Microeconomie manageriala PDF

Title Microeconomie manageriala
Author Raluca Popa
Course Micro şi macroeconomie managerială Managerial Micro and Macroeconomics
Institution Academia de Studii Economice din București
Pages 19
File Size 803.9 KB
File Type PDF
Total Downloads 216
Total Views 732

Summary

Warning: TT: undefined function: 32Temă Microeconomie ManagerialăConf. Anamaria AldeaAnaliza comparativă între prețul unei acțiuni și indicelede piață corespunzătorPopa Raluca ElenaGrupa 1042Analiza Economica Compania: NIKEScurt istoric: Compania a fost fondata pe 25 ianuarie 1964 ca Blue Ribbon S...


Description

Temă Microeconomie Managerială Conf.dr. Anamaria Aldea

Analiza comparativă între prețul unei acțiuni și indicele de piață corespunzător

Popa Raluca Elena Grupa 1042

Analiza Economica



Compania: NIKE

Scurt istoric: 

Compania a fost fondata pe 25 ianuarie 1964 ca Blue Ribbon Sports de către Bill Bowerman și Phil Knight, și a devenit oficial Nike, Inc la 30 mai 1978. Compania ia numele de la Nike (greacă Νίκη, pronunțat , zeița greacă a victoriei. Nike comercializează produsele sale sub marca proprie, precum și Nike Golf, Nike Pro, Nike +, Air Jordan, Nike Skateboard Bowerman și Philip H. Knight. NIKE este angajat în proiectarea, dezvoltarea, comercializarea și vânzarea de încălțăminte atletică, îmbrăcăminte, echipamente, accesorii și servicii.Compania activeaza si la nivelul pietelor emergente.

Tipul de piata: 

Nike este un exemplu de concurență monopolistă, deoarece au aspectele pe care le are o concurență perfectă. Concurența monopolistă se caracterizează prin diferențierea produselor.

Evolutia din punct de vedere al puterii pe piata: 

Cum a realizat NIKE vanzari sporite: https://www.nasdaq.com/marketactivity/stocks/nke.



În 2020, marca Nike a fost evaluată la aproximativ 34,8 miliarde de dolari americani, ceea ce a reprezentat o creștere de peste două miliarde de dolari americani din 2019. Cota de piață a Nike se ridică la aproximativ 27,4% în 2019, în fața rivalilor din industria sa Adidas și ASICS, făcând din Nike cea mai mare companie din lume pe piața mondială a încălțămintei. In anul 2020 veniturile au crescut la 10,1 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, în creștere cu 5% în raport și în creștere cu 7% pe o bază neutră, determinată de o creștere neutră de 13% în NIKE Direct, cu o creștere digitală de 36% și o creștere puternică în întreaga EMEA , APLA și America de Nord. NIKE a operat o datorie totală medie de 3.539 miliarde USD din anii fiscali care s-au încheiat în mai 2015 până în 2019. Privind în urmă la ultimii cinci ani, datoria totală a NIKE a atins în februarie 2020 valoarea de 6.656 miliarde USD. Datoria totală a companiei NIKE a atins valoarea minimă de cinci ani în mai 2015, de 1,26 miliarde de dolari.In anul 2019 au fost aproximativ 76.700 de angajati NIKE in intreaga lume.

Tipul de concurenta:



Nike este un exemplu de concurență monopolistă, deoarece au aspectele pe care le are o concurență perfectă, cu excepția faptului că produsele lor nu sunt exact ca concurenții lor, precum Adidas, Under Armour, Puma, Asics. Diferențierea produselor este diferența reală sau percepută între produsele concurente din aceeași industrie.

Principalii concurenti: Adisas, Puma, Under Armour, Asics. Profit: 

Vanzarile anuale depasesc 18,6 milioane de dolari(la sfarsitul anului fiscal-31 mai 2008).Incepand cu 2008 are peste 30.000 de angajati la nivel mondial.



Activitatea Companiei: (https://www.interbrand.com/best-brands/best-global-brands/2019/ranking/nike/) -este impartita pe categorii de consumatori In functie de sportul practicat: -baschet -fotbal -atletism -fitness pentru femei

Cultura sportiva

-de asemenea activitatea se imparte in patru zone importante SUA Zona Pacificului si Europa Orientul Mijlociu si Africa America de NORD, America de SUD MODUL DE COMUNICARE: 

principalul mod prin care compania comunica atat cu partenerii de afaceri, dar si cu consumatorii este prin intermediul campaniilor publicitare.

