01 Key-points Inleiding tot de anatomie en de fysiologie en Koorts en hyperthermie PDF

Title 01 Key-points Inleiding tot de anatomie en de fysiologie en Koorts en hyperthermie
Author Jietse Boussier
Course Anatomie 1
Institution Hogeschool Vives
Pages 12
File Size 794.1 KB
File Type PDF
Total Downloads 77
Total Views 164

Summary

Download 01 Key-points Inleiding tot de anatomie en de fysiologie en Koorts en hyperthermie PDF


Description

HOOFDSTUK 1: INLEIDING IN DE ANATOMIE EN DE FYSIOLOGIE KEYPOINTS VAN DIT HOOFDSTUK Terminologie: duidelijk kunnen omschrijven, een definitie of een synoniem kunnen geven: -

Anatomie; Grieks, opensnijden. De studie van inwendige en uitwendige structuren en de fysieke relaties tussen lichaamsdelen. De studie van de bouw van het lichaam

-

Fysiologie; : Grieks. Bestudeert hoe levende organismen de levensfuncties verrichten. Leer van het functioneren van de anatomische structuren.

-

Cytologie; (celleer): bestuderen van de inwendige structuur van afzonderlijke cellen.

-

Histologie;(weefselleer) bestuderen van weefsels. (Weefsels: groepen gespecialiseerde cellen en celproducten die samenwerken bij uitvoeren van specifieke functies)

-

Pathologie; Bestuderen van de effecten van aandoeningen op het functioneren van organen of stelsels. (Moderne geneeskunde is afhankelijk van inzicht in gezonde en pathologische fysiologie)

-

Homeostase; Het behoud van een stabiel inwendig milieu  Om te overleven moeten we deze handhaven.

-

Homeostatische regulering; Aanpassingen van fysiologische systemen waardoor homeostase wordt gehandhaafd. Dit omvat meestal een receptor die gevoelig is voor bepaalde verandering of prikkel, een besturingscentrum dat informatie ontvangt en verwerkt en een effector dat reageert op de signalen en waarvan de werking de prikkel tegengaat of versterkt. - Voorbeeld: thermostaat en centrale verwarming! Thermostaat is centrum dat T meet. Ideale T is 22 en thermostaat moet dit in grenzen houden. Hij ontvangt info van receptor (thermometer) dat twee effectoren aanstuurt: de verwarming of airco. Bij stijging T gaat thermostaat airco aanzetten en als T weer goed is schakelt hij deze weer uit. -.

1

-

Negatieve terugkoppeling; Correctiemechanisme dat een variatie buiten de normale grenzen tegengaat of omkeert en de homeostase hersteld.

-

De wijze van homeostatische regulering wordt negatieve terugkoppeling genoemd want effector dat wordt geactiveerd heeft een effect dat tegengesteld is aan oorspronkelijke prikkel.

-

Positieve terugkoppeling; De aanvankelijke prikkel brengt reactie teweeg waardoor die prikkel wordt versterkt.

-

Mechanisme waardoor een afwijking buiten de normale grenzen na een aanvankelijke prikkel w versterkt.

-

Anatatomische postitie; Een anatomische referentiepositie, het lichaam gezien van voren,waarbij de handpalmen naar voren wijzen, supiene houding.

-

Sereuze membraan; worden bevochtigd door waterige vloeistof waardoor wrijving wordt verminderd en bestaat uit twee lagen met daartussen de vloeistof. De laag dat een visceraal orgaan bekleedt, noemen we de viscerale laag en de laag dat het binnenste oppervlak van wand lichaam bekleedt, is de pariëtale laag.

-

Serosa; Bedekt de muscularis externa langs het grootste deel vh spijsverteringskanaal in de buikholte.

-



Kunnen opsommen en/of uitleggen in de juiste terminologie + ook de terminologie zelf kunnen omschrijven of er een duidelijke definitie van kunnen geven: -

Bespreek het verband tussen anatomie en fysiologie.

Deze houden sterk verband met elkaar! Uit anatomische info kunnen aanwijzingen over functies naar boven komen, fysiologische mechanismen kunnen worden verklaard door de achterliggende anatomie. VERBAND IS ER ALTIJD! Wordt niet altijd begrepen. Vb. Hart.

-

Welke drie anatomische structuren zijn noodzakelijk voor de homeostatische regulering?

2

-

Wat is een negatieve terugkoppeling? Geef twee voorbeelden Ongeacht of de prikkel bij de receptor toeneemt of afneemt, werkt een variatie buiten normale grenzen een automatische reactie op waardoor situatie wordt gecorrigeerd. (Belangrijk kenmerk) - Meeste homeostatische mechanismen in lichaam werken via negatieve terugkoppeling.

- Voorbeeld: regulering van lichaamsT (warmteregulatie). Warmteregulatie betekent wijzigen van relatie tussen warmteverlies en warmteproductie.  De cellen van warmteregulatiecentrum bevinden zich in hersenen. In huid en in cellen in warmtecentrum bevinden zich Treceptoren. Normaal is centrum ingesteld op 37.  Als Tlichaam hoger wordt dan 37,2 richt activiteit warmtecentrum op twee effectoren: de gladde spieren in wanden bloedvaten ter hoogte huid en zweetklieren. Spierweefsel ontspant, bloedvaten verwijderen en meer bloed gaat naar lichaamsoppervlak. Zweetklieren gaan meer transpireren. Huid geeft warmte

af en als de T weer normaal is stopt besturingssysteem met werken.  Als Tlichaam daalt onder 36,7 stuurt warmtecentrum signalen naar zelfde effectoren en skeletspieren. De bloedstroom naar huid en zweetsecretie neemt af zodat minder warmte wordt afgegeven. Als T wordt bereikt dan schakelt warmtecentrum zicht uit. Extra warmte kan men bekomen door te rillen wat wordt veroorzaakt door samentrekkingen van skeletspieren. - Bij ieder mens zijn gemeten waarden van moment tot moment en van dag tot dag anders. Er is zelfs nog grotere variatie tussen verschillende personen  Bij iedereen is homeostatische waarde anders.  Men bepaalt fysiologische waarden en 95% voldoet hier aan. -

Wat is positieve terugkoppeling? Geef twee voorbeelden.

