Transfusio DE SANG I Hemoderivats Apunts 4 PDF

Title Transfusio DE SANG I Hemoderivats Apunts 4
Course Biologia Humana
Institution Universitat Autònoma de Barcelona
Pages 8
File Size 677.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 65
Total Views 139

Summary

apuntes...


Description

Transfusió Podem transfondre hematies (concentrat d’hematies), plaquetes, plasma (té els factors de coagulació) no es pot transfondre perquè a la membrana de les seves cèl·lules hi ha molts antigens els leucòcits, glòbuls blancs, perquè són les cèl·lules encarregades de la reacció antigen - anticòs, de la defensa del organisme. Crioprecipitats són determinats factors de coagulació aïllats creats sintèticament.

Conductes de risc: addicció a drogues per via parenteral per exemple. No has de tenir hipertensió, ni sistòlica ni diastòlica. Criteris exclusió D’exclusió definitiva (no pots donar) Creutzfeld Jakob(vaques boges: encefalitis)

Exclusió temporal (si reuneixes algun ara no pots donar però quan passi aquest temps si que podràs donar. Tatuatge, piercing... 4 mesos des de que s’ho fan fer. Viatges a zones endèmiques t’has d’esperar 6 mesos fins poder donar. Si has rebut una transfusió fa poc.

Hemoderivats Plaquetes i leucòcits quan es sedimenten van junts en la mateixa capa. La capa leucoplaquetaria s’haurà de filtrar per treure els leucòcits i quedarnos amb les plaquetes. Del plasma natural també podrem extreure factors de coagulació específics.

Processament i conservació Hematies no es congelen, aprox 1 mes - 1mes 1 setmana. Cada bossa de concentrat d’hematies uns 300ml de concentrat de volum. Plasma: congelat a - 4 graus i pot durar un any llavors. Plaquetes: primer es separen els leucòcits: leucodeplecció (per sedimentació se separen) Es poden administrar irradiades o no irradiades (malalt immunodeprimit plaquetopènic i hem de transfondre plaquetes encara que es fa aquesta separació sempre pot quedar algun leuco per allà i a més a més les plaquetes com totes les cèl·lules també tenen els seus antigens de membrana, per reduir aquest efecte de rebuig que hi hagi alguna reacció, les plaquetes es poden irradiar. Conservació a t ambient.

El plasma es conserva congelat. En agitació continua per evitar que s’agreguin entre elles nomes 5 dies (això en temperatura ambient). Aferesi de plaquetes vol dir que ve del mateix donant, d’un només. Plasmaferesi: separació dels productes sanguinis i del plasma. En aquest cas seria leucoaferesi?

Indicacions Necessita la persona que li transfonguem sang sobretot quan esta anèmica ja sigui perquè té una hemorràgia aguda (anèmia aguda de causa hemorràgica) o en cas d’anèmia rònyica (persones que van perdent petites pèrdues de sang, simptomàtiques i el tractament q prenen ja no és suficient i continuen anèmiques estaria indicada la transfusió de sang) Quan l’hemoglobina està per sota de 8-9 en pacients amb antecedents patològics de.. En persones que no tinguin cap patologia crònica, previament sana quan baixi de 7. Objectiu quan transfonem es mantenir-nos entorn als 9. Aquests criteris són més en anèmies cròniques. En anèmia aguda no ens esperarem a que arribi a 7.

Administració hemoderivats L’administració és un criteri mèdic per tant necessitem una prescripció amb una sol·licitud completa que ens digui el valor d’Hb i quantes bosses esta sol·licitant, el

metge i el malalt. Hem de comprovar la identitat del pacient (habitació, persona, polsera), la persona ha de saber q rebrà una transfusió i ha de firmar un consentiment, es valoraran si ha rebut transfusions prèvies i si hi ha hagut algun tipus de reacció. En dones es valorarà si ha estat embarassada, el rh. Quan hem identificat molt bé la identificació del malalt es trauran proves creuades , es traurà mostra de sang d’aquella persona per enviar-la al banc de sang per que ells valorin el grup sanguini, rh ,… Etiquetar la mostra amb etiqueta completa (codi de barres), la infermera que ha tret la mostra signa la petició, amb nom i codi. Ens hem d’assegurar que la persona que rebrà la transfusió té una via venosa exclusiva per transfondre la sang. Hem de disposar d’una via curta quant més gruixuda millor però que sigui única i exclusivament per l’administració de les bosses de sang.

