Selectivitat Economia 2019 PDF

Title Selectivitat Economia 2019
Author laia vilar
Course Economia
Institution Batxillerat
Pages 48
File Size 951.5 KB
File Type PDF
Total Downloads 116
Total Views 147

Summary

apuntes...


Description

SELECTIVITAT ECONOMIA 2019

QUADRE DE COMPTES El pla General Comptable s’encarrega de donar un nom a cada compte i hi ha dos tipus de comptes: Comptes de gestió: recullen els ingressos i les despeses que es generen com a resultat de l’activitat de l’empresa. -Comptes patrimonials: comprenen els béns, drets i obligacions de l’empresa.

-

Grup

Recull els comptes relacionats amb...

Grup 1: FInançament Bàsic

Són aportacions dels propietaris a l’empresa i finançament al ll/t, com ara crèdits bancaris amb venciment +1.

Grup 2: Immobilitzat

Els components del PAT que conformen les inversions permanents de l’empresa: construccions, maquinària…

Grup 3: Existències

Primeres matèries, productes en curs d’elaboració, productes acabats, envasos i embalatges, mercaderies i subproductes.

Grup 4: Creditors i deutors per operacions comercials

Obligacions de pagament (deute) i dret de cobrament (crèdit) relacionats amb l’activitat pròpia de l’empresa amb venciment -1. Són alguns dels comptes del Realitzable i del Passiu Corrent.

Grup 5: Comptes financers

Obligacions i drets de cobrament que no estan relacionats amb l’activitat pròpia de l’empresa i són a curt termini. Tots els Comptes del Disponible.

Grup 6: Compres i despeses

Són les compres de mercaderies i altres béns i totes les despeses de l’exercici.

Grup 7: Vendes i Ingressos

Venda de béns i prestació de serveis que són objecte de l’activitat normal de l’empresa. Tot tipus d’ingressos.

PATRIMONI EMPRESARIAL El patrimoni empresarial és el conjunt de béns, drets i obligacions que té una empresa degudament valorats en relació amb la finalitat que es destinen. Béns: tot allò que pot ser apreciat i valorat per les persones a qui serveix. Drets: són les sumes o quantitats de diners que l’empresa té dret a cobrar. Obligacions: conjunt de deutes exigibles que té l’empresa. PN = Béns + Drets - Obligacions PN = Actiu - Passiu Actiu = PN + Passiu Actiu: conjunt de béns i drets que té l’empresa. Patrimoni Net: aportacions i fons que són permanents dins de l’empresa. Passiu: conjunt d’obligacions que té l’empresa Actiu (inversions)

PN i Passiu (fonts de finançament)

Béns i Drets

Patrimoni Net i Obligacions

LLIBRES DE COMPTABILITAT OBLIGATORIS 1) Llibre Diari → S’anoten cronològicament tots els fets comptables que tenen lloc a l’empresa.