Vb. De thermostaat zou bij Tstijging, kachel aanzetten om T nog meer te doen stijgen.

3

Positieve terugkoppeling is belangrijk bij versnellen van processen die snel dienen te worden voltooid. Vb. Bloedstolling want hier is er gevaar voor bloedverlies waardoor bloeddruk kan dalen en popwerking van hart wordt verminderd. Door beschadiging van cellen in wand van beschadigde bloedvat worden chemische stoffen vrijgemaakt die reactieketen van bloedstolling op gang brengen. Naarmate stolling vordert komen bij elke stap chemische stoffen die proces versnellen. - Bevalling is een tweede voorbeeld. -

Door positieve terugkoppeling wordt de bloedstolling versneld tot het bloeden stopt.

-

Positieve terugkoppeling is belangrijk bij het versnellen van processen die snel dienen te w voltooid.

-

Bespreek het verband tussen ziekte enerzijds en homeostatische regulering anderzijds. Menselijk lichaam is goed in handhaven homeostase, maar verwonding of genetische afwijking kan zo’n ernstige gevolgen hebben dat ze niet door homeostatische mechanismen kan worden gecompenseerd. 

4

Eigenschappen van inwendig milieu kunnen hierdoor normale grenzen overschrijven waardoor orgaanstelsel disfunctioneren  Dit noemen we ziekte. - Inzicht in normale homeostatische mechanismen stelt iemand in staat conclusies te trekken ovr wat verantwoordelijk zou kunnen zijn voor symptomen (subjectief, wat iemand ervaar, maar niet meetbaar zoals bv misselijkheid) en aanwijzingen (objectief en meetbaar zoals koorts) die kenmerken zijn voor vele ziekten.

5

-

De anatomische oriëntatiepunten (figuur 1.6 - enkel vetgedrukt) met vervoeging -

aanduiden / benoemen op figuur

-

vertalen vanuit het nederlands.

-

-

6

-

-

de drie primaire vlakken (figuur 1.9) -

omschrijven

-

aanduiden / benoemen op een figuur.

De anatomische richtingen (figuur 1.8 en tabel 1.1) kennen en kunnen toepassen.

7

8

-

De drie sereuze membranen -

opsommen en kunnen aanduiden / benoemen

-

bespreken qua bouw en functie

De drie ventrale lichaamsholten -

opsommen; 1) Borstholte 2) Buikholte 3) Bekkenholte Functies; Lichaamsholten beschermen inwendige organen en dempen schokken die zich voordoen bij het lopen, rennen of springen. Dankzij lichaamsholten kunnen de daarin gelegen organen ook van omvang en vorm veranderen, zonder dat de activiteit van nabij gelegen organen verstoord raken.

-

de begrenzing tussen deze holten

o

Borstholte – diafragma (middenrif, koepelvormige spierplaat) – Buik- en bekkenholte

o

DE ventrale lichaamsholten zijn de pleurale en pericardiale holten binnen de borstholte en de peritoneale holte, buikholte en bekkenholte.

9

-

aanduiden / benoemen op figuur

-

10

De drie majeure technieken inzake medische beeldvorming

Rönt genf ot o’ s Vol ui t



Ei genschappen

Mees t gebr ui kt  Stralendoor l i c haam en geabs or beer d —>Wi t / gr i j s t i nt en/ z war t -Cont r ast s t of

 

Nadel en

CT

MRI

Comput edt omogr aphy

Magnet i cRes onanc eI magi ng Ul t r agel ui ds t r ans mi t t er = echogr afi e

    

2D St r al i ng

Rönt gens t r al en Dr aai tr ond l i c haam Ev enwi j di ge door snedes 3D Cont r as t s t of

   

 

Ul t r ason

El ekt r omagnet i s c he s t r al i ngen Ev enwi j di gepl ak j es v l gsanat omi s che v l ak k en 3Dsamens t el l en Cont r as t s t of



 

Pl ekv an gel ui dmet hoge f r equent i ew ui t gez onden. Weef s el weer k aat s t Ui tpat r oon echo—> beel d

Cl aust r of obi s ch Fer r omagnet i s che mat er i al en ( pac emak er s)



Voor del en



Geen bi j wer k i ng gemel d Vei l i gv oor pr enat al e beel dv or mi ng

-

EXTRA KEYPOINTS DEEL KOORTS EN HYPERTHERMIE CFR POWER PO INT

-

Toon aan dat je het verschil kent tussen kerntemperatuur en schiltemperatuur.

-

Welke temperatuur wordt gemeten wanneer men de lichaamstemperatuur neemt?

-

Kerntemperatuur:

-

-

Waarom meet men deze temperatuur?

-

Waarom is een constante kerntemperatuur belangrijk?

-

Op welke manieren wordt de kerntemperatuur gemeten?

Koorts: -

Wat is koorts?

-

Hoe ontstaat koorts?

11

-

-

Bespreek de voordelen en de nadelen van koorts.

-

Bespreek de behandeling van koorts.

Hyperthermie: -

Wat is hyperthermie?

-

Hoe ontstaat hyperthermie?

-

Bespreek de nadelen van hyperthermie.

-

Bespreek de behandeling van hyperthermie.

12...


Similar Free PDFs