Tenta 2019, frågor och svar PDF

Title Tenta 2019, frågor och svar
Course Beskattningsrätt för mäklare
Institution Högskolan Väst
Pages 32
File Size 455 KB
File Type PDF
Total Downloads 103
Total Views 611

Summary

BeskatningsrätFlervalsfrågor:Fråga : Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller det svenska skattesystemet?a) Bestämmelsen 65 kap 7 § IL är ett uttryck för legalitetsprincipen. b) Grundavdrag kan ses som uttryck för kontinuitetsprincipen. c) Neutralitetsprincipen innebär bl. att skatteeffekterna...


Description

Beskattningsrätt Flervalsfrågor: Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller det svenska skattesystemet? a) Bestämmelsen 65 kap 7 § IL är ett uttryck för legalitetsprincipen. b) Grundavdrag kan ses som uttryck för kontinuitetsprincipen. c) Neutralitetsprincipen innebär bl.a. att skatteeffekterna inte ska styra val av företagsform d) Inkomstränta på skattekontot är skattepliktig Svar: a, c Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller det svenska skattesystemet? a) b) c) d)

Mervärdesskatten är ett exempel på en konsumtionsskatt. Enligt den så kallade legalitetsprincipen så får man inte ta ut skatt utan lagstöd. Handelsbolag räknas som skattesubjekt vid inkomstbeskattningen. I inkomstslaget tjänst gäller den så kallade kontantprincipen.

Svar: a, b, d Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller det svenska skattesystemet? a) b) c) d)

ROT-avdrag kan ses som ett arbetsmarknadspolitiskt instrument. Svensk lag är överordnad EU-rätten Skatteverket bestämmer vilka som ska beskattas i Sverige. Sociala avgifter kan i vissa situationer ses som skatt.

Svar: a, d Fråga: Med ekonomisk dubbelbeskattning menas att: a) Förvärvsinkomster både beskattas med kommunal och statlig inkomstskatt. b) Både inkomstskatt och arbetsgivaravgifter tas ut på ersättningar i inkomstslaget tjänst. c) En och samma inkomst kan komma att bli beskattad i två länder. d) Vinster i aktiebolag både träffas av bolagsskatt i aktiebolaget och statlig inkomstskatt på kapital hos aktieägarna vid utdelning. Svar: d,

Fråga: Vilken/vilka av följande fastigheter är en privatbostadsfastighet enligt inkomstslagen. a) En fritidsfastighet som ägs av ett aktiebolag och som används av delägaren för fritidsboende. b) En tvåfamiljsfastighet som ägs av en fysisk person och där både lägenheterna hyrs ut till utomstående. c) En tvåfamiljsfastighet som ägs av en fysisk person och där endast den större av de båda lägenheterna används av ägaren som bostad. Svar: c, Fråga: Vilket/vilka påståenden är korrekt när det gäller inkomstbeskattningen av juridiska personer: a) I ett aktiebolag beskattas delägarna för bolagets vinst. b) Om ett aktiebolag avyttrar marknadsnoterade aktier med vinst sker beskattning i inkomstslaget kapital c) Bolagsskatten är i nuläget 21,4 % d) Ett oäkta bostadsföretag inkomstbeskattas normalt inte. Svar: c Fråga: Med internationell dubbelbeskattning menas att: a) b) c) d)

Svar: c

Utländska inkomster träffas av flera olika skatter i Sverige En fysisk person kan ha inkomst från flera olika länder. En och samma inkomst kan komma att bli beskattad i två länder. Vinster i aktiebolag både träffas av bolagsskatt i aktiebolaget och statlig inkomstskatt på kapital hos aktieägaren vid utdelning.

