samen met je leerlingen meegeleefd met Jonas zijn moeilijke thuissituatie. Het verwondert je dan ook niet dat bij het binnenstappen van de school de volgende ochtend al een aantal leerlingen van jouw leerlingen op je afkomen met de vraag wat er precies gebeurd is. In samenspraak met de directie besluit je de eerste twee lesuren te gebruiken om de klasgenoten van Jonas te informeren.

-

3 RZ3

De casus die je hierboven selecteert zal de casus zijn waarbij je opdracht 1 en opdracht 2 maakt. Voor beide opdrachten gebruik je dezelfde casus! Je leest eerst het onderdeel van de syllabus over het voeren van een slecht nieuwsgesprek grondig door. Jij bent de leraar die het slecht nieuwsgesprek met de leerlingen in kwestie zal voeren. Je schrijft een verbatim uit hoe jij zou reageren en hoe je het slecht nieuwsgesprek zal voeren in deze casus.

9

©2021-2022 Arteveldehogeschool

-

-

Vergeet hierbij zeker niet van rekening te houden met de organisatorische regelingen die je moet treffen, alsook met de specifieke context in deze casus. Ter info: in een verbatim schrijf je in volzinnen én woord voor woord uit hoe het gesprek zal verlopen. Je tikt in “vet” de vragen van je leerlingen uit. De antwoorden die je zal geven op de vragen van je leerlingen en alles wat jij als leraar zegt, tik je “niet vet” uit. Je controleert best na het schrijven van je verbatim of dit ge...


Similar Free PDFs