STRATEGIA DE MARKETING: 

publicitatea impreuna cu strategia stau la baza succesului marcii Nike



sloganul folosit de compania este :”Just do it”, fiind apreciat de Advertising Age ca unul dintre primii cinci sloganuri publicitare ale secolului 20.



colaborarea cu diverse persoane publice din diverse domenii, aduc companiei un numar mare de consumatori. Exemplu: LeBron James: ( https://youtu.be/A1V02694Cd4) Gadorate: (https://youtu.be/TfYrPdC9JM0), femeile in sport( https://youtu.be/LCG7qET3_6s).

PROPRIA TEHNOLOGIE:

In 1987, Nike lanseaza primul model din linia Air Max, iar bulele de aer si confortul extraordinar al acestora au convins fanii Nike sa cumpere modelul, atat de bine vandut si astazi. Unele dintre cele mai de succes modele Nike, create pe baza tehnologiei Air, sunt: Nike Air Force 1, Nike Vandals, Nike Air Max si Nike Air Jordan, ultimul model, lansat in 1985, aducandu-i companiei un profit anual de peste 500 de milioane de dolari, datorat intregii linii Jordan. Recent, Nike a introdus in oferta sa pantofii de cricket - Air Zoom Yorker, conceputi pentru a fi cu 30% mai usori decat concurentii lor, si o colectie speciala dedicata skateboarding-ului: Nike SB. 

-strategia de promovare a lui Philip Knight : “Daca cinci tipi tari vor purta acesti pantofi, toata lumea isi va dori sa ii poarte.”

ROE: 

Returnarea capitalurilor proprii (ROE) este o măsură a profitului NIKE raportat la capitalul propriu al acționarilor săi. ROE de 32,88% implică 0,33 USD returnat la fiecare $ 1 investit. În cele mai multe cazuri, este preferat un ROE mai mare; cu toate acestea, există mulți alți factori pe care trebuie să-i luăm în considerare înainte de a lua orice decizie de investiții.



Rentabilitatea activelor poate fi definită ca un indicator al rentabilității unei companii în raport cu activele totale. Calculat prin împărțirea veniturilor operaționale ale unei companii la activele totale. ROA NIKE pentru cele trei luni care se încheie pe 29 februarie 2020 a fost de 18,35%.

ROA:  ROA% se calculează ca venitul net divizat la valoarea totală a activelor totale într-o anumită perioadă de timp. Venitul net anualizat al Nike pentru trimestrul care s-a încheiat în februarie 2020 a fost de 3.388 mil. USD. Media activelor totale Nike de-a lungul trimestrului care s-a încheiat în februarie 2020 a fost de 26.411 milioane USD. Prin urmare, procentul anual de investiții anual al Nike pentru trimestrul încheiat în februarie 2020 a fost de 12,83%. MARKET CAPITALIZATION :



Conform :https://finance.yahoo.com/quote/NKE/profile?p=NKE, putem observa o crestere treptata a veniturilor (2016-2019), in timp ce castigurile cresc in 2017 fata de 2016, iar in 2018 prezinta o scadere semnificativa fata de anul 2017. 2019 aduce cu el o crestere sugestiva a castigurilor fata de 2018. Plafonul trimestrial al pieței Nike a crescut de la august 2019 (131.820 mil. Dolari) la noiembrie 2019 (145.751 mil. Dolari), dar apoi a scăzut de la noiembrie 2019 (145.751 mil. Dolari) la februarie 2020 (142.257 mil. USD).



Sector: Consumer Cyclical



Industrie: Incaltaminte si Accesorii

Compania 

ADIDAS Scurt istoric: Adidas este o companie globală de articole sportive care produce articole de îmbrăcăminte, accesorii și încălțăminte pentru sportivi profesioniști. Compania sportivă Adidas a fost evaluată la peste 16,6 miliarde de dolari americani în 2019, o creștere de la aproximativ șapte miliarde de dolari americani. dolari în 2016.

