Actic - C1 - Mòdul 1 - Cultura participacio i civisme digital PDF

Title Actic - C1 - Mòdul 1 - Cultura participacio i civisme digital
Author Esther Villar
Course Actic Nivell Intermig
Institution Universitat Oberta de Catalunya
Pages 12
File Size 660.2 KB
File Type PDF
Total Downloads 577
Total Views 612

Summary

Warning: TT: undefined function: 32MÒDUL 1: RECURSOS INFORMATIUS I PARTICIPATIUS DELES TIC I INTERNETPart 1 : Participar en discussions i debats virtualsUn dels grans avantatges que ens ofereix el món d'Internet és la interacció i la comunicació amb d'altres persones.Podem diferenciar dues tipologie...


Description

MÒDUL 1 : RECURSOS INFORMATIUS I PARTICIPATIUS DE LES TIC I INTERNET Part 1 : Participar en discussions i debats virtuals Un dels grans avantatges que ens ofereix el món d'Internet és la interacció i la comunicació amb d'altres persones. Podem diferenciar dues tipologies de comunicació entre persones usuàries d'Internet: la comunicació que es realitza en temps real síncrona- i la comunicació que no es realitza en temps real -asíncrona. En l'àmbit de les discussions, xerrades i debats virtuals ens centrarem en la segona tipologia.

La comunicació asíncrona a través de la web Existeixen multitud de possibilitats per comunicar-nos amb d'altres persones, d'arreu del món, a través de les plataformes web. Així, és habitual la presència de fòrums virtuals en moltes plataformes, de les quals posarem algun exemple: ▪

Espais dels mitjans de comunicació.



Blocs i pàgines web personals.



Plataformes de continguts i espais multiusuari.



Fòrums generalistes, temàtics o especialitzats.

Sovint aquests espais requereixen que la persona usuària s'identifiqui, com a mínim, amb el seu nom i adreça de correu electrònic. També és freqüent que la comunicació no sigui pública fins que la persona o persones moderadores de l'espai verifiquin la seva idoneïtat, que en general, s'ha d'adequar al següent: ▪ ▪

Fer referència a l'àmbit que tracta. Seguir les normes de comunicació a Internet, que es basen en el respecte a les altres persones i en l'ús de l'anomenada "etiqueta" virtual.

Un dels espais on freqüentment es produeixen comunicacions asincrones són als fòrums d'entorns d'aprenentatge virtual (EVA) com el Moodle, que és una plataforma gratuita molt utilitzada en l'àmbit educatiu. Els fòrums del Moodle poden ser utilitzats per diverses funcions, com la comunicació de noticies, el debat (amd diverses modalitats), plantejament i resolució de dubtes, etc.

Avui en dia, i gràcies a la bona connectivitat que ens ofereixen els dispositius mòbils, la comunicació és cada vegada més freqüent, arribant a produir-se veritables converses en temps real a través de fòrums. Ens trobem davant d'una nova manera de interactuar.

Part 2 : Realitzar compres i vendes

Comprar a Internet

Amb Internet, s'obre un ventall molt important d'oportunitats, que estan vinculades al que actualment s'anomena e-comerç o comerç electrònic. D'aquesta manera, ja està a l'abast de qualsevol persona usuària d'Internet la possibilitat de realitzar compres i vendes de productes, recursos, serveis, etc.

Tipologies de comerç electrònic: 1. E-comerç que ofereix productes únicament a través d'Internet. 2. El comerç que, tot i tenir punts de venda presencials, ofereix també els seus serveis en línia. 3. El comerç mixt, que ofereix els seus productes a través d'estratègies de diferent tipologia, tot fent servir les TIC (trucades telefòniques, correus electrònics, botigues virtuals, etc.) En algunes ocasions, la compra es línia no implica el pagament per mitjans electrònics. Cada botiga estableix els procediments que li resulten més convenients.

