examens oposicions generalitat presons PDF

Title examens oposicions generalitat presons
Author M Cuesta
Course Dret penitenciari
Institution Universitat Autònoma de Barcelona
Pages 25
File Size 245.4 KB
File Type PDF
Total Downloads 41
Total Views 130

Summary

preguntes test d'examens altres convocatories per acces al cos de funcionaris de presons. Dret penitenciari...


Description

Test preguntes antics exàmens tema 19 Tractament i relació laboral penitenciaria

1) Si un intern rebutja la realització de qualsevol tècnica d'estudi de la seva personalitat: a) No se li classificarà en tercer grau. b) Se li classificarà en segon grau. c) Se li classificarà en primer grau. d) Se li classificarà en el grau que correspongui.

2) La Central d'Observació va ser creada i introduïda a la normativa penitenciària: a) Per l'Ordre Ministerial de 22 de Setembre de de 1967. b) Pel Decret 162/1968 de 25 de Gener. c) Pel Reial Decret 2272/1977 de 28 de Juliol. d) Per la Llei Orgànica 1/1979, general penitenciària.

3) Per poder aplicar el règim previst en l'Art. 10 del LOGP, no cal: a) La classificació en primer grau de tractament, si es tracta d'un intern penat. b) Els informes preceptius de el cap de serveis i de l'Equip Tècnic. c) Que no tingui cap causa en situació preventiva, si es tracta d'un penat. d) Que concorrin els factors a què fa referència l'Art. 102.5 del Reglament penitenciari.

4) Segons el que disposa l'Art. 102 del RP per classificar a un intern en primer grau, es tindrà en compte l'existència de factors com: a) La quantia d'anteriors ingressos a la presó. b) La comissió de faltes greus o molt greus de forma reiterada i sostinguda en el temps. c) La quantia de la condemna. d) Totes les anteriors són correctes.

5) L'intern pot sol·licitar que la seva pròxima proposta de classificació es faci per la Central Penitenciària d'Observació: a) Quan una mateixa junta reiteri per tercera vegada la classificació en primer grau. b) Quan una mateixa junta reiteri per segona vegada la classificació en primer grau. c) Si no està d'acord amb la seva classificació. d) Si porta més de dotze anys a la presó ininterrompuda.

6) Assenyaleu el o els factors que no es troben recollits expressament en l'Art. 102.5 del Reglament Penitenciari com a criteris per a la classificació en primer grau d'un penat: a) Participar en evasió o intents d'evasió. b) Participació activa en amenaces o coaccions. c) Comissió d'actes que atemptin contra la propietat, comesos en maneres o formes especialment violents. d) La naturalesa dels delictes comesos al llarg del seu historial delictiu, que denoti una personalitat agressiva, violenta i antisocial.

7) És preceptiu notificar el Ministeri Fiscal una resolució de: a) Classificació adoptada sobre la base de l'Art. 104.4 del Reglament. b) La Junta de Tractament d'aplicació de l'Art. 10 del L.O.G.P. c) Regressió a primer grau. d) Manteniment en primer grau.

8) Segons l'Art. 59 de la Llei orgànica general penitenciària, el tractament penitenciari consisteix en el conjunt d'activitats directament dirigides a la consecució de la reeducació i reinserció social de: a) Els penats. b) Els interns classificats en segon i tercer grau. c) Els detinguts i presos. d) Detinguts, presos i penats.

9) Un penat pot ser classificat inicialment en tercer grau de tractament, si reuneix les condicions per això ?: a) Mai pot tenir aquestes condicions inicialment. b) Només quan la condemna sigui menor d'un any. c) Sí. d) Només si la classificació la realitza la Central d'Observació.

10) Si un intern decidís recórrer una resolució de classificació inicial, davant de qui ho ha de fer ?: a) El centre directiu. b) La junta de tractament. c) El Jutjat de Vigilància Penitenciària. d) No es pot interposar recurs.