Fråga: Karim sålde sin privatbostadsfastighet under 2019. Han förvärvade fastigheten 2002. Fastigheten uppfördes 1972 och var vid Karims förvärv mycket sliten. Vilken/vilka av följande utgifter kan vara avdragsgilla förbättringsutgifter vi kapitalvinstberäkningen? a) b) c) d)

Utbyte av befintligt kyl/frys år 2005 till en kostnad av 12 000 kr Uppförande av altan år 2010 till en kostnad av 15 000 kr Ommålning och tapetsering år 2013 till en kostnad av 20 000 kr Nyinstallation av diskmaskin 2016 till en kostnad av 4 500 kr

Svar: b, Är det över 5 000 kr? Är det en grundförbättring eller reparation? Är den äldre än 5 år? Är den förbättrande eller återställande? Fråga: Helmut äger ett fritidshus i Småland. Huset är taxerat som småhusfastighet och har värdeåret 2011. För beskattningsåret 2019 uppgår taxeringsvärdet till 1 140 000 kr. Hur mycket får Helmut betala i kommunal fastighetsavgift för beskattningsåret 2019? a) b) c) d)

8 550 kr 8 049 kr 4 275 kr 4 024 kr

Svar: d, - Fastigheter med värdeår innan 2012 har avgiftsfritt första 5 åren och halva avgiften 5 år efter det - Fastigheter med värdeår efter 2012 sätts avgiften ner till 0 kr första 15 åren.

Fråga: Petra har ett bostadsuppskov om 500 000 kr per den 1 januari 2019. Hon planerar att återföra uppskovet i sin inkomstdeklaration för beskattningsåret 2018. Hur stor blir i så fall den schablonintäkt som Petra måste redovisa i inkomstslaget kapital för beskattningsåret 2018? a) b) c) d)

16 700 kr 8 350 kr 2 505 kr 0 kr

Svar: b, 500 000 kr x 1,67 % = 8 350 kr blir schablonintäkten, detta redovisas i inkomstslaget kapital. (SKATTEN blir sedan 30 % på det)

Fråga: I inkomstdeklarationen har Anna gjort avdrag med 60 000 kr för resor till och från arbetet som hon inte har rätt till. I och med detta minskade hennes inkomstskatt med 20 000 kr. Hon har inte lämnat några andra upplysningar om den oriktiga uppgiften i sin inkomstdeklaration. Hur stort skattetillägg kan Skatteverket komma att ta ut på grund av Annas felaktiga avdrag. a) b) c) d)

24 000 kr 12 000 kr 8 000 kr 4 000 kr

Svar: c, 40 % på den skatten som är fel.

Fråga: Olle äger ett fritidshus i Bohuslän. Huset är taxerad som småhusfastighet och har värdeåret 2008. För beskattningsåret 2019 uppgår taxeringsvärdet till 1 000 000 kr. Hur mycket får Olle betala i kommunal fastighetsavgift för beskattningsåret 2019. a) b) c) d)

7 500 kr 8 049 kr 3 750 kr 4 024 kr

Svar: a, Fråga: Vilka av nedanstående påståenden om momsen är korrekta? a) Uthyrning av bostäder till privatpersoner kan aldrig vara momspliktiga b) Momslagen är indelad i två delar, en del för materiella bestämmelser och en annan del för förfarandebestämmelser. c) Uthyrning av affärslokaler kan under vissa speciella förutsättningar vara momspliktig d) Som konsument är du skattskyldig för moms enligt momslagen. Svar: a, b, c,

Fråga: Vilket alternativ är korrekt när det gäller insatsordningen i förvaltningsmål? a) b) c) d)

Tingsrätt – Hovrätt – Högsta domstolen. Tingsrätt – Kammarrätt – Högsta domstolen. Förvaltningsrätt – Kammarrätt – Högsta förvaltningsdomstolen. Förvaltningsrätt – Hovrätt – Högsta förvaltningsdomstolen.

