1718 GIMP oefening 2 PDF

Title 1718 GIMP oefening 2
Course Digitale marketing
Institution Hogeschool Gent
Pages 5
File Size 674 KB
File Type PDF
Total Downloads 65
Total Views 146

Summary

Download 1718 GIMP oefening 2 PDF


Description

GIMP Oefening 2: Vastgoedfoto In deze oefening leer je hoe je in GIMP vastgoedfoto’s kunt bewerken en aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Als startfoto foto wordt ‘vastgoed_vooraf.jpg’ gebruikt die je vindt onder het leerpad van GIMP onder dit document. Alle andere foto’s die je nodig hebt voor deze oefening staan op diezelfde plaats. De tools die je nodig hebt in GIMP staan steeds cursief vermeld in deze tekst. Voor

     



Na

Importeer de foto ‘vastgoed_vooraf.jpg’. Snijdt de foto bij door via de ‘rechthoekige selectie’ een rechthoek te selecteren en dan via het menu ‘afbeelding’ naar ‘bijsnijden tot selectie’ te gaan. Klik met rechtermuisknop op de laag waarin de foto van het huis staat en kies ‘alfakanaal toevoegen’ om een transparantie kanaal toe te voegen aan de laag. Selecteer de lucht (achtergrond) van de foto met de ‘Toverstaf’. Verwijder de geselecteerde lucht met de ‘delete’ toets of met de ‘gum’. Open ‘wolken.jpg’. Verschaal de foto met behulp van het gereedschap ‘Schalen’. Klik op de foto en vergroot de foto zodanig dat de wolken de weggewiste lucht volledig bedekken. Verplaats de laag met de wolken onder de laag met het huis. Verwijder de witte pixels op de grens tussen het dak en de lucht met behulp van de ‘gum’. Let erop dat je de pixels van de correcte laag weggumt.



Selecteer de laag van het huis en verwijder de kabels bovenaan.



Werk de kabels weg die nog zichtbaar zijn voor het dak. Je kunt dit doen met behulp van de gereedschappen ‘Klonen’ en ‘Repareren’. Voor beide gereedschappen selecteer je een borstel en duid je een gebied aan terwijl je de control-toets ingedrukt houdt. Als je nogmaals elders in de foto klikt, dan wordt bij ‘Klonen’ dit gebied gekopieerd op die plaats, terwijl ‘Repareren’ het gebied op een slimme manier kopieert aan de hand van een algoritme die de waarde (kleur) van de cellen van het brongebied combineert met de waarde van de cellen van het doelgebied. Probeer beide gereedschappen uit.



Verwijder het bord van het vastgoedkantoor op het venster in de bovenverdieping. Dit kun je doen door eerst de laag van het huis te dupliceren (rechtermuisklik op de laag en dan klikken op ‘Laag dupliceren’). Daarna selecteer je het venster naast het venster waarop het bord hangt met het gereedschap ‘vrije selectie’. Ga in het menu ‘Laag’ naar ‘bijsnijden tot selectie’ zodanig dat de gedupliceerde laag herleid wordt tot de grootte van het venster. Verplaats het uitgesneden venster naar het venster waarop het bord hangt. De witte driehoek die overblijft boven het venster werk je weg met ‘klonen’ en/of ‘repareren’.





 



Selecteer de gedupliceerde laag en klik op de rechtermuisknop. Druk op ‘neerwaarts samenvoegen’ om deze gedupliceerde laag met de laag eronder samen te voegen. Let op met deze bewerking. Het is niet de bedoeling om dit voor alle lagen te doen! Doe hetzelfde voor het venster met het makelaarsbord op de benedenverdieping.

Selecteer beide ramen in de benedenverdieping en kleur deze met een lichtgrijze borstel met transparantie 50%. Dupliceer de laag met de foto van het huis en selecteer met het gereedschap ‘vrije selectie’ de omtrek van het huis. Klik in het menu ‘Selecteren’ op ‘inverteren’ om de selectie om te keren en daarna op de delete-toets om het geselecteerde gebied te verwijderen. Enkel het huis dat te koop is, is nu uitgesneden.

 







Verminder de helderheid van de laag met de foto waarop de drie huizen te zien zijn via ‘kleuren>Helderheid/contrast’. In de laag met enkel het huis dat te koop is, selecteer je met de ‘free hand tool’ het huis. Dit kun je doen door met het gereedschap ‘toverstaf’ een punt aan te klikken buiten het huis en daarna op inverteren te klikken in het menu selecteren. Kies een penseel en een oranje voorgrondkleur met opaciteit 80%. Ga dan naar het menu ‘bewerken’ en kies ‘selectie belijnen’ en kies voor ‘Belijning tekenen met tekengereedschap’. Er verschijnt nu een licht doorschijnende oranje omranding rondom het huis. Zet alle lagen zichtbaar.

Exporteer de foto als jpg-bestand. Kijk ook na welke andere bestandsformaten je kan exporteren. Standaard wordt het bestandstype meegegeven met de bestandsextensie. Gangbare bestandsextensies voor foto’s en afbeeldingen zijn o *.jpg / *.jpeg o *.bmp o *.png o *.tiff...


Similar Free PDFs