11) Durant el gaudi d'un permís de sortida, un intern penat classificat en tercer grau és detingut per la comissió d'un presumpte delicte, ingressant més tard pres a disposició d'un jutjat de Instrucció en el Centre Penitenciari on es trobava complint condemna, quin serà el tipus de règim que se li aplicarà al Centre ?: a) Continuarà en règim de semillibertat, ja que ha de prevaler el principi constitucional de presumpció d' innocència. b) Se li assignarà, amb caràcter provisional i fins que no sigui aprovat pel centre directiu, el Règim Tancat, ja que al cometre un nou delicte ha denotat una manifesta inadaptació al règim comú. c) Es demanarà al Tribunal sentenciador que deixi en suspens l'execució de la pena, pel que serà considerat preventiu a tots els efectes, aplicant un règim on prevalgui el principi de presumpció d'innocència. d) Se li assignarà el Règim Ordinari.

12) La junta de tractament d'un Centre Penitenciari proposa a centre directiu la regressió de segon grau a primer grau d'un intern de Centre que va trencar la condemna al no reingressar d'un permís de sortida ordinari de quatre dies, autoritzat pel Jutjat de Vigilància, que ha ingressat novament, sense que consti que hagi comès nous delictes. En funció de les variables i factors que han de tenir-se en compte per classificar a un intern en primer grau, podria ser atesa la proposta de regressió pel centre directiu ?: a) Sí, trencar condemna denota una evolució negativa en el pronòstic d'integració social, i això ha de ser suficient per acordar la regressió. b) Sí, ja que el trencament pot ser considerat una falta molt greu de l'Art. 108 del R.P. aprovat per Reial Decret 1201/1981, vigent, d'acord amb la disposició derogatòria de l'actual Reglament i, en conseqüència, procedirà la regressió. c) No, no reingressar d'un permís penitenciari pot constituir un delicte dels previstos en el Capítol VIII del Títol XX del Codi Penal i, en conseqüència i tenint en compte el principi de presumpció d' innocència, fins que no es dicti sentència no podrà plantejar-se la regressió de grau. d) No, ja que aquesta circumstància no es contempla entre les variables a tenir en compte per determinar la perillositat extrema o inadaptació manifesta i greu que s'han de ponderar per a la classificació en primer grau.

13) El termini màxim que estableix el Reglament penitenciari perquè el centre directiu es pronunciï sobre el manteniment o canvi de grau quan la junta de tractament no ha considerat oportú proposar cap canvi en la classificació i l'intern ha sol·licitat la remissió de l'informe corresponent és de: a) Dos mesos des de la seva recepció. b) Fins a quatre mesos, si s'acorda ampliar el termini per a la millor observació de la conducta. c) El Reglament no contempla l'existència de termini en aquests supòsits. d) Dos mesos des que es notifica l'acord a l'intern.

14) El principi de flexibilitat introduït en el Reglament Penitenciari de 1996 es refereix a: a) La combinació d'aspectes característics dels diferents graus de classificació dins de el programa individualitzat de tractament.

b) El desenvolupament de departaments mixtos que intentin pal·liar la desestructuració de grups familiars. c) La redefinició del Règim Tancat establint dues modalitats de vida. d) La regulació dels mecanismes d'ajornament, suspensió de l'efectivitat i reducció o revocació de sancions imposades.

15) La Llei orgànica general penitenciària dedica a el tractament el seu Títol III, definint-lo com "el conjunt d'activitats directament dirigides a la consecució de la reeducació i reinserció social dels penats ", en el seu article: a) Art. 62. b) Art. 72. c) Art. 59. d) Art. 69.

16) L'observació dels interns, de conformitat amb el que estableix l'article 65 del Reglament Penitenciari vigent: a) És una actuació encaminada a garantir la seguretat interior dels establiments penitenciaris. b) És una activitat exclusiva de l'Àrea de Tractament que ha de ser planificada per aquesta tot i que la executin els Funcionaris de l'Àrea de Vigilància. c) És competència de aquells Funcionaris encarregats de la vigilància amb destinació exclusiva a l'Equip de Observació i Tractament. d) Correspon als funcionaris destinats a l'Àrea Mixta de Vigilància i Tractament.