2) Llibre d’inventaris i comptes anuals 1. Inventari inicial i final. Consten de manera detallada tots els B, D i O de l’empresa. 2. Balanç de comprovació de sumes i saldos Es fan almenys trimestralment. Consisteix en saber si hem fet correctament el traspàs dels comptes del llibre diari al major. 3. Comptes anuals Són uns estats financers que tenen la missió d’informar de la situació patrimonial, financera i econòmica. – Balanç de Situació: ens informa de la situació financera de l’empresa en el tancament del seu exercici. – Compte de pèrdues i Guanys: ens informa del resultat de l’empresa durant un exercici, és a dir, sobre els ingressos i despeses que té. – Memòria: informació quantitativa i qualitativa rellevant per la presa de decisions i no inclosa en els estats anteriors. – Estat de fluxos d’efectiu (No obligatori per a PIMES): ens informa de la posició monetària d’un exercici a un altre. – Estat de canvis del PN: informa dels canvis en la composició del PN de l’empresa d’un exercici a un altre. 3) Llibre d’actes → S’hi anoten com a mínim els acords presos en les juntes generals de socis/accionistes. COMPTABILITAT La comptabilitat és la ciència econòmica que estudia el patrimoni empresarial de manera estàtica (en un moment determinat) i dinàmica (les variacions produïdes). Aquesta informació es dóna als grups d’interès o stakeholders (persones vinculades a l’activitat de l’empresa) i a: - Direcció: per a la presa de decisions i poder planificar el futur de l’empresa. - Propietaris i accionistes: a fi que puguin comprovar que els seus interessos estiguin protegits. - Treballadors i treballadores: dels resultats de l’empresa en dependrà la continuïtat del seu lloc de treball, - Creditors de l’empresa: per a donar garanties als seus clients. Des de punt de vista estàtic, estudia el patrimoni (conjunt de béns, drets i deures) i el seu ordre, en forma de balanç de situació. Des del punt de vista dinàmic, l’empresa realitza una sèrie de fets comptables de manera periòdica que es van anotant cronològicament en el llibre diari i després al major seguint el mètode de partida doble1 Quan ha passat l’exercici comptable, l’empresa fa el resum de totes les seves activitats i obté el el resultat de l’exercici econòmic, és a dir, el benefici o la pèrdua. Finalment es redacten els comptes anuals on es plasma l’evolució del que ha fet l’empresa. Aquest procés se’n diu cicle comptable i s’ha de fer per a complir l'obligació de donar informació als socis o accionistes de la gestió feta, i així poder prendre decisions per millorar possibles desviacions. En cas que s’hagi generat benefici també caldrà pagar l’impost de societats. Fet comptable: consisteix en qualsevol operació que es produeix a l’empresa que en modifica el patrimoni, sigui de forma qualitativa o quantitativa.

1 El mètode de partida doble consisteix a anotar simultàniament en dos comptes, com a mínim, la variació que es produeix en el patrimoni a causa de cada fet comptable.

Compte: és l’eina comptable que representa un grup d’elements patrimonials de característiques i funcions similars, mitjançant una denominació comuna. També indica les seves variacions, és a dir, els augments o les disminucions que succeeixen temporalment. Consta de dues parts fonamentals deure i haver. La terminologia relacionada amb els comptes en què cada terme designa una operació específica: -

Obrir compte→ posar-hi el títol i fer la primera operació. Carregar un compte→ fer una anotació al deure. Abonar un compte→ fer una anotació a l’haver. Saldo del compte→ diferència entre la suma dels imports anotats en el deure i els anotats a l’haver. Saldo DEUTOR Saldo CREDITOR

deure > haver

ACTIU I DESPESES

haver > deure PASSIU, PN I INGRESSOS Resultat de l’exercici/ Compte de Pèrdues i Guanys Deutor= pèrdues Creditor= benefici

-

Saldar un compte→ fer l’anotació del saldo en el deure o l’haver, per a aconseguir el saldo 0. Tancar un compte→ saldar un compte i no tornar-hi a fer cap anotació.

EL CICLE COMPTABLE 1. Balanç de situació inicial → reflexa tot el patrimoni de l’empresa abans d’iniciar l’exercici. 2. Llibre diari i llibre major a. Assentament d’obertura→ consisteix a escriure tots els elements d’actiu al deure del llibre diari i els del passiu i PN a l’haver, això constitueix el primer assentament. En el llibre major, s’obre un compte per a cada un dels elements patrimonials. b. Registre dels fets comptables→ s’apunten al llibre diari i al major les operacions corresponents durant l’any. 3. Correccions i assentaments de final d’exercici→ és l’anomenat inventari de final d’exercici on la situació comptable i la real han de coincidir. a. Correcció del compte de mercaderies - Ingressos (FINALS - INICIALS) (Augment→ + Reducció→ - ) - Despeses (INICIALS - FINALS) (Augment→ - Reducció→ + ) b. Correcció del valor real de l’immobilitzat Amortització de l’imm a Amortització acumulada de l’imm 4. Balanç de comprovació→ traspassar tots els comptes oberts a un balanç de sumes i saldos per a comprovar que el llibre diari i major s’han fet bé. SUMES Deure 5.

