Treball llibre filo adrian PDF

Title Treball llibre filo adrian
Author Adrian Lopez
Course Llengua Espanyola
Institution Universitat de Vic
Pages 5
File Size 50.6 KB
File Type PDF
Total Downloads 30
Total Views 145

Summary

Download Treball llibre filo adrian PDF


Description

Adrian Lopez

Filosofia per trempar, Josep Ramon Casafont

Adrian Lopez

PRIMERA PART: Filo?! No em ratllis, sisplau! La filosofia tè 2 sentits. • serveix per conèixer les idees que formen i han format el món al llarg de la història. • Activitat intel·lectual. Les idees que considerem nostres ja les havien pensat.Una pregunta filosòfica neix d’allò que realment ens preocupa com a éssers humans. La filosofia neix de la curiositat i l’admiracio que sentim pel món que ens envolta.Tot pensament i creença ha sigut o sera analitzat. La filosofia va néixer alhora a Grècia, Índia i Roma. Va néixer gràcies a la democràcia i la religió.

SEGONA PART: Qui ets? Teoria evolutiva: • Som fruit de altres parelles • Selecció natural • Els avantpassats son els primats. A partir de Darwin l’home va deixar de ser el centre de l’univers. La memòria és la capacitat que tenim d’emmagatzemar i recuperar informació del nostre entorn, hi hiantres tipus: sensorial, a curt termini i a llarg termini. Howard Gardner va proposar la teoria de les intel·ligències múltiples, La percepció i la memòria les compartim amb la resta d’animals però la imaginació i la fantasia son coses humanes que els altres no tenen.

TERCERA PART: Com ens relacionem? L’e2sser humà no pot viure sol. L’home es un ésser social . Socialització: família, escola, amics i mitjans de comunicació. Els tres tipus d’amistat: • Amistat per interès • Amistat per plaer • Amistat perfecta Per Plató l’amor és intentar conèixer la veritable realitat de l’altra persona. Segons la psicoanàlisi l’amor és una força dins nostre que ens impulsa a buscar parella per reproduir-nos com a espècie. És inconscient.

Adrian Lopez

QUARTA PART: Ser o no ser lliures Som lliures de fer el que vulguem sempre i quan respectem els altres. La racionalitat i la llibertat son inseparables. Karl Marx fou el pare del socialisme marxista i les seves idees van ser clau pel moviment obrer i pels drets dels treballadors. Nietzsche defensa que som éssers amb impulsos i pensaments irracionals. Sigmund Freud va crear l’associacio lliure, que consistia en dir allò que te passes pel cap ja que segons ell aquestes eren idees reprimides que no eren políticament correctes i que no serien ben vistes. Segons ell per arribar a aquests pensaments inconscients cal fer-ho a través dels somnis.

CINQUENA PART: Quin sentit té tot plegat? La societat fa que veiem el que un grup reduit de persones .Controlen tot el que ens arriba en forma de informació. Els grecs creien que la vida humana té un destí que no podem evitar. El dolor pot ser emocional o físic. Segons Arthur Schopenhauer l’única manera d’evitar el dolor és escapant de la vida. La vida és dolor. L’ascetisme és el menysprear la vida i la indiferència de aquesta

SISENA PART: Què sabem en realitat? RACIONALISME Només la raó pot accedir a les veritats absolues a través de les nostres idees innates. ( EMPIRISME Només es pot conèixer la veritat a través de l’experiència. Tot prové dels sentits, no hi ha idees innates. SÍNTESI KANTIANA Kant creia que el coneixement comença amb l’experiència. Mètode hipoteticodeductiu: • Observació de la realitat i formulació d’un problema • Formulació d’hipòtesis • Deducció de conseqüències • Contrastació de hipòtesis • Refutació de hipòtesis • Confirmació de hipòtesis

Adrian Lopez

Resum de l’obra “Filosofia per trempar” de Josep Ramon Casafont és una obra enfocada per a joves, persones que no coneixen els conceptes filosòfics a fons. El vocabulari senzill com el que utilitzen els adolescents. El llibre es divideix en sis parts, cada una subdividida en tres parts. Cada una de les sis parts tracta una de les grans preguntes de la filosofia i en els subapartats s’hi expliquen diferents conceptes filosòfics que han intentat donar resposta a la pregunta en qüestió. Al final de cada un d’aquests subapartats hi ha un quadre de text on l’autor crea una conversa de Whatsapp amb els filòsofs més importants que han tractat el tema. El llibre es completament desordenat i els capítols no tenen relació entre ells . La primera part defineix què és la filosofia i per què el joves i no joves creuen que és avorrida. I parla de l’origen d’aquesta . La segona part parla del món intrapersonal humà. És a dir la memòria, els sentiments, les emocions, va relacionat amb la teoria de l’evolucuó de Darwin. La tercera part tracta les relacions interpersonals. Es parla dels diferents tipus d’amistats, de l’amor i de la societat coma medi de supervivència. En aquesta part del llibre es deixa entreveure la opinió de l’autor ja que deixa clar que l’ésser humà no podria sobreviure sense tenir algú amb qui relacionar-se. La quarta part és la que parla de les diferents maneres de pensar. Es tracten conceptes filosòfics com dualisme, monisme, el socialisme o el marxisme. Es la part més extensa del llibre ja que s’hi esmenten molts filòsofs i mameres de pensar totalment oposades. La cinquena part està dedicada a la societat i les idees. Per exemple, es parla sobre les reaccions davant la mort, el destí, el dolor… temes metafísics. La sisena parla de la veritat el racionalisme, l’empirisme, la síntesi kantesiana o el mètode hipoteticodeductiu.

Adrian Lopez

Opinió personal El llibre és fàcil de llegir, és entenedor i entretingut. l’autor utilitza un llenguatge tan planer ja es fa molt senzill i fàcil de compendre. A més, el caràcter que té d’acostar-se al lector i posar-s’hi a la mateixa altura fa que et sentis molt més proper amb el relat, i al final, que t’identifiquis amb algunes de les teories filosòfiques . Aquest és un dels objectius del llibre, que el lector s’identifiqui amb el que s’explica. Una altra característica que té és que aconsegueix que vulguis continuar llegint i a més amb atenció. L’autor aconsegueix que el lector continui llegint o que torni a connectar amb la lectura si és que s’havia desconnectat. “Filosofia per trempar” no és només una obra didàctica, sinó que potser també és moralitzant. En el meu cas m’ha fet reflexionar en diferents aspectes que no m’havia plantejat abans i que gràcies a aquesta lectura he aconseguit aclarir. Tot i que moltes de les preguntes que es plantegen són preguntes sense resposta, el que he après és que cadascú té la seva pròpia realitat, i per tant, la seva pròpia resposta. En la filosofia no hi ha una resposta correcta o millor, simplement una resposta adient. Encara que la raó sigui la base d’aquesta disciplina, hi ha milers de persones al món que es mouen per la fe. I és precisament això el que l’autorr deixa molt clar al final del llibre. Totes les formes de veure i experimentar la realitat són igual de vàlides, i tot i que això sigui la meva opinió, l’autor també opina igual. En resum, jo la recomano molt, però no a tothom. si ets de ment tencada, no te’l recomano. Però en el cas que si ets curios, amb una ment oberta i t’interessi saber una mica més sobre aquest món tan estrany en el que vivim, llavors l’hauries de lleguir....


Similar Free PDFs