Què cal tenir en compte en el moment de comprar per Internet? Hi ha un seguit de factors molt rellevants que estan vinculats a la seguretat de les nostres dades personals: ▪ ▪





Hem d'adquirir els productes només en espais web que ens inspirin total confiança. No hem de proporcionar dades bancàries a no ser que estiguem en un entorn protegit (hem de verificar les condicions de transmissió de la comunicació: l'ús d´elements d'encriptació o codificació i de connexions segures). Cal tenir molt en compte les condicions de la venda: llegir els contractes i/o requisits i condicions establertes en el servei. Si aquestes condicions no estan explicitades, és millor no realitzar la compra i consultar amb persones expertes en consum electrònic. ▪ En aquests contractes s'especifiquen els drets i obligacions de cada una de les parts, així com les vies de resolució dels possibles conflictes que puguin sorgir (jurisdicció i lleis aplicables, informació legal, ús de mediadors de consum o juntes arbitrals de consum, etc.) Abans de realitzar la compra, hem d'estar segurs que coneixem la identitat del venedor: nom o raó social, domicili, dades de contacte, etc.

Realitzar vendes per Internet

Tot i que no es tracti d'una activitat extremadament freqüent en l'àmbit personal, és possible que una persona vulgui oferir un determinat producte a través de la xarxa mundial. Existeixen moltes pàgines especialitzades en aquesta qüestió i una de les més conegudes és eBay. Aquesta companyia ofereix un sistema fàcil i intuïtiu per vendre productes.

En primer lloc, cal registrar-se com a usuari de la plataforma, a través d'un formulari i acceptar les condicions d'ús. Tot seguit rebrem un correu electrònic amb un codi de verificació que haurem

d'activar.

A partir d'aquí, només caldrà seguir les instruccions de la plataforma: crear un compte de venedor (implica el pagament d'una petita taxa), preparar la informació relativa a l'article que volem posar a la venda i fer l'anunci. Haurem d'establir un preu mínim i aquest haurà d'incloure les despeses d'enviament de l'article al comprador. Finalment, rebrem informació sobre les ofertes realitzades i contactar amb el comprador per realitzar el cobrament. eBay facilita solucions PayPal que garanteixen la seguretat de la transacció. Altres són Amazon i Aliexpress.

plataformes

similars

Part 3 : Formar-se en línia en un entorn col·laboratiu La formació en línia cada vegada més utilitza els recursos i possibilitats de la xarxa per potenciar la col·laboració entre els participants en un curs.

El treball col·laboratiu es caracteritza per la participació activa de tots els membres d'un grup en la realització d'una determinada tasca i en l'assoliment d'un objectiu d'aprenentatge. L'entorn virtual Moodle, de la mateixa manera que altres entorns virtuals d'aprenentatge (EVA), disposa d'una sèrie d'elements que afavoreixen la col·laboració entre els participants: ▪ ▪ ▪ ▪

Fòrums: espais de discussió i d'intercanvi d'opinions i d'informació. Wikis: documents que es construeixen simultàniament entre un grup de persones. Bases de dades: informació estructurada que es va construint amb les aportacions dels membres del curs. Glossaris: espècie de diccionaris temàtics que recullen definicions de conceptes o altres dades ordenades.

Internet ha revolucionat l'accés a la informació i per tant a l'aprenentatge mitjançant els infinits recursos que podem trobar. Malgrat tot, és necessari trobar informació i fiable, contrastada i organitzada que ens permeti l'aprenentatge guiat i coolaboratiu. Universitats, organismes i altres institucions ofereixen formació gratuita a través de cursos en línia, aquests tipus de cursos s'anomenen MOOC i ofereixen un enorme ventall de cursos de tot tipus, nivells i interesos.

Part 4 : Realitzar tràmits administratius Els tràmits administratius són imprescindibles en les nostres vides: ens relacionem amb tota mena d'entitats, empreses i administracions públiques que requereixen de nosaltres, amb força freqüència, diferents

tipologies d'informacions i gestions. Avui en dia, les eines virtuals ens permeten realitzar una gran part d'aquests tràmits administratius.