Haver

SALDOS Deutor

Creditor

Compte de pèrdues i Guanys a. Compte de pèrdues i guanys→ treiem la info. del balanç de comprovació. b. Assentament de regularització i tancament de comptes de resultats→ es traslladen els ingressos i les despeses al compte de resultat de l’exercici. c. En cas que el resultat de l’exercici sigui benefici haurà de fer-se l’impost de societats Impost sobre beneficis a Hisenda pública, creditora per conceptes fiscals Resultat de l’exercici a Impost sobre beneficis.

6.

Balanç de situació final i tancament de comptes→ es fa un balanç amb tota la informació des del balanç de sumes i saldos tenint en compte la regularització feta. a. Llibre diari PN i Passiu a Actiu b. Llibre major Es tanquen tots els comptes.

EL PLA GENERAL DE COMPTABILITAT El pla general de comptabilitat són les normes que tenen com a finalitat aconseguir que la informació econòmica i financera de les empreses sigui fiable i comparable. Per garantir la fiabilitat de la informació econòmica s’utilitzen diverses tècniques d’auditoria. Les empreses han de prendre decisions i una de les fonts d’informació econòmica de què se serveixen és la que s’obté per la comptabilitat. Aquesta informació s’ha d’homogeneïtzar, hi ha d’haver unes normes de funcionament comunes a tots els usuaris de la comptabilitat, que facilitin la interpretació, l’anàlisi i la comparació dels informes comptables externs de les empreses. S’aconsegueix gràcies als plans generals de comptabilitat. El 16 de Novembre de 2007 es va aprovar el nou Pla general de comptabilitat que es va posar en pràctica el Gener de 2008 per a normalitzar la comptabilitat a escala internacional. S’estructura en cinc parts: 1.- Marc conceptual 2.- Normes de registre i valoració per a PIMES 3.- Comptes anuals 4.- Quadre de comptes (voluntari) 5.- Definicions i relacions comptables (voluntari)

-

-

-

Principis comptables Empresa en funcionament→ els informes comptables es preparen prenent com a base que l’activitat de l’empresa continuarà en un futur previsible, de manera que l’aplicació de la normativa no va encaminada a determinar el seu valor de liquidació. Per exemple, es comptabilitzen els béns d’una empresa segons s’estableixi les normes de valoració d’aquest pla i no segons el seu valor de mercat. Data del fet→ implica el registre comptable de les operacions quan succeeixen i no quan es paguen o es cobren. Uniformitat→ l’obligatorietat de mantenir en el temps un criteri adoptat per l’empresa de les alternatives permeses. Es pot modificar si hi ha un motiu justificat en aquest cas es pot constatar en la memòria la incidència qualitativa i quantitativa del canvi (PMP - FIFO) Prudència→ indica la obligació de comptabilitzar únicament els beneficis o ingressos quan s’hagin realitzat mentre que els riscos de pèrdua s’han de comptabilitzar tan aviat com siguin coneguts. No compensació→ prohibeix la compensació de les partides d’actiu amb les de passiu, i les despeses amb els ingressos; i s’han de valorar de manera separada els elements integrants dels comptes anuals. Importància relativa → permet la no aplicació estricta d’algun principi o criteri comptable quan la incidència qualitativa o quantitativa siguin d’escassa rellevància.

Quadre de comptes El quadre de comptes és una relació detallada i codificada de tots els comptes i subcomptes que preveu usar una empresa, segons la seva activitat i les seves característiques.

Definicions i relacions comptables Grup

Recull els comptes relacionats amb...

Grup 1: FInançament Bàsic

Són aportacions dels propietaris a l’empresa i finançament al ll/t, com ara crèdits bancaris amb venciment +1.

Grup 2: Immobilitzat

Els components del PAT que conformen les inversions permanents de l’empresa: construccions, maquinària…

Grup 3: Existències

Primeres matèries, productes en curs d’elaboració, productes acabats, envasos i embalatges, mercaderies i subproductes.