Svar: c, Fråga: Kapitaltillskott som har lämnats av en bostadsrättshavare till den egna bostadsrättsföreningen under innehavstiden är avdragsgill vid kapitalvinstberäkningen, under förutsättning att de varit avsedda att användas av föreningen för: a) Finansiering av avskrivningar av de byggnader som föreningen äger. b) Amortering av föreningens lån c) Betalning av ränteskillnadsersättning i samband med omläggning av föreningens lån. d) För finansiering av förbättringsarbeten på föreningens fastighet. Svar: b, c

Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller sociala avgifter i Sverige? a) I underlaget för arbetsgivaravgifter ingår både lön och skattepliktiga förmåner. b) I underlaget för arbetsgivaravgifter ingår bara lön, inte skattepliktiga förmåner. c) Aktiebolag med anställda betalar normalt både arbetsgivaravgifter och egenavgifter (28,97 %). d) Arbetsgivaravgiften uppgår till 31,42 %. Svar: a, d Fråga: I vilken/vilka av följande situationer ska ett bostadsuppskov återföras till beskattning? a) b) c) d)

Bostaden övergår från föräldrar till minderåriga barn genom gåva. Bostaden övergår till en av makarna vid bodelning genom äktenskapsskillnad. Bostaden övergår från föräldrar till vuxna barn genom arv. Bostaden övergår till den ena sambon på grund av den andra sambons död.

Svar: c, 47:11 § 3 st.

Fråga: Direktör Knutsson räknar med att ha en årsinkomst på 1 000 000 kr för beskattningsåret 2019. Hur mycket statlig inkomstskatt på förvärvsinkomsten får han i så fall betala? (Hans grundavdrag är 13 700 kr) a) b) c) d)

197 260 kr 113 970 kr 109 221 kr 99 120 kr

Svar: b, Förvärvsinkomst – grundavdrag – skiktgräns 1 och sen 2.

Fråga: Vid ingången av beskattningsåret 2019 äger Lotta 100 aktier i ett börsnoterat bolag. Anskaffningsutgiften är 18 000 kr. I början av 2019 köper hon ytterligare 100 aktier av samma slag i samma bolag för 12 000 kr. I slutet av 2019 säljer hon av 50 aktier i bolaget för 17 500 kr. Hur stor blir hennes kapitalvinst för beskattningsåret 2019. a) b) c) d)

14 000 kr 11 500 kr 10 000 kr 8 500 kr

Svar: c, (Försäljningspriset/st. – genomsnittspriset/st.) x antal sålda = vinstskatt i kapital

Fråga: Vilket/vilka av följande påståenden är korrekta när det gäller fysiska personers försäljning av fastigheter och bostäder: a) 22/30 av kapitalvinsten är skattepliktig vid försäljning av näringsfastighet. b) 5/6 av kapitalvinsten är skattepliktig vid försäljning av en bostadsrätt i ett oäkta bostadsföretag. c) 70 % av kapitalförlusten är avdragsgill vid försäljning av en privatbostadsfastighet. d) 50 % av kapitalförlusten är avdragsgill vid försäljning av en privatbostadsrätt. Svar: b, d

Fråga: Vilket/vilka av följande påståenden är korrekta när det gäller inkomstbeskattningen av fysiska personer:

a) Vid blandat fång av fastigheter tillämpas den så kallade delningsprincipen. b) Vid försäljning av onoterade aktier får den så kallade schablonmetoden användas vid beräkningen av omkostnadsbeloppet. c) I inkomstslaget kapital tillämpas den så kallade kontinuitetsprincipen när en fastighet eller bostadsrätt byter ägare genom arv eller gåva. d) Den så kallade kontantprincipen gäller både i inkomstslaget tjänst och kapital Svar: a, c, Schablonmetoden gäller inte för onoterade aktier Kontantprincipen gäller endast för inkomstslaget tjänst. (när man får in pengarna) Realisationsprincipen gäller för kapitalvinster/förluster (när avtal ingås) Blandat fån tillämpas delningsprincipen (en del köp en del gåva t.ex.) Fråga: Vilket/vilka påstående stämmer när det gäller syftet med beskattning? a) b) c) d)

Syftet kan vara fördelningspolitiskt. Syftet kan vara arbetsmarknadspolitiskt. Syftet kan vara hänsyn till miljön. Syftet kan vara att bestraffa vissa medborgare.