Administració Si han demanat dues bosses es pujarà primer una i quan s’acabi l’altra. Ritme d’infusió: Transfondre incialment 10 got/ min en 15min. Una bossa de concentrat de hematies mai pot estar passant més de 4 hores. Les plaquetes com s’adhereixen es poden transfondre ràpid, entre mitja hora i una hora. Plasma també s’administra ràpid entre 20-30’. Per cada concentrat d’hematies que administrem la Hb augmenta normalment 1,2 g i això augmenta el valor de hematòcrit un 3%. Si el malalt després de dos bosses no hem augmentat el valor de Hb vol dir que està perdent sang per algun lloc.

Velocitat d’infusió Molt important la tabla Hem de valorar les qüestions del requadre perquè tot això farà que transfonem aquests components més lents per evitar una de les complicacions que és la sobrecàrrega circulatòria.

Altres consideracions Serà una VIA VENOSA curta. Valorarem les constants vitals abans durant i al acabar la transfusió. No podem barrejar mai la sang amb sèrum glucosat perquè la sang amb el glucosat els hematies es trenquen fan hemolisis, només seria compatible en cas de que diguis que no té més venes, que no hi ha possibilitat de punxa-li res i només porta un sèrum fisiològic sense res dintre i no vas a posar-li cap medicament en 4 hores, només estaría justificat si és suero fisiològic però seria millor praxis administrar-lo sol. No passar les dues bosses alhora perquè si el malalt fa una reacció no sabràs de quina bossa és, només estarà justificat en una situació de risc vital, d’emergència.

Complicacions potencials Pot pasar q la persona comença a tremolar pugi la febre, urticària, que s’ofegui.. Reacció al·lèrgica Hemolítica aguda (de cop es trenquen els hematies) Febre no hemolítica (la causa no es la hemolisi Risc de sobrecàrrega circulatòria Hemolisi no immune Hipotensió refractaria Lesió pulmonar aguda associada a transfusió (TRALI) , es sol donar en politransfusió.

Adrenalina en el cas de que el xoc sigui molt greu Hemolítica aguda la causa de la hemolisi és incompatibilitat del grup sanguini, persona dolor toràcic, calfreds, febre, petequies i coagulació intravascular diseminada. Hem d’aturar immediatament la transfusió (quan el malalt en la transfusió et digui que li fa mal el pit o té tremolors s’ha d’aturar, la traurem la rotularem i la guardarem i la enviarem al banc de sang), a la persona el que farem és hidratar-la molt i intentar que orini.. Si hi ha una confusió de grup sanguini és complicat revertir.

Febre no hemolítica: resposta de la persona que rep la transfusió als antigens que puguin haver a la bossa perquè la bossa pot estar contaminada, poden haver-hi citoquines, alguns antigens. Febre, calfred, cefalea, mal d’esquena, s’atura transfusió i antipirètics. (en tots els casos hem de guardar la bossa i enviar-la al banc de sang) Sobrecarrega circulatòria (podem dividir , fraccionar, encara més la bossa, d’una bossa podem repartir-la en dos i es pot passar cadascuna en 4 hores també), bossa d’hematies fraccionats. El metge diu si vol o no fraccions de concentrats d’hematies o diürètics entre les bosses). Persona s’ofegarà, disnea, taquipnea, dolor toràcic, pot tossir i tenir com un edema agut de pulmó, per prevenir-ho per això es posa el seguril. Hemolisi no immune: situacions externes que fan que els hematies es trenquin (escalfar la sang, barrejar amb suero glucosat, solucions incompatibles, catèter massa petit. Reacció d’hipotensió és molt infreqüent, si passa normalment és perquè hi ha substàncies que causen inflamació dins de la bossa i provoca una espècie de xoc amb hipotensió. La que si sol se més frequent és la TRALI, quan posem moltes transfusions seguides podem fer una resposta inflamatòria exagerada, el pulmó es torna rígid en resposta a la inflamació, la persona ha d’anar a la UCI perquè necessita ventilació mecànica fins que es recuperi el pulmó. Resposta inflamatòria exagerada a la d’administració de molts hemoderivats.

Hemovigilància (no cal estudiar)...


Similar Free PDFs