Grup 4: Creditors i deutors per operacions comercials

Obligacions de pagament (deute) i dret de cobrament (crèdit) relacionats amb l’activitat pròpia de l’empresa amb venciment -1. Són alguns dels comptes del Realitzable i del Passiu Corrent.

Grup 5: Comptes financers

Obligacions i drets de cobrament que no estan relacionats amb l’activitat pròpia de l’empresa i són a curt termini. Tots els Comptes del Disponible.

Grup 6: Compres i despeses

Són les compres de mercaderies i altres béns i totes les despeses de l’exercici.

Grup 7: Vendes i Ingressos

Venda de béns i prestació de serveis que són objecte de l’activitat normal de l’empresa. Tot tipus d’ingressos.

1. VERIFICACIÓ COMPTABLE Tipus d’auditories 1. Segons la procedència i professionalitat - Externa: es realitza per professionals independents a l’empresa, aplicant unes normes acceptades legalment. - Interna: la realitzada per personal de l’empresa i consisteix a verificar l’existència, el compliment i l’eficàcia dels controls interns de l’organització de l’empresa. 2. Segons el contingut i la finalitat - Auditoria operativa: revisa els procediments portats a terme per l’organització de l’empresa amb la finalitat d’analitzar l’eficàcia i l’eficiència de l’estructura global de l’empresa. - Ecoauditoria: consisteix a controlar l’impacte mediambiental de les empreses. - Auditoria financera L’auditoria financera es vol garantir que tota la documentació comptable reflecteix la imatge fidel del PAT de la situació financera i econòmica. La informació obtinguda es distribueix tant interiorment com exteriorment, ja que l’informe de l’auditor i els comptes anuals s’han de dipositar en el Registre Mercantil. No totes les empreses estan obligades a fer auditories. - Codi de comerç: diu que tot empresari està obligat a fer auditar els comptes anuals de la seva empresa quan un jutjat competent ho cregui convenient. - Llei de societats anònimes: estableix que han de ser auditats els comptes anuals i informes de gestió quan les societats no puguin presentar els comptes anuals de les PIMES, han de presentar el model general o, quan ho sol·licitin els accionistes que representin almenys el 5% del capital de la societat. - Nou PGC: es dicta la llei que, regula que s’han de sotmetre a l’auditoria de comptes les empreses que tinguin unes circumstàncies determinades, redactades en la llei. Malgrat que hi hagi empreses no obligades, aquestes ho poden fer a petició de la junta d’accionistes o de l’administrador de la societat. Estan obligades a fer una auditoria de comptes aquelles entitats que durant dos anys consecutius compleixin

almenys dues: - Que el total de les partides d’actiu superin els 2.850.000€ - Que l’import net de la xifra de negocis superi els 5.700.000€ - Que el nombre mitjà de treballadors empleats durant l’exercici superi els 50. Si es compleixen dues circumstàncies en un any, cal comprovar si l’any següent també es compleixen ja que serà en aquest segon any quan hi haurà l’obligació d’auditar l’empresa. Si l’empresa ha estat sense auditar, haurà de passar dos exercicis sense complir dues de les tres condicions. 2. LEGISLACIÓ MERCANTIL El Codi de comerç: dedica una de les seves seccions, titulada “De la comptabilitat a l’empresari” a detallar les principals obligacions comptables de l’empresari. Llibres de comptabilitat: serveixen bàsicament per registrar i anotar els fets comptables que han succeït a l’empresa al llarg d’un període comptable. 3. ELS COMPTES ANUALS: CONCEPTE I MODELS Els comptes anuals són uns estats financers que tenen la missió d’informar de la situació patrimonial, financera i els resultats de l’empresa. Un dels objectius de la comptabilitat, és donar informació sobre la situació economicofinancera de l’empresa de la manera més clara possible mostrant-ne una imatge fidel del patrimoni, situació financera i dels resultats de l’empresa. Models de comptes anuals Hi ha dos models del PGC: Pla general de la comptabilitat i el Pla general de la comptabilitat per a PIMES. Qualsevol empresa pot utilitzar la versió general, però acollir-se a una o a una altra li pot comportar càrregues i més obligacions de registre. Comptes anuals Balanç de Situació

Compte de Pèrdues i Guanys

Informació que subministra Situació financera de l’empresa al tancament d’un exercici econòmic determinat. Resultat obtingut en finalitzar un exercici econòmic fruit de la seva activitat.