Svar: a, b, c

Fråga: Vilket/vilka av följande påståenden är korrekta när det gäller sexmånadersregeln? a) b) c) d)

Regeln gäller bara om inkomsten blir beskattad utomlands. Regeln gäller bara inkomster från anställning. Regeln gäller bara i sex månader. Regeln gäller bara om hembesöken är max sex dagar per månad.

Svar: a, b, d

Fråga: Vilket/vilka påståenden är korrekta när det gäller inkomstbeskattningen? a) Internationell dubbelbeskattning innebär att både ägare och bolag blir beskattade för samma inkomst.

b) Ett dödsbo kan bli inkomstbeskattat som juridik person. c) I handelsbolag beskattas delägarna personligen för bolagets vinst. d) Privatbostadsföretag inkomstbeskattas normalt inte för fastighetsförvaltningen. Svar: b, c, d

Fråga: För beskattningsåret 2018 gäller att kommunal fastighetsavgift ska betalas. a) b) c) d)

Med halv avgift för ett småhus med värdeåret 2013. Av den som äger ett småhus vid beskattningsårets utgång. För ett hyreshus med enbart bostäder. För tomträtter

Svar: c, d Fråga: Vilket/vilka av följande påståenden är korrekta när det gäller inkomstslaget näringsverksamhet: a) b) c) d)

Handelsbolag kan endast ha inkomst av näringsverksamhet. Aktiebolag kan endast ha inkomst av näringsverksamhet. Fastigheter som ägs av juridiska personer är alltid näringsfastigheter. Bolagsskatten för aktiebolag och ekonomiska föreningar är 25 %

Svar: b, c HB är inga skattesubjekt då de inte betalar inkomstskatt utan det är ägarna som gör det. Aktiebolag beskattas alltid i inkomst av näringsverksamhet Bolagsskatt 21,4 %

Fråga: Första månaden (2019) på nya mäklarjobbet har du fått en provisionsbaserad lön med 30 000 kr före skatt. Dessutom har du fått milersättning för 100 mil med 18,50 kr/mil, dvs. med totalt 1 850 kr. Du har också ätit lunch 10 gånger på arbetsgivarens bekostnad under månaden. Hur mycket ska din arbetsgivare betala i arbetsgivaravgift för dig din första månad? Borste från eventuella nedsättningar eller justeringar.

a) b) c) d)

10 315 kr 10 007 kr 9 734 kr 8 975 kr

Svar: c Arbetsgivaren behöver inte ta upp skattefri milersättning för redovisning. Ersättningen läggs på arbetstagaren lön som inkomst och så får arbetstagaren beskatta ersättningen.

Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller mervärdesskatt (moms)? a) b) c) d)

Momssatserna är 6, 12, 25 %. En vara/tjänst kan vara momspliktig utan att säljaren behöver betala moms. Momsen ska redovisas i inkomstdeklarationen Uthyrning av lokaler kan aldrig vara momspliktiga.

Svar: a, b Ingen momsplikt om du är under 30 000 kr Uthyrning av lokaler är momspliktiga Moms redovisas i en momsdeklaration Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller mervärdesskatt (moms)? a) Momssatserna är 6, 12 och 25 % b) Uthyrning av verksamhetslokaler är som huvudregel alltid momsfritt c) Ett oäkta bostadsföretag kan inte begära att bli momspliktig för uthyrning av lokaler d) Uthyrning av näringsfastigheter är alltid momspliktigt. Svar: a, b Huvudregel – ingen utgående moms, inget avdrag för ingående moms

Fråga: Vilka av nedanstående påståenden om momsen är korrekta? a) Momsen är en punktskatt b) Momsen är en flerledsskatt

c) Momsen är branschspecifik d) Momsen är tänkt att belasta den slutliga konsumenten. Svar: b, c, d Momsen går i flera led Olika branscher har olika momssatser Momsen belastar slutkonsumenten. Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller sociala avgifter i Sverige? a) b) c) d)

Egenavgifterna är normalt 28,97% av underlaget. Arbetsgivaravgifter behöver inte betalas på ersättningar under 1 000 kr. Särskilt löneskatt tas ut på inkomst av passiv näringsverksamhet. Arbetsgivaravgifter behöver inte betalas på förmånsvärden.