Datorii si profit: 

Adidas a avut obligații de 7,42 miliarde EUR scadente într-un an și pasive de 4,93 miliarde euro datorate peste aceasta. Pe de altă parte, avea încasări în valoare de 3,16 miliarde de euro și creanțe în valoare de 3,10 miliarde de euro datorate într-un an, așadar, datoriile sale depășesc suma de numerar și creanțele (pe termen scurt) cu 6,09 miliarde EUR. Desigur, adidas are o capitalizare de piață titanică de 55,0 miliarde EUR, astfel încât aceste pasive sunt probabil gestionabile.

PUBLIC TINTA: 

In ceea ce priveste cumparatorii, principalii de pe piata ADIDAS sunt jucatori de tenis si fotbal

Tipul de piata: 

America de Nord reprezintă cea mai mare piață din industria articolelor sportive, cu o pondere totală de aproximativ 40%. Este singura cea mai mare oportunitate de creștere pentru brandul adidas. Adidas



Piata cu concurenta monopolista deoarece Adidas se caracterizeaza prin diferentierea produselor.



ADIDAS are piata principala de jucatori de tenis si fotbal. Din punct de vedere economic, NIKE prezinta o crestere cu o rata medie anuala de 6,5%, iar ADIDAS una de 11,3%.Cu toate acestea NIKE domina piata.



Din 2017, marca Nike deținea o cotă de 21,1 la sută din piața de încălțăminte din SUA. În comparație, adidas, unul dintre cei mai mari concurenți ai Nike, deținea mai puțin de cinci la sută din această piață.

TIPUL DE CONCURENTA: 

Adidas este angajata in mare parte in vanzarea articolelor sportive.Prin urmare, prezinta o competiție monopolistă când există mulți producători care vând produse similare cu mulți consumatori pe o anumită piață și nici o companie nu deține controlul și dominația totală.

STRATEGIA DE MARKETING: 

Poziționarea bazată pe utilizatori și beneficii sunt strategiile pe care Adidas le folosește pentru a crea o imagine distinctivă în mintea potențialului consumator. Subliniind valoarea produselor de calitate de la un brand de încredere ,Adidas este capabil să-și mențină esența de brand.

ROA: 

ROA% se calculează ca venitul net divizat la valoarea totală a activelor totale într-o anumită perioadă de timp. Venitul net anual adidas AG pentru trimestrul care s-a încheiat în martie 2020 a fost de 137 mil. USD. Valoarea totală a activelor adidas AG în trimestrul trecut care s-a încheiat în martie 2020 a fost de 22.971 mil. USD. Prin urmare, ROA% anual al Adidas AG pentru trimestrul încheiat în martie 2020 a fost de 0,60%.

ROE: 

Adidas are un ROE de 26%, bazat pe ultimele doisprezece luni. Un alt mod de a gândi acest lucru este că, pentru fiecare valoare de 1 € din capitaluri proprii în companie, a fost în măsură să câștige 0,26 €.

MARKET CAPITALIZATION : 

Sector: consumer cyclical



Industrie: Incaltaminte si accesorii



Capitalizarea de piață reprezintă suma totală de bani pentru care o companie este evaluată pe piața bursieră. Conform: https://finance.yahoo.com/quote/ADDYY/financials?p=ADDYY, observam o crestere treptata atat pentru venituri cat si pentru castiguri.



În 2019, capitalizarea de piață a grupului adidas s-a ridicat la aproximativ 56,8 miliarde de euro. Capitalizarea de piață a companiei aproape că s-a dublat între 2015 și 2016, când valoarea sa a crescut cu aproximativ 12 miliarde de euro.

SUMMARY STATISTIC: Summary Price. Price. statistics SP500 NIKE Min 2237 62.80

Price. SP_ ADIDAS RENT 90.09 -0.116

RENT_ RENT_ Volume Volume NIKE ADIDAS SP NIKE -0.116 -0.142 1,297e+09 2541800

1st.Qu

2880

83.01

142.88

-0.0088

-0.0088

Median

2979

87.84

150.90

0.00049

0.00049 0.00060

3.627+09

6332500

32950

Mean

2982

88.80

146.34

0.00030

0.00030 -0.00012

4.105e+09

7314158

57371

3rd .Qu

3116

93.59

156.54

0.01031

0.01031 0.01112

4.1521e+09 8157475

54025

Max

3386

104.29 176.26

-0.01113

0.015175 0.15175 0.09198

3.261e+09

9.045e+09

Volume ADIDAS 12600

4944900

23025

270553200 442900

Anexa1- Tabel 1. “Summary Statistics”

