Tres sentidos de la Palabra \"\"Filosofía\"\". PDF

Title Tres sentidos de la Palabra \"\"Filosofía\"\".
Course Grandes Temas de la Filosofía
Institution Universitat Autònoma de Barcelona
Pages 1
File Size 134.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 28
Total Views 137

Summary

PDF explicativo de los tres sentidos de la Palbra ""Filosofía""....


Description

1

3 sentits de la paraula “filosofia”

2

3

(...que caben un dins l’altre ) —————————————

1. Filosofia com a pràctica humana universal (Aristòtil: “Tots els humans, de manera natural, desitgen saber”. Metafísica I, 988a). Aquest sentit inclouria moltes pràctiques que normalment no anomenem “filosofia”.

1

2. Filosofia com a tradició específica de pensament, que comença a la Grècia Antiga (Pas del mite al logos...) i arriba fins avui. - Tindria un cànon clar i una sè ri e de períodes ben definits. Greatest hits: El Banquet de Plató, La Ciutat de Déu de Sant Agustí, El discurs del mètode de Descartes, La crítica de la raó pura de Kant, d’entre molts altres. Són com smoke on the water (sonen en cara que no els coneguis).

2

Problema: què en fem d’altres pensaments (per exemple, el Budisme) fora d’aquesta tradició concreta? 3. Filosofia com a pràctica acadèmica / investigadora actual (per alguns, es pot tractar com a “ciència normal” i la seva història no és més relleva nt que la d’altres disciplines). En aquesta versió, la filosofia es defineix per uns temes determinats, o per uns procediments determinats (exemples: Russell: anàlisi del llenguatge; Deleuze: creació de conceptes).

Ru ssell (a “Historia de la filosofía occidental”): «Todo conocimiento definido pertenece a la ciencia (...), y todo dogma, en cuanto sobrepas a el conocimiento determinado, pertenece a la teología. P ero entre la teología y la ciencia hay una Tierra de Nadie, expuesta a los ataques de ambos campos: esa Ti erra de Nadie es la filosofía. Casi todos los problemas que presentan un máximo interés para los espírit us especulativos no pueden ser resuelt os por la ciencia, y las contestaciones de l os teólogos ya no nos parec en tan convincentes (...). El es tudio de esos problemas (...) es la misión de la filosofía.». Deleuze (a “Qué és la filosofía”): «La filosofía es el arte de formar, de inventar, de fabricar conceptos. (...) El filósofo es un especialista en conceptos, y, a falta de conceptos, sabe cuáles son inviables, arbitrarios o inconsistentes, cuáles no resisten ni un momento, y cuáles por el contrario están bien concebidos y ponen de manifiesto una creación incluso perturbadora o peligrosa.»

3...


Similar Free PDFs