Estat de Fluxos d’efectiu

Canvis en la posició monetària d’un exercici a un altre.

Estat de canvis en el PN

Canvis en la composició del PN d’un exercici a un altre.

Memòria

Informació qualitativa i quantitativa rellevant per a la presa de decisions, no inclosa en els estats anteriors.

Pla general de comptabilitat per a pimes i microempreses Comptablement, s’entén per PIME tota empresa, qualsevol que en sigui la forma jurídica, individual o societària, que durant dos exercicis consecutius compleixi almenys dos: - Que el total de les partides d’actiu no superin els 4.000.000€ - Que l’import net de la xifra de negocis no superi els 8.000.000€ - Que el nombre mitjà de treballadors empleats durant l’exercici sigui igual o menor a 50. Comptablement, s’entén per microempresa tota empresa, qualsevol que en sigui la forma jurídica, individual o societària, que durant dos exercicis consecutius compleixi almenys dos:

-

Que el total de les partides d’actiu no superi els 1.000.000€ Que l’import net de la xifra de negocis no superi els 2.000.000€ Que el nombre mitjà de treballadors empleats durant l’exercici sigui igual o menor a 10.

4. BALANÇ DE SITUACIÓ PER A PIMES Informa de la situació patrimonial i financera i és un element comú que tenen totes les empreses i que pot servir per a fer una anàlisi comparativa entre empreses. A més, es poden comparar balanços anteriors i treure’n conclusions de l’evolució. 5. COMPTE DE PÈRDUES I GUANYS PER A PIMES És un estat comptable que informa del resultat econòmic de l’empresa i que té l’objectiu de calcular el resultat que una empresa ha obtingut durant un exercici econòmic, a més d'explicar la composició del resultat i les operacions que s’han hagut de fer per arribar a aquest resultat. Resultat d’explotació→ s’hi anoten els ingressos i es resten les despeses produïdes per l’activitat pròpia de l’empresa com els resultats d’alienació dels resultats. Resultat financer→ s’obté de la diferència entre els ingressos i despeses financeres. Resultat abans d’impostos→ s’anota la suma dels resultats d’explotació i els resultats financers. (+ beneficis; pèrdues) Resultat de l’exercici→ en cas de guanys s’ha de restar l’Impost de Societats al benefici (25%) 6. MEMÒRIA La memòria és un document de caràcter explicatiu que amplia el contingut dels altres comptes anuals i que, com més amplis siguin aquests comentaris, més ajudaran els destinataris i els usuaris de la informació a entendre la situació de l’empresa. - Activitat de l’empresa: en aquest apartat s’ha de descriure l’activitat o activitats a les quals es dedica. - Normes de registre i valoració: s’indiquen els criteris comptables aplicats amb relació a diferents partides de la comptabilitat, com l’immobilitzat, intangible, el material, inversions immobiliàries, existències, etc. - Immobilitzat material intangible i inversions immobiliàries: es detalla l’anàlisi del moviment de les partides de l’actiu immobilitzat en el decurs de l’exercici i s’informa de l’amortització i variació. - Actiu financers: s’anota el valor comptable de cada una de les categories dels actius financers assenyalades a les normes de registre i valoració, s’informa del seu desglossament i l’anàlisi dels moviments. - Passius financers: s’inclou el valor comptable de cada una de les categories dels passius financers assenyalades a les normes de registre i valoració, i s’informa sobre el seu desglossament i l’anàlisi dels moviments. - Fons propis: cal indicar el nombre i el valor nominal, les restriccions, els drets i les classes de les accions i participacions, així com els desemborsaments pendents per a cada tipus d’accions o participacions i, la data d’exigibilitat. - Situació fiscal: s’informa dels detalls sobre impost de societats i altres impostos als quals l’empresa ha de fer front. 7. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI DELS ...


Similar Free PDFs