In medie, preturile pe perioada analizata au fost de 88,79 pentru compania NIKE. In medie, numarul de actiuni contractate pe perioada analizata a fost de 7314158 pentru compania NIKE. In medie, rentabilitatea companiei NIKE pe perioada analizata a fost de 0,003. In medie, preturile pe perioada analizata au fost de 146,3377 pentru compania ADIDAS. In medie, numarul de actiuni contractate pe perioada analizata a fost de 57370.82 pentru compania ADIDAS. In medie, rentabilitatea companiei ADIDAS pe perioada analizata a fost de -0,00012594. In medie, indicele de pret pe perioada analizata a fost de 2982,287. In medie, volumul indicelui de pret pe perioada analizata a fost de 4105267. In medie, rentabilitatea indicelui de piata pe perioada analizata a fost de 0,0003094. La data de 1/10/2020 pretul minim pentru NIKE a fost de 62,80, in timp ce pretul minim pentru ADIDAS a fost de 90,09. Pretul minim NIKE(62,80) este mai mic decat indicatorul S&P500, care are o valoare egala cu 2237. Pretul minim ADIDAS(90,09) este mai mic decat indicatorul S&P500, care are o valoare egala cu 2237. Prima quartile arata ca o patrime(1/4) din pretul NIKE au valori mai mici decat 83,01 si trei patrimi au valori mai mari. Prima quartila arata ca o patrime(1/4) din pretul ADIDAS au valori mai mici fata de 142,88 si trei patrimi au valori mai mari. Quartila 2 este egala cu mediana avand valoarea 87,84, aratand ca jumatate dintre preturile NIKE au o valoare mai mica decat media(88,80). Quartila 2 este egala cu mediana avand o valoare de 150,90, aratand ca jumatate dintre preturile ADIDAS au o valoare mai mare decat media(146,33). Quartila 3 este egala cu 93,59 si arata ca trei sferturi din preturile NIKE sunt mai mici decat valoarea ei. Quartila 3 este

egala cu 156,54 si arata ca trei sferturi din preturile ADIDAS sunt mai mici decat valoarea ei. Pretul maxim NIKE (104,29) este mai mic decat pretul indicatorului S&P500(3386), totodata pretul maxim ADIDAS(176) este mai mic decat pretul indicatorului S&P500(3386). Media rentabilitatii S&P500 este de 0,000309, minimul fiind -0,116, iar maximul de 0,151. Media rentabilitatii NIKE este de 0,000309, minimul fiind de -0,116 si maximul de 0,151. Media rentabilitatii ADIDAS este de -0,000125, minimul fiin de -0,142 si maximul de 0,091. Diferenta dintre minimul si maximul pentru pretul NIKE este una considerabila. Diferenta dintre minimul si maximul pentru pretul ADIDAS este una mare. Diferenta dintre minimul si maximul indicatorului S&P500 este mare. CORELATII: Am calculat rentabilitățile și corelațiile și am realizat matricea de corelație pentru prețurile indicelui de piață și a celor 2 acțiuni si rentabilităților acestora .Exista o corelatie pozitiva si puternica intre pretul actiunii NIKE si pretul indicelui de piata, valoarea fiind de 0.8971213. Intre pretul S&P500 si pretul ADIDAS este o corelatie usor slaba(0,02540905), in timp ce valoarea corelatiei dintre cele doua actiuni este medie(0,65624239). Corelatia dintre rentabilitatile S&P500 si NIKE este una perfect pozitiva si puternica, avand valoarea 1. Valoarea corelatiei dintre rentabilitatea indicelui de piata si ADIDAS este mai mare(0,61160305) decat cea a preturilor acestora si este de un nivel mediu. Corelatia rentabilitatilor celor doua actiuni este mai mica decat cea a preturilor (0,61160305).Restul valorilor sunt medii.

Anexa- Figura1. Matricea de corelatie

ABATERI STANDARD:

Abatere Standard

Price Price Price RENT_ RENT_ SP500 NIKE ADIDAS SP NIKE 209,9507 7,885263 17.462 0,023894 0,23894

RENT_ ADIDAS 0,02528263

0,088 0,119 77.22 77.22034 -200.75 Coeficient 0,0703 de Variatie Anexa1-Tabel2 Abaterea standard si coeficienti de variatie pentru seriile de date Coeficientul de variatie al pretului indicelui de piata ne indica ca media este reprezentativa(7%...


Similar Free PDFs