La Generalitat de Catalunya ha creat recentment una Oficina Virtual de Tràmits que recopila i ofereix informació al voltant dels tràmits administratius, tot assenyalant tots aquells que es poden realitzar a través d'eines virtuals. L'entorn de navegació de l'Oficina Virtual de Tràmits és molt intuïtiu i en l'espai central podem trobar: ▪

La classificació temàtica



Les novetats o serveis més utilitzats:



D'altres serveis que l'OVT ofereix a les persones usuàries.

La informació inicial es complementa amb l'accés directe al cercador de tràmits, guies i recomanacions, etc. Cal tenir en compte que, per realitzar alguns d'aquests tràmits, hem de disposar de certificat digital, que garanteix la nostra identificació davant de l'administració pública. No obstant, no sempre és imprescindible.

Part 5 : Emmagatzemar i compartir informació Les eines digitals ens permeten emmagatzemar i compartir informació i, no només en els nostres sistemes informàtics personals o professionals, sinó també en la xarxa d'Internet. L'accés a internet en qualsevol lloc, l'augment de la velocitat i l'abaratament de l'accés i per altre banda, la necessitat d'accedir a la informació en qualsevol lloc, l'us de les xarxes socials per compartir informació, està impulsant el canvi de l'emmagatzenatge local a l'emmagatzenatge a la xarxa d'internet que s'anomena núvol (traducció del terme anglès cloud). Existeixen multitud de plataformes que ens permeten fer-ho de forma pública o privada: els blocs, les "wikis", les plataformes multiusuari, els repositoris de continguts -documents de text, imatges, vídeos, àudios, presentacions, etc.-, els sistemes de correu electrònic -adreces de correu, llistes de subscripcions, fòrums-, les pàgines web, etc., són eines que ben aviat es convertiran en imprescindibles en les nostres vides. Cal destacar que, darrerament, s'està popularitzant l'ús d'eines com ara Drive o Dropbox. Aquests recursos ofereixen espai virtual per a què els usuaris puguin desar els seus arxius i, si ho desitgen, els puguin compartir.

Drive de Google permet a l'usuari penjar tota mena de informació i tenirla sempre disponible, des de qualsevol connexió a Internet. Aquest vídeo -subtitulat en castellà- ens presenta alguna de les prestacions de Drive n'ofereix. Un altre servei popular és Dropbox. Resulta interessant visitar la seva guia introductòria. D'una banda, existeixen d'altres serveis que permeten compartir la informació de forma temporal o provisional. Són recursos molt útils quan es tracta d'enviar un conjunt d'elements, a través de Internet, a d'altres persones. En fer servir aquestes eines, l'emissor de la informació te la garantia de que aquesta serà esborrada passat un cert temps. Per exemple**Wetransfer** és un dels més populars ja que és gratuït i ens permet enviar i rebre fitxers de fins a 2Gb sense necessitat de donarnos d'alta al servei.

Servidors a Internet També hem de considerar la utilitat dels servidors a Internet: es tracta d'aquells ordinadors connectats a la xarxa amb la única funció de "conservar i servir informació". És habitual que algunes persones

usuàries i moltes entitats, institucions i empreses, els facin servir per desar informació que és rellevant i que volen conservar. Podem definir que existeixen, des del punt de vista de l'ús que en fem, diferents tipologies de servidors: ▪





Servidors de fitxers: poden desar la informació de l'usuari i oferir-la de forma pública o privada (protegida per sistemes de contrasenyes, per exemple). Poden formar part d'una intranet (xarxa interna) o no. Servidors de pàgines i serveis web: conserven la informació relativa als documents i serveis disponibles a través de la "WWW" (World Wide Web). Servidors de correu electrònic: són màquines destinades a la gestió i emmagatzematge de la informació i els serveis de correu electrònic.

N´existeixen d'altres tipus, però hem volgut destacar els més importants. Cal tenir en compte que aquestes tipologies no són excloents i que és possible trobar una màquina o servidor que realitzi més d'una funció de forma simultània. Qualsevol persona usuària pot contractar l'ús d'un servidor (existeixen nombrosos serveis d'allotjament) per un preu relativament raonable....


Similar Free PDFs