Svar: a, b, c Fråga: Johanna åker på tjänsteresa från Malmö till Stockholm under 2018. Avresan påbörjas måndag morgon med återkomst tisdag kväll. Arbetsgivaren står för hotellrum där frukost ingår i rumspriset samt för lunch under tisdagen. Hur mycket ska Johanna ta upp som kostförmån. a) b) c) d)

94 kr 141 kr 333 kr 460 kr

Svar: a, ingår mat i paketpriset så tar man inte med den som en kostförmån.

Fråga: Agnes har varit på tjänsteresa i Sverige under 2019. Resan varade från måndag till onsdag. Arbetsgivaren betalade alla hotellkostnader under resan. Frukost ingick i rumspriset och Agnes lät sig väl smaka. Arbetsgivaren betalade även alla luncher och middagar som Agnes åt. Hur mycket kan Agnes göra avdrag för som ökade levnadskostnader för tisdagen? a) b) c) d)

230 kr 149 kr 103 kr 23 kr

Svar: d, När man får betald mat hela dagen så ska man reducera för mat hela dagen, 207 kr. 230 – 207 = 23 kr

Fråga: Vilket/vilka av följande påståenden är korrekta när det gäller fysiska personers beskattning? a) Löpande avkastning på näringsfastigheter ska tas upp i inkomstslaget kapital. b) Löpande avkastning på näringsfastigheter ska tas upp i inkomstslaget näringsverksamhet. c) Vinst från försäljning av näringsfastighet ska tas upp i inkomstslaget kapital. d) Vinst från försäljning av näringsfastighet ska tas upp i inkomstslaget näringsverksamhet. Svar: b, c Fråga: Vad blir förmånsvärdet för beskattningsåret 2018 för en personbil av 2017-års modell med nybilspriset 300 000 kr? a) b) c) d)

41 500 kr 42 500 kr 43 500 kr 44 500 kr

Svar: b

Fråga: Nisse har gjort avdrag för resor till och från arbetet i årets (2018) inkomstdeklaration. Han har också lämnat upplysningar om hur avdraget har beräknats. Skatteverket har godkänt avdraget. Om Skatteverket skulle ändra sig, och senare besluta sig för att inte godkänna avdraget, när måste Skatteverket i så fall senast besluta om omprövning av Nisses deklaration? a) b) c) d)

Senaste den 31 december 2018. Senast den 31 december 2020. Senast den 31 december 2024. Skatteverket kan inte besluta om omprövning i denna situation.

Svar: b

Fråga: Vilket/vilka av följande påståenden är korrekta när det gäller bostadsrätter i oäkta bostadsföretag? a) endast 22/30 av kapitalvinsten är skattepliktig vid en försäljning. b) En bostadsrättshavare i ett oäkta bostadsföretag kan bli beskattad för bostadsförmån. c) Endast 70 % av kapitalförlusten är avdragsgill vid en försäljning av en bostadsrätt i ett oäkta bostadsföretag. d) Vid uthyrning av en bostadsrätt i ett oäkta bostadsföretag får du göra ett schablonavdrag med 40 000 kr/år Svar: b, c

Fråga: Avdragsgilla utgifter vid uthyrning av privatbostadsrätter är till exempel: a) b) c) d)

Överlåtelseavgift till bostadsrättsföreningen. Månadsavgifter till bostadsrättsföreningen under uthyrning. Särskild avgift till föreningen för uthyrning i andra hand. Förmedlingsprovision till uthyrningsföretag.