17) Segons l'Art. 109 de l'actual Reglament penitenciari, els interns la classificació resulti dificultosa per la junta de tractament i que, per això, hagin de ser estudiats per la central penitenciària d’Observació, ho seran en: a) La Seu de la central penitenciària d'Observació. b) El Centre d'Estudis Penitenciaris. c) Un Centre Penitenciari. d) El Centre Hospitalari col·laborador, situat a la Comunitat de Madrid.

18) El tractament penitenciari és: a) Un deure per al penat. b) Un dret del penat. c) Un deure i un dret del penat. d) Cap de les respostes és correcta.

19) Un intern es nega a participar en la realització de qualsevol tècnica d'estudi de la seva personalitat. Assenyaleu les conseqüències d'aquesta actitud: a) Mai podrà obtenir el tercer grau, atès que no és possible la seva progressió de grau. b) La negativa tindria conseqüències disciplinàries per al mateix. c) A l'no obtenir dades de la seva personalitat, no és possible la seva classificació en tercer grau. d) La seva classificació inicial i posteriors revisions es realitzaran mitjançant l'observació, els informes pertinents amb el personal penitenciari i les dades extretes dels documents penals.

20) Assenyaleu quin dels següents factors no es troba inclòs dins d'aquells la concurrència ponderada amb altres determinen la classificació d'un intern en primer grau per perillositat extrema o manifesta i greu inadaptació a les normes generals de convivència ordenada: a) Participació de l'intern de manera activa en plantes. b) Intent d'evasió des del Centre Penitenciari. c) Tinença de substàncies psicotròpiques en quantitat important que faci suposar que estan destinades al tràfic. d) Comissió d'actes que atemptin contra la vida de les persones.

21) Es rep el Testimoni de Sentència d'un intern que està pres a disposició d'una altra autoritat Judicial per una altra causa; d'acord amb el Reglament penitenciari vigent: a) La junta de tractament té dos mesos per formular proposta de classificació inicial a el centre directiu. b) La junta de tractament té dos mesos per formular proposta de classificació inicial a centre directiu i aquest té un termini màxim de dos mesos des de la recepció per dictar de forma escrita i motivada la resolució corresponent. c) Excepcionalment el centre directiu pot ampliar el termini inicial de dos mesos, dos mesos més perquè la junta de tractament formuli la proposta de classificació inicial. d) No es formularà proposta de classificació inicial.

22) La proposta de classificació inicial d'un intern condemnat a una única pena de set mesos, tindrà la consideració de resolució de classificació inicial a tots els efectes: a) Sempre que aquesta proposta de classificació inicial sigui de segon grau. b) En tots els casos, sempre que es doni coneixement a el jutge de vigilància penitenciària. c) Sempre que l'acord sigui adoptat per unanimitat dels membres de la junta de tractament i no es tracti de proposta de classificació en primer grau de tractament d) Sempre que es compleixi el requisit de tractar-se d'una pena menor d'un any.

23) Un Intern classificat en tercer grau que s'ha fugat en una sortida programada, reingressa voluntàriament després de deu dies: a) Com a mesura cautelar, el director de el Centre d'acordar el pas provisional a règim ordinari fins que sigui revisat el seu grau en pròxima junta de tractament. b) El director no pot adoptar cap mesura cautelar, havent de ser la junta de tractament qui acordi les mesures provisionals que siguin procedents. c) A l'intern no se li pot aplicar el règim ordinari atès que es trobava en tercer grau i ha reingressat voluntàriament. d) Es donarà coneixement del seu reingrés a el jutge de vigilància, qui determinarà les mesures cautelars que s'han d'adoptar a proposta de la junta de tractament.