Svar: b, c

Fråga: Lena, som vanligtvis bor och arbetar i Stockholm, har tagit ett tillfälligt arbete i Göteborg under tre månader. Under denna period hyr hon ett övernattningsrum i Göteborg. Vilket/vilka avdrag kan hon göra i inkomstslaget tjänst på grund av detta? a) b) c) d)

Avdrag för den faktiska bostadskostnaden i Stockholm. Avdrag för den faktiska bostadskostnaden i Göteborg. Avdrag enligt schablon för ökade levnadskostnader under första månaden. Avdrag enligt schablon för ökade levnadskostnader under tre månader.

Svar: b, c Fråga: Agnes har varit tjänsteresa i Sverige under 2018. Resan varade från måndag till onsdag. Arbetsgivaren betalade alla hotellkostnader under resan. Frukost ingick i rumspriset och Agnes lät sig väl smaka. Arbetsgivaren betalade även alla luncher som Agnes åt. Hur mycket kan Agnes göra avdrag för som ökade levnadskostnader för tisdagen? a) b) c) d)

230 kr 149 kr 103 kr 23 kr

Svar: c, När det bjuds på lunch under en hela dag så ska man reducera med 81 kr. 230 – 81 – 46 = 103 kr

Fråga: Pia sålde sin privatbostadsfastighet under 2018. Fastigheten var nybyggd när hon köpte den 1997. Vilken/vilka av följande utgifter kan vara avdragsgilla förbättringsutgifter för Pia vid kapitalvinstbeskattningen? a) b) c) d)

Ommålning 2016 för 30 000 kr Ombyggnad av carport till garage 2011 för 50 000 kr Utbyte av tegelpannor på tak 2015 för 110 000 kr Slipning av parkett inför försäljningen 2018 till en kostnad av 6 000 kr

Svar: b Fråga: Vid ingången av beskattningsåret 2018 äger Lovisa 1 000 börsnoterade aktier i ett bolag. Anskaffningsutgiften är 180 000 kr. I början av 2018 köper hon ytterligare 500 aktier av samma slag i samma bolag för 120 000 kr. I slutet av 2018 säljer hon av 500 aktier i bolaget för 80 000 kr. Hur stor blir hennes skattepliktiga kapitalvinst för beskattningsåret 2018? a) b) c) d)

14 000 kr 20 000 kr 28 000 kr 40 000 kr

Svar: b, (genomsnittskostnad eller schablonkostnad, 180’ + 120’ = 300’ / 1500 = 200 kr/st. 200 kr/st. x 500 = 100 000 kr. Sålde för 120 000 kr – 100 000 kr = 20 000 kr)

Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller det svenska skattesystemet? a) Bestämmelsen 65 kap 7 § IL är ett utryck för legalitetsprincipen. b) Grund avdrag kan ses som uttryck för kontinuitetsprincipen c) Neutralitetsprincipen innebär bl.a. att skatteeffekterna inte ska styra val av företagsform. d) Inkomstränta på skattekontot är skattepliktig Svar: a, c

Fråga: Vilket/vilka påståenden stämmer när det gäller det svenska skattesystemet? a) b) c) d)

ROT-avdrag kan ses som ett arbetsmarknadspolitiskt instrument. Svensk lag är överordnad EU-rätten Skatteverket bestämmer vilka som ska beskattas i Sverige. Sociala avgifter kan i vissa situationer ses som skatt.

Svar: a, d

Fråga: Med ekonomisk dubbelbeskattning menas att: a) Förvärvsinkomster både beskattas med kommunal och statlig inkomstskatt. b) Både inkomstskatt och arbetsgivaravgifter tas ut på ersättningar i inkomstslaget tjänst. c) En och samma inkomst kan komma att bli beskattad i två länder. d) Vinster i aktiebolag både träffas av bolagsskatt i aktiebolag och statlig inkomstskatt på kapital gos aktieägaren vid utdelning. Svar...


Similar Free PDFs