24) Segons el que estableix l'Art. 107 del Reglament penitenciari, s'han de notificar al ministeri fiscal: a) Només les resolucions de classificació o progressió a tercer grau adoptades pel centre directiu, dins dels tres dies hàbils següents a la data de la seva adopció. b) Totes les resolucions de classificació o progressió a tercer grau adoptades pel centre directiu o per acord unànime de la junta de tractament, segons el previst en l'Art. 103.7 del Reglament Penitenciari dins dels tres dies hàbils següents a la data de la seva adopció. c) Només les resolucions de classificació o progressió a tercer grau adoptades per la junta de tractament segons el previst en l'Art. 103.7 del Reglament dins dels cinc dies hàbils següents a la data de la seva adopció. d) Les resolucions de classificació o progressió a tercer grau adoptades pel centre directiu o per acord unànime de la junta de tractament, segons el que preveu l'article 103.7 dins dels tres dies hàbils següents a la data de la seva adopció, sempre que l'intern, segons el que estableix l'Art. 104.3, no tingui extingida la quarta part de la condemna o condemnes.

25) Les propostes raonades de grau inicial de classificació i destinació a l'Establiment que correspongui, formulades per la junta de tractament, es cursaran a centre directiu, en el termini de: a) Deu dies. b) Quinze dies. c) Vint dies. d) Trenta dies.

26) La satisfacció de la responsabilitat civil derivada de delicte està contemplada com a requisit per a la classificació o progressió a tercer grau de tractament, aplicant singularment aquesta norma quan l'intern hagués estat condemnat per determinats delictes; un dels següents no està contemplat entre ells en el paràgraf segon de l'Art. 72.5 de la Llei Orgànica 1/1979, de 26 de Setembre, General Penitenciària: a) Delictes contra l'Administració Pública compresos en els capítols V al IX de el Títol XIX de el Llibre II del Codi Penal. b) Delictes contra els drets dels treballadors.

c) Delictes contra la Hisenda Pública i contra la Seguretat Social. d) Delictes de prevaricació de funcionaris públics.

27) Quina d'aquestes funcions no correspon a la central penitenciària d'Observació ?: a) Realitzar una tasca d'investigació penològica. b) Completar la tasca dels equips tècnics dels establiments en les seves tasques específiques. c) Participar en tasques docents i de formació de funcionaris. d) Atendre els requeriments que els jutges, tribunals i membres del ministeri fiscal sol·licitin en matèria pericial de les persones sotmeses a la seva jurisdicció. 28) Segons l'Art. 59 de la Llei orgànica general penitenciària, el tractament penitenciari consisteix en: a) L'estudi científic dels sistemes directament dirigits a la consecució de la reeducació i reinserció social dels interns. b) L'estudi especialitzat del conjunt de mètodes encaminats a l'assoliment de la reeducació i reinserció social i laboral dels penats. c) El conjunt d'activitats directament dirigides a la consecució de la reeducació i reinserció social de els penats. d) La planificació i execució de totes les accions i activitats, basades en l'estudi científic de la constitució, temperament, caràcter i aptituds del subjecte a tractar, guardin relació amb la capacitat de l' intern per portar en el futur, amb consciència social, una vida sense delictes.

29) Per tal de fer la classificació penitenciària més flexible, la legislació permet adoptar un model de execució en el que poden combinar aspectes característics de cada un dels graus penitenciaris, però aquesta mesura excepcional necessita: a) L'acceptació de l'Equip Tècnic i la posada en coneixement del jutge de vigilància penitenciària. b) L'autorització de centre directiu i la posada en coneixement del Jutge sentenciador. c) L'aprovació del jutge de vigilància penitenciària. d) L'acceptació voluntària de l'intern i la posada en coneixement de el centre directiu.

30) La resolució de centre directiu resolent sobre el manteniment o canvi de grau es notificarà a l'intern i permet a aquest acudir en via de Recurs: a) Davant el jutge de vigilància penitenciària. b) Davant el jutge sentenciador. c) Les resolucions de centre directiu esgoten els recursos judicials. d) Davant el Tribunal Constitucional.

31) Les sortides programades han de ser: a) Propostes per la junta de tractament i aprovades pel jutge de vigilància en tots els casos.

b) Propostes pel Consell de Direcció, aprovades pel centre directiu i autoritzades pel jutge de Vigilància per als interns en segon grau. c) Propostes per la junta de tractament, aprovades pel centre directiu i autoritzades pel jutge de Vigilància per als interns en segon grau quan siguin de durada superior a dos dies. d) Propostes per la junta de tractament i autoritzades pel jutge de vigilància per als interns en tercer grau.

32) Si un intern que té autoritzada la tinença d'ordinador personal, es nega a mostrar la totalitat de seus arxius informàtics, podrà retirar-li l'autorització concedida: a) El director. b) El subdirector de tractament. c) El Consell de Direcció. d) Cap dels anteriors, ja que aquesta competència resideix en el jutge de vigilància penitenciària.

33) La participació en programes educatius que impliquin modificacions de règim podrà ser denegada per: a) El subdirector de Seguretat. b) La junta de tractament. c) El Consell de Direcció. d) El director.

34) Els interns classificats en segon grau de tractament que ofereixin baixa perillositat social i no hi hagi riscos de trencament de condemna, podran assistir regularment a una institució exterior per a la realització de programes concrets, sempre que la durada de les sortides no sigui superior a: a) 7 hores. b) 8 hores. c) 5 hores. d) 4 hores.

35) Un intern preventiu que acaba de complir els vint anys, pot ser destinat a un Departament de Adults Preventius: a) En cap cas, llevat que raons de tractament així ho aconsellin. b) Prèvia autorització preceptiva del jutge de vigilància penitenciària. c) Prèvia autorització del Jutjat què depengui. d) Prèvia autorització de la junta de tractament.

36) Els interns amb dependència de substàncies psicoactives tindran dret a participar en programes de tractament i deshabituació, excepte: a) Els classificats en primer grau. b) Els sancionats per faltes molt greus o greus. c) No existeix cap excepció. d) Els condemnats a penes inferiors a un any.

37) Les activitats de caràcter educatiu, formatiu, sociocultural i esportiu, les ha de determinar: a) El Consell de Direcció. b) La junta de tractament, previ informe de l'Equip Tècnic. c) La Unitat Docent. d) El subdirector de tractament.

38) El centre directiu pot concedir trasllat a un intern, per motius educatius, previ informe de: a) La junta de tractament. b) El director. c) El Mestre. d) El director de la Unitat Docent.

39) Pel que fa a les anomenades sortides programades: a) S'han d'adoptar en cada cas les mesures de seguretat corresponents. b) La participació en elles d'interns en segon grau es comunicarà preceptivament al Jutge de Vigilància, un cop aprovades pel centre directiu. c) La participació en elles necessita el gaudiment de permisos de sortida. d) La seva durada en cap cas serà superior a dos dies.

40) Les sortides programades seran: a) Aprovades per la Junta de Tractament i autoritzades pel jutge de vigilància en el cas d'interns de tercer grau si la seva durada sobrepassa els dos dies. b) Propostes per la junta de tractament i aprovades pel centre directiu. c) Autoritzades pel jutge de vigilància en tot cas. d) Aprovades per la Junta de Tractament i autoritzades pel centre directiu.

41) En relació amb les activitats esportives en els Centres Penitenciaris:

a) L'aprofitament en la participació en elles s'estimularà mitjançant els beneficis penitenciaris. b) S'han de determinar pel centre directiu. c) S'han de determinar per la junta de tractament. d) Estan vedades per als interns classificats en primer grau.

42) Els cursos que hagin de realitzar els interns tindran caràcter obligatori: a) Quan es tracti de joves menors de 21 anys. b) Quan es tracti de joves menors de 18 anys. c) En el cas d'interns estrangers amb dificultats per entendre l'idioma castellà o la llengua cooficial de la comunitat autònoma on radiqui el Centre Penitenciari. d) Només quan els interns no tinguin els coneixements propis de la formació dels ensenyaments bàsics.

43) Es pot acordar retirar l'autorització perquè un intern disposi d'ordinador personal: a) La junta de tractament. b) El Co...


Similar Free PDFs